wołowina - 6415 przepisów (strona:89/428)

Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną 147

błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny smak, przełamany ziołami. Myślę, że szczególnie przypadną do gustu Panom. Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną: 400 – 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula 3 ząbki czosnku 50 g suszonej żurawiny 50 g wyłuskanych pistacji 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego(...)kolendry szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 - 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula 3 ząbki czosnku 50 g suszonej żurawiny 50 g wyłuskanych pistacji 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego

Poezja smaku
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 145

Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki oleju) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina(...)Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się wytopi. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i solimy. Smażymy aż cebula będzie szklista. Na rozgrzany tłuszcz z cebulą wrzucamy wołowinę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy nad dużym ogniem i szybko mieszamy, aby mięso się szybko ścięło. Dzięki temu będzie soczyste w środku. Gdy mięso dokładnie się obsmaży dodajemy paprykę. Jeżeli

Marder&Marder Manufacture
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 115

jednak postanowiłam go przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina. Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie to o czym piszę. Składniki

Viola cooks with passion
Zrazy wołowe 130

jedna z potraw których nie mogłam ogarnąć. Mój piesek siedzący pod stołem zawsze był szcześliwy i najedzony :-) Poznałam męża a on pochodzi ze Śląska i....? I zakochałam się w wołowinie pod taką postacią. U nich zwane  sa "Roladkami Śląskimi" "Przez żołądek do serca" Tak to było ze mną. Podzielę się teraz z wami swoją miłością do tej potrawy. Składniki(...)Wołowiny Musztarda Kilka ogórków kiszonych Cebula czerwona/biała  wedle uznania Kilka plastrów boczku surowego  (na jedną  roladke jeden plaster) Wedle uznania papryka ja ją  dodałam po raz pierwszy. Sól,pieprz Mąka Sposób: Mięso  rozbijamy tłuczkiem  musi być bardzo cienkie. Smarujemy  mięso  musztarda ,umieszczamy boczek , cebule,ogorka,paprykę  i zawijamy ścisło. Patrz

Viola cooks with passion
Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese 256

cheese – jedno z najprostszych dań, szybkie, niedrogie, a jednocześnie przepyszne. Wystarczy makaron, najlepiej w formie kolanek (na przykład chifferi, piccolini, pipette rigate), ulubione mięso mielone (najlepiej pasuje wołowina, ale nie będziemy się upierać), ser (mozzarella albo cheddar), sos pomidorowy marinara, odrobina przypraw i przepyszny obiad w stylu comfort food gotowy. Amerykański makaron z serem i mięsem(...)cheese choć tak prosty doczekał się specjalnych wersji przygotowywanych przez najlepszych szefów kuchni. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1 cebula 1 czerwona papryka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego opcjonalnie łyżeczka płatków suszonej papryki 1 łyżka włoskiej przyprawy (przepis tutaj) lub suszonego oregano albo bazylii 2 łyżeczki cukru 2 garści poszatkowanego szpinaku baby albo natki pietruszki

Pociąg Do Kuchni
Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku 145

przede wszystkim tureckiej, kuchni. Baranina lub jagnięcina, odpowiednio dobrane przyprawy, sosy oparte na jogurcie i mięcie. Prawdziwa kofta z grilla to właśnie mielona jagnięcia, ale można ją także zastąpić wołowiną. Mielone kotleciki można formować na patyczkach do szaszłyków bądź szpadach, albo grillować bezpośrednio na ruszcie. Oczywiście najlepszy do kofty z grilla jagnięcych kotlecików mielonych po turecku jest grill opalany drzewem(...)jagnięce kotleciki mielone po turecku to cudowne połączenie pikantnego mięsa z chłodzącym sosem miętowo-jogurtowym, idealnie pasującym do dania. Składniki (8 porcji): ok. 0,8 kg mielonej jagnięciny (ewentualnie wołowiny dobrej jakości) 2 łyżeczki mielonej kolendry 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki chili (można dać mniej, jeśli nie lubicie bardzo pikantnych potraw) 2 łyżeczki kuminu mielonego (kminu rzymskiego

Pociąg Do Kuchni
Gulasz mięsny z dzika 129

wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu od gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie

codojedzenia
Domowe burgery + film 155

budki. Domowe burgery mogą również stanowić szybkie i proste danie obiadowe.     składniki na 4 porcje 4 bułki do hamburgerów 4 plastry żółtego sera 300 g mielonej wołowiny 2 korniszony 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 liście sałaty 2 łyżeczki musztardy 4 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Korniszony oraz białą cebulę drobno(...)siekamy. Do miski przekładamy mieloną wołowinę, dodajemy posiekane korniszony i cebulkę oraz musztardę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko wyrabiamy dłonią na gładką masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże, płaskie kotlety. Czerwoną cebulę oraz pomidora kroimy w plastry. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy ketchup dodajemy majonez i całość odkładnie mieszamy. Kotleciki smażymy na patelni grillowej

Smakowite Dania
Zupa fasolowa z kolorową fasolą i klopsikami 125

Jasia" którego trzeba dzień wcześniej namoczyć. Ale poszłam na skróty i prościej było mi dodać fasolę z puszki. Walory smakowe zupy na tym nie ucierpiały. Dodanie klopsików z chudej wołowiny uczyniły tę zupę delikatną, bardzo treściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób.     Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki

Kuchnia u Krysi
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 112

czas się uczę. Miałam ochotę na sajgonki, a że wizyta w restauracji odpada (o czym każdy Celiak wie) musiałam sama podołać zadaniu. Wymyśliłam więc sajgonki z farszem z mielonej wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli mung, usmażyłam je na złoto na oleju ryżowym. Ale co by to były za sajgonki bez sosu? No i stworzyłam(...)słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek na Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można zastąpić zwykłym) sól 2 opakowania

Quinoa Raz!
Flaczki wołowe 91

imbir sproszkowany 150 ml słodkiej śmietany 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki   Przygotowanie   Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , por, pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni(...)wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem. Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie

R'n'G Kitchen
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 282

obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do zeszklonej cebuli, na sam koniec smażenia, wrzucamy surowy czosnek i od razu ściągamy całość z ognia. Dokładnie studzimy. Mięso do nadzienia – wołowinę i wieprzowinę, pozbawiamy błonek i ścięgien, a następnie kroimy razem ze słoniną w dosyć drobną kostkę- mniej więcej 2/2cm. Mięso zmrażamy – dużo łatwiej mieli się lodowato zimne, twarde mięso(...)posiekaną natką pietruszki. Przepyszne! CIASTO NA KOŁDUNY 400g mąki pszennej typ 500 400ml maślanki 1 niepełna łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk/ 230g łopatki lub szynki wieprzowej 230g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek wrzącej wody świeżo mielony

Karo in the Kitchen
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE 214

soczysta w środku. Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej  konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku. Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z  wołowiną, wieprzowiną czy cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości - a nie jak w przypadku suchego mięsa  kurczaka(...)Mieszamy, dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą, koncentrat i sos pomidorowy.  Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut (lub ok 1 godzinę, jeśli użyliśmy wołowiny lub wieprzowiny).  Na 2 minuty przed końcem dodajemy mascarpone. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu

cool and minty
Rosół ze szparagami – nie można się najeść 143

czujemy się źle tym razem Rosół ze szparagami . Rosół ze szparagami Rosół ze szparagami Składniki: 2 marchwie por ok. 30 g 1 pierś kurczaka (nie za duża) kawałek wołowiny rosołowej 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarna pół cebuli woda ok 2 litry korzeń pietruszki świeża pietruszka brukiew ok 140 g lub seler sól szparagi Przepis : Do dużego garnka(...)włóż pierś z kurczaka,wołowinę, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew lub seler, pietruszkę i por, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj świeże zioła oraz obrane szparagi. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj zupę, możesz pod koniec gotowania spróbować i doprawić solą . Dzięki cebuli

Gotowanie-uk
Pieczone pieczarki z wołowiną i boczkiem 243

Nafaszerowałam je wołowym mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i otuliłam mocno wędzonym boczkiem, który się przypiekł i wniósł dodatkowy smak wędzonki. ok 5-7 pieczarek królewskich 500 g mielonej wołowiny 1/2 szklanki kukurydzy 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 jajko 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz czarny(...)pieczarek, którą zlewałam. Gdyby boczek za mocno się przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: boczek , kukurydza , pieczarki , wołowina

https:KKuchniaMniam