ziaren kminku po łyżce sproszkowanego kminku i czosnku pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz olej do smażenia mały pęczek natki pietruszki Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą
Czerwień i błękitStrogonow, taka nazwa się przyjęła i egzystuje nie tylko w naszej gastronomii. Właściwa brzmi Stroganow i pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała, a boeuf z języka francuskiego oznacza po prostu wołowinę. To przepis dla wielbicieli dań mięsnych. Strogonow w oryginale to polędwica wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zamiast tradycyjnych krokietów, pierożków czy wytrawnego ciasta (jak to TU ). Taka odmiana z pewnością zostanie przyjęta z dużym entuzjazmem i zachwytem! :) Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę, ale z powodzeniem może być również mięso drobiowe lub wieprzowina. Można wykorzystać też mięso ugotowane (np. z rosołu czy innej zupy) - wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką
Kolorowy PrzepisownikWybierzcie się 10 i 11 grudnia do Spiżarni Smaków w Warszawie na Festiwal Pieczeni i Rumsztyków i weźcie udział w bezpłatnej degustacji wołowiny w godzinach 12:00-20:00. Zarezerwujcie stolik już teraz! Artykuł 10-11 GRUDNIA- FESTIWAL PIECZENI I RUMSZTYKÓW- WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody
Walijskie PichcenieKANAPKI Z SZARPANĄ WOŁOWINĄ są doskonałe pod każdym względem. Mimo, że ich przygotowanie wymaga sporo czasu to na pewno nie będziecie żałować! Artykuł Kanapki z szarpaną wieprzowiną pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinezalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry , obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę , oczyścić z gniazd
Czerwień i błękitKolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej
Monia miesza i gotujepozwoliły zrealizować wszystkich planów. Powoli wrócę do regularnego dodawania wpisów. Powoli, bo muszę wrócić duchem do mojej kuchni... A dzisiaj na blogu danie przedurlopowe. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów
Czerwień i błękitPyszna sycąca zupa z wołowiną, papryką, fasolą i kukurydzą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drono posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski 1 żółta papryka, pokrojona w paski 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki (opcjonalnie) 500 ml bulionu wołowego (może być z kostki
My Culinary ArtAntrykot (franc. entrecôte) czyli międzyżebrze, to część wołowiny - mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych, do dołu żeber. Zawiera niewielki fragment tłuszczu, który sprawia, że potrawa z niego wykonana jest pysznie soczysta. Bardzo lubię gulasz z antrykotu. Ma pyszny smak, szybko sie przygotowuje, a mięso po usmażeniu jest kruchuteńkie. Uwieńczeniem jest pyszny, ciemny
Walijskie Pichcenienajlepiej malinowe lub pelati (mogą być z puszki) 1 ząbek czosnku szczypta mielonej kolendry 3 łyżki keczupu 2 łyżki słodki słodkiego sosu chili przyprawa do chili con carne olej Wołowinę pokroić w paseczki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, wlać wrzątek i dusić mięso do miękkości (nawet 40 minut). Kiedy zmięknie, odparować płyn, posypać przyprawą do chili con carne
Czerwień i błękitsłodkie pomidory 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chilli (max 1/2) 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory
My Culinary ArtDziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która nie jest zdrowym mięsem. Oczywiście wybieramy mięso z dobrych źródeł, dzięki temu będziemy mieli pewność że mięso jest pełnowartościowe i pozbawione hormonów. Mięso wołowe to ogrom witamin z grupy B, żelaza, fosforu czy też
Kuchnia PROzdrowotnasmakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże
Jem więc Jestem