paski, pieczarki, ogórki konserwowe i śmietana. Danie ewoluowało i dziś występuje w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Każdy kraj ma własną jego wersję. W Szwecji zamiast wołowiny dodaje się kiełbaski „falukorv”, w Japonii serwuje się go z ryżem, a we Francji dodaje się do Strogonowa białe wino oraz wędzoną paprykę. W Polsce niestety ewoluowała także nazwa ze Stoganowa(...)Strogonowa i została uznana za równie poprawną. Moja wersja tego dania z pewnością Was zaskoczy. Nie spodziewajcie się w tym przepisie wołowiny, będzie jeszcze bardziej wybornie! Postawiłam na wspaniałe i delikatne mięso jelenia. Dziczyzna świetnie sprawdziła się w tym daniu. Finalnie z tej kompozycji smaków powstało ciekawe, aromatyczne i niezwykle smaczne danie. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
Wędrówki po kuchniSkładniki: 0,5 kg wołowiny extra 1 łyżka oleju 1/2cebuli 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka suszonego imbiru sól, pieprz 1 łyżka mąki Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w plastry, obsyp solą i pieprzem cebule obierz i pokrój w piórka na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso na rumiano z obu stron, przełóż do garnka na tej samej patelni podsmaż cebulę(...)niewielkim ogniu ok 90 minut pod koniec gotowania dodaj rozrobioną w połowie szklanki zimnej wody łyżkę mąki, żeby zagęścić sos podawaj z ulubionymi dodatkami Inne moje przepisy na wołowinę znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujebakłażanów – 800 g ziemniaków – 80 ml oliwy z oliwek – 1 łyżeczka suszonego tymianku – sól, pieprz – bułka tarta Mięso: – 750 g mielonej wołowiny – pół cebuli – 1 ząbek czosnku – 150 ml czerwonego wina – 700 g pomidorów – 1 liść laurowy – 1/2 łyżeczki cynamonu – sól i pieprz Beszamel: – 2 łyżki masła(...)tymianek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 200 st C. warzywa muszą być miękkie i przyrumienione ale nie spalone. W czasie pieczenia podsmaż wołowinę na odrobinie oliwy i po 4-5 minutach smażenia dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż krótko po czym dodaj pokrojone drobno pomidory i czerwone wino
nietylkopasta.plchilliconcarne #czerwonafasola #obiad #wołowina #sospomidorowy #garammasala #papryka #kolendra #kaszabulgur Mój ukochany obiad tzw. " na szybko". Zawsze mówię, że podstawą szybkiej i zdrowej kuchni jest dobrej jakości blender i chyba już niedługo będę musiała stworzyć post o tym jaki blender wybrać, żeby się sprawdzał. Składniki na 4 porcje: 1 butelka passaty pomidorowej (1l) 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej dobrej(...)jakości wołowiny 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 papryczki chili (jeżeli lubisz ostre, spokojnie możesz dodać więcej) 2 papryki czerwone 2 łyżeczki garam masali (do kupienia na stoiskach z przyprawami) 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej 1 pęczek dymki 1 pęczek kolendry (lub natki pietruszki) 250 g kaszy bulgur 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotować kaszę
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznypapryki wyszedł przepyszny. Bardzo polecam. inspiracja Easy Turkish Recipes składniki ok 380 g -1 większy lub 2 mniejsze bakłażany ok 500 g chudej mielonej wołowiny 1 cebula 1 i 1/2 - 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (pul biber) garść posiekanej natki pietruszki sos 1 łyżka oleju(...)okrągłe plasterki grubości ok 1 - 1,5 cm, zachowując końcówki. Włożyć do miski zalać zimną, posoloną ( 2 łyżeczki soli) wodą i odstawić na 30 minut. Przygotować mięso. Mieloną wołowinę umieścić w misce, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę ( siekałam w blenderze), natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Bakłażany odcedzić i osuszyć
Stare Garymała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wołowinę smażyłam krótko ok. 3 minut. Szybko przemieszałam i zalałam pomidorami z puszki oraz przecierem pomidorowym. Pod koniec gotowania dodała sos sojowy
Pieprzyć z FantazjąGulasz węgierski -Pörkölt-jest bardzo aromatyczny i paprykowy. Przygotowany na wołowinie z dodatkiem warzyw i kiełbasy węgierskiej, posmakował nie jednej osobie. Osobiście się w nim zakochałam za jego pyszny smak. Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam. SKŁADNIKI : 1/2 kg wołowiny na gulasz 0.5 kg papryki różnokolorowej 1-2 cebule 1 mała marchewka kawałeczek selera 30 dkg kiełbasy
Kulinarne Fantazje Mariolialbo na pikniku. 4 chlebki pita 4 steki wołowe 1 papryka czerwona 1/2 opakowania rukoli 1 cebula czerwona 1 cukinia sól, piepr papryka słodka, papryka wędzona przyprawa do wołowiny olej rzepakowy 2 gałązki selera naciowego sos czosnkowy: 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypior Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny
wesoła kuchniaszparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica zupa taco Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 500 g mielonej wołowiny – 1 duża cebula pokrojona w kostkę – 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę – 1 łyżka koncentratu pomidorowego pomidorowej – 1 przepis przyprawy taco lub podobnej meksykańskiej mieszanki przypraw(...)oliwa – do podania: papryczki jalapeno lub chilli, świeża kolendra, ser chedar lub podobny, kwaśna śmietana Przygotowanie: W większym garnku na średnim ogniu podsmaż na odrobinie oliwy mieloną wołowinę. Musi się zrumienić i w całości usmażyć. Wtedy dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, przyprawę taco i koncentrat pomidorowy. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj odsączone fasolę oraz kukurydzą
nietylkopasta.plpyszny, aromatyczny sos nadaje się do mięs wszelakich. Idealny do mięs grillowych, wołowiny, dziczyzny czy drobiu, warto popróbować. Ja swój sos pierwszy raz użyłam do wołowiny i to było idealne połączenie, polecam. Sos do mięsa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitam Was ;) Dziś zapraszam na szybkie danie z Wołowiną i Ciastem francuskim w roli głównej;) Idealna przekąska kiedy chcemy nie tylko zachwycić swoich gości ;) Robi się ją w miarę szybko , najdłużej robi się mięso ok 30 minut ;) plus pieczenie ciasta 25 min plus przygotowanie w sumie ok 60-70 minut ;) Efekt smakowy zachwyci nie jednego smakosza ;) Zapraszam również do polubienia(...)mojej strony na FB # gotowaniepatki będzie mi bardzo miło. A oto przepis na ok 16 sztuk: 🍽 2 opakowania ciasta francuskiego ok 700 g 🍽 300 g wołowiny ok 2% tłuszczu 🍽 200 g mrożonych warzyw 🍽 sól pieprz do smaku 🍽 1 łyżka papryki czerwonej mielonej i słodkiej 🍽 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 🍽 Sos bbq do posmarowania 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie
Gotowanie PatkiMakaronowa zapiekanka z wołowiną to pyszne i szybkie danie. Dobrze jest mieć w zanadrzu przepisy, których wykonanie nie zabiera nam … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Makaronowa zapiekanka</span> z wołowiną pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: Co najmniej 3 Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza się w przypadku makaronów, warzyw, owoców morza, drobiu, czyli generalnie produktów miękkich, podatnych(...)wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość tych pytań, bo pewnie już
Niedzielny kucharzwystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: Co najmniej 3 Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza się w przypadku makaronów, warzyw, owoców morza, drobiu, czyli generalnie produktów miękkich, podatnych(...)wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość tych pytań, bo pewnie już
Niedzielny kucharzWołowina - chuda bo tylko 2% tłuszczu jest idealna do pieczywa, jako farsz, do naleśników , do ziemniaków , kasz itd. Robi się ją szybko ale tylko jeżeli na samym początku poddasz ją wstępnej obróbce:) Jak? już piszę:) Smacznego :) SKŁADNIKI : 30 dag wołowiny chudej max 2% tłuszczu 5 łyżek prażonej suszone cebulki 3 łyżki oliwy sól i pieprz 2 łyżki
Gotowanie Patki