duży wybór bo i swoje mięsko mamy. Składniki: 1 kg szynki bądź łopatki 750 g karkówki 600 g podgardla 400 g boczku 300 g mięsa wołowego( pręga bądź wołowina karkowa) 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli ( kamienna) 2 spore łyżki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka ziołowego pieprzu 4 spore łyżki majeranku 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka(...)ponownie wypłukać. Mięso umyć,osuszyć.Pokroić w niezbyt duże kawałki.Przepuścić przez maszynkę do mielenia ( chude kawałki przez sitko o dużych oczkach,tłuste przez sitko o małych oczkach). Wołowinę mielimy oddzielnie przez sitko o małych oczkach,najlepiej dwukrotnie. Zanim mięso ze sobą połączymy do mięsa wołowego wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody,czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszany z solą
Niespełnione zdolności kulinarnesłuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym(...)solona słonina przetarta z czosnkiem lub z cebulą, jajka ugotowane na twardo, kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki, koperek. SKŁADNIKI: na początek wywar: 2 udka z kurczaka 300 - 400g wołowiny w kawałku 1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1por kawałek selera 1 korzeń pietruszki po kilka ziaren
Moja Książka Kucharskaoraz nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka. Porcję rosołową umyć, osuszyć, kość przyciąć (dla uwolnienia smaku), włożyć do garnka. Szyję indyczą umyć, osuszyć. Dodać do garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego(...)smaku, wygotuje się ze szpondru wołowego i ponacinanych kości szpikowych. Najlepiej, aby w skład porcji rosołowej wołowej wchodził szponder wołowy z dużymi kośćmi. Można to być także kawałek tłustej wołowiny plus duża, szpikowa kość wołowa. Kość wołową należy ponacinać dla uwolnienia szpiku do wywaru, dzięki czemu rosół będzie miał najlepszy smak. Cebulę należy obrać z łupin, przekroić na pół
Gospodyni MiejskaTeraz rozważam nad zupą hamburgerową, lazaniową i pizzową, coś czuję że też będą pyszne. Jeżeli lubisz takie gęste i sycące zupy, z czystym sumieniem mogę polecić zupę gulaszową z wołowiną , jest boska! Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa gołąbkowa (6-8 porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny 150 g boczku lub kiełbasy, pokrojonych w kostkę 1 cebula(...)suszonych liści laurowych 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz Przygotowanie: Umieść większy rondel na dużym ogniu, włóż boczek lub kiełbasę wraz z wołowiną i smaż rozdrabniając ją drewnianą łyżką przez około 8 minut, do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę
karmelowynaszym przepisie dostarczenie potrzebnej porcji tłuszczu do początkowego podsmażenia warzyw, stąd piszemy o boczku „średnio przerośniętym”. W zasadzie nie powinno być potrzeby dodania więcej tłuszczu niż zawiera boczek i wołowina, ale do sosu bolońskiego dodać można także masło i oliwę – nie koniecznie zresztą na początku, zwłaszcza masło należałoby dodać raczej na sam koniec. Jeśli jednak boczek nie zawiera zbyt wiele(...)różnymi rodzajami makaronu to klasyka włoskiej kuchni. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ale nie jest tak naprawdę trudne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) 500g drobno zmielonej wołowiny 100g średnio przerośniętego krojonego wędzonego boczku 1 średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (125g) 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżki (70g) koncentratu pomidorowego
Kulinarna Pokusakolejne z ulubionych dań kuchni polskiej. Robimy dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi. Składniki 1 kg gotowych flaczków cielęcych 500 g wołowiny – szponder 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 1/2 małego selera 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw) 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Do garnka wlałem zimną wodę, włożyłem szponder, 2 liście laurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru. Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski. Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości. Kiedy flaki
R'n'G Kitchendzisiejsze zakończenie dnia polecam sałatkę z suszoną wołowiną, która z pewnością zaskoczy smakiem nie tylko Ciebie. Taka sałatka sprawdzi się również na romantycznej kolacji ze świecami i butelką czerwonego wina. Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać jak smakowała :) Składniki: 150 g świeżej rukoli 1 średnia cukinia kilka krolpli oliwy 1 świeże dojrzałe mango 100 g sera(...)gorgonzola 100 g wołowiny dojrzewającej (możesz skorzystać z przepisu tutaj ) kilka łyżek oleju z pestek orzecha włoskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cukinię pokrój w krążki o grubości 0,5 cm i grilluj z oliwą. Mango i ser pokrój w kostkę, a wołowinę w paski. Wszystkie składniki połącz ze sobą, następnie dopraw do smaku i skrop
