wołowina - 6415 przepisów (strona:99/428)

Domowe zielone curry – pasta Green Curry 141

osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Zielona pasta curry idealne sprawdzi się również w daniach z krewetkami, wołowiną lub kurczakiem. Przygotowane zielone curry trzymamy w lodówce i zużywamy do tygodnia. Składniki: 1 zielona papryczka chilli 1 kłącze trawy cytrynowej 3 cm imbiru 2 liście kaffiru pół pęczka świeżej(...)lodówce do około tygodnia. Zielone curry użyć do pysznego dania wegetariańskiego bez mięsa – z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem . Można używać również jako dodatek do mięs (wołowina lub kurczak), owoców morza (krewetki) lub do dania z tofu.   The post Domowe zielone curry – pasta Green Curry appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Wołowina wg przepisu Brasileiro 173

Jeśli marzycie o porządnym kawałku wołowiny na Waszym talerzu to dzisiejszy przepis jest dla Was. Brasileiro długo kręcił nosem, że wołowina u nas w Polsce droga, że niedobra bo nie ma to jak mięso z krowy brazylijskiej. Ale chęć na coś mięsnego przez duże M i Ę zwyciężyła. Oryginalna nazwa tej potrawy to LOMBO REACHEADO.  I o to poniżej

Smaki Brazylii
Przepis na… – carpaccio, smak surowych Włoch 158

Calle Vallaresso 1323). Jego właściciel Giuseppe Cipriani, znając zalecenia lekarskie dla swojej przyjaciółki – hrabiny Amalii Mocenigo, postanowił przyrządzić potrawę z surowego mięsa. Cienko krojona wołowina wyglądała apetycznie, do tego skropiona cytryną i przybrana ziołami nasunęła Ciprianiemu skojarzenie z barwami prac renesansowego malarza – Vittore Carpaccio, którego nazwisko dało nazwę temu prostemu, ale wytwornemu daniu. Obecnie carpaccio przygotowuje się także(...)dziczyzny, łososia lub tuńczyka, jednakże pamiętajmy, że to tradycyjne opierało się na wołowinie. Aby przyrządzić dobre carpaccio potrzebne jest intensywnie czerwone, nieposiadające żyłek mięso. Jeżeli kupujemy je w kawałku, najwygodniej je lekko zmrozić (45 min w folii spożywczej) – wtedy możliwe będzie skrojenie na jak najcieńsze plasterki. Przygotowane plasterki dodatkowo rozwałkowujemy i wykładamy na nasmarowaną oliwą powierzchnię naczynia. Musimy być

Bon Ton Italia
Wołowina po burgundzku (Bœuf bourguignon) 91

Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo smaczna potrawka z wołowiny. Dobrze jest przygotować ją z niewielkim wyprzedzeniem, bo mięso i winny sos mają czas na … Przeczytaj cały artykuł Post Wołowina po burgundzku ( Bœuf bourguignon ) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Policzki wołowe 149

dodaliśmy sos z natki pietruszki, z czosnkiem i skórką cytrynową! Przy następnej wizycie w MAKRO koniecznie spakujcie opakowanie polików wołowych i przekonajcie się, że nie tylko te znane części wołowiny są smaczne! Jeśli już będziecie kupować poliki wołowe rozejrzyjcie się dobrze, bo w MAKRO znajdziecie bardzo bogaty asortyment mięs - na półkach i w ladach chłodniczych czekają na Was zarówno wieprzowina(...)wołowina, jak i cielęcina, baranina, jagnięcina, kozina, bogata oferta drobiu łącznie z drobiem wykwintnym np. gołębiem czy bażantem oraz dziczyzna - po więcej informacji zapraszam na stronę MAKRO . Składniki: 1,5 kg polików wołowych, 1 litr bulionu wołowego, 1/2 litra wody, 1 cebula, 2 duże ząbki czosnku, 2 papryczki chipotle w sosie adobo, sól, pieprz Poliki umyć, osuszyć i oczyścić. Przekroić

Plate of Joy
Kofta z pitą i hummusem 105

Jedząc to danie można przenieść się gdzieś w stronę Libanu. Świeże smaki, nic ciężkiego. Wołowina z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki staje się lekka, świeża. Do tego pita z humusem i warzywami. Jedząc to danie na balkonie, w ciepły dzień, czując delikatny wiatr we włosach poczułam się jak poza granicami naszego pięknego kraju. W odległym zakątku świata. Polecam! Przepis pochodzi(...)magazynu "Kuchnia". Zmodyfikowałam go według własnych potrzeb. Przepis można dowolnie modyfikować wedle uznania. Składniki: Kofta: 300 gram mielonej wołowiny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz majeranek Hummus: z tego przepisu Ponadto: 4 pity (można wykonać samodzielnie) 1/3 awokado 1 pomidor malinowy garść oliwek kilka rzodkiewek natka pietruszki tzatziki (1/2 ogórka zielonego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól

Mango Papaja
Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze 149

które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy obiad. Szczerze polecam Wam ten bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :) Klopsiki: * wołowina- 300 g  * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * płatki owsiane- 1 łyżka * sól, pieprz, suszona chili- do smaku * wywar warzywny- 300 ml * listek laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: * zielona fasolka(...)mrożona, gotowana na parze) * orzechy włoskie- 8 sztuk * dżem niskosłodzony z cytryn- 4 łyżki* * papryczka chili- kilka krążków * świeży imbir- 1/3 łyżeczki * masło klarowane- do smażenia Klopsiki: Wołowinę umyć i zmielić razem z cebulą oraz czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną chili, dodać łyżkę płatków owsianych, uformować małe kuleczki i wrzucić do wrzącego wywaru warzywnego z dodatkiem listka laurowego

Kraina Miodem Płynąca
Burrito z wołowiną i pomirodami zapiekane z cheddarem 189

tortille, wrapy i naleśniki to bardzo wdzięczny materiał do przygotowania szybkiego i atrakcyjnego posiłku. Przyznacie, że lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci? Dziś u mnie burrito z wołowiną w sosie pomidorowym, zapiekane pod aromatycznym cheddarem. Pyszna klasyka!     Składniki: 400g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli

Kulinarne Inspiracje
Wołowina po arabsku! 207

Bliski Wschód na talerzu! Pysznie, kolorowo i bardzo, bardzo aromatycznie! Uwielbiam aromaty kuchni arabskiej, mają one niepowtarzalny charakter, sprawiają, że każdy zagląda do kuchni ;-), gotujemy! SKŁADNIKI: - 300 g wołowiny- rostbef - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - 2 garście włoszczyzny gotowej (marchew, pietruszka, seler, por w słupkach) - duża czerwona papryka - 1/2 małej cukinii pokrojonej jak makaron- na cieniutki paseczki - przyprawa sumak(...)kupienia w kuchniach świata, na stoiskach z przyprawami - chleb pita W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez 1 minutę, dodaj wołowinę pokrojoną na paseczki. Smażymy 2 minuty. Dodajemy włoszczyznę, paprykę pokrojoną w paseczki, ciągle mieszając smażymy 5 minut. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy cukinię

SMYKWKUCHNI
Zrazy wołowe z ogórkiem 142

Uczta dla mięsożerców, czyli  plastry wołowiny nadziewane cebulą i ogórkiem. Efektowne i bardzo smaczne mini rolady dla wielbicieli czerwonego mięsa. Składniki: 4-6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka  1-2 cebule musztarda chrzanowa  ogórki kiszone sól pieprz maka pszenna 1/2 litra bulionu opcjonalnie ser żółty olej rzepakowy  wykałaczki  1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze

Apetyczna babeczka
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 93

francuskim stylu. Dojrzewało 12 miesięcy w dębowych beczkach. Bardzo aromatyczne ( wiśnie, czarna porzeczka, pieprz oraz lekka, ale nie przesadzona wanilia). To już poważniejsze wino do poważnych dań np. wołowiny z grilla. " Pyrene " Crianza 2009 – 19,99 zł. Kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Piękny rubinowy kolor, wyraźne aromaty czerwonych owoców, Bardzo smaczne. Polecane do dań z wieprzowiny i drobiu. Na wyróżnienie(...)zasługuje również  "Monte Plogar" Gran Reserva 2007 – 19,99 zł. Dominują aromaty wiśniowe, śliwkowe, czekoladowe. Wino dość ciężkie. Warto przelać do karafki. Idealne do jagnięciny, wołowiny i dziczyzny. Selekcja win hiszpańskich lepsza niż portugalskich. Bardzo poważna konkurencja dla Biedronki. Hiszpania Lidla zdecydowanie wygrywa z Hiszpanią Biedronki.   Oprócz win w trakcie tygodnia hiszpańskiego i portugalskiego, Lidl proponuje wiele artykułów

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 124

ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie(...)cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo …. Burritos Muu...rrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre.  A do burritos Altos Malbec Clasico – Altos Las Hormigas, Mendoza 2012 . Klasyka gatunku. Typowy argentyński Malbec. Starzony w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aromatyczny

królestwo garów
Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości. 96

nuty stajenne, ustępujące z czasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem. Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint-Estephe 2008 (59,99 zł) Kolejne typowe Bordeaux. Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek. „ Poważne wino” podawać do dań(...)wołowiny a nawet z dziczyzny. Vieux Château Bourgneuf Pomerol 2007 (99 zł). Drogie ale po prostu pyszne. Michał Jancik poleca to wino do kaczki i ma absolutną racje. Wino dobrze zrównoważone. Pachnie ziemią, lasem, kamienistą ziemią. W ustach dominują aromaty wiśni, suszonych moreli, czerwonych porzeczek. Garbniki są miękkie i aksamitne. Wino mocno skoncentrowane. Clos Jacquemeau Saint-Emilion Grand

królestwo garów
Soczyste wołowe pieczyste - po Mamusinemu oczywiście 122

udało zobaczyć i było cudownie. Aż ciężko poniedziałkową nudę i  ból głowy przeżyć. Ale do rzeczy. Jak wiadomo Mamowa kuchnia jest najlepsza. Tym razem Mama uraczyła nas pieczoną wołowiną. Składniki: ok 1 kg ładnej pręgi wołowej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz ok 1 l wody lub 2 sosy pieczeniowe w proszku przyrządzone wg przepisu Przygotowanie: Mięso(...)trzeba było ratować się kupnym gotowcem całe danie było by mistrzowskie. Tak  - było po prostu pyszne. Dobrze, że ta chwila zapomnienia nie trwała dłużej, bo kawał pysznej wołowiny by się zmarnował ;) Kruche, soczyste, miękkie. Gorąco polecam. Niby zwykła pieczeń wołowa, a w rezultacie esencja smaku po prostu

Kuchnia po mojemu
Marynowane żeberka w towarzystwie...kapusty 140

chleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy  SKWORCU -przyprawa do wołowiny  SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia  INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny

Z Kuchni Do Kuchni