wołowina - 6514 przepisów (strona:47/435)

Ziemniaki po żydowsku - przepis odświeżony 186

Składniki: -1 kg wołowiny gulaszowej -1/3  małej główki kapusty -8 ziemniaków -4-5 cebul -2 duże marchewki -5 listków laurowych -4 ziela angielskie -kminek -olej lub odrobina smalcu -sól, pieprz Na dno żaroodpornego garnka, np. gęsiarki, wyłożyć liście kapusty. Na kapustę wyłożyć wa rstwę pokrojonej w plasterki marchewki, dodać dwa liście laurowe i dwa ziela(...)angielskie, na to ułożyć połowę pokrojonej w kostkę wołowiny, połowę pokrojonej w plastry cebuli, poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem,   ułożyć kolejną warstwę wołowiny, na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika.  Kiedy

Kulinarne przemyslenia
Rosół z kurczaka 133

blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder(...)suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę

Czerwień i błękit
Gulasz z wołowiną i papryką 163

Składniki (na 1 porcję) - 100 g wołowiny np. z udźca, - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g), - 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g), - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli dodajemy(...)pokrojoną w kostkę wołowinę. Podsmażamy kilka minut. 3. Doprawiamy do smaku czosnkiem, papryką słodką i ostrą. 4. Mięso zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 2 h). 5. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną na łyżeczce oleju paprykę i sól. 6. Gulasz podajemy z kaszą i ogórkiem kwaszonym Gulasz jest bogaty w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. - witaminę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Wołowe ragu z makaronem 251

podwójnej porcji i część zamrozić, by w każdej chwili móc sobie przygotować na szybko jedno z najlepszych dań na świecie. Wołowe ragu z makaronem (4 porcje) 500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem(...)oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem

Poezja smaku
Kuchenne wariacej: Zupa pomidorowa na węgierską nutę 140

Cześć Z sobotniego obiadu zostało nam trochę gotowanej wołowiny. Nikt z domowników nie miał specjalnego pomysłu, jak ją wykorzystać. Wracając wczoraj z pracy w mojej głowie urodził się pomysł na zupę pomidorową z wędzoną papryką, która kojarzy mi się z Węgrami i węgierskim gulaszem. Oczywiście w domu okazało się, że pomidory w puszcze się skończyły. Całe szczęście z zeszłego roku(...)ketchup. Mi osobiście zupa bardziej smakowała przed zabieleniem śmietaną. Zupa pomidorowa na węgierską nutę Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, ewentualnie patelnię. Przygotuj składniki: 200-300 g wołowiny z rosołu, 1 puszkę pomidorów, 2-3 łyżki ketchupu, połowę białej części dużego pora, 3-4 ziemniaki, garść suszonej włoszczyzny, sól, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, paprykę słodką, paprykę ostrą, olej

blog.moje-pasje.info
Ormiańska zupa Haszlama 245

popołudnie. Podobno jest wiele odmian tej zupy, ja przygotowałam ją opierając się na   tym  przepisie. Użyłam głównie baraniny, gdyż moim zdaniem idealnie tu się sprawdza, i trochę wołowiny i cielęciny ( resztki z zamrażarki), ale można użyć tylko wołowiny. Ponieważ lubimy zupy ostre, proponuję doprawienie haszlamy harissą i ostrą papryką w płatkach. gotowanie rozłożyłam na dwa dni: wieczorem ugotowałam(...)szybkowarze wywar mięsny, a na drugi dzień tylko dodałam  i gotowałam warzywa.  Polecam! składniki 500 - 600g   baraniny - u mnie łopatka bez kości ok 150 g wołowiny i cielęciny (opcjonalnie) 300 g  ziemniaka 200 g pomidorów z puszki 1 podłużna czerwona papryka 1 średnia  cebula ziele angielskie kilka ziarenek pieprzu sól liście laurowe pęczek kolendry harissa

Stare Gary
Domowy hamburger 140

drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam kotlety burgery: 70 dkg wołowiny 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól, pieprz 1 jajko olej do smażenia pozostałe 2 pomidory(...)mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią. Burgery: Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione , kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę

wesoła kuchnia
Gulasz wołowy z warzywami 215

Zanim przepis, to najpierw małe porównanie :) Taka kłótnia między wołowiną, a wieprzowiną ;) A jak jest u Was? Co wolicie bardziej: mięso wołowe czy wieprzowe? Dawno nie jadłam wołowiny i jak zobaczyłam mięso wołowe, gulaszowe w sklepie, to się nawet nie zastanawiałam. Wołowe jest lepsze od wieprzowiny i dobre dla osób, które dbają o sylwetkę. Składniki: 1,2 kg mięsa wołowego(...)przykryć wszystkie składniki. Wszystko wymieszałam Dodałam posiekane świeże zioła Gotowałam jeszcze 1 godzinę. Na 20 minut przed końcem gotowania doprawiłam do smaku wszystkimi przyprawami, poza solą. Nigdy nie solę wołowiny podczas gotowania, żeby mięso nie było twarde. Można podać z kaszą gryczaną lub ryżem Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bazar Bakalarska 11 – wycieczka 207

