wołowina - 6184 przepisów (strona:40/413)

Po prostu rosół! 172

poniższymi zasadami i przepisem na pewno odniesiemy sukces. Jakie mięso do rosołu wybrać? Im bardziej różnorodne mięso tym lepszy smak rosołu. Do przygotowania mieszanego rosołu najlepiej użyć drobiu i wołowiny . Ja używam zawsze 3-4 różne rodzaje mięs. Zazwyczaj podstawą jest indyk, królik, kaczka, kawałek wołowiny i dodatkowo kurze łapki, ze względu na fakt, że są bogate w dobrze przyswajalny(...)Rosół Drukuj Porcje: 3l Czas przygotowania: 3h Składniki: ok. 1 kg mięsa (u mnie szyja i noga z indyka, skrzydełko z kaczki i korpus z kaczki lub królika, 150g wołowiny, 5 kurzych nóżek) 3,5l wody 2-3 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek

Book of spells
Gulasz staropolski 125

delikatne żołądki mojej rodziny, zastąpiłam ją olejem rzepakowym. Ilość kminku  nie została uwzględniona, ja dałam 1 łyżeczkę. To samo tyczy się cebuli. Myślę, że aby nie zabić smaku wołowiny wystarczy jedna średniej wielkości. Sok z cytryny ominęłam, ponieważ smak wina zupełnie wystarczył do nadania kwasowości 😊 A więc, do dzieła!  (function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - 50 dag wołowiny  - 10 dag wędzonej słoniny - cebula - szklanka białego wytrawnego wina - sól - pieprz - kminek zmiażdżony w moździerzu - sok z cytryny - mąka do obtoczenia mięsa   Pokrojoną w średnią kostkę wołowinę oprószamy

Kulinarne przemyslenia
Pieczona cieciorka z wołowiną 91

Idealnie nadaje się na przekąskę imprezową, jako zdrowy snak do oglądania filmów zamiast popcornu, albo jako doskonały składnik pożywnych dań. Proponujemy Wam dzisiaj przepis na pieczoną cieciorkę ze smażoną wołowiną, wymyślony przez naszego ulubionego Marka Bittmana, autora kulinarnych książek z USA. Nieco podkręciliśmy przepis dodając więcej korzennych przypraw orientalnych, dzięki czemu danie jest niezwykle aromatyczne. Tak przygotowaną cieciorkę z wołowiną(...)popieprz do smaku. Następnie wlej szklankę płynu spod cieciorki, podkręć ogień i odparuj. Krok 4 Wymieszaj cieciorkę z mięsem. Podawaj z kaszą jaglaną. Smacznego! Artykuł Pieczona cieciorka z wołowiną pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Strogonow- Boeuf Stroganow 126

dzisiaj ugotujemy bardzo popularne danie z wołowiny – strogonowa. Strogonow to nazwa uproszczona, można by rzec spolszczona, nazwy oryginalnej pod jaką ta potrawa funkcjonuje na świecie a więc Boeuf Stroganow. Boeuf to po francusku wołowina, a Stroganow, to nic innego jak nazwisko rosyjskiego hrabiego – ministra. Nie ukrywajmy, w Polsce strogonowa robimy nieco inaczej niż na świecie. Często w przepisach(...)swój smak. A jest to danie rosyjskie, które spopularyzowano w całej Europie w XIX w. Część nacji do tej potrawy dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem

Mieszam w Garnku
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 186

ViolaPassion Wspaniałe chude czerwone  mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje  między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie  bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść

Viola cooks with passion
Kiełbasa żywiecka parzona 261

SUROWIEC  -szynka 2 kg -karkówka 1 kg -boczek 0,5 kg -wołowina 2 klasa 1 kg -słonina 0,5 kg ROZDRABNIANIE  -szynka 1 kg -w kostkę 1,5-2 cm -szynka 1 kg -szarpak -karkówka 1 kg -10 mm -boczek 0,5 kg - 10 mm -wołowina 1 kg -4 mm następnie 2,5 mm -słonina(...)jodowana 20-22 g/kg (do słoniny) -cukier 2 g/kg -pieprz czarny mielony 2-3 g/kg -czosnek dobrej jakości według uznania ja dałem 5 g/kg -woda 100 ml do zmielonej wołowiny -woda 100 ml dodana przed samym napełnianiem w osłonki -osłonki białkowe 55 -sznurek wędzaniczy WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w większe kawałki około

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 140

Cottage pie, ponieważ sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego. Podstawą Sheperd’s pie jest jagnięcina. No, ale nie bądźmy już takimi ortodoksami:) Składniki: Sos 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 pietruszki 1 gałązka selera naciowego lub kawałek selera korzennego 1 duża cebula ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 ½ łyżki suszonego 1 łyżka rozmarynu świeżego(...)drobno jak na sałatkę ziemniaczaną. Krok 2 Rozgrzewamy na mocnym ogniu rondel, wkładamy do niego dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając od siebie mielone, by rozpadło się na drobne kawałeczki. Kiedy mięso podsmaży się i zbrązowieje przekładamy je do miski. Przygotowanie sosu do shepard

Niedzielny kucharz
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 527

kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską, omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Dokładne przepisy na wszystkie(...)kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską, omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Dokładne przepisy na wszystkie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff 167

Dziś przedstawiam niezwykle, szybkie, łatwe i przyjemne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny nawet w najbardziej zapracowanym tygodniu. Pyszna wołowina i grzyby w smakowitym sosie śmietanowym z koniakiem i podany z ulubionym makaronem zachwyci wszystkich. Uwielbiam takie proste a smaczne dania, nawet mój wybredny Luby poprosił o dokładkę bo stwierdził, że danie jest 10/10, a uwierzcie(...)mój największy krytyk Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – pycha! Scroll down for recipe in English Strogonow z wołowiną i grzybami (5-6 porcji) Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego 600 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie paski 400 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów), pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona

karmelowy
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 143

zrumienioną wieprzowinę do garnka z bulionem. Mięso wołowe oczyszczamy z tłuszczu i błonek, kroimy w centymetrową kostkę. Mąkę wsypujemy do miseczki, mocno solimy i pieprzymy, otaczamy w mące pokrojoną wołowinę, nadmiar mąki strząsamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i patiami rumienimy mięso z każdej strony, mieszając, na średnio wysokim ogniu. Przesmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Gotujemy mięso w bulionie(...)pietruszki. Na drugi dzień zupa może wymagać lekkiego rozcieńczenia – ma dużo kaszy, sporo mięsa i warzyw – z powodzeniem może stanowić samodzielne danie obiadowe. SKŁADNIKI 6-8 dużych porcji 500g wołowiny (szponder, waga po oczyszczeniu) 500g żeberek wieprzowych mięsnych 2 marchewki 250g 2 pietruszki 200g 2-3 łodygi selera naciowego 150g 2 duże ziemniaki 200g 1 cebula

Karo in the Kitchen
Potencjał witamin z grupy B 104

funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Głównie jest gromadzona w nerkach, wątrobie, mózgu i sercu, lecz trzeba pamiętać o uzupełnianiu jej zapasów. Najbogatszym źródłem witaminy B1 jest m.in. mięso (wieprzowina, baranina, wołowina), drób, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie jak jabłko, wiśnie(...)wzrok. Niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, pękania warg, zmian w układzie nerwowym czy łuszczenia się skóry. Witamina B2 występuje m.in. w: serach żółtych i białych, makreli, jajkach, cielęcinie, wieprzowinie, wołowinie, brokułach, szpinaku, pomidorach, mleku, płatkach owsianych, kukurydzy, jabłkach, śliwkach i mięsie drobiowym. Pamiętajcie o tym, iż zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę ma miejsce w trakcie wzrostu, laktacji, ciąży oraz stresu

MintTaste
Flaczki wołowe w rosole 71

opory. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Flaczki wyszły wyśmienicie. Koniecznie zróbcie je w Waszym domu. Polecam. Składniki: na 4 porcje 500 g flaków wołowych blanszowanych 170 g wołowiny 120 g marchwi 100 g selera ( korzeń ) 40 g pietruszki ( korzeń ) Mała cebula Sól Pieprz Majeranek Woda Wykonanie: Flaki przekładamy na sito. Porządnie przepłukujemy. Wykładamy do garnka dolewamy wodę(...)gotujemy kilkanaście minut. Ponownie wykładamy na sito i przepłukujemy. Umieszczamy w garnku. Dolewamy wodę, dodajemy również wołowinę. Całość solimy. Gotujemy. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i kroimy w kostkę. Gdy wołowina zacznie się dogotowywać, dodajemy warzywa. Gotujemy tak długo aż wszystko będzie miękkie. Przyprawiamy solą – jeżeli istnieje taka potrzeba, pieprzem i majerankiem. Chwilę jeszcze gotujemy. I pierwsze flaczki

Smaki Ewy
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 96

WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY Chińszczyzna! Kto nie ma ochoty, raz na jakiś czas, na danie z szeroko rozumianej kuchni chińskiej? Nie wiem jak Was, ale mnie zapachy rozchodzące się wokół „chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał(...)przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska”, ale (jak wiecie) ja wolę robić wszystko sama! I Wam też to polecam. Chinese food! Who doesn’t have, from

Martyna Cooks
Tatar z kiszonym czosnkiem i czerwoną quinoą 127

czasach, gdy był on królem każdej większej imprezy rodzinnej i jestem jego absolutną fanką. Bardzo lubię go unowocześniać i urozmaicać różnymi ciekawymi dodatkami. Ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką świeżej wołowiny i słoiczka kiszonego czosnku od Sznajderów , który na razie nie trafił do stałej oferty. Czy mogłabym nie połączyć ich w szczęśliwą parę?  Była by wielka strata ;)  Składniki(...)szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 300 gram świeżej wołowiny 3 - 4 ząbki kiszonego czosnku 2 żółtka z jaj zielononóżek  3 maślaki garść siekanego szczypiorku kilka ziarenek zielonego pieprzu z w zalewie 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia świeżo mielony pieprz pół łyżeczki śliwowicy 1 łyżka wody sól Wykonanie: Maślaki oczyszczamy, kroimy w drobną kosteczkę

Quinoa Raz!
Czas na krewetki kilka pomysłów 144

kurczaka. Wyróżniamy krewetki koktajlowe , królewskie i tygrysie. Pamiętaj przygotowując krewetki, by pozbyć się ich jelit, w przeciwnym razie potrawa będzie miała gorzki i cierpki smak. Ponadto możemy się pochorować. Wołowina z krewetkami 4 kotlety wołowe, 20 szt. krewetek, oliwę z oliwek, sól, paprykę w proszku, 2 cebule pieprz do smaku. Wołowina z krewetkami to potrawa idealna na obiad, wykwintną kolację(...)patelni należy ułożyć krewetki i kotlety. Mięso należy smażyć około 15 minut. Natomiast krewetki krócej około 5 minut. Danie jest gotowe. Wystarczy je teraz odpowiednio ułożyć. Na usmażonej wołowinie poukładaj krewetki, wokół poukładaj ziemniaki i warzywa. Możesz również podać to danie z frytkami lub ryżem. Wedle uznania. Czas przygotowania wynosi około 30 minut. Jedna porcja zawiera 350 kalorii. Danie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania