ostra, papryka mielona wędzona, sól, pieprz, majeranek, cukier, sok z cytryny, Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 – 2 cm. Cebulę i paprykę pokroić w niedużą kostkę. Wołowinę podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka, zalać bulionem (tak aby mięso przykryć) i dusić do miękkości. Wieprzowinę podsmażyć na tłuszczu, gdy się zrumieni przełożyć do garnka (nie tego z wołowiną(...)wołowinę i wieprzowinę dusimy oddzielnie). Cebulę podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Przełożyć do mięsa wieprzowego, zalać bulionem i dusić. Paprykę podsmażyć, przełożyć do wieprzowiny. Pod koniec duszenia dodać pomidory. Dusić aż mięso będzie miękkie. Gdy oba mięsa będą miękkie połączyć je. Wlać pozostały bulion. Zagotować. Doprawić do smaku paprykami, majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować. Podawać
królestwo garówfrytkami. Wybrałam jednak bataty zamiast ziemniaków. Cudowne danie na obiad . Oryginalna nazwa tego dania to gheimeh . Jest to narodowe danie irańskie z baraniną. Ja przyrządziłam je dzisiaj z wołowiną, którą długo i wolno gotowałam. Charakterystyczną przyprawą w tym daniu są suszone limonki. One nadają potrawie lekko kwaśny smak. Limonki w połączeniu z orientalnymi przyprawami jak rzymski kmin, pieprz kajeński(...)trzeba jej moczyć. znam prawie wszystkie rodzaje soczewic. Często jej używam w mojej wegetariańskiej kuchni. Gulasz wołowy z soczewicą i batatami 4 – 6 porcji Składniki: 500 g wołowiny z karczka 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 4 suszone limonki 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 ½ łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego
codojedzeniaWołowina z czerwoną fasolą to fantastyczne danie obiadowe, które zasyci nas na długo. Bardzo aromatyczne, wołowina rozpływa się w ustach. Marynowanie mięsa przed przyrządzeniem robi swoje, jest bardzo smaczne. Danie podane w towarzystwie ryżu, u mnie dodatkowo podałam sos słodko kwaśny, który uwielbiamy. Ale to oczywiście tylko sugestia. Doskonale sprawdza się surówka z kapusty pekińskiej ze świeżą papryką zieloną ,czerwoną(...)Mięso przełożyć na patelnię z warzywami, dodać sos i smażyć, aż mięso będzie w środku usmażone. Od razu podawać z ugotowanym ryżem i ulubionymi dodatkami. Smacznego:) Artykuł Wołowina z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąstrzałem w dziesiątkę okazał się pyszny, rozgrzewający azjatycki rosół, który ugotowałam wczoraj. Azjatycki rosół - przepis na 8-10 porcji Do przygotowania rosołu będziesz potrzebować: 2 udka z kurczaka, 250g wołowiny, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 50ml sosu sojowego, 2,5 l wody, 2 marchewki, 2 papryczki chili, łyżeczkę mielonej trawy cytrynowej, łyżeczkę suszonego lubczyku, pół łyżeczki mielonego anyżu, szczyptę kardamonu(...)Udka z kurczaka obierz ze skóry - dzięki temu rosół będzie trochę mniej tłusty i ograniczysz ilość cholesterolu, który głównie znajduje się właśnie w skórze. 4. Udka i wołowinę włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj czosnek i paprykę i zalej wszystko połową sosu sojowego. 5. Włóż naczynie z mięsem do piekarnika i piecz 30 minut. 6. Po upieczeniu przełóż wszystko do garnka
Z notatnika dietetykasię od 3 do 6%, dzięki czemu mięso jest kruche i soczyste. W zależności od części tuszki ilość białka waha się od 20 do 25%. Dla porównania wieprzowina i wołowina zawierają ok. 15% białka, a drób i cielęcina - ok. 20%. Kolejną ważną zaletą mięsa z królika jest jego strawność. Aż 90% zawartego w nim białka jest przyswajane przez masz organizm(...)porównania strawność białka z wołowiny wynosi ok. 60%, a z kurczaka - 80-90%. W mięsie z królika znajdziemy też stosunkowo niewielką ilość cholesterolu w porównaniu np. do wołowiny. Królik - dla kogo? Mięso z królika jest odpowiednie w zasadzie dla wszystkich. Ze względu na lekkostrawność i wysoką wartość odżywczą polecane jest także już dla dzieci od 6. miesiąca życia jako pierwszy
Z notatnika dietetykawykonanie domowego burgera samodzielnie w swoim domu jest banalnie proste, przygotowuje się je bardzo szybko a smak idealny. Domowe burgery do połączenie pysznych, soczystych i idealnie wypieczonych kotletów z wołowiny, świeżych warzyw m. in. pomidorów, ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, sałaty bądź innych ulubionych warzyw, ulubionych sosów oraz świeżej bułki posypanej sezamem. Domowe burgery – Składniki Składniki na kotlety 800 gram(...)mielonej wołowiny 1 cebula płaska łyżeczka pieprzu i soli 1 łyżeczka ostrej musztardy Pozostałe składniki 4 bułki do burgerów czerwona cebula 3 ogórki kiszone sałata lodowa bądź mieszanka sałat ketchup majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe burgery – Wykonanie Przygotowanie mięsa do domowych burgerów Do burgerów najlepsze mięso to mielone mięso wieprzowe, najlepiej wykorzystać mięso mieszane „gulaszowe
To Musisz Wiedziećząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * 2 łyżki oleju * natka pietruszki Wołowinę pokroiłam w kawałki 1 cm x 2 cm i podsmażyłam w garnku z rozgrzanym olejem z każdej strony. Podlałam 0,5 l wody i przykryłam pokrywką. Nastawiłam mały ogień i dusiłam(...)wołowina zmięknie. W miarę potrzeby podlewałam wodą. W tym czasie naszykowałam dynię. Obrałam ze skórki i oczyściłam środek z pestek i włókien. Pokroiłam w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Kiedy wołowina zaczęła robić się miękka dodałam liść laurowy, ziele angielskie, dynię i pokrojoną w piórka cebulę. Papryczkę chilli oczyściłam z nasion i pokroiłam w cienkie
Pieprzyć z Fantazjąwyjątkowego, trochę inaczej, bardziej okazale. Mamy okazję pochwalić się swoimi umiejętnościami przed rodziną , znajomymi lub chcemy ugościć swoich bliskich na świątecznym obiedzie. Polecam to danie, bo zachwyci niejedno podniebienie. Wołowina z żurawiną na talerzu wygląda bardzo okazale i świątecznie. Szczerze polecam z pewnością zadowoli Waszych gości:) Składniki 1 kg wołowiny 100 ml czerwonego, wytrawnego wina konfitura z żurawiny(...)piekarnika i odstawiamy na chwilę w naczyniu, niech odpocznie. Kroimy na grubsze plastry, polewamy sosem żurawinowym, dekorujemy zieleniną. Jako dodatek pieczone ziemniaki i czerwone wino. Smacznego:) Artykuł Wołowina z żurawiną pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąTatar wołowy - tradycyjny befsztyk tatarski z polędwicy Tatar wołowy inaczej befsztyk tatarski to drobno posiekana lub grubo zmielona wołowina, żółtko, cebulka i dodatki. Tylko tyle wystarczy, żeby przygotować jedną z najpopularniejszych przystawek. Można ją kochać albo nienawidzić, innej możliwości nie ma. My kochamy tatara. Tatar wołowy Najlepszy tatar wołowy przygotujemy z drobno posiekanej polędwicy, którą najpierw kroimy(...)najwyższej jakości, do takich należy m.in. bardzo delikatna, soczysta i jednocześnie krucha polędwica z Sokołowa z charakterystycznym logo Uczta Qulinarna. Jeśli nie mam czasu na siekanie lub skrobanie wołowiny, to najzwyczajniej w świecie mielę mięso na sitku o grubych oczkach. Taki tatar jest równie wyśmienity, a jego przygotowanie zajmuje mniej czasu. Tatar wołowy - składniki 300 g polędwicy wołowej 1 mała
