wyjątkowe aromaty J Chili robię bardzo często, jest to zdecydowanie moje ulubione danie jednogarnkowe. Do chili możemy użyć różnego mięsa, ale tak naprawdę prawdziwy smak uzyskamy jedynie w przypadku wołowiny. Wersję z czekoladą robiłam po raz pierwszy i chyba teraz już właśnie taka będzie gościć na moim stole. J ej aromat świetnie podkreśla smak dania i super komponuje się(...)bloga Just My Delicious: http://www.justmydelicious.com/2013/01/chilli-con-carne-z-czekolada-i-cynamonem.html CHILLI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KORZENNĄ NUTĄ Składniki: · 400 g wołowiny (zmielonej lub pokrojonej w drobną kosteczkę) · czerwona cebula · 2 posiekane ząbki czosnku
Mania Gotowaniapieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: około 1 kg wołowiny 3 marchewki 200 gr drobnych pieczarek 200 ml kwaśnej śmietany 400 ml bulionu wołowego 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka 3 -4 łyżki oliwy Wykonanie: Pokrojoną w kostkę wołowinę(...)smażymy w garnku na dużym ogniu. Gdy wołowina nie będzie już różowa- dolewamy bulion, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, i dusimy na małym ogniu- do momentu gdy wołowina będzie miękka. Gdy wołowina jest już miękka, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną
Smaki EdytyPost Domowe hamburgery z surówką i kotletami mielonymi z wołowiny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKromki chleba kroimy na pół. Połowę przekrojonych kromek smarujemy wasabi z białym chrzanem (kromki na górę kanapki), połowę musztardą (doły kanapek). Na kromkach posmarowanych musztardą układamy rukolę, awokado, plastry wołowiny, opcjonalnie – kawałki sera pleśniowego. Przykrywamy kanapki kromkami posmarowanymi wasabi z białym chrzanem. Smacznego
OstryKęsrosół, dzisiaj kanapka. Nie byle jaka. Kanapka z mięsem wołowym, domowym ogórkiem małosolnym i musztardą. Jedna z najlepszych kanapek na świecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka plastrów(...)gotowanej wołowiny z rosołu – np. antrykotu lub rostbefu 1 ogórek małosolny pokrojony w plasterki. Przepis na ogórki małosolne. musztarda Dijon WYKONANIE Kromki chleba smarujemy musztardą. Układamy plastry wołowiny i ogórki. Składamy. Smacznego
OstryKęsDlatego też postanowiłam przypomnieć przepis, który jest już na blogu, a mianowicie: Boeuf bourguignon. Polecam Wam go z całego serca. Troszkę trzeba się napracować, ale efekt jest wart poświęcenia. Wołowina w sosie z czerwonego wina. Składniki na 4 osoby: 10 dkg słoniny; 2 łyżki oleju; ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl(...)ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że mięso należy osuszyć inaczej się nie zrumieni i jeszcze
MiksturownikMój ulubiony obiad:) Przepisu nauczyłam się od mojej siostry Doroty. Są oczywiście drobne różnice - ona używa kminku, ja majeranku. Sos zagęszczam tylko mąką, ale można też dodać odrobinę śmietany. Wołowina jest zdrowa, a ja mogłabym ją jeść co drugi dzień, niestety jej cena mnie do tego zniechęca:) No i czas przygotowania - trzeba zdecydowanie uzbroić się w cierpliwość. Z podanej ilości(...)polonistę oburzyłby tytuł tego posta, z którego nie wynika czy zrazy są w sosie własnym czy cebulka ;) Wiem, ale nic bardziej rozsądnego nie wymyśliłam:) Składniki: - 4 plastry wołowiny - 4 kawałki ogórka kiszonego - 4 paski słoniny - ok. 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 1 mała cebulka - 1/2 kostki bulionu cielęcego lub wołowego (można ewentualnie pominąć lub użyć "domowego
Kraina Tysiąca Smakówbulionu czy rosołu. Źródło: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego", nr 2/2014, s. 14. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński olej do smażenia Wykonanie
Pasja Smakużółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak - ba - stanie się arcydziełem kulinarnym! :) Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą gamą aromatycznych przypraw, koniecznie wypróbujcie moją dzisiejszą propozycję. Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację z lampką wytrawnego czerwonego wina! Każdy przecież dobrze(...)przez żołądek do serca najkrótsza droga :) Farfalle z sosem mięsno pomidorowym Składniki na 4 porcje: pół kilograma wołowiny 3 puszki pomidorów krojonych cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili oregano bazylia pieprz świeżo mielony sól oliwa z oliwek sos sojowy dodatkowo parmezan 400g makaronu kokardki Makaron gotujemy w dużej ilości wody - prawidłowo na 100g makaronu trzeba zagotować
Sajkofanka smakuczosnku 2 łyżki sosu sambal oelek sól, pieprz + dwa plastry sera (ja użyłam goudę z czosnkiem niedźwiedzim - takie rarytasy u mnie w sklepiku ;) Zabieramy się do dzieła: Wołowinę mielimy (możemy kupić od razu zmieloną), mieszamy z marynatą, odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Zabieramy się za dressing: z granata wyjmujemy nasiona, wrzucamy je do naczynka
Sajkofanka smakumacie pomysłu na szybki obiad w azjatyckim niepowtarzalnym stylu to spróbujcie zrobić te szybką wołowinę. Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż jest , że czasem robimy coś podświadomie. Miałam w planie pierogi z wołowiną z zupy, albo krokiety. Wyjmując z lodówki przypomniałam sobie o papryce która za długo już leży. ,,Zabrzęczało". A szykując się do wyjęcia ryżu nie wiem czemu sięgnęłam po otręby. No i dalej już poszło. Czas: 30 minut Składniki: 3/4 szklanki wołowiny ( po zmieleniu) -ugotowanej 2 papryki(...)Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę, otręby, koperek, majeranek, pieprz, jarzynkę , 1/3 łyżeczki maggi, otręby, pozostały olej ( dodaje olej bo daje chuda wołowinę i dodatkowo otręby i farsz mógł by być za suchy bez niego). Papryki wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Nadziać papryki farszem i ułożyć w garnku do gotowania na parze gdy woda
Buniabaje w kuchniDzisiaj klasyka kuchni francuskiej czyli pyszna duszona wołowina. Danie pełne dobrze zrównoważonych smaków, które gotowałam wirtualnie z koleżankami Joasią , Kasią i Olą . Przepis bazowy podany nam przez Kasię pochodzi z książki Beverly Leblanc "Französische Küche" wyd. Parragon Books, ale przestudiowałam sobie także T EN bo książka jest niemiecka a danie francuskie i ja, niedowiarek, chciałam mieć lepszy pogląd
Smaczna PyzaMeksyku skąd potrawa pochodzi, ma na nie swój własny, oczywiście najlepszy, przepis. Nie jest to skomplikowane danie a sposób przyprawienia nada mu indywidualny charakter. Chili con carne czyli wołowinę z chili podaje się z tortillami, z nachos, z ryżem albo po prostu z pieczywem. Mięso z warzywami jest pożywne, sycące i rozgrzewające. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza