wołowina - 6415 przepisów (strona:98/428)

Galareta wieprzowa z dodatkiem wołowiny 156

Moja wersja galarety na ostro Składniki 1 golonka wieprzowa 2 nóżki wieprzowe przednie ogon wieprzowy pół kg wołowiny extra 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 pora - biała część opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie , jałowiec , pieprz ziarnisty , liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie   Golonkę , nóżki , ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą(...)Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na wolnym ogniu , po około 2 godzinach dodałem warzywa wcześniej umyte i obrane .Całe wrzuciłem do gotującego się mięsa. Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ,aż mięso odchodziło od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Doprawiłem solą i pieprzem. Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem

R'n'G Kitchen
Hamburger American Home wg Magdy Gessler 136

Smaczny burger domowej roboty. Mega kaloryczny ,mega soczysty. Czasami człowiek musi... :D Lubimy takie :D Yummy! Składniki 500 g wołowiny 4 bułki hamburgerowe 100 ml bulionu wołowego kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki białej gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren kolendry łyżeczka pieprzu cytrynowego łyżeczka cayenne sól sałata rzymska 2 ogórki konserwowe pomidor malinowy czerwona cebula ketchup musztarda majonez Przygotowanie Normal(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wołowinę mielimy ,doprawiamy roztartymi w moździerzu przyprawami ,solą i startym imbirem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Shourabit sabanikh 144

Trochę bliskiego wschodu nie zaszkodzi ;) Dla nas przepyszna zupa...sami skosztujcie :P Składniki 6 łyżek oliwy z oliwek 400 g cebuli 4 ząbki czosnku 2 młode marchewki 800 g wołowiny 3 l gorącej wody 400 g pomidorów 150 g ryżu 750 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka mielonego cynamonu sól ,pieprz pęczek natki pietruszki Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę rozgrzewamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę i czosnek .marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki ,smażymy do zeszklenia. Pokrojoną w małe kawałki wołowinę dodajemy do cebuli i smażymy jeszcze 10 min. Wlewamy gorącą wodę i pokrojone pomidory (obrane ze skórki) ,zmniejszamy płomień i gotujemy 90 min. Następnie wsypujemy ryż ,gotujemy go al dente ,wrzucamy szpinak i cynamon. Razem gotujemy

R'n'G Kitchen
Gulasz z fasolką szparagową 203

przenikają. Przygotowałam letnią wersję z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna. Składniki: 3 białe cebule 3 ząbki czosnku 1kg wołowiny sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe oliwa do podsmażenia mąka około 2 łyżek 1l bulionu puszka krojonych pomidorów 0,5–1 kg żółtej(...)Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy w garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do cebulki i przesmażamy aż zmieni kolor i się „zamknie”, tak żeby smak mięsa nie uciekał w czasie duszenia. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka i ostra papryką

Pyry na Gaz
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 94

przed podaniem. Saint-Émillon Grand Cru AOPChâteau Pontet Fumet 2007 (49,99 zł) dominują aromaty dojrzałej jeżyny oraz dżemu z truskawek. Dobrze ułożone i zbalansowane. Doskonałe do dań z wołowiny. Pić już, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo(...)dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand Cru 2013 (39,99 zł) – Półsłodkie. Nos ziołowy, nie zapowiadający ciekawego owocowego smaku (gruszka ). Dekantować i schłodzić przed podaniem. Sauternes AOP Château Jean Galan (34,99 zł) Słodycz w czystej postaci. Miód, morele, figi, wanilia, rodzynki i inne suszone słodkości

królestwo garów
Wołowina w sosie paprykowo-śmietanowym z pikantnym makaronem 117

Najpierw przygotowujemy mięso i paprykę. Mięso kroimy na cienkie paski. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i paprykę kroimy w paseczki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy paseczki polędwicy wołowej. Wołowinę smażymy kilka minut, wyciągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do tego samego garnka wrzucamy teraz paseczki papryki i dusimy kilka minut. Następnie paprykę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę(...)chwilę dusimy. Sos paprykowy przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie jest wołowina i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 20 min. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerz. Na makaron dajemy nasz sos. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Zrazy wołowe z marchewką i porem 136

aferze z chorobą wściekłych krów, wołowina całkowicie zniknęła z naszego menu, chociaż wcześniej często w nim była. Z perspektywy czasu dochodzę do wniosku, że być może było to celowe działanie mające na celu wyeliminowanie brytyjskiej wołowiny z rynku. Bo czy dziś ktoś słyszy o tej chorobie? Zniknęła w jakiś cudowny sposób, a przecież była nieuleczalna. W dodatku jakieś epidemii zachorowań

Wiem co jem
Burger z serem pleśnowym 134

więc jakoś zabezpieczać kalorie, żeby bezpiecznie przetrwać do wiosny. A wiosną znajdę inną wymówkę na opychanie się burgerami :) Tym razem proponujemy wam prawdziwy rarytas. Jak zwykle kawał pysznej soczystej wołowiny, ale tym razem przykryty równie potężnym kawałkiem kremowego, rozpływającego się w ustach pleśniowego sera o aksamitnym smaku. A do tego orzechowa bułka. Orzechowa, bo nic lepiej nie skomponowało by się(...)dobrane w całość spowodują, że wrócicie do nas w kolejną niedzielę, po kolejny przepis na burgera. Żeby bardziej was zachęcić do powrotu to zdradzę, że planujemy burgera z potrójną wołowiną z serem comté. To będzie wydarzenie, serio. Jak to zjemy i przeżyjemy to podzielimy się wrażeniami. Ale nie uprzedzajmy faktów, póki co burger z serem pleśniowym. bułki tradycyjne z orzechami

Marder&Marder Manufacture
Wołowina ala Mexikana 148

Danie błyskawiczne,pikantne! pełne smaku i różnorodnych witamin z wołowiną, poprawi nasz metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na Meksyk, bo właśnie tam powstają smaki które rozgrzewają krew. Składniki 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej 1/2 kg wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie

Wanilia i Kardamon
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 142

sposób nie mający z tytułowym Stroganowem wiele wspólnego, szczególnie w przypadku owego, nazywanego strogonowem drobiowym. Nie lubię tego określenia, ponieważ, jak sama nazwa wskazuje BOEUF, to po francusku WOŁOWINA, a cała nazwa własna dania brzmi właśnie Boeuf Stroganow. Tak więc stwierdzenie "drobiowa wołowina Stroganow" brzmi... śmiesznie. Zostawię jednak tę kwestię osobom do tego powołanym i zajmę się samym gotowaniem. Wolę

Kuchenna Kontrrewolucya
Po maminemu - najlepszy rosół świata 244

przyznać, że nareszcie wszystko jest w nim takie, jak powinno. Smakuje, jak w domu i jestem z siebie dumna. :) A najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren(...)kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości, należy ją poćwiartować. Wołowinę zaś pozostawiamy w takim stanie, jak jest. Następnie poćwiartowany drób i kość wołową/mięso przekładamy do wysokiego garnka. Zalewamy je zimną wodą tak, by całe zostało przykryte, ze sporą nadwyżką. Garnek stawiamy na średnim palniku

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza serce 208

zaś chodzi o składniki naszej pizzy - ja skupiłam się głównie na kolorze, czyli starałam się dobrać czerwone składniki, jak na serce i okazję przystało. Są zatem pomidorki koktajlowe, salami, wołowina, czerwona papryka, czerwona cebula ...   Wam zaś proponuję skorzystać z moich sugestii lub puścić wodze Waszej fantazji, w końcu każdy ma swoje ulubione przysmaki, a pizza jest idealnym miejscem(...)pizzy składniki: ser mozarella, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, sól, pieprz Użyte w pizzy składniki: ser żółty, czerwona cebula, pieczona czerwona papryka, kiełbasa salami  Użyte w pizzy składniki: mielona wołowina (wcześniej podsmażona na patelni z cebulą i czosnkiem, solą oraz pieprzem), pieczarki, ser żółty, pieczona czerwona papryka Składniki na ciasto idealne (cienkie, średnie, grube) - ilość wystarcza na 3,4 osoby

Garniec Magalie
Spaghetti po sycylijsku 206

pełni zasługuje na taką właśnie formę podania!  Mam nadzieję, że moja koncepcja Wam się spodoba. Składniki (na formę o średnicy 24 cm): 2 bakłażany 500 gramów mielonej wołowiny 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów  60 gramów czarnych oliwek bez pestek 1 duża zielona papryka 3/4 paczki spaghetti 120 gramów świeżo(...)łyżeczki oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek  Opcjonalnie: 2 żółtka Wykonanie: Bakłażany należy pokroić w talarki i kolejno postępować z nimi jak w przepisie na roladki . Wołowinę podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, czosnkiem, papryką oraz oliwkami pokrojonymi w kółeczka. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce. Doprawić majerankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Wymieszać

Garniec Magalie
Hamburger wegetariański z kotletem serowym 148

Dziś hamburger bez mięsa z pyszną pastą pietruszkową. Mimo, że celowo pominęłam główny składnik tradycyjnego hamburgera- jakim jest oczywiście kotlet z wołowiny to chciałabym przy tej okazji przytoczyć kilka ciekawostek na temat tego pysznego mięsnego wynalazku. Początki najsłynniejszego "kotleta" sięgają już początku XIX wieku. Przypadkowo na pomysł wpadli Tatarzy, którzy podczas podróży wkładali wołowinę pod siodła, w ten sposób rozgniatając

Tradycyjna Kuchnia
Bulion mięsno-warzywny 167

staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion z mięsa i warzyw. Mięsem ze zdjęcia jest wołowina (powinna to być najlepiej chuda rosołowa), ale można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc(...)podobne do gotowania rosołu, choć jest procesem znacznie przyspieszonym i zwykle nie wymagamy też pełnej klarowności. Warto przy tym pamiętać, że bulion gotowany wolniej i z twardszego mięsa (szczególnie wołowiny) będzie bardziej klarowny – jako taki lepiej nadaje się na bazę różnego rodzaju galaretek. Bulion mięsno-warzywny 2014-12-04 13:57:35 Samodzielnie ugotowany bulion będzie zdrowszy i naturalniejszy

Kulinarna Pokusa