Składniki: ? makaron kokardki – 1 opakowanie Warstwa mięsna ? 1 kg mielonej wołowiny ? 2 jajka ? 2 bułki kajzerki ? 1 cebula ? 1 pęczek zielonej pietruszki ? sól, pieprz, gałka muszkatałowa ? kilka kropli tabasco ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju Warstwa serowa ? 500 g sera białego zmielonego ? 450 g szpinaku mrożonego w liściach ? 2 jajka ? sól, pieprz Sos ? 200 g przecieru pomidorowego(...)śmietany gęstej ? sól, pieprz, tabasco Wykonanie: ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić. Pietruszkę drobno posiekać, odłożyć łyżkę. ? Do wołowiny dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. ? Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. Wymieszać z serem, jajkami i przyprawić. ? W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć połowę masy mięsnej, ser ze szpinakiem
To co kochamSycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa ? 1 seler ? 4 marchewki ? 2 pietruszki ? 5 ziemniaków ? 2 łyżki vegety Mięso ? 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości ? 4 cebule ? 1 papryka czerwona ? 25 dkg pieczarek ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia oraz ? 1 puszka groszku konserwowego(...)lubczyk, sól czosnkowa, chili do smaku ? ewentualnie Fix Knorr do gulaszu Wykonanie: ? Warzywa pokroić na drobne kawałki, zalać 1,5 l wody, dodać vegetę i gotować do miękkości. Zmiksować. ? Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. ? Podlać wodą ok. 3 szklanki, dodać przyprawy i dusić 30 minut. ? Paprykę i pieczarki oczyścić, pokroić i dodać
To co kochamdodatkiem czerwonej fasoli. Bardzo proste do przygotowania i dość szybkie danie. Idealny dodatek do chilli con carne to ryż, ale można też podawać zawijane w tortillach. Składniki: ? 500 g wołowiny mielonej ? 1 cebula ? po 1/2 papryki czerwonej i żółtej ? 2 ząbki czosnku ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 1 puszka fasoli czerwonej ? 2 łyżki oliwy ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka oregano(...)ugotowany ryż ? 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli, oregano, i przesmażyć z przyprawami. ? Wrzucić na to wołowinę i rozcierając powstałe grudki mięsa mielonego przesmażyć całość. ? Dodać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem i zalać pomidorami z puszki. ? Pogotować całość ok. 10 minut. ? Po tym czasie dodać paprykę pokrojoną
To co kochamczyli małe bułeczki, małe burgery, plasterek ogórka i połówka pomidorka koktajlowego z sosem w stylu amerykańskim czyli na bazie majonezu, keczupu i musztardy. To bardzo zdrowy domowy fastfood z wołowiny dobrej jakości i bułeczek bez spulchniaczy i polepszaczy. Składniki na ok. 30 sztuk: ? minibułeczki z tego przepisu Miniburgery ? 700 g wołowiny dobrej jakości ? 1 cebula ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz
To co kochamtempehem, roślinny mielony oraz panierowane boczniaki z frytkami – oto specjały, które można tu zamówić najczęściej. Polecane są też dania „bez ości” i „bez piór”, koreańskie specjały z sojową wołowiną oraz roślinne burgery. Wszystko to w klimatycznym lokalu, w którym można nie tylko smacznie zjeść, ale też uczestniczyć w licznych zbiórkach i benefitach. 4. Restauracja „W Starej Kuchni” Kto zatrzyma się(...)menu. Co można w nim znaleźć? Pyszne dania mięsne i ich wegańskie odpowiedniki. Kuszą bajgle z ciekawymi dodatkami, burgery i makarony. Nie brak tu dań z owocami morza lub wołowiną, bogata jest też oferta deserów, wśród których wyróżnia się sernik z pistacjami. Po więcej ciekawych restauracji w stolicy małopolski warto zajrzeć na stronę podroztrwa.pl/najlepsze-restauracje-krakow Materiał partnera
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 łyżka mąki 1 jajko 3 łyżki masła klarowanego sól Farsz: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 łyżka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajko i sól do smaku, mieszamy. Gdyby masa była za rzadka, można(...)maśle, dodajemy do mięsa. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą. Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy placuszki (najlepiej to robić w dłoniach oprószonych mąką). Na środek każdego kładziemy farsz z wołowiny, placki zamykamy tak, jak pierogi. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle
R'n'G Kitchenchrupiącym tofu i bakłażanem, Ahi Bowl z marynowanym tuńczykiem oraz Kamala Steak ze stekiem z kalafiora jako głównym składnikiem. W menu czekają też zupy Ramen oraz burgery: z wołowiną, kurczakiem oraz halloumi. 4. Restauracja Słoik Na ulicy Złotej czeka na gości Słoik – restauracja, w której postawiono na tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnej formie. Można tu przyjść na lunch(...)chętnie odwiedzana przez amatorów orientalnych smaków. Ponieważ szef kuchni pochodzi z Hanoi, można tu spróbować dań sporządzanych zgodnie z tradycją. W zestawach lunchowych pojawia się m.in. czerwone curry z wołowiną, kurczakiem lub tofu, żeberka w sosie słodko kwaśnym z ananasem oraz warzywa z makaronem udon. Można tu również spróbować słynnych tajskich zup Tom Kha i Tom Yum Kung, można postawić
Kuchcik gotujeKawałki wołowiny duszone z dużą ilością cebuli z dodatkiem mielonej papryki doprawiony na końcu kwaśną śmietaną. GULASZ WIEDEŃSKI SKŁADNIKI 1 kilogram wołowiny (w oryginale chudej, np. udziec, u mnie przerośnięta plecówka); 750 gramów cebuli; 100 gramów smalcu wieprzowego, najlepiej z mangalicy; 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego; 3 łyżki słodkiej, mielonej papryki; 2 ząbki czosnku; 1... Artykuł Gulasz wiedeński saftgulasch pochodzi
Kuchnia TomkaPlastry wołowiny smarowane musztardą, wypełnione ogórkiem kiszony i słoniną a następnie zawijane i duszone w sosie własnym. PRAWDZIWE ROLADY ŚLĄSKIE SKŁADNIKI 3 plastry wołowiny (najlepsza zrazówka); 2-3 domowe ogórki kiszone; wędzona słonina; 2 duże cebule; gęsi smalec; musztarda; gęsta, kwaśna śmietana; mąka pszenna; sól, pieprz; przepis na rolady śląskie Artykuł Tradycyjne rolady śląskie pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaBogactwo składników i długi czas pieczenia sprawiły, że mięso wyszło idealnie miękkie i kruche, a całość niezwykle smaczna i aromatyczna. Polecam również inne przepisy na pyszne dania jednogarnkowe: Wołowina z warzywami w stylu francuskim Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami Pilaw z pęczaku Pilaw z kurczakiem Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina Chłopskie kaszotto Pilaw prawie uzbecki(...)pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Kociołek z jagnięciną i warzywami Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego z łopatki (można też wieprzowe) 5-6 małych cebul (ok 250g) 2 marchewki (ok 300g) 1 mała pietruszka (ok 100g) ćwierć główki kapusty (ok 0,5 kg) 5 ziemniaków (ok 1kg) 3-4 ząbki
Obiad gotowywielu z nas, głównym posiłkiem w ciągu dnia. Często decydujemy się na treściwy i syty posiłek. Dlatego też, naszą propozycją będzie oryginalna wariacja włoskiego Ragu . SKŁADNIKI – 400g mielonej wołowiny – 100g boczku wieprzowego – 300g passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów – 50g marchewki, 50g cebuli, 50g łodygi z selera naciowego – składniki soffritto – szklanka białego lub czerwonego wina półsłodkiego(...)uzyskać gładką i jednolitą masę. 2.Do głębokiego garnka, wlewamy oliwę i drobno pokrojony boczek i smażymy do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy naszą zasmażkę i mieloną wołowinę, całość smażymy przez ok. 10 min. 3.Dodajemy białe wino, zwiększamy temperaturę i gotujemy do momentu wyparowania alkoholu. Następnie w naczyniu umieszczamy naszą pasattę lub świeże pomidory. 4.Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy
Menmagazinetwarogu, soczewicy lub kaszy. kartacze Przepis na kartacze Składniki na kartacze 2 kg ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej sól, pieprz Nadzienie: 300 g wieprzowiny (np. szynka) 300 g wołowiny (np. udziec) cebula 1 mała pietruszka 1 mała marchewka 2 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu pół łyżeczki majeranku szczypta gałki muszkatołowej 1 mały ząbek czosnku(...)jajko sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula olej do smażenia Jak zrobić kartacze? Przygotuj farsz mięsny Wołowinę i wieprzowinę pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż je do garnka. Dodaj do mięsa obraną pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Całość zalej niedużą ilością wody, tak aby mięso było delikatnie przykryte. Gotuj je na niewielkim ogniu przez około
okolicepalnika.plCzyli działanie zupełnie odwrotne niż w przypadku anemii. Osoby z hemochromatozą powinny unikać mięsa czerwonego i ogólnie produktów bogatych w żelazo (w tym m.in. wątróbka, polędwica wołowa i wieprzowa, wołowina, podroby, pasztety, drób, żółtka jaj). W diecie należy uwzględnić nabiał (sery, jogurty), ponieważ nadmiar wapnia hamuje wchłanianie żelaza. Do posiłków można pić kawę i herbatę . Napoje te zawierają polifenole wiążące(...)źródłem żelaza. Nie musimy z nich rezygnować całkowicie, bo jednak są niezwykle wartościowe dla naszego organizmu, ale należy rozsądnie i z umiarem wkomponować je w codzienne menu. czerwone mięso: wołowina, polędwica wołowa i wieprzowa, drób, wędliny, podroby, pasztety, żółtka jaj , ryby, mak, nasiona dyni, kiełki pszenicy, płatki pszenne, płatki owsiane , szpinak, fasola, groch, orzechy , suszone morele i śliwki, soja, ciemne
Natka Pietruszki