wołowina - 6184 przepisów (strona:38/413)

Beouf Stroganow. Strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi. 121

klasyka kuchni. Nie trzeba go jadać raz w tygodniu, ale klasykę wypada znać. To prosta w przygotowaniu potrawa. Szlachetności nadają jej składniki, najlepszej jakości. Nie należy żałować pieniędzy na wołowinę dobrej jakości, bo istotą tej potrawy jest kruche, delikatne mięso. Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (lub wołowiny na pieczeń) 0,5 kg pieczarek(...)sarepskiej) 100 g kwaśnej śmietany (w oryginalnym przepisie 200 g) 2 szkl. bulionu wołowego 1-2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa sól, pieprz, chili do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wołowinę pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć krótko na oleju (na mocno rozgrzanej patelni). Obsmażone mięso przełożyć do miski. Na tej samej patelni smażyć cebulę, pokrojoną w półplasterki. Następnie dodać

Codziennik Kuchenny
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 120

lekko ciągnąca się mozzarella, delikatny rozpływający się farsz, a całość oblana sosem z maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma i bardzo(...)będziecie oczarowani. Szef kuchni nie chciał zdradzić mi z jakiej części krowy robią burgery, ale są one niesamowite! Przysięgam, że nigdy nie jadłam bardziej soczystego i lepiej przyprawionego kawałka wołowiny! Mogłabym wyjąć go z bułki i wsunąć samego, ale muszę przyznać, że dymny posmak boczku oraz pozostałe dodatki tylko dodają temu burgerowi charakteru. Pycha! 😍 W menu znajdziecie także klasyczne grzybowe

Cooking Monster
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 785

jedno z dań, które wyniosłam z domu rodzinnego. Smaczny, aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający, czyli w sam raz na jesiennie i zimowe dni. Wiele osób nie przepada za wołowiną bo zrazili się jedząc suchą czy twardą. Ten przepis na węgierski gulasz wołowy jest prosty i w zasadzie po pokrojeniu robi się sam a wołowina wychodzi miękka i soczysta. U moich(...)cukinii , kalafiora , kapusty kiszonej czy z keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki) mielonej papryki słodkiej

Ola la LCHF
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 99

korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem...   Składniki(...)wołowiny (łopatka, polędwica, ligawa) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka bulionu ok. 400-500 ml piwa ciemnego typu porter 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka musztardy francuskiej 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 2-3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą

Kuchnia MagdaLeny
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 138

Mielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina, który nadaje im wytrawnego, nowego smaku. Te klopsy są tak soczyste, pyszne i eleganckie, że bez problemu zostaną gwiazdą każdej proszonej kolacji czy odświętnego obiadu. Nie musicie mi wierzyć na słowo – po prostu(...)bójcie się, że klopsy wyschną – są tak duże, że nie mają na to najmniejszych szans!   Do dużej miski wkładamy mięso w temperaturze pokojowej – mieloną na średnich oczkach wołowinę i mięso wieprzowe od szynki. Schłodzoną wędzoną słoninę i obraną cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (siekamy) i dodajemy do mięsa. Wsypujemy kaszę mannę, sól i pieprz. Czerstwą bułkę rozdrabniamy

Karo in the Kitchen
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 83

Wyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Makaron shirataki, produkowany jest z azjatyckiej rośliny konjac. Nie zawiera glutenu, a 100 gramów makaronu shirataki to zaledwie 9,50 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, wię c po jego zjedzeniu długo(...)tego, co akurat było w naszej lodówce, a smak.... spróbujcie sami :) Składniki - proporcje na 2 - 3 osoby 200 g makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) około 200 g ulubionych warzyw ( u nas zazwyczaj papryka słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka,  czerwona lub biała cebula

Cztery Fajery
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 108

innych, nie mniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości(...)zostają zachowane cenne dla zdrowia witaminy i minerały, a potrawy są wyjątkowo soczyste oraz charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw. Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę

Cztery Fajery
Gulasz a’la strogonow 127

Smakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji z kurczakiem. Ja spróbowałam z wołowiną. Obie wersje przypadły mi do gustu. Myślę, że wieprzowina również powinna się sprawdzić. Składniki na 3-4 porcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi(...)zalewamy całość wodą, aby przykryła zawartość garnka. Dodajemy musztardę, przecier i przyprawy. Podduszamy wszystko pod przykrywką na małym ogniu. W przypadku kurczaka wystarczy jakieś 15 minut. Jeśli wybierzecie wołowinę, trzeba czekać ok. 1-1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Podajemy w z chlebem/kaszą/ryżem/ziemniakami. Voila

