wołowina - 6415 przepisów (strona:67/428)

Shepherd’s pie. Angielska zapiekanka pasterska 81

wołowe lub jagnięce, połączone z warzywami i sosem pomidorowym, a górna warstwa to puree ziemniaczane. Z takiego połączenia wychodzi sycący obiad, który jest kwintesencją pojęcia „comfort food”. Wołowina czy jagnięcina? Oryginalny przepis na shepherd’s pie woła o jagnięcinę. Natomiast zapiekanka przygotowana z dodatkiem wołowiny jest nazywana cottage pie. Dawniej ten podział nie był tak wyraźny

Na-talerzu.pl
Bogracz 87

kluski zrobię mniejsze :). I zrobię go tak jak trzeba, czyli w kociołku nad ogniem. Tak czy siak bogracz wyszedł pierwsza klasa. Karolina, jeszcze raz wielkie dzięki. Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej 2 czerwone papryki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej(...)mąki pszennej (ja użyłam tortowej) sól pieprz 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Odstawiamy. Z wołowiny wycinamy ewentualne ścięgna i niedoskonałości, kroimy w średnią kostkę, doprawiamy mielonymi paprykami, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju (najlepiej w dużym garnku z grubym dnem

Kardamonovy
Tatar po Kambodżańsku 72

Tatar po Kambodżańsku czyli Lap Khmer Tarta z Kambodży, czyli Lap Khmer, chociaż to bardziej sałatka niż Tatar, ale surowa wołowina w pierwszej chwili może się kojarzyć z tak dobrze znanym tatarem. To ostatnie danie z mojej podróży kulinarnej do Kambodży, bez wątpienia uważam tę podróż za jedną z ciekawszych i smaczniejszych.  Sałatka, która łączy chyba wszystko, co najlepsze(...)czosnek, wymieszaj, chwilę podsmaż i wlej wodę. Gotuj, często mieszając, aż woda odparuje. Sos rybny wymieszaj z cukrem i szalotkami. Świeże zioła posiekaj. Teraz połącz wszystkie składniki. Dodaj do wołowiny zawartość patelni, kiełki, zioła, mieszankę sosu rybnego i chili, posyp prażonym, mielonym ryżem i wymieszaj. Zjadaj. Jeśli spodobał Ci się mój przepis proszę daj mi znać w komentarzu. Napisz również

RafalCook
Wołowina z makaronem po chińsku 56

Dziś znowu był dzień czyszczenia zamrażalnika. I ponownie napatoczyła się niespodzianka od mamy Zuzy, w postaci 3 niewielkich kawałków wołowiny. Od razu pomyślałam o chińszczyźnie, już nie pamiętam kiedy ostatnio ją jadłam. Od pewnego czasu chodzi za mną także coś pikantnego, więc postanowiłam upichcić coś w ten deseń. Przesadziłam z ilością chili (dałam całą i dość sporą) i nie dało(...)paprykę i znowu chwilę smażymy na mocnym ogniu. Odcedzony makaron dorzucamy do woka, na koniec wlewamy sos sojowy, sok z limonki, cukier, mieszamy. Całość posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Artykuł Wołowina z makaronem po chińsku pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Gulasz wołowy z Guinnessem 66

się właśnie nazywa niebo w gębie. Jak wiecie nie jestem jakąś wielką entuzjastką mięsa, ten przepis jest jednak tak dobry, że nie można przejść obok niego obojętnie. Wołowina, dużo przypraw i ciemne piwo. Przepis jest dodatkowo czasochłonny, mięso potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć, tak trzeba. Nie będę się więcej rozpisywać na ten temat. Koniecznie zróbcie tę potrawę, nie zawiedziecie się(...)zjeść z kaszą. Ja zjadłam z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Nie muszę chyba Wam pisać, jak smakuje chleb nasączony sosem z pieczenia mięsa, z takimi dodatkami. Niebo! Składniki: 1 kg wołowiny gulaszowej (ja użyłam łopatki) 1 puszka piwa Guinness 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Worcester pół litra bulionu wołowego

Kardamonovy
Sloppy Joe 61

porcji mięsa, wyszło mi około 12 dobrze nadzianych bułek (użyłam kajzerek). Ps. Dzięki chłopaki za rozwalenie maszynki do mięsa i otwieracza do butelek.  Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki jalapeno  2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki sosu Worcester 250 ml piwa puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól(...)Wołowinę mielimy w maszynce do mielenia mięsa, cebulę kroimy w kostkę. Mięso, cebulę i rozdrobniony czosnek wrzucamy na zimną patelnię (to spowoduje, że mięso nie zbije nam się w grudki), smażymy do zrumienienia. Dorzucamy do tego pokrojone w drobną kostkę jalapenio, ketchup, musztardę, Worcester, piwo i pomidory z puszki. Gotujemy na niewielkim ogniu, do redukcji płynów, pod koniec dodajemy cukier

Kardamonovy
Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika 57

moreli, których mam w nadmiarze. Pamiętajcie tylko, żeby nie szaleć z morelami, bo są słodkie. Tytułowy gulasz został wchłonięty z ogórkami kiszonymi i ziemniakami. Może ktoś się skusi na wołowinę w tej wersji na najbliższe święta? Składniki: 700 g wołowiny (ja użyłam udźca) 700 ml bulionu warzywnego 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 suszone morele 100 ml czerwonego wytrawnego wina

Kardamonovy
Spaghetti bolognese (Ragù) 53

mają czegoś takiego w karcie. Jeżeli będziecie mieli problem ze znalezieniem go pod nazwą Spaghetti bolognese, szukajcie po nazwie „Ragù”. Składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 mniejsze łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 puszki krojonych pomidorów pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka oregano (opcjonalnie) 400 g makaronu spaghetti parmezan  sól(...)wrzucamy na nią pokrojone drobno cebulę i seler, rozdrobniony czosnek i startą na największych oczkach obraną marchewkę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego wołowinę i znowu wszystko smażymy. Po zrumienieniu mięsa wlewamy wino i pomidory, dodajemy oregano, sól i pieprz, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy

Kardamonovy
Dzisiaj bigosiłam! 93

nabrać ochoty na jego gotowanie. Bigos z suszonymi owocami około 7 l bigosu Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1,5 kg białej kapusty 350 g karkówki 400 g wołowiny rosołowej 350 g wędzonego boczku, parzonego 400 g kiełbasy, u mnie podwawelska 3 duże cebule 2 czosnki solo 30 g suszonych grzybów 50 g suszonej żurawiny 15 suszonych moreli(...)odcisnąć z wody jeśli nie chcesz aby bigos był mocno kwaśny. Ponieważ nie dodałam przecieru pomidorowego zrezygnowałam z płukania kiszonej kapusty. Pora na mięso. Karkówkę lub inną wieprzowinę oraz wołowinę ugotuj w lekko osolonej wodzie i warzywami na włoszczyznę. Gotuj wolno przez 2 godziny. Ostudzone mięso pokrój na małe kawałki lub rozdrobnij widelcem. Boczek pokrój w kostkę i zrumień

codojedzenia
Rodzaje japońskiej zupy ramen 89

klarowny, brązowy bulion o smaku sosu sojowego (jap. shoyu). Zupa ta zazwyczaj zrobiona jest z rosołu drobiowego, ale często do jej przygotowania używa się kilka rodzajów mięsa np. wołowiny lub ryby. Sposób doboru mięsa zależy od regionu w jakim jest przygotowywana. Shoyu-ramen jest najpopularniejszym rodzajem ramenu. Jeśli w danej restauracji nie określono konkretnego rodzaju wywaru, można spodziewać się(...)lekki, klarowny rosół doprawiony solą, która jest wyczuwalna podczas jedzenia. Zupa ta zwykle jest zrobiona z bulionu drobiowego, ale może być również aromatyzowana innymi mięsami, takimi jak wieprzowina lub wołowina. Zawarta w potrawie sól nie wpływa na wygląd bulionu, dlatego zupa Shio jest jasna i klarowna. Shio najczęściej podawany jest z mięsem z kurczaka, pędami bambusa i rybami. Tonkotsu

Słodkie okruszki
Bouef strogonow według oryginalnego przepisu. Zdecydowanie najlepszy 82

strogonowa – i niedawno znaleźliśmy go u Jakuba Kuronia , któremu z kolei przekazał go ojciec Maciej Kuroń. Zrobiliśmy prawie identycznie. Coś wspaniałego! Przepis na bouef strogonow Składniki: 500 gramów wołowiny (najlepsza będzie polędwica, ale może być też rostbef czy antrykot), 2 średnie cebule, 250 gramów pieczarek, 300 ml śmietanki 30 proc., łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, olej pół(...)pół z masłem, sól, pieprz. Jak zrobić bouef strogonow? Wołowinę pokrój w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem, równomiernie rozłóż kawałki mięsa i trzymaj bez mieszania przez 1-2 minuty – chodzi o to, żeby mięso się “zamknęło” i nie puściło wody. Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i pieczarki w zależności od wielkości

Kulinarna Polska
Ligawa wołowa duszona w delikatnym sosie z cebulą 1687

Mąż kupił bardzo ładny kawek ligawy wołowej, więc zabrałam się za jej przerabianie. Delikatny sos cebulowy, dobrze doprawiony, to było to, czego było potrzeba tej wołowinie.   Co potrzeba: 500 g-600 g ligawy wołowej (4 plastry), 4 łyżki oleju, 3 duże cebule, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 litr bulionu lub wywaru, Sól, Pieprz, Mąka tortowa(...)pełną łyżkę mąki z 3 łyżkami wody, dodajemy 3-4 łyżki rzadkiego sosu, dokładnie mieszamy, przelewamy do mięsa, mieszamy, gotujemy 5-7 minut, w razie konieczności poprawiamy. Smacznego :)) wołowina, ligawa wołowa, cebula, bulion, wywar

Bułka z Chlebem
Sis kebab, czyli kebab z mielonej jagnięciny 67

sporą ilością warzyw. Taki domowy kebab z dodatkiem sosów i warzyw to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego mielonego. (Jeżeli nie przepadacie za jagnięciną lub nie możecie jej dostać możecie użyć wołowiny). Przepis może wydawać się nieco długi, ale tak na prawdę to dość szybkie i łatwe danie, idealne na czyszczenie lodówki ;)  Zapraszam Was także do zerknięcia na inne tureckie przepisy(...)które pojawiły się na blogu. Sis kebab, czyli kebab z mielonej jagnięciny Składniki:  Na kebaby: 500g mielonej jagnięciny (ewentualnie wołowiny) 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 1 papryczka chilli drobno posiekana 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sumaku mały pęczek natki pietruszki posiekany 1 łyżeczka soli świeżo mielony czarny pieprz (sporo

Codzienne Gotowanie