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapochodzi z książki Victorii Twead "U mnie zawsze świeci słońce" . Jest to przepis kuchni Ekwadoru, choć książka prawi o Hiszpanii, zachęcam także do lektury pozycji. Sos do wołowiny jest niesamowity, pasuje idealnie do mięsa, polecam gorąco. Wołowina natomiast jest soczysta i krucha, idealna do tak wykwintnego dania. Wołowina po ekwadorsku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietych jesiennych. Dynie, cukinie, buraczki, ziemniaki, kabaczki, jabłka, śliwki, późne maliny, figi - te wszystkie pyszności zdecydowanie przeważają i częściej królują na stołach. Nie odcinamy się jednak od mięsnych potraw. Wołowina to jedno z czerwonych mięs. Zawiera dużo białka i żelaza, ale także więcej tłuszczu niż mięsa białe. Po mięsa czerwone należy jednak sięgać rzadziej - maksymalnie kilka razy w miesiącu(...)naszym domu są to 2, maksymalnie 3 razy. Naszą wołowinę po meksykańsku podałam zawiniętą w pszenno-kukurydziane placki tortilla. Można podać tę potrawę z ryżem, kaszą czy nawet z pieczywem - w każdej wersji smakuje wybornie. WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU (4-6 porcji) Składniki 500 g biodrówki lub udźca wołowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 1 duża
W kuchni Karmel-itkiZapowiadał się kulinarny zawrót głowy. Karta składa się w większości z dań kuchni polskiej z wykorzystaniem najlepszych lokalnych składników. Jednak jak sama nazwa wskazuje, wzbogacona o amerykańską lub argentyńską wołowinę. Wieczorna kolacja była naprawdę udana. Na deser miejsca zabrakło Zosia zjadła naleśniki z czekoladową śliwką i pognała z dzieciakami bawić się w sali zabaw. My natomiast na przystawkę(...)wybraliśmy klasyki tatara wołowego z anchois i śledzia pod pierzynką z kiełkami rzodkiewki. Na drugie danie wybraliśmy solidne porcje wołowiny z nadzieją, że po całodziennym narciarskim szaleństwie kolacja nie pójdzie nam w boczki 😉 Ja wybrałem steka T-bone, czyli dwa kawałki mięsa polędwicy i rostbefu połączone kością w kształcie litery T. Bogusia zamówiła wiślańskiego burgera z plastrami boczku, oscypka
kuron.com.plChili con carne to danie kuchni meksykańskiej, które przygotowuje się z wołowiny. U mnie zamiast wołowiny lżejsza wersja, bo z indykiem. Lecz niech indyk Was nie zniechęci, danie jest równie smaczne, ponieważ przygotowane w identyczny sposób jak to z wołowiną. Wzorowałam się na przepisie ze strony Kwestia Smaku . Polecam serdecznie :) Składniki: 1 łyżka oleju/oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kocham..lubię..gotuję..ząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * 2 łyżki oleju * natka pietruszki Wołowinę pokroiłam w kawałki 1 cm x 2 cm i podsmażyłam w garnku z rozgrzanym olejem z każdej strony. Podlałam 0,5 l wody i przykryłam pokrywką. Nastawiłam mały ogień i dusiłam(...)wołowina zmięknie. W miarę potrzeby podlewałam wodą. W tym czasie naszykowałam dynię. Obrałam ze skórki i oczyściłam środek z pestek i włókien. Pokroiłam w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Kiedy wołowina zaczęła robić się miękka dodałam liść laurowy, ziele angielskie, dynię i pokrojoną w piórka cebulę. Papryczkę chilli oczyściłam z nasion i pokroiłam w cienkie
Pieprzyć z FantazjąWczoraj zagościł u nas w kuchni barszcz w kolejnej odsłonie. Tym razem na wołowinie z dodatkiem chrzanu. Składniki: 400 g białej kapusty 1 cebula 2 szalotki 350 g pomidorów 500 g buraków 400 g ziemniaków 1,5 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 700 g chudej wołowiny 1 łyżeczka cukru(...)ziemniaki umyłem, obrałem. Włożyłem do wywaru razem z kapustą, pomidorami i cebulą, wszystko zagotowałem, posoliłem, popieprzyłem, dodałem listek laurowy oraz wcześniej podgotowane mięso, które pokroiłem na mniejsze kawałki, ( wołowina, aby była miękka musi się dość długo gotować, więc chcąc uniknąć „rozgotowania” warzyw wcześniej w osobnym garnku ją gotowałem ok. 1 godziny ). Wszystko gotowałem ok. 1 godziny pod przykryciem na małym
R'n'G Kitchen