wołowina - 6415 przepisów (strona:79/428)

strogonow 150

Cześć :D No to poszalałam :D Raz na jakiś czas należy się... chyba....? Kupiłam wołowinę. Bardzo rzadko to robię, gdyż cena zwala z nóg zwyczajnie. Jednak smak mięsa znać się powinno :D Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa(...)średniej wielkości ogórki kiszone * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 1/3 szklanki śmietany * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * liść laurowy * ziele angielskie * olej * 1 łyżka masła Wołowinę pokroiłam na drobne kawałki i podsmażyłam na odrobinie oleju. Podlałam wodą tak by zakryć całość. Przykryłam pokrywką i .....posprzątałam w tym czasie cały dom :D Trochę długo mięso się dusiło

Pieprzyć z Fantazją
Wtorek: Kafta, czyli kofta, czyli kebab 109

zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę(...)niepotrzebnych kalorii, zdrowe i proste do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com . Składniki: Na kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Zamiast mielonego – libański kebab z sałatką tabbouleh z pieczonego kalafiora 165

zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę(...)kalorii, zdrowe i proste do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com .   Składniki: Na kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Zrazy wołowe 101

Przepis zainspirowany przez kwestiasmaku.com Składniki (2-4 porcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gulasz z pieca, z papryka 125

gotowanych potrawek czy pieczeni. Odkąd odkryłam pulled pork to on podbił serca członków rodziny. Zdarza mi się jednak przygotowywać i bardziej tradycyjne gulasze. Ostatnio podpatrzyłam jeden pyszny sposób na wołowinę w książce Jamiego Olivera "5 składników". Rodzinka orzekła jednogłośnie, REWELACJA! Gulasz z pieca, z papryka 3 papryki, każda w innym kolorze 600 g chudej wołowiny gulaszowej 3 liście laurowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie 115

posmak drzewnego popiołu. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach niecodziennym daniem z grilla wypróbujcie tę marynatę. Świetni nadaje się do karkówki i polędwiczki wieprzowej, doskonale smakuje też z dobrą wołowiną. Mięso w takiej zaprawie można usmażyć też na patelni lub upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Przepis pochodzi od braci Matta i Teda Lee , właścicieli firmy Lee Bros (dystrybutor orzeszków), podróżników(...)składniki. Mięso dokładnie osusz, a następnie skrop i wysmaruj olejem. Natrzyj zaprawą. Odstaw na 15 minut. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony (jeśli grillujesz wołowinę, 5-6 minut z każdej strony wystarczy, żeby mięso było średnio wypieczone). Mięso można usmażyć też na patelni. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra

Niedzielny kucharz
WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 151

ostatnio, że będę starała się robić zdjęcie chociaż co piąty posiłek i dzielić się z Wami, wszystkimi nowymi pomysłami. Burgery wołowe można robić na wiele sposobów. Ja bardzo lubię wołowinę w połączeniu z przyprawami takimi jak kumin, tymianek, sumak, czosnek czy majeranek, nabiera ona wtedy świetnego smaku. zazwyczaj kupuje rostbef lub udziec wołowy.  Bułki możesz przygotować samodzielnie(...)spotkaniach przy grillu idę na łatwiznę i kupuje bułki gotowe, zazwyczaj wybieram te z dobrej piekarni bez ulepszaczy.  SKŁADNIKI: BURGER WOŁOWY - 650 g wołowiny (rostbef) - 2 małe ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżka oleju ze słoików z suszonymi pomidorami - 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego - 1/3 łyżeczki sumaku - 1/3 łyżeczki majeranku - sól, pieprz - 1/3 łyżeczki tymianku - 2 łyżki wody

SMYKWKUCHNI
Jak przygotować grilla 172

podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon(...)rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby. Proces marynowania powinien odbywać się w lodówce, co pozwoli uniknąć zepsucia się mięsa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta chili con carne 147

kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie spód i boki oraz ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 minut. Składniki na nadzienie : • 500g mielonej wołowiny • 2 łyżki oliwy • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka chili bez pestek lub chili mielone • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g) • 1 puszka czerwonej fasoli (400g) • 2 łyżki keczupu(...)smaku • 3 kostki gorzkiej czekolady (75-80%) ponadto: • 1 kulka sera mozzarella • roszponka Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę, papryczkę i przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy wołowinę i podsmażamy na rumiano. Wlewamy bulion i wino i smażymy ok 20 minut. Dodajemy przyprawy, keczup i pomidory i smażymy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę oraz czekoladę . Smażymy

KUCHNIA POLSKA
Czeski gulasz wołowy 106

warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula. 500g chudej wołowiny 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże cebule  3 ząbki czosnku  1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku  2 liście laurowe(...)szczypcie: kminek, majeranek sól, pieprz olej natka pietruszki do posypania 1. Wołowinę kroimy na kawałki, paprykę, czosnek i cebulę kroimy w kostkę.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy cebulę, czosnek i paprykę, smażymy 5 minut.  3. Zalewamy około 400 ml wody, dodajemy liście laurowe

Szefowa kuchni
Flaczki wołowe z mięsem wołowym 97

śmietany 1 płaska łyżka mąki Przygotowanie Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem.  Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę, pietruszkę i selera umyłem ¾ starłem na tarce na grubych oczkach, pozostałą część pokroiłem(...)Oliwę rozgrzałem na patelni, wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty, patelnię zdjąłem z ognia, dodałem oba rodzaje papryki w proszku, dokładnie wymieszałem. Dusiłem jeszcze kilka minut. Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki, dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, imbirem, gałką muszkatołową i zgniecionym czosnkiem. Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami

R'n'G Kitchen
Gulasz z wołowiny 115

Składniki: * wołowina pokrojona w kostkę 500 g * papryka czerwona * mała marchewka * cebula * mąka tortowa * łyżka śmietany 18% * woda 2,5 szklanki. * liść laurowy 2 * ziele angielskie 2 * papryka słodka łyżeczka * papryka wędzona 1/2 łyżeczki * papryka ostra 1/3 łyżeczki * sól * pieprz * natka pietruszki Przygotowanie: Pokrojoną wołowinę obtaczam w mące a następnie podsmażam na oleju na głębokiej patelni. Następnie mięso wyciągam

Kulinarne przygody
Zupa chińska z wołowiną i wodorostami 92

Kolejna bardzo ciekawa zupa z serii dietetycznych i wartościowych. Na talerzu jest kolorowo i smacznie. Miała być zupa tylko chińska z wołowiną ale mój mąż przechadzając się obok dorzucił wodorosty:) Muszę przyznać, że efekt jest bardzo dobry. Oczywiście to opcja, jeżeli ktoś takiej formy nie preferuje może zostać opcja bez wodorostów. Zupa jest dość … Czytaj dalej Zupa chińska(...)wołowiną i wodorostami

gotuj ze mną
Pasztet mięsny z domową ćwikłą 169

oraz uczucie ucisku i pełności w brzuchu. PASZTET z MIĘSA Składniki: 270 g łopatki wieprzowej 270 g boczku 250 g piersi z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 4 liście laurowe 2 cebule 5 łyżek bułki tartej 4 jajka sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Mięso kroimy(...)mniejsze kawałki. Łopatkę, boczek, pierś z kurczaka i wołowinę obsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka z wodą, obranymi warzywami i liśćmi laurowymi. Gotujemy 50-55 min.  Wątróbkę obsmażamy na patelni.  Bułkę moczymy w niewielkiej ilości wody.  Ugotowane mięso, obsmażoną wątróbkę i warzywa studzimy.  Wyrzucamy liście laurowe. Mięso, warzywa, cebule i namoczoną bułkę dwukrotnie mielimy maszynką

Bon appetit mon amie
Biała kiełbasa czosnkowa , domowe wędliny 167

ubiegłego roku , w tym będę wymyślać nowy 1,5 kg łopatki wieprzowej 1 kg świeżego boczku bez skóry ( lub ze skórą , ale ją zdjąć ) 0,5 kg wołowiny gulaszowej 2,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka , mielonej gorczycy brązowej 4 główki czosnku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około(...)Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę i wołowinę , kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o bardzo ,grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier,sól ,gorczycę , pieprz , czosnek wyciśnięty przez praskę i szklankę wody . Wszystko dokładnie wyrabiamy , cierpliwie i sumiennie , jak grzesznik pokutę Masujemy , wyrabiamy i klepiemy ( jak konia po zadzie ) , aż mięso zacznie się niemiłosiernie

Ogrodnik w podróży