wołowina - 6415 przepisów (strona:88/428)

domowa kiełbasa podpiekana we własnej wędzarni 148

właśnie będzie traktował poniższy tekst.  składniki   na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowej karkówki, lub pręgi ( albo innej przerośniętej wołowiny) 0,7 kg tłustej wieprzowiny (podgardle, pachwina, boczek) 0,7 kg wieprzowej  szynka, lub schabu 3 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego(...)mięsa czyli ok 7 g ( lub peklosól w ilości podanej na opakowaniu) sposób wykonania Mięso myjemy,  następnie kroimy w grubą kostkę, układając w misach. Przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki, oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą

Miód i pieprz
In love with burgers 149

bardzo slow fooda. Dzisiaj pokażemy Wam, jak wykonać takiego burgera samemu- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują(...)doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy i kładziemy ser, zostawiając kotleciki na ok 1 min na patelni. Ściągamy i zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. SKŁADANIE BURGERA Bułki kotlety z wołowiny z serem sałata pomidor cebula ogórek świeży lub konserwowy majonez/musztarda sos bbq patyczki do szaszłyków papryczki chilli opcjonalnie Bułki przekrajamy. Górną część - koronę smarujemy majonezem, kładziemy poszarpane sałatę, pomidory

Kuchnia od dwojga
flaki po warszawsku 189

smakoszy dań tego typu. Pora na flaki po warszawsku. składniki na porcję dla 6-8 osób bulion wołowy 0,7 kg wołowego rozbratla  ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaki 1 kg oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych(...)kawałek korzenia imbiru 3  łyżki masła 3 cebule 1 łyżka majeranku domowe  maggi szczypta słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonego ziela angielskiego sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie

Miód i pieprz
Burgery wołowe 121

Składniki (na 1 porcję) - 100 g mielonej wołowiny np. z udźca, - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - 2 bułki grahamki (ok. 100 g), - liść sałaty lodowej (ok. 40 g), - 2 plastry pomidora (ok 40 g), - ogórek kwaszony (ok. 30 g), - 4 łyżeczki musztardy (ok. 40 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - 2 łyżeczki soku(...)każdej strony. 7. Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. 8. Burgery podajemy z bułce z dodatkiem warzyw i sosu. Burgery są bogate w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 450 g Energia: 525,7 kcal Białko: 34,6 g Tłuszcze: 11,7 g Węglowodany: 79,3 g Błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 341

czekolada nie są wyczuwalne w gotowym daniu, ale ciekawie wzmacniają smak sosu.W moim domu nikt nie zgadł, co tam naprawdę jest w środku. SKŁADNIKI / 4 porcje 500 g mielonej wołowiny  70 g parzonego boczku  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego(...)ogniu, aż cebulka zrobi się szklista, a boczek się wytopi (ok 5 minut). Podsmażone warzywa zgarniamy na bok patelni, zwiększamy moc palnika i w wolne miejsce porcjami dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy, często mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Mieszamy z cebulką i boczkiem, zgarniamy na bok i powtarzamy z kolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wlewamy gorący

cool and minty
Tatar wołowy 122

znajomymi, a co najważniejsze miało to być szybkie danie. I tak befsztyk tatarski okazał się 100% trafionym pomysłem, smacznym a przy tym całkiem wykwintnym daniem. Składniki: 300 g zmielonej wołowiny (najlepsza jest polędwica wołowa) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego papryka ostra mielona sól papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo mielony 1 cebula 2-3 ogórki(...)konserwowe 3 żółtka Wykonanie: Do wołowiny należy dodać oliwę i sos sojowy oraz wyrabiając doprawiać solą, pieprzem i papryką. Dobrze wyrobione mięso odstawić na ok. 10 min do lodówki.  W tym czasie cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka sparzyć i oddzielić białka od żółtek. W celu uformowania "miseczek" z mięsa można zwilżyć ręce oliwą. Do środka "miseczek

Z notatnika
własna wędzona kiełbasa paprykowa 218

zniknie. Tak bowiem dziwnie się składa, że tego typu wyroby zjadane są w moim domu dosłownie w mgnieniu oka. składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej  łopatki jelita wieprzowe sól ( 18 g ma kilogram mięsa) saletra(...)bardziej podobny do chorizo) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, saletrą  i cukrem

Miód i pieprz
“Tradycje kulinarne Korei” – recenzja 106

ilością małych miseczek, pysznymi kiszonkami typu kimczi i gorącymi kociołkami. Typowe smaki to właśnie kiszonki, chili, olej sezamowy i ryż. Moją ulubioną koreańską potrawą jest bibimbap , czyli ryż z wołowiną i dodatkami, który często robię w domu. Po tej lekturze koniecznie ugotuję wołowinę bulgogi, gimbap, które przypominają japońskie maki sushi, pierożki mandu i habokjuk, czyli rodzaj zupy z dyni

Ugotowane pozamiatane
Wołowina sriracha z pikatnym sosem curry z orzechów nerkowca. 132

Ostatnio było bardzo dużo słodkości, więc dzisiaj przepis na coś bardziej konkretnego miska rozmaitości z kulkami z wołowiny i sosem curry z orzechów nerkowca. Taka miska jest super rozwiązaniem na kolacje, dorzucamy warzywa, robimy sos (ach ten sos, pikantny z miętową nutą, dzięki niemu całe danie nabiera wyrazu). Ktoś kiedyś mi powiedział, że taka dieta paleo musi być nudna skoro(...)sosu. Meatballs możemy polać gotowym sosem tak, aby wszystkie składniki w misce się z nim połączyły lub każdą kulkę zanurzamy w sosie osobno Sposób podania zostawiam Wam. Smacznego! Artykuł Wołowina sriracha z pikatnym sosem curry z orzechów nerkowca. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
SUSHI Z WOŁOWINY I BOCZKU 157

Jakiś czas temu oglądałam doktora Rusaka robiącego tort z pasztetu, mówił, że to świetny żarcik :) Postanowiłam tez być kawalarzem i zrobiłam sushi z wołowiny i boczku :) nic tylko boki ze śmiechu :D SKŁADNIKI: - 200 gr chudej wołowiny - 10 plastrów boczku wędzonego - "laska" żółtego sera - pół cebuli średniej wielkości - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki soli - łyżka sosu tabasco - szczypiorek do posypania

Kuchnia bezglutenowa Loli
Zupa gulaszowa. 163

już iście jesienna pogoda... deszcz, wiatr. chłód... oj nie lubię takiej pogody! Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, proponuje pyszną rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, jest wyśmienita! zapraszam po pomysł... Składniki; 40 dag wołowiny puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 pietruszka puszka czerwonej fasoli oliwa mąka do oprószenia mięsa 1 cebula sól, pieprz, papryka

Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym i porą 130

Wołowina na moim stole dość rzadko gości , z racji tego że za nią nie przepadamy , ale ostatnio moje kubki smakowe wariują , i małymi korkami przekonuję się do wołowiny , i tu zapraszam na fajne roladki , z porą i ogórkiem kiszonym , fajne połączenie smaków . Składniki  8 cienkich plastrów kotletów wołowych  4 średnie ogórki kiszone  1 pora ( część biała ) musztarda

Mój Smak
wiejska podsuszana kiełbasa 151

też mając wreszcie dosyć ciągłych narzekań i biadoleń, odpaliłem w końcu domową wędzarenkę, a poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej  łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz,  majeranek ( ilość wedle upodobań) saletra(...)lecz należny zachować umiar) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, saletrą

Miód i pieprz
Domowy Hamburger jak z McDonald's 176

ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) Burgery: 500 g mielonej wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo(...)smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Bułeczk i przekrawamy wzdłuż ( możemy je podpiec na patelni). Na dół wykładam y po rcje wołowiny , a na nią kilka plasterków ogórka (w oryginalnym hamburgerze z najdziemy jedynie jeden plasterek ) , posypujemy cebulką . Górną część bułeczki smarujemy od spodu ketchupem oraz musztard ą (po ok. 1 łyżecz

Słodka Strona