Niezły MłynekZapiekanka ziemniaczana z wołowiną Farsz : wołowina b/k - 530 g cebula - 1 szt woda gotowana - 1/4 szkl tłuszcz przyprawa kebab-gyros Purée ziemniaczane: ziemniaki - 1,20 kg sól i pieprz mleko - 100 ml masło - 50 g jajko - 1 szt Dodatkowo : ser żółty plastry - 150 g papryka ostra - szczypta oregano suszone żółtko jajka - 1 szt bułka tarta - 2 łyżeczki keczup(...)polania Farsz: Wołowinę zmielić w maszynce, razem z cebulą. Następnie na tłuszczu usmażyć mięso, do mięsa dodać wodę i przyprawę kebab- gyros, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Purée ziemniaczane: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Mleko podgrzać, gorące dodać do ziemniaków, razem z masłem, energicznie miksować na wysokich obrotach, dodać jajko, szybko zmiksować
Kuchnia DanusiStrogo now ( Boeuf Stroganow) to potrawa znana w całej Europie. Istnieje wiele przepisów, jednak najważniejsze składniki to wołowina, krojona w paseczki, pieczarki, cebula oraz papryka słodka. Niektóre przepisy uwzględniają również pomidory, przecier pomidorowy, paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone. U mnie wersja odchudzona ale równie smaczna oraz bardzo aromatyczna. Super danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na 8 porcji(...)kilogram wołowiny na gulasz 2 cebule 500g pomidorów z puszki 2 papryki czerwone 200g pieczarek 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej łyżka papryki wędzonej pół łyżeczki chilli sól, pieprz łyżka miodu łyżka musztardy dijon Sposób przygotowania: W dużym garnku na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w paski wołowinę. Pamiętaj by temperatura była wysoka, mieszaj co jakiś
wysmienityCoś dla osób, które chcą wstawić obiad i zająć się kompletnie czymś innym :) Pyszny delikatny obiad z super miękką, wręcz rozpadającą się wołowiną. Podajemy z czym chcemy. U nas były to ziemniaki oraz gotowa sałatka ze śmietaną. Wam proponuję też kaszę gryczaną. Składniki: * 500g wołowiny * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * 3 ziela angielskie * 2 liście laurowe(...)woda * wegeta, pieprz * 2 kostki pieczeniowe Wołowiny kroimy w średniej grubości plastry i wkładamy do garnka. Do garnka dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek (w plastry). Dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny, sprawdzając co jakiś czas czy woda się nie wygotowała. Po 3 godzinach sos zatrzepujemy: 1 łyżka mąki roztrzepana w 1 łyżce wody
Klasyka Gotowanianazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1 mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone(...)mocno rozgrzeje wrzuć cebulę, po chwili czosnek, sól i kmin rzymski, duś przez chwilę- do momentu kiedy cebula będzie szklista, a kmin i czosnek będą intensywnie pachnieć. Następnie dodaj wołowinę, mieszaj bardzo intensywnie kilka minut do momentu kiedy cała wołowina będzie przesmażona. Dodaj pomidory i chili, zredukuj temperaturę i duś przez około 30 minut. PIEKARNIK ROZGRZEJ DO maksymalnej temperatury
Kuchnia bezglutenowa Lolinazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1 mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone(...)mocno rozgrzeje wrzuć cebulę, po chwili czosnek, sól i kmin rzymski, duś przez chwilę- do momentu kiedy cebula będzie szklista, a kmin i czosnek będą intensywnie pachnieć. Następnie dodaj wołowinę, mieszaj bardzo intensywnie kilka minut do momentu kiedy cała wołowina będzie przesmażona. Dodaj pomidory i chili, zredukuj temperaturę i duś przez około 30 minut. PIEKARNIK ROZGRZEJ DO maksymalnej temperatury
Kuchnia bezglutenowa LoliTradycyjna rodzinna zupa ogórkowa gotowana na wołowinie lub łopatce. Osobiście wolimy łopatkę lecz zupa wyjdzie równie smaczna na wołowinie. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, a smakiem zachwyci wszystkich. * 500g łopatki lub wołowiny * słoik kiszonych ogórków * marchew * pietruszka * seler (3cm x 6cm x 1.5cm) * 3 litry wody * 4 duże ziemniaki * wegeta, pieprz, liść laurowy * 3 łyżki śmietany
Klasyka GotowaniaPrzepis na ten rosół, jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Gotowany jest na całym kurczaku (oczywiście bez piersi) oraz wołowinie. Gotuje się dość długo, ale efekt końcowy jest wart tego czekania. Składniki: * jeden średni kurczak (około 1.5kg) (bez piersi) * 500g wołowiny * 1 cebula * 6 drobiowych wątróbek * 2 średnie marchewki * 1 duża pietruszka(...)zauważymy pierwsze wrzenie. Wtedy odlewamy wodę i płuczemy porządnie kurczaka oraz garnek(PROCES TEN JEST NIEZBĘDNY JEŚLI MAMY KURCZAKA ZE SKLEPU). Do tego samego garnka ponownie wkładamy kurczaka i wołowinę (pokrojoną w mniejsze kawałki) i zalewamy wodą (3/4 pojemności garnka). Po jakimś czasie, kiedy kurczak się już gotuje i woda się zagotuje, powstaną szumowiny które należy zebrać. Przykręcamy ogień
Klasyka GotowaniaSajgonki z wołowiną i warzywami Sajgonki , to nie jest obiad , który robi się w pięć minut , ale z biegiem czasu , można dojść do wprawy i nie jest to już tak upierdliwe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście w smaku , nie mają sobie równych , u mnie w domu wszyscy je uwielbiają . Niestety nie robię ich zbyt często(...)smażenia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Warto jednak się z nimi zmierzyć bo smak wynagradza cały trud . A radość domowników bezcenna Składniki : 0,2 kg wołowiny ( może być gulaszowa ) 100 g makaronu sojowego kawałek słodkiej , cienkościennej papryki np Ramiro lub Marconi Red 2 szalotki 1/2 marchewki 1/2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju
Ogrodnik w podróży