wołowina - 6514 przepisów (strona:55/435)

Kebab libański 285

Kolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem pita. Palce lizać. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej(...)papryczki chili, 1 cytryny. 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 szklanki ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 25 gram orzechów włoskich i 25 gram obranych pistacji umieściłem w blenderze i dokładnie zmiksowałem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mięso i przyprawy były już dokładnie

Wyprawy kulinarne
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 230

cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 mała suszona papryczka chilli 3 łyżki oleju arachidowego 1. Wołowinę oczyszczamy i kroimy na 2 cm kawałki, obie cebule  kroimy w drobną kostkę, a główkę czosnku kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej na średnio-wysokim ogniu i wrzucamy(...)wołowinę. Smażymy cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia, a następnie przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Zmniejszamy ogień i na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i kładziemy czosnek. Po 4 minutach czosnek wyjmujemy i odkładamy na bok. Cebulkę smażymy do lekkiego zbrązowienia, czyli jeszcze przez 6 minut.  3. Do cebuli dodajemy wołowinę wraz z sokami, które się

Tajskie smaki
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 193

cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego(...)opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy

Tajskie smaki
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 180

ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy... mmm... polecam! Składniki (2-3 porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)korzenia imbiru 1 mała biała cebula 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffir CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę. 2/ Do garnka

Tajskie smaki
Kanapka American Beff 165

wami podzielić. To świetny pomysł na dobre śniadanie albo na lunch do pracy.  Składniki : 2 ciabatte sałata ogórek pomidor cebula papryka ser w plastrach 250 g wołowiny 1 łyżka oliwy  sos: 1 łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie(...)paski i obsmażamy na oliwie, w tym czasie przygotowujemy sos - starannie mieszamy wszystkie składniki. Cabatte przekrajmy i grillujemy w piekarniku przez 5 minut bądź na patelni grillowej. Układamy sałatę, wołowinę, ser, sos, warzywa, dociskamy i jemy - najlepiej smakuje na ciepło

Niezły Młynek
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 417

Uwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej(...)marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu

OstryKęs
Wołowina duszona z marchewką 225

Zapraszam dzisiaj na duszoną wołowinę z marchewka. Nie jest to potrawa , ktora jest gotowa w 30 min :), ale efekt końcowy wynagrodzi nam te prawie 3 godziny oczekiwania na obiad. Takie obiady robię zawsze na dwa dni :) po to by troche odpocząć od kuchni. No to zaczynamy :  Składniki: ok 1 kg wołowiny 500 ml bulionu wołowego 100 ml białego wina(...)marchewek 2 pietruszki 3 duże cebule 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła oliwa sól, pieprz, paprika, suszona pietruszka, tymianek  Wykonanie: Wołowinę nacieramy przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 20 min. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę. W miedzyczasie podsmażamy marchew I pietruszkę na łyżce oleju

Smaki Edyty
Wołowina duszona z warzywami 186

Dzisiaj zapraszam na gulasz. Każdy ma z nas przepis na swój gulasz, swój sposób ma wołowinę. Jak oddamy serce tej potrawie , dostaniemy w zamian wszystko co najlepsze w zamian :) Zaczynamy :  Składniki: ok 1 kg wołowiny 4-5 marchewek 1 pietruszka 150 gr pieczarek oliwa 300 ml rosołu wołowego 100 ml śmietany * sól, pieprz, paprika natka pietruszki *opcjonalnie Wykonanie: Wołowinę(...)kroimy na dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej . Smażymy , aż wołowina przestanie być różowa. Dolewamy rosół wołowy. I dusimy ok 1,5 h -2 h na małym gazie, lub momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną marchewkę I pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku. I obiad gotowy , prawda że bylo

Smaki Edyty
Boeuf Stroganow z brunatnymi pieczarkami / Beef Stroganoff / Beef Stroganov / Befstróganov / Strogonow 166

tylko przyjdzie Wam ochota połechtać kubki smakowe wspaniałą wołowiną, koniecznie musicie sięgnąć po to klasyczne danie. Staraliśmy się trzymać oryginalnego przepisu, a jedyną fanaberią są brunatne pieczarki o bardziej intensywnym smaku i wyrazistym zapachu niż białe. Składniki: 1 kg wołowiny miękkiej, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg pieczarek brunatnych, 1,5 l bulionu, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki(...)kwaśnej śmietany, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, olej do obsmażenia, Wołowinę kroimy w paski i oprószamy mąką. Mięso partiami smażymy na rumiano. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Pieczarki kroimy w talarki i przesmażamy. Mięso i cebulę wraz z pieczarki przekładamy do głębszego garnka i zalewamy bulionem.  Gotujemy aż mięso będzie miękkie, po czym dodajemy

Delicious Titbits
Frytki po meksykańsku 45

chilli con carne Quesadilla z rwanym kurczakiem Tacos z kurczakiem mole FRYTKI PO MEKSYKAŃSKU Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 4000-500 g mielonej wołowiny – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 1 łyżeczka wędzonej papryki -1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 puszka(...)guacamole Przygotowanie : Czosnek oraz cebulę drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli, wtedy dodaj czosnek i jeszcze chwile smaż. Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu, aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czau do czasu. w trakcie smażenia dopraw solą i pieprzem, a jak już się usmaży, dodaj pozostałe przyprawy: wędzoną

nietylkopasta.pl
Smażona cukinia z mięsem mielonym 37

Smażona cukinia z mięsem mielonym . Pikantna wołowina z cukinią i marchewką. Jestem ogromną fanką cukinii ze względu na jej smak i niewielką ilość kalorii. Tak usmażona cukinia będzie świetną propozycja obiadową dla tych co lubią smacznie zjeść, a jednocześnie liczą kalorie. Gorąco polecam ten przepis na Smażoną cukinię z mięsem mielonym w azjatyckim stylu, jest bardzo smaczne , z serii danie(...)średnia cukinia, – sól, – 1 łyżeczka oleju, – 2 ząbki czosnku, – chili w płatkach, – 1/2 czerwonej cebuli, – 1 marchewka – 100 g mielonej wołowiny, – 2 łyżki pasty sojowo paprykowej SSAMJANG, – kolendra wietnamska lub inna zielenina Przepis krok po kroku: Smażona cukinia z mięsem mielonym. Z cukinii odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazdka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cevapcici – bałkańskie kotleciki z ajvarem 51

subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam też inne przepisy z mięsem mielonym: Pieczone bataty z mięsem mielonym Szwedzkie klopsiki jak z Ikei Pierożki empanadas z wołowiną Kotlety mielone w sosie musztardowym Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami Kotlety mielone z mozzarellą Spaghetti bolognese – przepis podstawowy Meksykańska lasagne Naleśniki meksykańskie Burrito z chilli con carne Gnocchi bolognese Chilli(...)Zupa gołąbkowa Mousaka (musaka) bułgarska Lasagne (lasagne bolognese) Zupa taco Gołąbki bez zawijania CEVAPCICI – BAŁKAŃSKIE KOTLECIKI PRZYGOTOWANIE: 50 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI CEVAPCICI: – 250 g mielonej wołowiny – 250 g mielonego mięsa wieprzowego (możesz użyć dobrej jakości mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego) – 1 jajko – 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach – 1 łyżeczka ziarenek fenkuła (jeśli

nietylkopasta.pl
Pieczone bataty z mięsem mielonym 43

BATATY Z MIĘSEM MIELONYM PO MEKSYKAŃSKU Czas przygotowania: 70-80 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 2-4 bataty, w zależności od ich wielkości – 400 g mielonej wołowiny – 250 ml passaty pomidorowej – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka pasty chilli – sól i pieprz – 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry – 1 łyżeczka kuminu(...)bardziej wyrazisty smak. Po upieczeniu bataty przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż środek, uważając, aby zostawić krawędzie szerokie na około 1 cm lub nieco więcej. Środki napełnij wołowiną i dodaj po 1 łyżce gęstej śmietany lub nieco mniej, jeśli bataty są mniejsze. Do batatów dodaj marynowane papryczki jalapeno, pokrojone czarne oliwki, świeże listki kolendry. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Pieczone

nietylkopasta.pl
Klopsiki w sosie cebulowym 70

Dzisiaj zdradzę mój ulubiony przepis na mięciutkie klopsiki w sosie cebulowym. Klopsiki smakują najlepiej jeśli do ich przygotowania użyjesz zarówno mięsa mielonego wieprzowego jak i mielonej wołowiny. Do przygotowania klopsików potrzebujesz kilku niezbędnych składników, jednym z nich jest kawałek pszennej bułki namoczonej w ciepłym mleku. To właśnie dodatek bułki nadaje klopsom puszystości i miękkości. Przygotowanie klopsików nie wymaga kupowania nadzwyczajnych(...)Prosty przepis na moje ulubione klopsiki w przepysznym sosie. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KLOPSIKI WIEPRZOWO – WOŁOWE 300 g mielonej wieprzowiny 300 g mielonej wołowiny 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko ćwiartka bułki pszennej namoczonej w ciepłym mleku 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz SOS 1 duża żółta cebula 1 łyżka

ProstePesto.pl
Lasagne na życzenie 58

mieszam i gotuję, aż sos zgęstnieje. To jest kluczowy element lasagne i ważne jest, aby sos smakował i miał właściwą konsystencję. Następnie przystępuję do przygotowania mięsnego sosu z mielonej wołowiny. Może to być też typowy sos bolognese lub sos z kurczakiem. Koniecznie musi zawierać cebulę i mnóstwo czosnku, pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Na koniec dekoruję danie szynką parmeńską. Jest(...)mogę przygotowywać dla swojej rodziny takie pyszne dania jak lasagne. To jest dla mnie satysfakcjonujące i sprawia mi dużą radość. Na obiad domowe lasagne 6 porcji Składniki: 500 g wołowiny, zmielonej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki pomidorowego przecieru 500 g pokrojonych pomidorów 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki

codojedzenia