wołowina - 6415 przepisów (strona:97/428)

Krokiety z mięsem 180

masło klarowane Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny) - 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny) - pół pora - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 2 liście laurowe - ziele angielskie - majeranek - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Warzywa(...)obieramy. Wołowinę, wieprzowinę, pora, pietruszkę, 1 cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz umieszczamy w garnku i zalewamy taką ilością wody, by przykryła składniki. Gotujemy do miękkości, zlewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso i gotowane warzywa mielimy razem z podsmażoną cebulą dwa razy. Dodajemy do farszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy

Życie zamknięte w smaku
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 205

czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na burgery: - 500 gram wołowiny (ulubionej części) - 1 czerwona cebula - 1 łyżeczka musztardy - kilka łyżek lodowatej wody - pieprz - sól Przygotowanie burgerów: Mięso mielimy lub siekamy w zależności od wybranego kawałka (mielenie polędwicy lub ligawy to marnowanie(...)zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny.  Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone bułki przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy keczupem, a drugą musztardą. Układamy warstwami: bułka, sałata

Życie zamknięte w smaku
Nadziewana pieczeń wołowa 79

Przepis ten wywodzi się z Warmii i Mazur, znalazłam go w książce z potrawami regionalnymi. Pieczeń ma oryginalny smak. Warto wypróbować. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej 100 gram słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Starta skórka z ½ cytryny 2 marchewki Kawałek selera Biała część pora 2 łyżki smalcu 2 szklanki bulionu wołowego Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić(...)obieramy. Jedną marchewkę kroimy w słupki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Słupkami marchewki szpikujemy mięso. Obkładamy pozostałymi warzywami i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia usuwamy warzywa, szpikujemy wołowinę jeszcze w słupki pokrojoną słoniną i zrumieniamy na smalcu ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia do pieczenia, ponownie dokładamy warzywa, podlewamy bulionem, pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości

Smaki Ewy
Tatar 66

Tatar Składniki Danie dla czterech osób 600 g wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką może spowodować zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą, czarnym

Miód i pieprz
kiełbasa biała 68

kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do  rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek(...)zalecany jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały

Miód i pieprz
Bakłażany faszerowane mięsem i ryżem 141

pomidorów, jak zrobiłam to z większymi egzemplarzami w przepisie na Bakłażany w pomidorach. Takie maleństwa zasługiwały na odpowiednią oprawę. Nadziałam je zatem tym co akurat miałam w domu - ryżem, wołowiną i domowym ajwarem . Wyszło pięknie i pysznie. Jeśli nie uda Wam się dostać takich małych bakłażanów, zróbcie ten przepis z większych - też wyjdzie:) Składniki: 10 małych bakłażanów(...)większych) 400 g mielonej wołowiny (najlepiej zmielić samemu) 0,5 szklanki ryżu 3 łyżki ajwaru (może być gotowy, ale polecam również mój przepis: kliknij tu ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek twarożek (może być krowi lub kozi) sól, pieprz Przygotowanie: Bakłażany przekroić na pół - warto zostawić ogonki, bo ładnie wyglądają. Każdy

Kulinarne Inspiracje
Chili con carne 144

mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami.   Składniki: – 500-600g mielonej lub drobno(...)siekanej wołowiny dobrej jakości – 5 ząbków czosnku (posiekane) – 1 puszka pomidorów (400g) – 1 cebula (posiekana) – 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę drobną) – 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona) – 2-3 papryczki chili (drobno posiekane, bez nasion, chyba, że lubicie naprawdę na baaaardzo ostro ;) ) – 1 łyżeczka kuminu – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka sosu

Pociąg Do Kuchni
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 214

patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy(...)pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Na zdjęciu makaron udon z wołowiną, warzywami i sosem pomidorowym Goka Sposób przygotowania noodli Przygotować sos. Mięso pokroić w cienkie plastry "na jeden kęs". Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Warzywa pokroić i odstawić w miseczce

W kuchni wieczorem
Łopatka duszona w winie 164

siedzi w butli jakiś kwasior ,diaboł -jabol O zgrozo , kosztowało więc szkoda chlupnąć do Wisły , ale jak najbardziej da się zużyć w kuchni ..i tak powstało coś na kształt wołowiny borginion , tyle że bez wołowiny ..ach kto by się czepiał szczegółów , szczególnie gdy danie okazało się mega pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Borginion

Ogrodnik w podróży
Stek filet mignon z Angusa w cukrze i rozmarynie 99

jest wprost stworzone do steków na wyjątkowe okazji. Cięcie filet mignon to środkowa część polędwicy o grubości 5 centymetrów. Tak więc jest to najlepsza część jednego z najlepszych rodzajów wołowiny na świecie. Tym razem przyrządzamy je w cukrze i rozmarynie - co daje mocno spieczoną warstwę na styku mięsa z patelnią i delikatny słodkawy posmak na zewnątrz nie naruszając jednocześnie czystego(...)smaku wołowiny w środku steku

Milion Smaków
Meksykańska zupa z wołowiną, serem i nachosami 217

dokładki... Cóż, chyba smakowało :) Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej po 1/2 papryki zielonej, czerwonej i białej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 200 gram mielonej wołowiny kilka nachosów tarta mozzarella kawałek pora 1 łyżeczka sambal oelek 1/3 papryczki chili 1 łyżka cukru sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki  1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 lamki(...)kostkę papryki. Całość duszę kilka chwil, wlewam cydr i gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam bulion i gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy dodaję passate pomidorową i gotuję ją jeszcze kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz cukrem

Mango Papaja
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 206

było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego sobie ;) Gotujemy z Josephem Wołowina podawana na soczewicy z warzywami z salsą

Zawsze głodna!
Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus 167

niestety trzeba wrócić do szarej rzeczywistości. Dobrze, że można się chociaż jeszcze rozpieścić kulinarnie Dziś przedstawiam przepis dla leniuchów, który przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. Znowu marynowana, soczysta wołowina z pieczarkami i szparagami w przepysznym, słodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast(...)wiele pięknych i przydatnych rzeczy do domu. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami (3-4 porcje) Składniki: 650 g ulubionej części wołowiny, ja najczęściej używam sezonowanego rostbefu, pokrojonego w cienkie plasterki, koniecznie w poprzek włókien 3 łyżki mirinu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki płatków

karmelowy
Sepia w greckim sosie na musie z bakłażana 127

pomidorowy Kokkinisto i mus z pieczonego bakłażana to greckie przysmaki które zawsze są łączone.Wymiennie można dodac do nich osmiornicę z grilla lub patelni,pieczoną baranine lub duszona wołowinę czy też jak tym razem kawałki matwy czy też jak jest nazywana kawałki sepii. Mątwa różni się od kałamarnicy tym,że posiada 10 macek z których 2 są dużo dłuższe(...)krewetkami na przykład. Mus z bakłażana natomiast przygotować według greckiego oryginalnego przepisu który podaję oddzielnie .To jest grecki przysmak.Na musie z bakłażana zawsze podaje się owoce morza,ośmiornicę lub wołowinę czy też baraninę w pomidorowym sosie Kokkinisto. Na końcu do gotowego musu wmieszać posiekany drobno szczypiorek Na talerzu umieścić porcję musu na nim porcję pysznych kawałków mątwy w sosie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 176

życiu, rybę, Do tej pory zawsze filety, bądź też ryby patroszone. Wrażenia dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał się z mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem

Mój Smak na Życie