przygotowaną na samych warzywach, właśnie wtedy zagęszczam zupę strączkami . Wybierając gotowanie na mięsie, możesz wybrać tortellini z mięsem. Zastanów się jakiego mięsa użyć do przygotowania wywaru: drób, wieprzowina czy wołowina? Najlepsze zupy wychodzą na mieszance wołowiny z wieprzowiną – moja opinia. Drób jest oczywiście tańszy, przez co też częściej wybierany jako podstawa zupy, również przeze mnie – i dobrze, warto
Słodkie GotowanieWiele razy oglądając amerykańskie filmy czy serial widziałam jak bohaterowie zajadały się kanapkami z pieczona wołowiną - rostbefem czy pastrami. I normalnie ciekła mi ślinka bo zawsze były bardzo apetyczne. Nie zapomnę zresztą scen z filmu "Szef kuchni", gdzie główny bohater sprzedawał z food trucka kubańską kanapkę, która wygląda obłędnie. Przepis na nią zresztą krąży w internecie i wielu(...)kanapki z knajpek na Manhattanie, ale najważniejsze że smakowały, a mięso idealnie się takiej kompozycji nadawało i spełniło swoja rolę. Polecam, róbcie kanapki w stylu amerykańskim z pieczoną wołowiną jeśli tylko macie taka możliwość . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomysł na keto obiad Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na keto obiad . Ostatnio jestem trochę na bakier z mięsem … Dotyczy to głównie wieprzowiny i wołowiny , a chodzi o względy ideologiczne. Jeśli mieliście okazję zapoznać się z tekstem na stronie „ O mnie ”, to wiecie, że przez pięć lat go nie jadłam (wyłączając ryby ). Powrót do niego był podyktowany tylko(...)będzie zbilansowana pod względem makro i mikroskładników, to nie ma to większego znaczenia. Białko to białko… Idąc tym tropem stwierdziłam, że zwiększę udział ryb i drobiu kosztem wieprzowiny i wołowiny , bo z tym rodzajem mięsa mam największy problem… Keto kotlety z tuńczyka w wersji niskowęglowodanowej Tak więc dzisiaj keto kotlety z tuńczyka i kalafiora jako propozycja jajeczno – rybna. W dodatku
Modern Cave Girlzakończenie mojej przydługiej wypowiedzi Troll, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 120 minut 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 500 g wołowiny na Gulasz, oczywiście jeśli zdobędziesz mięso elfa, użyj go 4 duże czerwone cebule pokrojone w grube talarki Czerwone wino wytrawne, dużo ❗❗❗ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego Świeża pietruszka 200 g grzybów leśnych lub pieczarek(...)Elfów , tym razem z mąki orkiszowej pełnoziarnistej posypane sezamem Jeśli mamy już składniki, zupa cebulowa sama się nie zrobi Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć kawałki wołowiny i obsmaż je z każdej strony, następnie przełóż do rondla. W międzyczasie rozgrzej wspomniany wyżej rondel i kiedy wrzucisz mięso wlej wino tak by je przykryć i zacznij gotować
RafalCookInstagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 32 ŚNIADANIE – naleśniki kokosowe z pastą sezamową i czekoladą LUNCH – batonik Bounty OBIAD – danie typu stir fry z wołowiny i warzyw z makaronem shirataki Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 33 ŚNIADANIE – omlet czekoladowy z cukinii z czekoladowym musem z awokado LUNCH(...)papryka z serkiem śmietankowym, czarnuszką i nasionami konopi OBIAD – stir fry z wołowiny z jajkiem Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 34 ŚNIADANIE – roladka kozia z ajvarem na szpinaku duszonym na maśle LUNCH – zupa krem z brokułów OBIAD – łosoś pacyficzny smażony na maśle z pesto, fasolką szparagową i ogórkiem kiszonym
Modern Cave Girlidzie - także do regularnego aktualizowania bloga. Pamiętacie naszą "serię" z weekendowymi kanapkami na ciepło? Powraca także! Dziś prezentuję pikantną kanapkę prosto z Woonsocket w USA. Mielona wołowina w towarzystwie papryk, cebuli i pomidorów z puszki - połączenie dość klasyczne - ale z dodatkiem płatków chili i dużych mega miękkich bułek typu "paluch" (sub) zaspokoi głód niejednego fana dobrze przyprawionych dań. Składniki(...)porcje) -4 duże bułki typu paluch/sub -500 g chudej mielonej wołowiny -1 zielona papryka -1/2 czerwonej papryki -1/2 cebuli jasnej -1/2 cebuli czerwonej -1 puszka krojonych pomidorów -1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego -3/4 szkl. wody - 1 łyżeczka ostrego sosu (np. typu tabasco, piri-piri) -1/2 łyżeczki suszonych płatków chili -1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Zielona Kuchniadodaje energii. Ale niestety nie ma wyłącznie zalet. Przede wszystkim chodzi o wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Z badań wynika, że szczególnie szkodliwa jest nadmierna podaż mięsa czerwonego (wieprzowina, wołowina, kaczka, gęś, konina, baranina). Przyczynia się ona do zwiększenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II i raka okrężnicy. Jak zatem ograniczyć spożywanie mięsa? Co warto wiedzieć o rybach? Ryby będą świetną(...)alternatywą dla wieprzowiny, wołowiny i drobiu, przede wszystkim, ze względu na wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ryby, podobnie jak mięso drobiowe, wieprzowe i inne zawierają w sobie białko. Nie wszyscy wiedzą, że dobroczynna rola kwasów tłuszczowych polega przede wszystkim na właściwościach przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Badania potwierdzają, że spożywanie ryb obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca
kuron.com.plNajlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa ;) Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) :) [:Listonic] Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar(...)ziarenkach 2 ziela angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać
moj przepis naNajlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa ;) Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) :) [:Listonic] Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar(...)ziarenkach 2 ziela angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać
moj przepis naprzeliczeniu na 100 gram: Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego króluje wątróbka gęsia (ok. 30 mg), wątroba wieprzowa (19 mg), żółtka jaj (5-7 mg), ryby (1-5 mg), wołowina (2-3 mg), wieprzowina (ok. 1 mg), indyk i kurczak (0,7 mg), mleko (0,2 mg). Wśród pokarmów roślinnych najwięcej żelaza ma suszone oregano (18 mg), nasiona sezamu(...)warto jeść szpinaku – ma sporo magnezu i wiele witamin. Powyższa lista pokazuje ponadto, że większość produktów roślinnych zawiera tak naprawdę więcej żelaza niż niejedno mięso, które zwykle spożywamy (wołowina czy drób). I mimo że żelazo niehemowe, czyli to roślinne jest słabiej przyswajalne przez organizm, istnieją naukowo potwierdzone sposoby, by sobie z tym poradzić. Sposób na żelazo! Niektóre składniki naszej diety
Fleksitarianizm.plZapiekanka gulaszowa z ziemniakami to prawdziwy comfort food. Mięciutka wołowina, aromatyczny sos i chrupiące ziemniaczki. Cudownie rozgrzewająca i pyszna – idealna na zimowe dni. Nie jest co prawda błyskawiczna – musimy się trochę nakroić, ale nie ma też w niej nic trudnego. Łatwo ją też odgrzać, jeśli coś zostanie. Możemy także przygotować ją do dwóch dni wcześniej – bez ziemniaczków(...)potem dogotować je i zapiec całość. Bez wstydu podacie ją na przyjęciach! Porcja dla ok. 4 osób. Zapiekanka gulaszowa z ziemniakami: 1 kg wołowiny (np. rostbef, pręga, skrzydło, karkówka) 1 kg niewielkich ziemniaków (po obraniu) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 zielona papryka 1 łyżka papryki wędzonej w proszku + 1 łyżeczka
Poezja smakuwołowego, drobiowego, jagnięcego, baraniego, wieprzowego lub mieszanego - zmieszanego z przyprawami i cebulą. Rodzaj mięsa może zależeć od regionu - w krajach muzułmańskich nie spożywa się wieprzowiny, z kolei w Indiach - wołowiny. Mięso często mieszane jest z innymi składnikami, takimi jak ryż, kasza, warzywa czy jajka, aby uzyskać konsystencję gładkiej pasty. Mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów: grillowane, smażone, gotowane(...)Izraelu, Jordanie, Libanie, Syrii oraz Turcji. W języku arabskim baharat oznacza dosłownie "przyprawa". Mieszanka ta często używana jest do przyprawiania jagnięciny, ale dodawana jest także do kurczaka, ryb, wołowiny czy sosów. Skład baharat różni się trochę w zależności od regionu, np. w Turcji dodaje się mięty, a w Tunezji płatki róży. Zawsze jednak znajdziemy tam cynamon, gałkę muszkatołową, goździki
Z notatnika dietetykabułce z własnego wypieku Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym. Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną i domowym sosem musztardowym. Bardzo pożywne, na bazie wartościowych i dobrych jakościowo składników. Podsumowanie Pozbycie się fast foodów ze swojego życia może wydawać się teraz najtrudniejszą
ProstePesto.plgrzybowa z mrożonych grzybów Zupa z serkiem topionym i pieczarkami Krupnik na żeberkach Najlepsza grochówka Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach Rosyjska zupa solanka Składniki: ok 400g wołowiny z kością 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4-5 kiszonych ogórków (ok 300g) ok 100g marynowanych grzybów(...)ziemniaki 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml wody z kiszonych ogórków sól pieprz czarny świeżo mielony do podania: oliwki, cytryna, śmietana, natka pietruszki Wołowinę zalać wodą (ok 3 litry), zagotować, odszumować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować ok 1,5-2 godzin, aż mięso stanie się miękkie (będzie odchodzić od kości). Cebulę obrać, pokroić
Obiad gotowy