wołowina - 6415 przepisów (strona:37/428)

Gulasz mięsny z Chorwacji – Čobanac 83

regionu Slawonii, to obowiązkowe danie dla wielbicieli mięsa. Čobanac – Gulasz miesny, a właściwie z trzech rodzajów mięsa, bo możesz wykorzystać oczywiście dowolne mięso. Ale najlepiej sprawdzają się, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina czy też dziczyzna, które możesz dobrać według własnych upodobań. Čobanac powstał na równinach slawońskich, a jego ojcami są pasterze, którzy potrzebowali siły i mocy na cały dzień, gotowany(...)ostrej papryki, oczywiście z butelką wina. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego.  👥 4 ⏰ – 120 minut ➕marynowanie mięsa 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 200 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa 199 g wieprzowiny pokrojonej na wielkość kęsa 200 g jagnięciny pokrojonej na wielkość kęsa 6 łyżek musztardy 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego Liście laurowe

RafalCook
WOŁOWINA W SOSIE POMIDOROWYM 58

Wołowina w sosie pomidorowym to pyszne danie na bazie mięsa wołowego i sosu pomidorowego . Idealna propozycja na szybki obiad , smaczny dodatek do ryżu, makaronu czy ziemniaków. Do przygotowania tego dania wcale nie potrzeba dużo czasu, wystarczy chwila krojenia, chwila mieszania i reszta robi się niemal sama. Lubicie takie połączenia? Jeśli tak to polecam Wam ten przepis na pyszny obiad . Składniki(...)wołowinę w sosie pomidorowym : * 500 g świeżej wołowiny * 1 cebula * około 300 ml passaty pomidorowej * 3-4 łyżki oleju * sól, pieprz czarny mielony do smaku * pół łyżeczki czosnku granulowanego * 2 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Mięso wołowe pokroić w większą kostkę, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, lekko zeszklić na nim cebulę. Następnie

Zrób to smacznie
Pomysły na rozgrzewający obiad – 10 sprawdzonych przepisów 80

hiszpańskiej kiełbaski jest nie do podrobienia. Spróbujcie koniecznie! Jambalaya z kurczakiem i chorizo Wspaniałe, aromatyczne danie kuchni kreolskiej, które przygotujesz w zaledwie pół godziny! Sprawdź przepis 10. Tagine z wołowiny i ciecierzycy Smaki północnej Afryki, takie jak tagine z wołowiny, są mi bardzo bliskie. Jako dzieciak miałam szczęście jeździć na wakacje w tamte rejony i poznawać aromaty, które wtedy(...)się doczekać powrotu tam. Dla wspaniałych widoków, monumentalnych zabytków i niezwykłych smaków. A te są naprawdę wyjątkowe. I w kategorii rozgrzewający obiad mamy tu zdecydowane 10/10. Marokański tagine z wołowiny Niesamowite bogactwo aromatów w tym daniu plus prostota przygotowania to największe zalety tego dania rodem z Afryki. Sprawdź przepis Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej

Na-talerzu.pl
Gulasz wołowy w sosie orzechowym 72

Białko z orzechów i ryż, na którym podaje się danie, dostarczy wszystkich potrzebnych mikroskładników i nie będzie drogi. Z przyczyn oczywistych, nie mam wielbłąda, więc moje danie jest z wołowiny, ale starałem się jak najbardziej wiernie odtworzyć Gulasz Mahfe.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego.  👥 – 1-2 ⏰ – 60 minut 🇲🇷 – Mauretania Co potrzebujesz(...)świeżo zmielony Ryż biały Jak zrobić pyszny Gulasz Wołowy Polędwicę wołową musisz pokroić na cienkie paski.  Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej 3 łyżki oliwy z orzeszków, następnie wrzuć wołowinę i ją podsmaż.  Oczywiście w międzyczasie przygotuj sos.  Rozgrzej rondel, wlej dwie łyżki oliwy z orzeszków, dodaj masło orzechowe i kubek wody.  Zagotuj i dodaj pomidory, cebulę

RafalCook
Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym 93

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 TXT               Składniki:     500 g wołowiny (łopatka) 2 szalotki 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju sezamowego 1 trawa cytrynowa 125 g pieczarek 500 ml wrzątku 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 pęczek szczypiorku 2 ostre papryczki chili 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 ananas(...)cukru palmowego 1/3 łyżeczki soli 90 ml octu ryżowego 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 1 łyżka mąki ziemniaczanej     Przygotowanie:     Zaczniemy od wołowiny, którą kroimy w kostkę (rozmiar dowolny, aczkolwiek im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy danie). Wołowinę obsmażamy na oleju, dodajemy posiekane szalotki, a po chwili posiekany czosnek. Oczyszczone i pokrojone pieczarki dodajemy po 2 minutach

R'n'G Kitchen
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 71

Pomidorowa, lekko pikantna od wyrazistych przypraw zupa, z dodatkiem wołowiny, papryki i czerwonej fasoli, która w nieco gęściejszej postaci mogłaby śmiało uchodzić za popularne meksykańskie danie znane jako chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość(...)danie, które wspaniale nasyca i jest tak bogate w smaku, że jedzone z zamkniętymi oczami przenosi wprost do gorącego Meksyku Składniki na około 5 porcji: 300 g mielonej, nietłustej wołowiny dobrej jakości (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub od zwierząt z wolnego chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki czosnku

Even Better Food
Boeuf Strogonow 122

Boeuf Strogonow przepis na rosyjski gulasz z wołowiny. Boeuf Strogonow, przepis na ten tradycyjny rosyjski gulasz z wołowiny z kiszonymi ogórkami należy do naszych ulubionych. Strogonow lub węgierska zupa gulaszowa to niemal obowiązkowe dania na każde ważne spotkanie rodzinne lub towarzyskie. W oryginalnej wersji Boeuf Stroganow przygotowuje się z polędwicy wołowej, jednak jej wadą jest to, że twardnieje podczas podgrzewania(...)będzie jeszcze mniej. Przepis na Boeuf Stroganow bazuje na najlepszej moim zdaniem recepturze pochodzącej z wydanej w 1963 roku książce Kuchnia Polska Rosyjski Boeuf Stroganow to pożywny gulasz z wołowiny z ogórkiem kiszonym i pieczarkami.   Boeuf Strogonow 60 dag polędwicy (może być od "głowy") lub 80 dag rostbefu, udźca albo łopatki około 5 łyżek oleju, ale nigdy oliwy

Cztery Fajery
Świąteczny obiad na Boże Narodzenie 84

Świąteczny obiad na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzisiaj polecam Wam nasze najlepsze propozycje dań, które sprawdzą się na świąteczny obiad, są to potrawy z wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, kaczki, kurczaka i dzika. Świąteczny obiad na Boże Narodzenie . Święta to nie tylko Wigilia, ale i dwa dni Bożego Narodzenia. Stajemy przed perspektywą zjadania resztek z wigilijnej wieczerzy, czy przygotowania czegoś specjalnego(...)świąteczny obiad przygotowywany na pierwszy i drugi dzień świąt nie opiera się na postnych potrawach, my przygotowujemy różne gatunki mięsa na wiele sposobów. Na świąteczny obiad doskonale sprawdza się wołowina, wieprzowina jak i drób , specjalnie też przygotowujemy świąteczne sałatki . Zupy już nie gotujemy na obiad, gdyż do mięsa zawsze podaję czerwony barszcz wigilijny do popicia, w bulionówce. W tym wpisie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz Wołowy na Piwie najlepszy przepis 84

niderlandzkiego frietkot, lub frituur. Na koniec jak zawsze, życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 180-200 minut 🇧🇪 – Belgia Składniki do Gulaszu na Piwie 500-700 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa 250 ml ciemnego piwa u mnie Guinness 3 kromki razowego ciemnego chleba 2-3 cebule pokrojone w niezbyt cienkie talarki 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego 2 łyżki musztardy(...)masła 2 łyżki brązowego cukru Sól Pieprz świeżo zmielony 2 łyżki octu jabłkowego Świeży tymianek Frytki Jak zrobić Gulasz Wołowy Rozgrzej rondel i rozpuść masło. Wrzuć kostki wołowiny i obsmaż je przez chwilę z każdej strony. Dodaj cebulę, wymieszaj i całość grzej, aż cebula lekko zmięknie, wrzuć czosnek, wymieszaj. Teraz wlej piwo, dodaj tymianek, liscie laurowe, cukier, sól i pieprz

RafalCook
Bakłażany zapiekane z wołowiną, pomidorami i orzeszkami pinii 72

niektórzy nawet twierdzą, że tylko wtedy mają one jakiś smak – przykładem jest mój mąż W tym zestawieniu są tym pyszniejsze dzięki dodatkom, którymi są nafaszerowane – soczystej wołowinie i pomidorom oraz aromatycznym orzeszkom pinii. Składniki (na 2 duże porcje): 2 średniej wielkości bakłażany 400g mielonej wołowiny 2 mocno dojrzałe pomidory szklanka passaty pomidorowej 1 mała cebula garść listków świeżej(...)drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją aż zmięknie – około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy mieloną wołowinę i rozdrabniając ją łyżką, smażymy, aż się zrumieni – około 7-8 minut. Ściągamy z ognia.   Upieczone bakłażany wyciągamy z piekarnika, ale zostawiamy piekarnik włączony. Łyżką wydrążamy miąższ bakłażanów, który

Smaczna Strona
Wołowina po Tajsku 78

łyżka papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu ostrygowego 1/3 łyżeczki pieprzu białego kilka małych marynowanych kukurydz 150 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy jak na cienkie sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż włókien ), w misce łączymy imbir, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę sosu ostrygowego, mieszamy(...)marynujemy wołowinę na 60 min. Paprykę i pieczarki obieramy, kroimy w drobne paseczki, kukurydzę dzielimy na mniejsze kawałki. Dymkę siekamy tylko zieloną część. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją (najlepiej zalać go wrzątkiem na 5 min pod przykryciem). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucamy zamarynowaną wołowinę wraz z pozostałą marynatą. Dusimy wszystko na średnim ogniu

Niezły Młynek
Beef Wellington – wołowina w cieście 82

ostygnięciu zblenduj lub zmiel na jednolitą masę. Na arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem.  Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj(...)wody na krawędzie ciasta aby lepiej się skleiło) . Całość wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik (funkcja termo obieg ) do 180 C . Włóż blachę by się nagrzała.  Wołowinę wyjmij z lodówki i posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem ,delikatnie ponacinaj ciasto z góry tak aby nie poprzecinać i połóż na rozgrzanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około

Niezły Młynek
Sałatka z dojrzewającą wołowiną, grillowaną cukinią, mango i serem gorgonzolą 71

dzisiejsze zakończenie dnia polecam sałatkę z suszoną wołowiną, która z pewnością zaskoczy smakiem nie tylko Ciebie. Taka sałatka sprawdzi się również na romantycznej kolacji ze świecami i butelką czerwonego wina. Koniecznie wypróbujcie przepis  i dajcie znać jak smakowała :)  Składniki:  150 g świeżej rukoli  1 średnia cukinia kilka krolpli oliwy 1 świeże dojrzałe mango 100 g sera(...)gorgonzola 100 g wołowiny dojrzewającej (możesz skorzystać z przepisu tutaj ) kilka łyżek oleju z pestek orzecha włoskiego sól i pieprz do smaku  Przygotowanie:  cukinię pokrój w krążki o grubości 0,5 cm i grilluj z oliwą. Mango i ser pokrój  w kostkę, a wołowinę w paski. Wszystkie składniki połącz ze sobą, następnie dopraw do smaku i skrop

Niezły Młynek