nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1 mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone(...)mocno rozgrzeje wrzuć cebulę, po chwili czosnek, sól i kmin rzymski, duś przez chwilę- do momentu kiedy cebula będzie szklista, a kmin i czosnek będą intensywnie pachnieć. Następnie dodaj wołowinę, mieszaj bardzo intensywnie kilka minut do momentu kiedy cała wołowina będzie przesmażona. Dodaj pomidory i chili, zredukuj temperaturę i duś przez około 30 minut. PIEKARNIK ROZGRZEJ DO maksymalnej temperatury
Kuchnia bezglutenowa Lolinazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1 mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone(...)mocno rozgrzeje wrzuć cebulę, po chwili czosnek, sól i kmin rzymski, duś przez chwilę- do momentu kiedy cebula będzie szklista, a kmin i czosnek będą intensywnie pachnieć. Następnie dodaj wołowinę, mieszaj bardzo intensywnie kilka minut do momentu kiedy cała wołowina będzie przesmażona. Dodaj pomidory i chili, zredukuj temperaturę i duś przez około 30 minut. PIEKARNIK ROZGRZEJ DO maksymalnej temperatury
Kuchnia bezglutenowa LoliTradycyjna rodzinna zupa ogórkowa gotowana na wołowinie lub łopatce. Osobiście wolimy łopatkę lecz zupa wyjdzie równie smaczna na wołowinie. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, a smakiem zachwyci wszystkich. * 500g łopatki lub wołowiny * słoik kiszonych ogórków * marchew * pietruszka * seler (3cm x 6cm x 1.5cm) * 3 litry wody * 4 duże ziemniaki * wegeta, pieprz, liść laurowy * 3 łyżki śmietany
Klasyka GotowaniaPrzepis na ten rosół, jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Gotowany jest na całym kurczaku (oczywiście bez piersi) oraz wołowinie. Gotuje się dość długo, ale efekt końcowy jest wart tego czekania. Składniki: * jeden średni kurczak (około 1.5kg) (bez piersi) * 500g wołowiny * 1 cebula * 6 drobiowych wątróbek * 2 średnie marchewki * 1 duża pietruszka(...)zauważymy pierwsze wrzenie. Wtedy odlewamy wodę i płuczemy porządnie kurczaka oraz garnek(PROCES TEN JEST NIEZBĘDNY JEŚLI MAMY KURCZAKA ZE SKLEPU). Do tego samego garnka ponownie wkładamy kurczaka i wołowinę (pokrojoną w mniejsze kawałki) i zalewamy wodą (3/4 pojemności garnka). Po jakimś czasie, kiedy kurczak się już gotuje i woda się zagotuje, powstaną szumowiny które należy zebrać. Przykręcamy ogień
Klasyka GotowaniaSajgonki z wołowiną i warzywami Sajgonki , to nie jest obiad , który robi się w pięć minut , ale z biegiem czasu , można dojść do wprawy i nie jest to już tak upierdliwe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście w smaku , nie mają sobie równych , u mnie w domu wszyscy je uwielbiają . Niestety nie robię ich zbyt często(...)smażenia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Warto jednak się z nimi zmierzyć bo smak wynagradza cały trud . A radość domowników bezcenna Składniki : 0,2 kg wołowiny ( może być gulaszowa ) 100 g makaronu sojowego kawałek słodkiej , cienkościennej papryki np Ramiro lub Marconi Red 2 szalotki 1/2 marchewki 1/2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju
Ogrodnik w podróżySkładniki: -1 kg wołowiny gulaszowej -1/3 małej główki kapusty -8 ziemniaków -4-5 cebul -2 duże marchewki -5 listków laurowych -4 ziela angielskie -kminek -olej lub odrobina smalcu -sól, pieprz Na dno żaroodpornego garnka, np. gęsiarki, wyłożyć liście kapusty. Na kapustę wyłożyć wa rstwę pokrojonej w plasterki marchewki, dodać dwa liście laurowe i dwa ziela(...)angielskie, na to ułożyć połowę pokrojonej w kostkę wołowiny, połowę pokrojonej w plastry cebuli, poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem, ułożyć kolejną warstwę wołowiny, na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy
Kulinarne przemysleniablogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder(...)suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę
Czerwień i błękitSkładniki (na 1 porcję) - 100 g wołowiny np. z udźca, - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g), - 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g), - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli dodajemy(...)pokrojoną w kostkę wołowinę. Podsmażamy kilka minut. 3. Doprawiamy do smaku czosnkiem, papryką słodką i ostrą. 4. Mięso zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 2 h). 5. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną na łyżeczce oleju paprykę i sól. 6. Gulasz podajemy z kaszą i ogórkiem kwaszonym Gulasz jest bogaty w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. - witaminę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpodwójnej porcji i część zamrozić, by w każdej chwili móc sobie przygotować na szybko jedno z najlepszych dań na świecie. Wołowe ragu z makaronem (4 porcje) 500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem(...)oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem
Poezja smakuCześć Z sobotniego obiadu zostało nam trochę gotowanej wołowiny. Nikt z domowników nie miał specjalnego pomysłu, jak ją wykorzystać. Wracając wczoraj z pracy w mojej głowie urodził się pomysł na zupę pomidorową z wędzoną papryką, która kojarzy mi się z Węgrami i węgierskim gulaszem. Oczywiście w domu okazało się, że pomidory w puszcze się skończyły. Całe szczęście z zeszłego roku(...)ketchup. Mi osobiście zupa bardziej smakowała przed zabieleniem śmietaną. Zupa pomidorowa na węgierską nutę Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, ewentualnie patelnię. Przygotuj składniki: 200-300 g wołowiny z rosołu, 1 puszkę pomidorów, 2-3 łyżki ketchupu, połowę białej części dużego pora, 3-4 ziemniaki, garść suszonej włoszczyzny, sól, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, paprykę słodką, paprykę ostrą, olej
blog.moje-pasje.infopopołudnie. Podobno jest wiele odmian tej zupy, ja przygotowałam ją opierając się na tym przepisie. Użyłam głównie baraniny, gdyż moim zdaniem idealnie tu się sprawdza, i trochę wołowiny i cielęciny ( resztki z zamrażarki), ale można użyć tylko wołowiny. Ponieważ lubimy zupy ostre, proponuję doprawienie haszlamy harissą i ostrą papryką w płatkach. gotowanie rozłożyłam na dwa dni: wieczorem ugotowałam(...)szybkowarze wywar mięsny, a na drugi dzień tylko dodałam i gotowałam warzywa. Polecam! składniki 500 - 600g baraniny - u mnie łopatka bez kości ok 150 g wołowiny i cielęciny (opcjonalnie) 300 g ziemniaka 200 g pomidorów z puszki 1 podłużna czerwona papryka 1 średnia cebula ziele angielskie kilka ziarenek pieprzu sól liście laurowe pęczek kolendry harissa
Stare Garydrożdży 3/4 szklanki letniego mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam kotlety burgery: 70 dkg wołowiny 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól, pieprz 1 jajko olej do smażenia pozostałe 2 pomidory(...)mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią. Burgery: Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione , kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę
wesoła kuchniaZanim przepis, to najpierw małe porównanie :) Taka kłótnia między wołowiną, a wieprzowiną ;) A jak jest u Was? Co wolicie bardziej: mięso wołowe czy wieprzowe? Dawno nie jadłam wołowiny i jak zobaczyłam mięso wołowe, gulaszowe w sklepie, to się nawet nie zastanawiałam. Wołowe jest lepsze od wieprzowiny i dobre dla osób, które dbają o sylwetkę. Składniki: 1,2 kg mięsa wołowego(...)przykryć wszystkie składniki. Wszystko wymieszałam Dodałam posiekane świeże zioła Gotowałam jeszcze 1 godzinę. Na 20 minut przed końcem gotowania doprawiłam do smaku wszystkimi przyprawami, poza solą. Nigdy nie solę wołowiny podczas gotowania, żeby mięso nie było twarde. Można podać z kaszą gryczaną lub ryżem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkiedy byłam tam potem, jadłam tą cholerną zupę z kurczakiem, ponieważ nie umiałam zamówić nic innego, a bałam się, że jak zacznę tłumaczyć na migi, że chce zupę z wołowiną, albo chociaż sałatkę z wołowiną, albo nawet z rybą, to mnie znowu odeślą do baru dla białasów. Przy którejś wizycie mój kolega Ludwik sprawdził w Internecie, że pyszne danie przypominające(...)stanie tego wymówić, pan przy kasie nie miał bladego pojęcia, o co nam chodzi, po dłuższej chwili powiedział jednak że ok. Cieszyliśmy się strasznie, że zjemy wreszcie sałatkę z wołowiną, ale po chwili dostaliśmy… zupę pho z kurczakiem, bo pan nie wiedział co my chcemy, a wiedział, że zawsze jedliśmy pho z kurczakiem, więc uznał, że na pewno zjemy
Ugotowane pozamiatanerodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju • 200 g pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól, pieprz do smaku Sos • 300 g pieczarek • 1 cebula(...)łyżki koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować ok. 30 minut. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Dodać drobno pokrojone
To co kocham