wołowina - 6415 przepisów (strona:55/428)

Pieczone bataty z mięsem mielonym 24

BATATY Z MIĘSEM MIELONYM PO MEKSYKAŃSKU Czas przygotowania: 70-80 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 2-4 bataty, w zależności od ich wielkości – 400 g mielonej wołowiny – 250 ml passaty pomidorowej – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka pasty chilli – sól i pieprz – 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry – 1 łyżeczka kuminu(...)bardziej wyrazisty smak. Po upieczeniu bataty przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż środek, uważając, aby zostawić krawędzie szerokie na około 1 cm lub nieco więcej. Środki napełnij wołowiną i dodaj po 1 łyżce gęstej śmietany lub nieco mniej, jeśli bataty są mniejsze. Do batatów dodaj marynowane papryczki jalapeno, pokrojone czarne oliwki, świeże listki kolendry. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Pieczone

nietylkopasta.pl
Klopsiki w sosie cebulowym 49

Dzisiaj zdradzę mój ulubiony przepis na mięciutkie klopsiki w sosie cebulowym. Klopsiki smakują najlepiej jeśli do ich przygotowania użyjesz zarówno mięsa mielonego wieprzowego jak i mielonej wołowiny. Do przygotowania klopsików potrzebujesz kilku niezbędnych składników, jednym z nich jest kawałek pszennej bułki namoczonej w ciepłym mleku. To właśnie dodatek bułki nadaje klopsom puszystości i miękkości. Przygotowanie klopsików nie wymaga kupowania nadzwyczajnych(...)Prosty przepis na moje ulubione klopsiki w przepysznym sosie. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KLOPSIKI WIEPRZOWO – WOŁOWE 300 g mielonej wieprzowiny 300 g mielonej wołowiny 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko ćwiartka bułki pszennej namoczonej w ciepłym mleku 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz SOS 1 duża żółta cebula 1 łyżka

ProstePesto.pl
Lasagne na życzenie 36

mieszam i gotuję, aż sos zgęstnieje. To jest kluczowy element lasagne i ważne jest, aby sos smakował i miał właściwą konsystencję. Następnie przystępuję do przygotowania mięsnego sosu z mielonej wołowiny. Może to być też typowy sos bolognese lub sos z kurczakiem. Koniecznie musi zawierać cebulę i mnóstwo czosnku, pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Na koniec dekoruję danie szynką parmeńską. Jest(...)mogę przygotowywać dla swojej rodziny takie pyszne dania jak lasagne. To jest dla mnie satysfakcjonujące i sprawia mi dużą radość. Na obiad domowe lasagne 6 porcji Składniki: 500 g wołowiny, zmielonej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki pomidorowego przecieru 500 g pokrojonych pomidorów 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki

codojedzenia
Zrazy wołowe 61

masz pomysłu na obiad? Wołowina jest niesamowita w smaku, dlatego klasyczne polskie zrazy wołowe są tak lubiane jak Polska długa i szeroka. Na Śląsku nie wyobrażają sobie domowego obiadu bez zrazów i klusek śląskich, ale w innych częściach Polski równie często podaje się je z ugotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée czy ziemniakami pieczonymi. Bo to przecież od Was zależy, jak chcecie(...)kotlety. Najlepiej, aby kształt był zbliżony do kwadratu. Połówkę cebuli pokrój w piórka. Ogórki pokrój wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki, w zależności od ich wielkości. Każdy z plastrów wołowiny dopraw solą i pieprzem, posmaruj 1 łyżeczką musztardy. Na środku połóż ogórka oraz trochę cebuli, a następnie zawiń. Najpierw załóż boki do środka i roluj mięso do końca. Mięso zwiąż

nietylkopasta.pl
Naleśniki meksykańskie 45

meksykańsku NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE Czas przygotowania:  45 minut Ilość porcji:  2-3 Składniki: – 4-5 naleśników z tego przepisu na naleśniki – 500-600 g mielonej wołowiny – 250 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów – 2-3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka pieprzu cayenne -1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 łyżka płatków chilli (lub więcej) – oliwa(...)carne. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmażaj, aż się zeszkli. Wtedy dodaj pieprz cayenne, kmin rzymski i podsmażaj jeszcze minutę. Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu, aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czau do czasu. Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorową lub pomidory krojone z puszki i dalej podgrzewaj

nietylkopasta.pl
Roladki tatarskie 240

Według mnie najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz surówką z kiszonej kapusty. A skąd wzięła się ich nazwa? Wymyśliłam je przygotowując tatar na przyjęcie – mielona wołowina, ogórki kiszone i cebulka… pomyślałam, że te składniki świetnie sprawdzą się także w formie roladek. I tak powstały roladki tatarskie Ale spokojnie można je także zrobić z mielonej wieprzowiny(...)Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ogórki kiszone Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów 0,5 szklanki czerwonego wina 1 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy olej do smażenia 1 szklanka mąki

