zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar jest oczywiście ze świeżo siekanej wołowiny, jednak nie zawsze mamy możliwość kupienia dobrego jakościowo mięsa. Posiłkujemy się wtedy gotowym mięsem na tatar dostępnym w sklepie. Wybierając jednak takie mięso powinniśmy spojrzeć na skład i kupić to, które
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prawdziwki uzbierałam z moją rodzinką. Sporą część ususzyłam, część zjedliśmy na świeżo i jeszcze udało mi się trochę zamrozić. Dziś zapraszam na bitki wołowe z prawdziwkami. Składniki: 800 g wołowiny na pieczeń pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub igły z 1 gałązki świeżego łyżeczka kminku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 250 mrożonych 300 g świeżych prawdziwków 2-3 ząbki
Czerwień i błękitprzyjemnością spełniłam jego prośbę. Żółtą cukinię wyhodowała moja mama. Po zapieczeniu była miękka i soczysta. Składniki: 2 młode cukinie (ok 30 cm) 300 g mielonego mięsa (użyłam chudej wołowiny) 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku zioła do pizzy po 2 gałązki natki pietruszki i świeżego lubczyku 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 4 łyżki tartego parmezanu sól i pieprz olej
Czerwień i błękitKolejny raz wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone, cienkie plastry cukinii, które idealnie dopasowały się do mięsa. Jeżeli lubicie czasem zjeść solidny kawał dobrego mięsa to gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Na zdjęciu stek mocno wysmażony – po 4 minuty z każdej
Programista w kuchniprzyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania gulaszu jest karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec. Gulasz można posolić dopiero na sam koniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu) duszenia - wówczas mięso będzie miękkie i soczyste. Podczas duszenia gulasz wymaga częstego mieszania, aby się
Gospodyni Miejskagulasz nie zawiera nawet mąki i śmietany - tak, tak jest tak samo gęsty i pyszny. Gotuję go po prostu z warzywami, które później miksuję. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 500 gram wołowiny 1 marchewka 1 mała cebula 1 pietruszka 1 mały ziemniak świeże zioła u mnie magi i natka pietruszki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Przygotowanie: Mięso kroimy
Życie zaczyna się w kuchnimąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 jajka sól, szczypta cukru pudru olej do smarowania patelni Farsz: 500 g mielonej wołowiny 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy ok. 160 g salami w dużych plastrach 3 ząbki czosnku sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie
Czerwień i błękitPlacuszki: 3 bataty 3 ząbki czosnku (dodałam pieczone) 3 jajka 4 łyżki mąki (dodałam żytnią) mielony kminek, czerwona papryka w proszku, pieprz, sól Chili con carne: 500 g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka oregano
Czerwień i błękitpomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakuja z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 2 puszki czerwonej fasolki 1 czerwona papryka 1-2 papryczki chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula duży ząbek czosnku papryczka chili 1//2 czerwonej papryki pomidor garść natki pietruszki sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Zaczynamy od ciasta. Drożdże pokruszyć,zalać kilkoma łyżkami cieplej wody
Kopystką po garachduch Marii-otrzymał przepis na Chili con carne. Obecnie tradycyjna potrawa kuchni Tex-mex-czyli wszystkie chwyty dozwolone:) SKŁADNIKI :(około 4 porcje) łyżka oliwy ok 500-600 g. mielonej wołowiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 duże pomidory lub puszka pomidorów lima 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie) papryczki chili
Kopystką po garachmożna zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę myjemy, osuszamy,wycinamy błony. Robimy marynatę(wino, rozgniecione ząbki czosnku,rozgniecione ziarna jałowca,oliwa z oliwek, rozmaryn), do której wkładamy mięso i pozostawiamy na co najmniej 4-5 godzin
Kopystką po garachodgrzać na suchej patelni.W tym przypadku skórka powinna być chrupiąca a środek pozostać kremowy. SKŁADNIKI NA SOS: Sos boloński ok. 0,6-0,7 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem świeże, zimą passata, puszki
Kopystką po garachMeksyk kojarzy mi się,ze słońcem, kolorami, radością...moja zupa jest bardzo rozgrzewająca, kolorowa i zapewniam, że uśmiech pojawi się na Waszych twarzach. SKŁADNIKI: 600-700 dag. mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku Bulion Puszka kukurydzy Puszka czerwonej fasoli 1-2 marchewki Papryczka chilli Papryka czerwona lub żółta 2 łyżki majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich Papryka ostra
Kopystką po garachzamieniłam je w danie, które panowało w niemal każdej restauracji w czasach PRL-u. Bryzole podałam z batatami pieczonymi w piekarniku. Te słodkie ziemniaki wyjątkowo dobrze smakują ze smażoną wołowiną. Obiad lub kolacja pierwsza klasa! Składniki: 2 plastry polędwicy wołowej pieprz 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula sól papryka słodka 2-3 bataty Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!