kiedy byłam tam potem, jadłam tą cholerną zupę z kurczakiem, ponieważ nie umiałam zamówić nic innego, a bałam się, że jak zacznę tłumaczyć na migi, że chce zupę z wołowiną, albo chociaż sałatkę z wołowiną, albo nawet z rybą, to mnie znowu odeślą do baru dla białasów. Przy którejś wizycie mój kolega Ludwik sprawdził w Internecie, że pyszne danie przypominające(...)stanie tego wymówić, pan przy kasie nie miał bladego pojęcia, o co nam chodzi, po dłuższej chwili powiedział jednak że ok. Cieszyliśmy się strasznie, że zjemy wreszcie sałatkę z wołowiną, ale po chwili dostaliśmy… zupę pho z kurczakiem, bo pan nie wiedział co my chcemy, a wiedział, że zawsze jedliśmy pho z kurczakiem, więc uznał, że na pewno zjemy

Ugotowane pozamiatane
Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami 135

rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju • 200 g pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól, pieprz do smaku Sos • 300 g pieczarek • 1 cebula(...)łyżki koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować ok. 30 minut. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Dodać drobno pokrojone

To co kocham
Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym 103

kuchni niż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 4 małe ogórki kiszone • 2 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • olej(...)smażenia Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. • Cebulę pokroić wzdłuż w ósemki, a ogórek na ćwiartki. • Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kawałku ogórka i cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki

To co kocham
Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem 147

zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • kawałek słoniny • 1 marchewka • 4 małe ogórki kiszone • 2 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego(...)jałowca • olej do smażenia Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. • Cebulę pokroić w paski, ogórek, marchew i słoninę w słupki. • Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka słupków ogórka, marchewki i słoniny

To co kocham
Jak przygotować wołowe hamburgery? 153

hamburgery, w zasadzie z jednego powodu. No, może z dwóch :)  Jeden z nich - są fantastycznie przepyszne! :)  Drugi? Żeby przekonać co poniektórych niedowiarków (ja też nim byłam), że wołowinę na hamburgery można tak przygotować, że mięso będzie miękkie, smaczne i niezbyt czasochłonne w przygotowaniu. Przestałam robić w domu wołowe hamburgery, ponieważ uważałam, że i tak zawsze wyjdą twarde(...)przecież jakoś inni robią tak, że się nimi zajadają i zachwycają! No więc stwierdziłam, że i ja muszę podjąć kolejną próbę ich przygotowania... Palce lizać! Składniki: 1/2 kg wołowiny pieprz ziołowy szczypta soli - naprawdę niewiele 1 awokado 1 cebulka 2 ogórki kiszone keczup majonez sałata  a w zasadzie to Wasze ulubione dodatki Najważniejsze w tym wszystkim tak naprawdę jest

Szczęśliwa kuchnia
"Ostatnia rodzina" od kuchni czyli przysmaki Beksińskich - Nobo Cafe 189

gałki lodów bakaliowych zalanych właśnie tym mlekiem z tubki. *Ja poprosiłam o jedną gałkę.. Przesłodki, przesmaczny deser dla każdego łasucha.* Oprócz hamburgera i deseru mamy też ‘’Jego’’ przysmak - wołowinę w sosie seczuańskim, która jest tak ostra, że ja jej nie zjem, choć sama ją robię (śmiech). U nas i tak stopień ostrości jest mniejszy, aby było to w ogóle(...)jadalne. Mamy również zrazy Beksińskiego, inne od wszystkich bo nie zawinięte. U nas jest to wołowina, rozbita w sosie własnym gotowana z dużą ilością czosnku i pieprzu. Duszona, nie smażona. Nic nie robimy na zapas więc może trzeba czekać na to troszkę dłużej niż gdzie indziej. Jeżeli ktoś powie, ze nie chce danego mięsa z ryżem to dostanie z kaszą

Czarnawisienka
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 181

Słowo keema lub kheema  oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo pikantne danie jest popularne Indiach i Pakistanie. Keema jest też niezwykle uniwersalna - można ją jeść z ryżem, ziemniakami lub z chlebem naan. Można używać do nadziewania samosów ( tutaj(...)choć aktualnie robimy to niestety tylko via Skype i What'sApp :) Uwaga: w poniższej wersji keema jest bardzo pikantna, możecie więc zmniejszyć odpowiednio ilość chili Składniki 700 g mielonej wołowiny 3 zielone papryczki chili (można zastąpić suszonym chili lub świeżym czerwonym) 2 średnie czerwone cebule 2 duże pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszcze 4 cm świeżego imbiru 3/4 szklanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania