Przepis na… – carpaccio, smak surowych Włoch
Przepis na… – carpaccio, smak surowych Włoch
Historia carpaccio – jednego z najsłynniejszych włoskich dań jest jak na włoskie standardy dość krótka, ale interesująca. Jej początek miał miejsce w 1950 roku w słynnym weneckim lokalu Harry’s Bar (ul. Calle Vallaresso 1323). Jego właściciel Giuseppe Cipriani, znając zalecenia lekarskie dla swojej przyjaciółki – hrabiny Amalii Mocenigo, postanowił przyrządzić potrawę z surowego mięsa. Cienko krojona wołowina wyglądała apetycznie, do tego skropiona cytryną i przybrana ziołami nasunęła Ciprian... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Bon Ton Italia
Autor
BonTonItalia
Projekt Bon Ton Italia ma na celu promowanie włoskiej kultury i świadomego wyboru produktów, abyśmy sięgali tylko po to, co najlepsze.
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
carpaccio, mięso, cytryna, wołowina, sok, do pracy, polewa, tuńczyk, łosoś
Inne przepisy z Bon Ton Italia
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję