wołowina - 6415 przepisów (strona:100/428)

Wołowina w winie 111

Danie które robi się samo. Wystarczy dodać do niego sałatkę, pieczone ziemniaki, kaszę lub po prostu świeże pieczywo. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości (np. udziec) buletka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego 6-8 cebulek szalotek 1/2 łyżeczki gorczycy łyżeczka musztardy 2 łyżki mąki liść laurowy pół łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia łyżka(...)masła Przygotowanie Wołowinę pokroić na 2-3 cm kawałki. Obtoczyć w mące i zrumienić na oliwie. Zalać winem. Dodać gorczycę, musztardę, liść laurowy. Dusić pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na ćwiartki szalotki. Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zredukuje się o połowę (czyli jeszcze ok. godzinę). Dopiero wtedy doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z wołowiną curry 220

robiłam jej chyba z 5 lat... jest świetna na ciepło i na zimno, najlepsza na drugi dzień! Idealnie sprawdza się jako obiad do pracy:) Składniki szklanka ryżu 1/2 kg wołowiny 3 duże marchewki 2 duże pietruszki garść mrożonego groszku przprawa curry sól, olej Ryż ugotować na sypko. Wołowinę pokroić na cienkie paseczki, posypać obficie curry i podsmażyć na patelni

Kulinarne Inspiracje
Harira - pożywna zupa marokańska 125

czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy   1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2  łyżeczki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 210

Składniki  1 kg mielonej wołowiny   1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki   1 łyżka bardzo drobno posiekanej świeżej kolendry   1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej mięty (opcjonalnie) 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku lub pół(...)patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony, odwracając na drugą stronę, kiedy spód będzie już odpowiednio przysmażony. Po podaniu można opcjonalnie skropić odrobiną soku z cytryny. Uwaga - wołowinę można zastąpić cielęciną, ale nigdy nie wieprzowiną, która w kuchni arabskiej nie jest wykorzystywana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samotnego faceta męki - chili con carne 154

się to " Fasola w sekretnym sosie " i jest naprawdę doskonała w smaku. Składniki   (proporcje dla trzech mocno wygłodniałych facetów, ale czterech też by się najadło :) 1 kg mielonej wołowiny 1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)  2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy  1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona papryka pokrojona(...)smażenia Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę i zeszklić cebulę.  Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając. Niewielkimi partiami dodawać zmieloną wołowinę i smażyć do czasu, aż mięso będzie dobrze wysmażone.  Dodać posiekane papryczki chili, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 245

łyżeczek oleju roślinnego lub 3 łyżki masła 3/4 szklanki wody (lub więcej w razie potrzeby)   *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Składniki farszu 250 - 300 g mielonej wołowiny 1,5 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 lub 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 1 pęczek drobno pokrojonego grubego szczypiorku (najlepiej sprawdza się z cebuli dymka)   1 szklanka drobno posiekanej natki(...)kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Przygotowanie farszu Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć przez kilka minut mieloną wołowinę, aż odparuje nadmiar wody i mięso zacznie zmieniać kolor. Następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć kolejne 5-6 minut lub do czasu kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłoty kolor (trzeba

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół mojej Żony 163

proporcje na 5 - 6 litrowy garnek 2 uda z kurczaka 1 porcja rosołowa (korpus) z kurczaka 1 małe podudzie z indyka (opcjonalnie) 1 szyjka z indyka 0,6 kg wołowiny (szponder, pręga lub antrykot) 0,6 kg cielęciny z kością lub młodej baraniny (opcjonalnie) 1 duża cebula przypalona nad gazem lub dokładnie umyta cebula w łupince 3 marchewki (im więcej(...)następnie umieszczamy w niej mięso i pozostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, a mięso płuczemy pod zimną wodą. Do dużego garnka z zimną ( !!! ) wodą wkładamy wołowinę i gotujemy około 1,5 godziny na bardzo małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Przez cały czas gotowania rosół powinien tylko lekko "mrugać" W międzyczasie zbieramy pojawiające się na powierzchni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zrazy drobiowe 282

Zrazy drobiowe Wariacja na temat zrazów - tym razem w wersji drobiowej. Zrazy drobiowe przygotowuje się o wiele szybciej niż wołowe. Delikatne mięso nie potrzebuje tak długiego gotowania jak wołowina, nie ma co ukrywać, że są także o wiele tańsze w przygotowaniu. Choć zrazy wołowe uwielbiam, to i drobiowym nie można niczego odmówić. Dobrze natarte musztardą z akcentem z ogórka, kiełbasy(...)wołowych, zagoszczą na naszym świątecznym stole. Jeśli przygotowuję zrazy z obydwóch rodzajów mięsa, gotuję je w jednym garnku - przy czym drobiowe wyciągam szybciej, bo nie potrzebują tyle czasu co wołowina. Zobacz również przepis na -----> ZRAZY WOŁOWE , KURCZAKA Zrazy drobiowe - przepis: Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone pomidory kawałek kiełbasy

Moje Qulinaria
Burgery w Ibis Kitchen 164

rozpada się, nie przesiąka i trzyma wszystko jak należy. Obstawiam, że frytki z mrożonki , ale były dobrze usmażone, więc nie czepiam się jakoś specjalnie. Skład burgerów: i-Cheese - wołowina 200g, sałata, pomidor, cheddar, cebula i ketchup. i-Hawaii - wołowina 200g, sałata, pomidor, ananas, cebula i sos tysiąca wysp. Warto wspomnieć o wystroju lokalu - Ibis Kitchen z pewnością nie jest typową

Pasja Smaku
Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki 143

Ostra w smaku rzodkiewka doskonale paruje się z grillowaną wołowiną i słodkim mango. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 3-4 cm 6 filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki(...)przygotowujemy dressing łącząc wszystkie składniki w szklanym słoiku i energicznie nim potrząsając. W dużej salaterce mieszamy mix sałat, kiełki fasoli i pozostałe składniki. Podajemy na talerzu posypane paskami grillowanej wołowiny i przyozdobione plastrami cebuli dymki. Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki appeared first

naRuszcie
Domowe hamburgery + film 205

przez dzieci, szybki w przygotowaniu jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy od tych kupowanych w budkach z fast foodami. składniki na 3 porcje   3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli czerwonej 6 liści sałaty 3 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu pieprz sól przepis Przygotowanie hamburgerów zaczynamy(...)plastry a czerwoną cebulę w piórka, pomidora kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy musztardę i dodajemy keczup, całość odkładnie mieszamy . W osobnej misce wołowinę łączy z posiekaną cebulką, mięso wyrabiamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy dłonią. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże hamburgery. Kotleciki smażymy na patelni grillowej

Smakowite Dania
Biała kiełbasa II 167

Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny. Mięsa umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić w maszynce do mielenia mięsa, stosując do mielenia sitka o średnicy otworów jak w spisie składników. Wołowinę pozostawić osobno. Włożyć ją do malaksera i przy pomocy noża, dodając część lodowatej wody, zmielić na lepką miazgę. Dopiero w takiej formie dodać do pozostałego mięsa. Jeżeli(...)używamy malaksera, wołowinę należy zmielić kilka razy maszynką do mięsa z najmniejszym sitkiem, aż do uzyskania miazgi.  Do dużej miski lub garnka włożyć mięso, dodać przyprawy, wyrabiać, stopniowo wlewając resztę zimnej wody i wyrabiać przez kilka minut aż masa będzie dobrze przemieszana i klejąca.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć

Stare Gary
Wołowina w sosie ostrygowym 168

czosnku 1 papryka zielona pokrojona w paski 50g zielonego groszku 100g ziaren kukurydzy 75g kiełków fasoli mung 30g kiełków mieszanych do przybrania olej do smażenia Sposób przygotowania Rano pokroić wołowinę w drobne paseczki. Wymieszać składniki na marynatę, zalać nią mięso i zostawić na kilka godzin. Można to też zrobić wieczór wcześniej. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu (jeśli to soba(...)wrzątku), odcedzić i odstawić na bok. Najlepiej ugotować go w trakcie smażenia w woku. Przygotować sos, mieszając wszystkie wymienione składniki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucić wołowinę i podsmażyć przez 2-3 minuty do lekkiego zbrązowienia, aż sos się zredukuje. Dodać czosnek i imbir, podsmażyć 2 minuty. Dodać paprykę, kukurydzę, fasolę mung i podsmażyć 2 minuty. Dolać

W kuchni wieczorem
Najlepszy pasztet wielkanocny 1396

lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet. Przepis na pasztet wielkanocny: Składniki na bazę do pasztetu ½ kg łopatki wieprzowej, ½ kg wołowiny ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka) 1 szt. duża marchew 1 pietruszka, 1 szt. cebula, 1/4 szt. selera, 5 szt. ziele angielskie, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 szt. liście(...)gotowania mięsa) 1 szt. czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Natka pietruszki Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, zalewamy ok. 1,5 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe, gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną wieprzowinę i znów gotujemy 15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaczki wołowe 168

flakach widmo pozostanie w naszej rodzinie już na zawsze, co się z wujkiem spotkamy to sam ją wspomina :) Składniki: 1 kg flaczków pokrojonych ½ kg kurczaka (np. udka) lub wołowiny (np. szponder) ¼ dużego selera 1 – 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula Ewentualni kawałek pora 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki imbiru Płaska łyżeczka gałki(...)czynność tę powtarzamy kilka razy, aż flaczki będą czyste i pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. Czyste flaczki gotujemy do miękkości około 1 – 2 godziny. Osobno gotujemy rosół z kurczaka lub wołowiny, co można zrobić na 2 sposoby: 1. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Następnie mięso odcedzamy,   starannie myjemy zimną wodą (by pozbyć się szumowin), wkładamy

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania