jedno z dań, które wyniosłam z domu rodzinnego. Smaczny, aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający, czyli w sam raz na jesiennie i zimowe dni. Wiele osób nie przepada za wołowiną bo zrazili się jedząc suchą czy twardą. Ten przepis na węgierski gulasz wołowy jest prosty i w zasadzie po pokrojeniu robi się sam a wołowina wychodzi miękka i soczysta. U moich(...)cukinii , kalafiora , kapusty kiszonej czy z keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki) mielonej papryki słodkiej
Ola la LCHFkorzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem... Składniki(...)wołowiny (łopatka, polędwica, ligawa) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka bulionu ok. 400-500 ml piwa ciemnego typu porter 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka musztardy francuskiej 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 2-3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą
Kuchnia MagdaLenyMielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina, który nadaje im wytrawnego, nowego smaku. Te klopsy są tak soczyste, pyszne i eleganckie, że bez problemu zostaną gwiazdą każdej proszonej kolacji czy odświętnego obiadu. Nie musicie mi wierzyć na słowo – po prostu(...)bójcie się, że klopsy wyschną – są tak duże, że nie mają na to najmniejszych szans! Do dużej miski wkładamy mięso w temperaturze pokojowej – mieloną na średnich oczkach wołowinę i mięso wieprzowe od szynki. Schłodzoną wędzoną słoninę i obraną cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (siekamy) i dodajemy do mięsa. Wsypujemy kaszę mannę, sól i pieprz. Czerstwą bułkę rozdrabniamy
Karo in the KitchenWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Makaron shirataki, produkowany jest z azjatyckiej rośliny konjac. Nie zawiera glutenu, a 100 gramów makaronu shirataki to zaledwie 9,50 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, wię c po jego zjedzeniu długo(...)tego, co akurat było w naszej lodówce, a smak.... spróbujcie sami :) Składniki - proporcje na 2 - 3 osoby 200 g makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) około 200 g ulubionych warzyw ( u nas zazwyczaj papryka słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka, czerwona lub biała cebula
Cztery Fajeryinnych, nie mniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości(...)zostają zachowane cenne dla zdrowia witaminy i minerały, a potrawy są wyjątkowo soczyste oraz charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw. Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę
Cztery FajerySmakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji z kurczakiem. Ja spróbowałam z wołowiną. Obie wersje przypadły mi do gustu. Myślę, że wieprzowina również powinna się sprawdzić. Składniki na 3-4 porcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi(...)zalewamy całość wodą, aby przykryła zawartość garnka. Dodajemy musztardę, przecier i przyprawy. Podduszamy wszystko pod przykrywką na małym ogniu. W przypadku kurczaka wystarczy jakieś 15 minut. Jeśli wybierzecie wołowinę, trzeba czekać ok. 1-1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Podajemy w z chlebem/kaszą/ryżem/ziemniakami. Voila
Pyszny DuetJuż nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa, dzięki składowi i doborowi przypraw, ma charakter rozgrzewający. Jej tradycyjnym zadaniem jest przywracanie muzułmanom sił po poście w okresie ramadanu. Podstawą tworzenia dania jest mięso baranie, wołowina lub drób z dodatkiem mieszanki ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy (ewentualnie z pojedynczymi gatunkami tych roślin strączkowych). Dodaje się też pewną ilość warzyw, ziół i przypraw: cebula, marchewka(...)podaje skropione sokiem z cytryny lub limonki, z jajkami gotowanymi na twardo, plackami lub suszonymi figami. A poniżej moja wersja hariry. Składniki: (6 porcji) 400 g. wołowiny (np. łopatki) 130 g. suchej ciecierzycy 100 g. suchej zielonej soczewicy 40 g. kaszy kuskus 500 g. passaty 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łodygi
Delicious PlaceKanto - wszystkie elementy (mięso, warzywa, tofu) dusi się w wywarze jednocześnie, w stylu Kansai - najpierw dusi się mięso, a później dodaje się warzywa. Do sukiyaki zazwyczaj używa się tzw. wołowiny marmurkowej - mocno przerastanej żyłkami tłuszczu, który wytapia się podczas przygotowywania potrawy. W Polsce doskonale zastępują ją gotowe, pakowane pojedynczo steki, które możemy kupić w większości marketów. Mięso powinno być pokrojone(...)jako lunch do pracy lub na uczelnię. Zapakowane w termiczny kubek pozwolą cieszyć się smakiem inspirowanym kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Na dzień dzisiejszy mamy do wyboru dania OYAKATA Japońska Wołowina o smaku Wasabi Japoński Kurczak Teriyaki Japoński Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataEuropie. Warto żeby częściej gościło także na polskich stołach Jak wygląda i smakuje mięso strusia Mięso strusia ma intensywny czerwony kolor i smak podobny do cielęciny lub chudej wołowiny z delikatną, ledwo wyczuwalną słodkawą nutą. Jest przy tym soczyste, kruche i bardzo delikatne. To idealne połączenie wyśmienitego smaku i wymogów zdrowej zrównoważonej diety (mięso strusie z polskich hodowli nie zawiera(...)układu krążenia. Strusina zawiera także cenne dla organizmu człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią około 35% ogólnej zawartości tłuszczu (dla porównania w mięsie kurczaków jest to 20%, a w wołowinie zaledwie 5%.) Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F). Cechą charakterystyczną mięsa strusiego jest również stosunkowo duża zawartość kwasu arachidonowego. Zapotrzebowanie na ten kwas
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświeżym powietrzu przy grillu trwa w najlepsze. Aura sprzyja apetytowi, trzeba więc tak urozmaicić potrawy z grilla, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ja proponuję soczyste burgery z siekanej wołowiny, które w połączeniu z ciepłą bułką, ostrym chrzanem i ogórkiem korniszonem z nutą czosnku od Krakusa smakują tak wybornie, że na pewno wygrają z kiełbasą czy karkówką! Ogórki korniszony(...)idealnym dodatkiem do grillowanych potraw, a ich chrupkość i wyważona czosnkowa nuta na pewno zyskają fanów- podobnie jak chrzan Krakus, który może konkurować z ketchupem czy musztardą. 4 szt.: * wołowina (np. antrykot)- 440 g * bułka- 4 szt. * ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus- 8 szt. * Chrzan Krakus- 4 łyżki * sałata karbowana- 4 liście * oliwa z oliwek- 3 łyżki * szczypta soli
Kraina Miodem PłynącaDania z wołowiny są bardzo smaczne ale mają jeden minus – długo się je robi, ale smak wynagradza wszystko :) Prawdziwki świetnie komponują się z tym mięsem, a morele nadają fajnego smaku. Zapraszamy na wołowinę z soczewicą, prawdziwkami i morelami :) Składniki na wołowinę z soczewicą: – 350 g polędwicy wołowej – 200 g świeżych
Kuchenne WariacjeSomePlace Else w hotelu Sheraton Grand Kraków. Co w nich takiego niezwykłego? Menu Jack & Burger zostało zainspirowane smakami różnych zakątków świata. Poza tradycyjnymi pozycjami zbudowanymi na najlepszej wołowinie Angus czy polskiej wołowinie sezonowanej, pochodzącej od lokalnych dostawców, znajdziecie w nim jagnięcinę, ryby, krewetki, kaczkę a nawet wegetariańską wariację z tofu w roli głównej. W ramach promocji Jack(...)whiski możecie wybierać wśród siedmiu ciekawie skomponowanych burgerów i zaproponowanych do nich różnych gatunków whiski. No cóż, warto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7
SzczyptaSmaQtadżin #kuchnieświata #wołowina #ciecierzyca #kuskus #pomidor #suszoneśliwki #bakłażan #cebula #migdały Jakiś czas temu rozpoczęliśmy w domu zabawę, która polega na losowaniu państw świata i gotowaniu charakterystycznych potraw z danego kraju. W tym miesiącu gotowaliśmy tajin- potrawę kuchni marokańskiej. Nazwa potrawy pochodzi od charakterystycznego glinianego naczynia do pieczenia mięs o wysokiej, podobnej do stożka pokrywce. Ja takiego nie posiadam, więc wykorzystaliśmy(...)brytfankę, które też sprawdziła się odpowiednio. Danie jest typowo slow food, bo dusiło się około 3,5 h, żeby wołowina była mięciutka i rozpadała się pod wpływem widelca. Składniki na 4 porcje: 600 g wołowiny dobrej jakości, pokrojonej na gulasz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 siekana cebula 1 szczypta kolendry 400g odsączonej gotowanej cieciorki 400g siekanych pomidorów
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyZazwyczaj gotuję na rosole inne zupy. Mąż jednak miał ochotę na taki ciepły klasyczny rosół. Ja jako dobra żona przygotowałam mu go. Rosół to klasyka sama w sobie: drób, wołowina oraz podroby. Niektórzy dziwią się, że daje do zupy serduszka... ja jednak nie wyobrażam sobie rosołu bez nich. Rosół podałam z 8-jajeczną krajanką Arc-Pol Czaniec . Firma produkuje makarony(...)stałego sprawdzonego dostawcy. Składniki: K rajanka 8-jajeczna Arc-Pol Czaniec 2 udka z kurczaka 1 korpus kurczaka z szyją i skrzydełkami 15 serduszek 300 g wołowiny 3 litry wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kawałek pora 2-3 gałązki natki pietruszki 1 łyżka soli 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu Udka z kurczaka
Kuchnia w oparach