wołowina - 6415 przepisów (strona:103/428)

ZUPA MEKSYKAŃSKA 264

sporej ilości mielonego mięsa.  Polecam, jeśli ktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna. Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ... Składniki: 0,5 kg m ielonej wołowiny 3 ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 puszka czerwonej fasoli 2  cebule czerwone puszka pomidorów w zalewie (500 g) 1 łyżka ketchupu pikantnego 4 łyżeczki  koncentratu(...)ząbki czosnku cukier oliwy sól szczypta chili pieprz słodka papryka Wykonanie:  Cebulę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, mieloną wołowinę oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę cukru, odrobinę chili i słodką paprykę. Smażymy  mieszając, i rozdrabniając mięso na cząstki. Następnie zalewamy mięso bulionem lub jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy

Walijskie Pichcenie
Wszechstronna marynata z kolendrą 130

marynata łączy w sobie wiele smaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb. Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki liści świeżej kolendry (drobno posiekanej) skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka(...)oliwę z oliwek, musztardę Dijon, kolendrę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie marynować: ryby nie więcej niż 30 minut; drób i wieprzowinę 1 godzinę a wołowinę około 6-8 godzin. Marynatę używać natychmiast po przygotowaniu albo nie później niż 2-3 dni po przygotowaniu. Wszechstronna marynata z kolendrą is a post from: naRuszcie.pl The post Wszechstronna

naRuszcie
Krokiety z mięsem 160

nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso z rosołu (wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je jadłam, więc nadeszła pora na "zmierzenie się" z nimi :-). Okazało się, że to nic trudnego! Wam również(...)polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 139

robota kuchennego, dodaj masło, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku całość zmiksuj na jednolitą masę (patrz zdjęcie poniżej) Farsz z pieczonej cebuli. Kotlety wołowe Składniki ok. 700 g wołowiny zrazowej 60 ml zimnej wody sól, czarny pieprz bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko olej słonecznikowy lub inny do obsmażenia wytrawne, czerwone wino - opcjonalnie Przygotowanie mięso wołowe zmiel(...)dwukrotnie, aby kotlety było bardziej kruche i delikatne po ugotowaniu zmieloną wołowinę połącz z zimną wodą, dodaj sól i pieprz uformuj jeden malutki kotlecik i usmaż na patelni, skosztuj i w razie potrzeby dopraw mięso przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia osobno przygotuj w 2 miseczkach zimną wodę i bułkę tartą

Szybko Szybkowar
Gulasz wołowy 163

przerwie między świętami a sylwestrem szukałam wołowiny. W okolicy mam przynajmniej trzy sklepy, w których zakupienie wołowiny w zwykły dzień nie jest żadnym problem. Ale nie w trakcie świątecznej przerwy! Ten gulasz robiłam jeszcze w grudniu, ale po świętach miałam ochotę a tu klops :) Czytaj więcej

bistro mama
A na obiad poproszę...cheeseburgera :) 144

Dziś poszłam na łatwiznę. Po pierwsze z wymyśleniem obiadu, po drugie użyłam składników gotowych. Kupiłam w Biedronce mielone burgery z wołowiny (surowe, 100% wołowiny). W opakowaniu znajdują się 4 burgery, z tego co pamiętam ok. 6,99zł. Są naprawdę dobre, idealne na grilla. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 126

Dziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że świetnym dodatkiem do mojego dania będą świeże szparagi. Nie pomyliłem się. To były moje pierwsze świeże szparagi w tym sezonie. Tęskniłem za tym smakiem.  Czas przygotowania: 50 min. Porcja dla 3 osób

kulinarnyJa
Gulasz wołowy 164

mięsa wołowego b/k * 4 cebule * 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki * 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego * 3 łyżki oleju * 1 czubata łyżka masła estragon Skworcu przyprawa do wołowiny - mąka pszenna graham 1850 Młyn Kopytowa Etapy przygotowania Mięso umyć, pokroić w dość dużą kostkę lub paski. Cebule obrać, pokroić w półplasterki - objętościowo cebuli powinno być m/w tyle co mięsa. Marchewki umyć(...)się nieco zrumieni. Dolewamy jeszcze ok. 2 szkl. wody, dodajemy marchewkę, i dusimy na małym ogniu ok. 1 godz.. Po tym czasie dodajemy pieprz, estragon , przyprawę do wołowiny i dusimy dalej jeszcze ok. 1 godz. aż mięso będzie mięciutkie.  Na koniec doprawiamy solą. Duża ilość cebuli . Możemy zagęścić mąką razową. Dodajemy śmietany jeśli lubimy. I gulasz gotowy

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet ze śliwką 200

się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę! Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 900g szynki 500g wołowiny 350g karkówki 250g wątróbki drobiowej 250g surowego boczku Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 200g suszone śliwki Garść suszonych grzybów Garść suszonej żurawiny 1 bułka kajzerka Przyprawy(...)świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem

Kolizje Smaków
Pieczeń wołowa 150

listki laurowe ziele angielskie 2 ząbki czosnku 1 marchew seler naciowy sól 2łyżki oleju z oliwy szklankę wytrawnego wina ( białe lub czerwone ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia z surową wołowiną dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone  ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe, listki szałwii, marchew i seler pokrojone w kostkę oraz szklankę wytrawnego wina.  Wszystko(...)posypać solą poczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia a nastepnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny  ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków.  SMACZNEGO

zielonacukinka
Wołowe kotleciki ze śliwką, pachnące wędzonką czyli Niedzielne Mielenie doc.7 119

niedzielę mieliśmy mielone. Tym razem była to szybka improwizacja na temat wołowiny i śliwek suszonych. Troszkę, żałowałam, że nie ugrillowałam ich zamiast smażyć ale co tam! następnym razem tak zrobię :) Wolowe kotleciki ze sliwka 600 g wołowiny 1 ząbek czosnku 15 suszonych śliwek sól, pieprz po 1 łyżeczce wędzonej papryki i musztardy Diyon 2 łyżki bułki tartej jajko Mięso mielimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czerwona papryka nadziewana mięsem czyli Niedzielne Mielenie odc. 12 168

Oprócz słodkości w weekend jedliśmy również dania nie słodkie. Jak co sobotę piekłam pizzę a w niedzielę mieliłam, tylko czasu na posta nie miałam :( upiekłam papryki faszerowane.Tym razem wołowiną, kuskusem i bakaliami. Lubicie??? 4 czerwone papryki, umyte, z odciętymi czapeczkami z ogonkiem, bez pestek 500 g wołowiny do zmielenia ząbek czosnku mała cebulka sól, pieprz garść rodzynek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burgerki wołowe czyli Niedzielne Mielenie odc.18 178

kolejny wyruszyć do Stolicy z Synciem do alergologa. Przy okazji pan doktor sprawdził ostatnie wyniki Syncia i okazało się, że coś żelaza ciutke mało :( zalecenia? wątróbka (brrrrr!!!) i wołowina, ja jeszcze dodałam do listy amarantusa wygranego nie tak dawno. A jeśli wołowina to i kotlety. Tym razem wg tego co Nigella napisała w swojej "uczcie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Z wolem za pan brat czyli Lekcja Gotowania z wolowiną QMP 155

Miałam ostatnio troszkę szczęścia. Korzystam z ostatnich chwil "wolności" nim zacznie się szkoła i nowe obowiązki. We wtorek miałam niebywałą przyjemność uczestniczyć w Lekcji Gotowania z Wołowiną QMP. Prowadził ją Grzegorz Łapanowski wraz z dwoma kucharzami, Michałem i Kubą. Uczestnikami lekcji byli laureaci konkursu przeprowadzonego na fanpage Dobrej Wołowiny, w tym ja :) Po interesującym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 161

książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej. Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  1 łyżka oleju  1/2 szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz: pół kilograma wołowiny 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie:   Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać. Ciasto na kołduny robi się identycznie(...)uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym. farsz z wołowiny kołduny w rosole

Bon Appetit Małgorzaty