Zakwas żytni chlebowy. Zakwas na chleb.

Zakwas żytni chlebowy. Zakwas na chleb.

Zakwas żytni chlebowy. Zakwas na chleb.

Składniki: 12 łyżek mąki żytniej typ 2000, 12 łyżek letniej wody. Przygotowanie: pierwszy etap: do słoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3 łyżkami letniej wody i mieszamy, tak żeby nie było grudek. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 25 stopni) - najlepiej zimą koło grzejnika, a latem w nasłonecznione miejsce. Zostawiamy na 12 godziny. drugi etap: dosypujemy kolejne 3 łyżki mąki i zalewamy 3 łyżkami letniej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godziny w ciepłe miej... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Aga w kuchni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.