Pyszny Duet
Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką 153

Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Harira 89

Zupa, dzięki składowi i doborowi przypraw, ma charakter rozgrzewający. Jej tradycyjnym zadaniem jest przywracanie muzułmanom sił po poście w okresie ramadanu. Podstawą tworzenia dania jest mięso baranie, wołowina lub drób z dodatkiem mieszanki ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy (ewentualnie z pojedynczymi gatunkami tych roślin strączkowych). Dodaje się też pewną ilość warzyw, ziół i przypraw: cebula, marchewka(...)podaje skropione sokiem z cytryny lub limonki, z jajkami gotowanymi na twardo, plackami lub suszonymi figami. A poniżej moja wersja hariry. Składniki: (6 porcji) 400 g. wołowiny (np. łopatki) 130 g. suchej ciecierzycy 100 g. suchej zielonej soczewicy 40 g. kaszy kuskus 500 g. passaty 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łodygi

Delicious Place
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 100

Kanto - wszystkie elementy (mięso, warzywa, tofu) dusi się w wywarze jednocześnie, w stylu Kansai - najpierw dusi się mięso, a później dodaje się warzywa. Do sukiyaki zazwyczaj używa się tzw. wołowiny marmurkowej - mocno przerastanej żyłkami tłuszczu, który wytapia się podczas przygotowywania potrawy. W Polsce doskonale zastępują ją gotowe, pakowane pojedynczo steki, które możemy kupić w większości marketów. Mięso powinno być pokrojone(...)jako lunch do pracy lub na uczelnię. Zapakowane w termiczny kubek pozwolą cieszyć się smakiem inspirowanym kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Na dzień dzisiejszy mamy do wyboru dania OYAKATA Japońska Wołowina o smaku Wasabi Japoński Kurczak Teriyaki Japoński Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu 114

Europie. Warto żeby częściej gościło także na polskich stołach Jak wygląda i smakuje mięso strusia Mięso strusia ma intensywny czerwony kolor i smak podobny do cielęciny lub chudej wołowiny z delikatną, ledwo wyczuwalną słodkawą nutą. Jest przy tym soczyste, kruche i bardzo delikatne. To idealne połączenie wyśmienitego smaku i wymogów zdrowej zrównoważonej diety (mięso strusie z polskich hodowli nie zawiera(...)układu krążenia. Strusina zawiera także cenne dla organizmu człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią około 35% ogólnej zawartości tłuszczu (dla porównania w mięsie kurczaków jest to 20%, a w wołowinie zaledwie 5%.) Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F). Cechą charakterystyczną mięsa strusiego jest również stosunkowo duża zawartość kwasu arachidonowego. Zapotrzebowanie na ten kwas

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Siekane burgery wołowe z chrzanem i ogórkiem korniszonem 114

świeżym powietrzu przy grillu trwa w najlepsze. Aura sprzyja apetytowi, trzeba więc tak urozmaicić potrawy z grilla, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ja proponuję soczyste burgery z siekanej wołowiny, które w połączeniu z ciepłą bułką, ostrym chrzanem i ogórkiem korniszonem z nutą czosnku od Krakusa smakują tak wybornie, że na pewno wygrają z kiełbasą czy karkówką! Ogórki korniszony(...)idealnym dodatkiem do grillowanych potraw, a ich chrupkość i wyważona czosnkowa nuta na pewno zyskają fanów- podobnie jak chrzan Krakus, który może konkurować z ketchupem czy musztardą. 4 szt.: * wołowina (np. antrykot)- 440 g * bułka- 4 szt. * ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus- 8 szt. * Chrzan Krakus- 4 łyżki * sałata karbowana- 4 liście * oliwa z oliwek- 3 łyżki * szczypta soli

Kraina Miodem Płynąca
Wołowina z soczewicą, prawdziwkami i morelami 98

Dania z wołowiny są bardzo smaczne ale mają jeden minus – długo się je robi, ale smak wynagradza wszystko :) Prawdziwki świetnie komponują się z tym mięsem, a morele nadają fajnego smaku. Zapraszamy na wołowinę z soczewicą, prawdziwkami i morelami :) Składniki na wołowinę z soczewicą: – 350 g polędwicy wołowej – 200 g świeżych

Kuchenne Wariacje
Jack & Burger - szaleństwo smaków! SomePlace Else, Sheraton Grand Kraków 155

SomePlace Else w hotelu Sheraton Grand Kraków. Co w nich takiego niezwykłego?  Menu Jack & Burger zostało zainspirowane smakami różnych zakątków świata. Poza tradycyjnymi pozycjami zbudowanymi na najlepszej wołowinie Angus czy polskiej wołowinie sezonowanej, pochodzącej od lokalnych dostawców, znajdziecie w nim jagnięcinę, ryby, krewetki, kaczkę a nawet wegetariańską wariację z tofu w roli głównej.  W ramach promocji Jack(...)whiski możecie wybierać wśród siedmiu ciekawie skomponowanych burgerów i zaproponowanych do nich różnych gatunków whiski. No cóż, warto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania