czym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców(...)400g przecieru pomidorowego 70g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól Klopsiki 300g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę
Kulinarna Pokusaporanne śniadanie. Taka pasta również dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Oczywiście można użyć dowolnego pieczonego mięsa. Dobrze sprawdzi się wieprzowina czy kurczak. Składniki: 250 g pieczonej wołowiny (użyłam resztek z obiadu wołowiny pulled pork) 50 g pomidorów suszonych z oleju 3-4 jogurtu naturalnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 g ogórka kiszonego Wszystkie składniki oprócz ogórka wrzucić
Delicious TitbitsKolejny piękny dzień. Kolejny powód do radości i snucia planów. Kolejny pyszny obiad:) Dziś polecam zupę gulaszową z wołowiną i fasolą. Gdybym musiała opisać ją jednym słowem, powiedziałabym, że jest sycąca. Nie - lepiej: rozgrzewająca. Albo aromatyczna. A może gęsta. Na pewno pyszna. Chyba jednym słowem się nie da:) Składniki: 400g wołowiny (karkówka, udziec) 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew
Obiad gotowynajbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami(...)bigosu, żeby się nie przypalił. Mój wolnowar ma pojemność 6 litrów, więc bigosu wyszło duuuużo i mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki: 500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule
Obiad gotowyPyszne mięso mam dla Was dzisiaj i jest to najlepszej jakości wołowina. Wołowina to mięso które uwielbiam i robię często. Tym razem zakupiłam rozbratel czyli mięso z grzbietowej części wołu i jest ono soczyste, delikatne z przerośniętym tłuszczem. Mięso jest pyszne, polecam wypróbujcie. Po uduszeniu mięso jest kruche i soczyste. Duszony rozbratel. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewięc czas , w sam raz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie muszę chyba opisywać smaku duszonej wołowiny , każdy go zna i kocha " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 5 osób : 6-7 plastrów(...)akurat na grubość i wielkość ) 1 duża cebula sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki sosu worcester lub maggi w płynie mąka do obtaczania łyżka smalcu do smażenia Plastry wołowiny rozklepujemy dość cienko , obtaczamy w mące . Do brytfanki wkładamy smalec i na dobrze rozgrzanym , smażymy nasze bitki z obu stron ( nie solimy przed smażeniem , bo mięso zrobi się twarde i gumowate
Ogrodnik w podróżyplastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Sous - vide po francusku oznacza: w próżni. Temperatura w jakiej można przygotować potrawy jest różna dla poszczególnych produktów. • cielęcina: 65 ÷ 68 °C • wołowina: 58 ÷ 60 ºC • wieprzowina:65 ÷ 66 ºC • drób: 65 ÷ 71 ºC • warzywa: 80 ÷ 85 ºC • ryby: 58 ÷ 60 ºC Tak przegotowane produkty zachowują naturalny smak, soczystość i witaminy. Urządzenie składa(...)umieścić w lodówce kawałki powinny być mniej więcej tej samej wielkości czy grubości w przypadku warzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy: wołowina polędwica stek rostbef wieprzowina karczek wieprzowy żeberka jagnięce pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia łososia dorsza krewetki przegrzebki ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka
AZgotuj!najlepiej gotować bigos nawet kilka dni. Smak idealny to połączenie pikantności, słodyczy, kwaskowatości, wędzonki śliwek i wykwintny posmak mięsa. Najczęściej do bigosu wykorzystuje się tłustsze kawałki wieprzowiny i wołowiny, resztki mięs z pieczeni, wędliny, klasycznie jednak w bigosie powinna zagościć dziczyzna (dzik lub/i jeleń). Celem uszlachetnienia smaku bigosu, w czasie gotowania podlewa się potrawę czerwonym winem, dodaje miód oraz(...)porcji Czas przygotowania: 2 h + 3 h gotowanie 80 g borowików 250 g wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów
Słodki KompromisSłodko-kwaśno-ostry strogonow z kurczaka, fasoli i ananasa, musicie spróbować! ;) Tradycyjny strogonow powinno przyrządzić się z wołowiny. Jednak ten przepis jest szybszy, mięso zastąpiłam mięsem z kurczaka, dodałam czerwoną fasolę, ananasa, przyprawiłam i mam! Idealne gorące i rozgrzewające, mocno doprawione pożywne danie jednogarnkowe. Podane składniki możecie spokojnie wykorzystać do swojego strogonowa, a mięso zastąpić uprzednio przesmażoną na oleju(...)wołowiną. Jak będę miała więcej czasu na pewno tak zrobię;) Składniki: 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażone na klarowanym maśle 3 średnie cebule obrane i pokrojone w piórka 300 g pieczarek pokrojonych w talarki 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka pokrojona w kostkę połowa papryczki chili pokrojonej w drobniutką kosteczkę 6 kiszonych ogórków pokrojonych
Zasmakuj Kuchniziarno -6 g/kg świeży czosnek wyciśnięty przez praskę -jelita i sznurek wędzarniczy w razie potrzeby ROZDRABNIANIE MIĘSA -kl.1 krojona w kostkę 2 cm -3 cm max -kl.2 wieprzowina i wołowina na sitku 10-13 mm -kl.3 sitko 3 mm -podgardle 8 mm WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą i przeprowadzamy klasyfikacje mięsa . Klasa 1 z łopatki Klasa 2 ścinki(...)szynki, schabu i łopatki i wołowiny Klasa 3 mięso ścięgniste, ścięgna i błony Podgardle Następnie peklujemy i solimy. Czas peklowania 24-48 godz. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. Łączymy kl.1 i 2 i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Teraz mielimy podgardle i kl.3 i dodajemy do reszty mięsa. Wszystko dokładnie wyrabiamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.bardzo pracochłonna, wymagająca wiele składników i koncentracji na najwyższym poziomie. Niczego nie może w niej zabraknąć. Zawsze gotuję bigos ze słodkiej kapusty i kiszonej. Gotuję je oddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos(...)wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion
codojedzeniaPrawdziwa mozzarella z Kampanii robiona jest z mleka czarnych bawołów Arni. W Polsce kupujemy mozzarellę z mleka krowiego "FIOR DI LATTE". Ja użyliśmy wołowinę z udźca wołowego. Składniki 1 opakowanie rukoli 5 łyżek oliwy 1 łyżka kaparów 300 g mozzarelli 400 g polędwicy wołowej 200 g ziemniaków sól pieprz Przygotowanie Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy(...)łyżką osączonych kaparów. Doprawiłem solą i pieprzem. Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry. Mięso obsmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy się przyrumieniła, przełożyłem ja do żaroodpornego naczynia i piekłem 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i usmażyłem na pozostałej oliwie. Można użyć oliwy aromatyzowanej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli ułożyłem na półmisku
R'n'G KitchenWykorzystałam przepis z gazety "Kobieta i życie". Miałam smak na wołowinę. Najczęściej na stole króluje schab, mielone, kurczak.... Tak, więc miałam dziś ochotę na zmianę :) Składniki na Boeuf Strogonow (4 porcje): wołowina bez kości 800 g cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki sól pieprz oregano kostka warzywna 1/2 szklanki śmietany 12% mąka Mięso pokroić w średniej wielkości
Karola gotujearomatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1 litr * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżeczki * ziele(...)angielskie, ziele jałowca- po 4 szt. * słodka papryka- 1 czubata łyżeczka * suszona włoszczyzna- 1 czubata łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Wołowinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumieni z każdej strony. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i smażyć około
Kraina Miodem Płynącarazem studio kulinarne CookUp przygotowało coś specjalnego dla miłośników dobrego i soczystego mięsiwa. Wołowina w roli głównej! Nauczycie się jak przygotować to czerwone mięso od podstaw pod okiem profesjonalisty. Będzie pracowicie, smacznie i fascynująco! Artykuł 11 GRUDNIA- WOŁOWINA DLA POCZĄTKUJĄCYCH- POZNAŃ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE