wszystko co przygotował! I zresztą świetnie się spisał, sami zobaczycie przykładowe zdjęcia w tym poście! Skończmy już ze śniadaniem, zajmijmy się lunch'owymi propozycjami! Oj, aż ślinka leci! Chrupiąca wołowina po azjatycku z brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą(...)się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie
Plate of JoyWitam serdecznie Propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną . Nie jest trudna w przygotowaniu i można ją traktować jako jedno garnkowe danie a dodatkowo idealnie nadaje się na zimowe dni . Będziemy potrzebować : około 800 g mięsa wołowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 średnie cebule (200 g) 1 strąk papryki czerwonej (250 g) 1 strąk papryki zielonej(...)sól Około 1 ,5 L wody – ilość wody zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać . W nawiasach podałam przykładową wagę składników . Link do filmu z przygotowania : Zupa gulaszowa z wołowiną https://www.youtube.com/watch?v=ynmjOO72dd8 Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę . Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty
Uwaga Babcia GotujePrzepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów. Składniki 100 g suszonych grzybów 2 łyżki oleju 500 g wołowiny 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki makaron Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Odcedzamy. Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo
R'n'G Kitchenjedzono, bo walory estetyczne, smakowe i zapachowe musiały być dość intensywne i niepozostające w obojętności do zdrowia. Nie wiadomo kto wymyślił określenie befsztyk tatarski. Befsztyk oznacza potrawę bezwzględnie z wołowiny. Może skoro surowa wołowina, a Tatarzy długo byli kojarzeni z dzikim hordami, to połączenie tego dało befsztyk tatarski? Diabli wiedzą. W każdym razie nie jest to danie polskie, acz najpopularniejsze
ladykitchenStrogonow pojawia się w naszych kuchniach przy mniejszych lub większych spotkaniach rodzinnych, wołowina dobrej jakości nadaje potrawie esencjonalny bogaty smak, dodatki bywają różne, bo jak wiadomo ile Gospodyń tyle przepisów :). Składniki: - 1 kg wołowiny, u mnie mięso z łaty bez tłuszczu - 3-4 ogórki kiszone - 1 puszka groszku - 1 świeża czerwona papryka - 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego - 10 pieczarek
Apetyczna babeczkabazę, oraz na zielonym groszku, nadającym potrawie słonecznej lekkości. składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy 0,5 kg goleni wołowej ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz ponadto do zupy 400 g zielonego groszku(...)marchewka 1 cebula 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka domowego maggi pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie
Miód i pieprzQUESADILLA Z KURCZAKIEM LUB WOŁOWINĄ / CHICKEN OR BEEF QUESADILLA Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia(...)smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę. Gdy warzywa i mięso są gotowe układamy wszystkie skłądniki po kolei na tortilli – najpierw warstwa serów, potem mięso, warzywa z patelni i kukurydza, na wierzch znowu wartwa serów
Martyna CooksReddit Share by Mail SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 1 Comment / 19/11/2015 ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 0 Comments / 14/11/2015 WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 0 Comments / 12/11/2015 HUMMUS 0 Comments / 09/11/2015 SZYBKA PRZEKĄSKA Z AWOKADO / QUICK SNACK WITH AVOCADO 0 Comments / 07/11/2015 FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED(...)CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments / 03/11/2015 POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 1 Comment / 19/08/2015 Previous Next
Martyna Cookszupę jadłam na studenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup. Składniki: 200 g mielonej wołowiny 2 niewielkie marchewki 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża czerwona papryka 1 mała papryczka chili 3 ziemniaki 1 średnia cebula (biała lub czerwona) 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego(...)czerwonej papryki 1 łyżka mielonego kminku posiekana natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi 2-3 łyżki sosu worcestershire (niekoniecznie) Wołowinę zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę
Czerwień i błękitwątróbką nie ma jej typowego smaku i uzupełniony warzywami stanowi fantastyczne śniadanie paleo . I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)odmrożoną masę przełożyć do formy i upiec, żeby podać gościom świeży, pachnący i gorący pasztet. Bardzo ważna jest jakość mięsa i nie oszczędzaj na tym. Kup dobrej jakości mięso , wołowinę najlepiej z wypasu pastwiskowego, a boczek od wszystkożernych świń, niekarmionych tylko i wyłącznie zbożem. Powyższy pasztet z wątróbką jest paleo, ale też niskowęglowodanowy , bezglutenowy, bez nabiału (jajka to nie nabiał
PaleoSMAKnieduża główka (gdy jest sezonowo niedostępna, można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, oliwa…) przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek, majeranek(...)gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie musisz się spieszyć, mięso możesz dodać nawet po ponad godzinie od podstawienia garnka na gazie. Całość będzie się gotować około
PaleoSMAKkucharskich. Wymyślili ją David Frenkiel i Luise Vindahl Andersen, autorzy książki The Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę dla sławnego boef bourguignon , wołowiny po burgundzku. Wołowinę zamienili na buraki, dodali mięsiste duże pieczarki i soczewicę, otrzymując pyszny, treściwy gulasz. Sos oczywiście składa się z wytrawnego czerwonego wina, tymianku i liści laurowych, podobnie
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : udzieć z indyka - 760 g wołowina bez kości - 650 g boczek surowy - 500 g wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula - 2 szt przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka liście(...)laurowe - 4 bułka tarta do wysypania foremek tłuszcz do formy Przygotowanie : Wołowinę, indyka , umyć , przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować . Następnie warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa, razem z jałowcem, listkiem laurowym, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Boczek , wątróbkę i obraną cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Ugotowane mięso i podsmażone składniki , przekręcić
Kuchnia Danusiłyżkę zimnego masła – zagęści ono sos i sprawi, że będzie błyszczący i gładki. Kaczka 5 smaków Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, to w końcu drób a nie wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze
Karo in the Kitchenkluskami śląskimi. Miękkie kawałeczki mięsa w aksamitnym acz wyrazistym sosie, doprawione cebulą, czosnkiem, papryką i aromatycznymi przyprawami. Całość dania uzupełnia subtelny smak czerwonego wina… Poezja :) Składniki: 1 kg wołowiny bez kości (np. udźca) 2 cebule 4 ząbki czosnku 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki(...)wszystkich stron. Pod koniec dodajemy pokrojoną w cienkie pół-plasterki cebulę i smażymy jeszcze przez ok. 10 minut. Do mięsa i cebuli dodajemy posiekany czosnek i dokładnie mieszamy całość. Wołowinę wraz z dodatkami przekładamy do garnka z bulionem. Zalewamy winem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu
MyCookBook.pl