Blog z Apetytem
Makaron z wołowiną i papryką 68

Miały być burgery, ale okazało się że w domu niema drożdży  i nie będzie bułeczek. Tak więc powstało szybie, sycące danie  z makaronem, wołowiną oraz papryką.  Składniki: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu kawałek twardego sera 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 2 ząbki

magiczna kuchnia Kasi
Jakie mięso wybrać na hamburgery? 72

dressing na bazie pieczonej papryki, na który przepis musicie poczekać do jutra, bo z jego przyrządzaniem wiąże się całkiem inna kulinarna historia. Do hamburgerów możecie wybrać ulubiony Hamburgery z wołowiny, według mnie są najlepsze. Uwielbiam smak grillowanej wołowiny. Nie muszę jej aż niewiadomo jak przyprawiać, ale staram się by dodatki podkreśliły dodatkowo smak mięsa. Pewnie myślicie, że spędziłam cały dzień

codojedzenia
Meksykańska lasagne 70

Przygotowanie : 1 godzina 20 minut Składniki: – płaty do lasagne – 150-200 g mozzarelli do posypania – 1 łyżka miękkiego masła Składniki chilli con carne – 500-600 g mielonej wołowiny – 250 ml passaty pomidorowej – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka pieprzu cayenne -1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 puszka czarnej lub białej fasoli – 1 puszka(...)cebulę drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i podsmażaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieprz cayenne, kmin rzymski i podsmażaj jeszcze minutę. Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czasu do czasu. Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorową i dalej gotuj. Możesz całość doprawić jeszcze większą ilością

nietylkopasta.pl
Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy 104

pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów. Składniki na dwie formy keksowe: 0,4 kg wołowiny (2 opakowania mięsa wowołoweo na tatara) 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,3 kg boczku wędzonego  0,2 kg wątróbki drobiowej 1 korzeń selera 3 duże marchewki 1 duży(...)tartej 3 jajka natka pietruszki, koper, seler naciowy przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki mięsa (łopatkę i boczek) oraz wołowinę. Obieramy warzywa: cebule, marchew, pietruszkę, selera i pora. Dodajemy do miesa. Zalewamy wodą tak aby przygryła nam mięsa i warzywa. Dusimy ok 1 godziny.  Po tym czasie dodajemy przyprawy

Życie zaczyna się w kuchni
Dynia z chilli con carne 84

frytkami DYNIA Z CHILLI CON CARNE Przygotowanie : 30 minut + czas pieczenia dyni (około 1 h) Ilość porcji: 2 Składniki: 1 średniej wielkości dynia piżmowa 400-500 g mielonej wołowiny 100 ml passaty pomidorowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała żółta cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka płatków chilli oliwa do smażenia, sól i pieprz Dodatki(...)miękkości. W czasie pieczenia przygotuj chilli. Na 2 łyżkach oliwy krótko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Jak warzywa się zeszklą dodam mieloną wołowinę i podsmażaj aż mięso przestanie być surowe. Wtedy dodaj passatę pomidorową, czerwoną fasolę z puszki, chilli, kmin rzymski. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze około 15-20 minut aż sos się zredukuje

nietylkopasta.pl
PIKANTNY GULASZ Z WOŁOWINY. TYM RAZEM Z KOPYTKAMI. 152

Gulasz robię wymiennie z różnych gatunków mięsa: wieprzowiny, wołowiny, drobiu ... Ten wołowy ma najładniejszy, ciemno-brunatny kolor i jest najbardziej aromatyczny. Uwielbiam  jeść go z kaszą i  domowymi buraczkami, albo ogórkiem kiszonym 💗 Tym razem zaserwowałam go domownikom z kopytkami i też było pysznie! 😍 Składniki: 1 kg wołowiny pieczeniowej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz pikantna papryka wędzona

Walijskie Pichcenie