wołowina - 6415 przepisów (strona:40/428)

Sałatka meksykańska z makaronem 195

się w sałatkach. Składniki 200 gram makaronu orzo 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa w zalewie 200 gram żółtego sera w kawałku 200 gram mielonej wołowiny, kupuję taką porcjowaną na tatar tłuszcz do podsmażenia wołowiny ząbek czosnku kawałek pora ok 5 cm szczypiorek sól, pieprz majonez 2 łyżki ostrego ketchupu z papryczką habanero Przygotowanie: Wołowinę podsmażyć

Życie zaczyna się w kuchni
Cevapcici w szynce 128

Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej w moim wydaniu jest wyśmienita w smaku! Głównym produktem wykorzystywanym przy wykonywaniu cevapcici jest mięso mielone lub siekane. Oryginalnie chorwackie ćevapčići zrobione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny. Można do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawy i zioła. Ale obowiązkowo mięso musi mieć kształt ruloników, które grilluje się lub smaży. Ja przed grillowaniem dodatkowo mięsne ruloniki zawinęłam(...)mojego syna, który zaprosił nas do Tunici’s Restaurant Dubrovnik w Hamburgu. Cevapcici w szynce. Ćevapčići z mielonego mięsa wołowego: Składniki: 50 dag mięsa wołowego lub pół na pół wołowina i jagnięcina 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 łodyżki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy 1 jajko (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku oliwa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Meksykańskie Chili con carne – przepis 244

Meksykańskie Chili con carne, czyli przepis na ostrą wołowinę w sosie pomidorowym z dodatkiem czerwonej fasoli. To danie wywodzące się i popularne w Meksyku, mocno doprawione chili, pieprzem i kminem rzymskim. Meksykańskie Chili con carne Składniki (dla 4-6 osób) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki chili w proszku ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu(...)łyżeczka kminu rzymskiego w proszku 400g drobno zmielonej wołowiny Sól Pieprz Koncentrat pomidorowy Pudliszki 500g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka(400g) czerwonej fasoli konserwowej Meksykańskie Chili con carne Przygotowanie: Cebulę i dwa ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę, w rondelku mocno rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażymy do momentu

Księga-Smaku
Jak rzuciliśmy wszystko i pojechaliśmy na narty 123

głowy. Karta składa się w większości z dań kuchni polskiej z wykorzystaniem najlepszych lokalnych składników. Jednak jak sama nazwa wskazuje, wzbogacona o amerykańską lub argentyńską wołowinę. Wieczorna kolacja była naprawdę udana.   Na deser miejsca zabrakło   Zosia zjadła naleśniki z czekoladową śliwką i pognała z dzieciakami bawić się w sali(...)natomiast na przystawkę wybraliśmy klasyki tatara wołowego z anchois i śledzia pod pierzynką z kiełkami rzodkiewki. Na drugie danie wybraliśmy solidne porcje wołowiny z nadzieją, że po całodziennym narciarskim szaleństwie kolacja nie pójdzie nam w boczki 😉 Ja wybrałem steka T-bone, czyli dwa kawałki mięsa polędwicy i rostbefu

kuron.com.pl
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 141

Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 134

mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i przyrządzić je techniką, która wykorzystuje minimalne ilości tłuszczu. Do dań lekkostrawnych dobrze się sprawdzi kurczak, indyk, chuda wołowina i owoce morza . Najlepszą metodą obróbki termicznej, będzie w tym przypadku grillowanie, pieczenie , a także stir-fry , czyli tzw. szybkie smażenie, wykorzystywane głównie do przygotowywania potraw azjatyckich. W ten sposób(...)mięso zyskuje świetny smak, a potrawa nie jest tak kaloryczna, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju. Można więc pokusić się o przygotowanie grillowanego kurczaka, pieczonych filetów z indyka, wołowinę z warzywami na parze lub gulasz typu chilli con carne na bazie mięsa z indyka. Rozgrzewające przyprawy do dań na zimę Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu

codojedzenia
wolowina z wolnowaru 86

pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu, aż zaczną mięknąć - około 5 minut(...)Dodać marchew, smażyć przez 2 minuty, wymieszać z sosem sojowym. Obsmażyć kawałki wołowiny na złoty kolor. Przełożyć wszystko smażone ,paprykę do wolnowaru ,dodać 500 ml gorącej wody, wymieszać i gotować na wolnym przez 8-10 godzin, lub na szybkim programie przez 4 godziny. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem ,solą opcjonalnie . Aby zagęścić sos ,wymieszać mąkę ziemniaczana ,lub kukurydziana z odrobina

mojej kuchni
Gulasz z wołowiną i dynią 116

Rozgrzewający i syty gulasz z dynią w roli głównej i wołowiną. Gulasz podaję z kaszą jęczmienną. Można przygotować większą porcję i zabrać do pracy. Bardzo lubię przygotowywać takie jednogarnkowe potrawy, bo gotuje się w zasadzie same. Dynia w tej potrawie zyskuje na smaku bo nie jest mdła dzięki dodatkom innych warzyw i przypraw. \ 30 dkg wołowiny 1 cebula(...)pomidorowego sól, pieprz czarny i czerwony czubrica czerwona papryka słodka, wędzona 2 łyżki maki pszennej olej rzepakowy natka pietruszki 2 łyżki przyprawy w płynie do zup i sosów  Wołowinę kroję w kostkę, obtaczam w mące. Cebule kroje drobno i przesmażam w głębokim garnku na oleju. Dodaję mięso i dalej smażę około trzy minuty. Dodaję koncentrat i przesmażam. Wlewam

wesoła kuchnia
Bigos z kiszonej kapusty 166

takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela(...)kiełbasę, dodajemy do ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone i miękkie mięso również dodajemy do kapusty.  Zostaje nam jeszcze wołowina w sosie własnym. Mięso wyjmujemy z puszki, kroimy w grubszą kostkę lub kawałki i dodajemy do kapusty i pozostałych mięs. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Mieszamy dokładnie

Życie zaczyna się w kuchni
Klops wołowy z oscypkiem i jalapeño, w sosie BBQ 149

dużo pracy? Minimum wysiłku, maksimum smaku – ostatnio, gdy przez pracę czas mocno mi się kurczy, doceniam to jeszcze bardziej. Klops z dzisiejszego przepisu to smakowa wariacja grillowa: wołowina, papryczki jalapeño, wędzony ser i lekko dosłodzony miodem – dla lepszej karmelizacji – dymny sos BBQ. Ten klops jest pikantny, ale nie jest ostry – wszystkie smaki są zrównoważone. Jeśli boicie się, że mięso będzie(...)klops, tak jak na burgery, nie powinno być zmielone ani zbyt grubo, ani zbyt drobno – zbyt grube mielenie sprawi że klops będzie się kruszył, a zbyt drobno zmielona wołowina doprowadzi do tego, że klops może przeschnąć i być zbyt twardy. Przy mieleniu sitko 3-4mm powinno w zupełności wystarczyć.   Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego płatki owsiane

Karo in the Kitchen
Zrazy wołowe 199

odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. To klasyka, do której wracam z sentymentem. Zrazy sprawdzą się na codzienny lub uroczysty, świąteczny obiad. Polecam Składniki: 6 plastrów wołowiny 3 małe ogórki kiszone 1 cebula kawałek wędzonego boczku 6 łyżeczek musztardy np. sarepskiej 1 szklanka bulionu 1 łyżka masła 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego 1 liść laurowy majeranek(...)sól pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Małe ogórki przekrawamy wzdłuż na pół. Jeżeli są duże przekrawamy wzdłuż na 4 części. Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster (z jednej strony!) smarujemy musztardą i układamy na nim po kawałku ogórka, boczku i cebuli. Zrazy zawijamy, spinamy szpikulcem

Oryginalny smak
POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY 122

urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę proste danie, choć jego przygotowanie trwa dość długo, to jednak robi się prawie sam - wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki(...)się w ustach. Jest to sycące i rozgrzewające danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz - jęczmiennej, gryczanej lub bulgur. Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki ok. 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 300 ml bulionu 1 łyżka ajwaru łagodnego 1 łyżeczka papryki

Kuchnia MagdaLeny
Klops wołowy z oscypkiem i jalapeño, w sosie BBQ 199

dużo pracy? Minimum wysiłku, maksimum smaku – ostatnio, gdy przez pracę czas mocno mi się kurczy, doceniam to jeszcze bardziej. Klops z dzisiejszego przepisu to smakowa wariacja grillowa: wołowina, papryczki jalapeño, wędzony ser i lekko dosłodzony miodem – dla lepszej karmelizacji – dymny sos BBQ. Ten klops jest pikantny, ale nie jest ostry – wszystkie smaki są zrównoważone. Jeśli boicie się, że mięso będzie(...)klops, tak jak na burgery, nie powinno być zmielone ani zbyt grubo, ani zbyt drobno – zbyt grube mielenie sprawi że klops będzie się kruszył, a zbyt drobno zmielona wołowina doprowadzi do tego, że klops może przeschnąć i być zbyt twardy. Przy mieleniu sitko 3-4mm powinno w zupełności wystarczyć.   Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego płatki owsiane

Karo in the Kitchen
Gulasz z dziczyzny z dynią 203

pełni. Na dworze robi się coraz chłodniej i coraz chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również się sprawdzi. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-4 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView" : 2, "displayTime" : 6000, "transitionTime" : 500, "nav" : ".mk-swipe-slideshow-nav-5", "hasNav(...)pełni. Na dworze robi się coraz chłodniej i coraz chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również się sprawdzi. 1 kg Dyni 1 gałązka Rozmarynu 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 750 g Mięsa z dzika ((lub wołowiny)) 1 l Wody lub domowego bulionu wołowego 1 Cebula

Oslov.