Ostatnio domową produkcją tuszonki zajął się brat. Przetestował kilka przepisów i opracował swój sposób na zrobienie mięsa w słoiku. Tuszonkę można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowiny, a nawet z drobiu. Do jej przygotowania lepiej wybierać mięso nieco tłustsze, jak na przykład karkówka, podczas duszenia tłuszcz się wytopi i zbierze u góry słoika, a samo mięso zanurzone(...)kolejnego dnia 40 minut, na trzeci dzień 30 minut. Można pasteryzować je w szybkowarze przez 60-80 minut. U mnie sprawdza się pasteryzowanie w piekarniku. Ponieważ tuszonkę robiłam z wołowiny, która potrzebuje dłuższego czasu gotowania, pasteryzacja w piekarniku trwała 6 godzin w temp. 100stC (tuszonkę wieprzową pasteryzowałam 4h). Wyszło niesamowicie kruche i miękkie mięso, soczyste, dobrze doprawione. Po wystudzeniu taką
Obiad gotowyulubionego Chińczyka. Ale po ostatnim razie, kiedy był tak tłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, zakasałam rękawy i znowu zrobiłam go sama. Ryż smażony – bardzo klasyczny, z wołowiną, z jajkiem, groszkiem, marchwią i szczypiorem, czosnkiem i imbirem. Pysznie, szybko i do pełna! Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu na odmierzenie, odważenie(...)macie mrożony – przelewamy świeżo zagotowanym wrzątkiem, odcedzamy i przekładamy do osobnej miseczki. WSZYSTKO RAZEM 1. Mocno rozgrzewamy wok z łyżką oleju. Na dymiący już prawie tłuszcz wrzucamy wołowinę z całą zawartością miseczki i smażymy mieszając przez 3-4 minuty, do zamknięcia mięsa i lekkiego zbrązowienia. Wszystko z woka przekładamy z powrotem do tej samej miseczki. 2. Do gorącego woka (jeśli
Karo in the KitchenStek z dojrzałego rostbefu smakuje równie dobrze jak z polędwicy. Razem z frytkami tworzy niezwykle smaczny, męski obiad. Jeżeli jesteś fanem lub fanką wołowiny musisz spróbować go koniecznie. Oczywiście nie znajdziesz tutaj przepisu na frytki, bo tego chyba nie muszę opisywać. Pamiętaj, że taki stek może być także świetnym pomysłem, aby zaskoczyć swojego męża, narzeczonego czy chłopaka. Życzę smacznego! Składniki(...)natłuszczamy oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Na tym etapie możemy przyprawić nasz rostbef delikatnie przyprawą ale nie solimy. Warto nie przesadzać z przyprawą, aby nie zabić smaku wołowiny. Grillowanie naszego steka zaczynamy od bocznej strony, gdzie znajduje się otoczka z tłuszczu. Sporo osób ją wycina, jednak dodaje ona smaku mięsu. Wystarczy ją stopić przez około 30-60 sekund
Programista w kuchnimiesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.) 2 do 3 dni 1 tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso(...)trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata ------- Zgrzewarkę próżniową FFS005X
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaki i świetnie sobie radzę. Smakują każdemu, chętnie sięgamy po kolejny talerz gorącej domowej zupy. Zupę pomidorową przygotowuję na wywarze mięsno - warzywnym. Klasyczna włoszczyzna, mięso z kością - wołowina, porcja rosołowa z drobiu, chuda wieprzowina. Moja pomidorowa tworzy się na kilka sposobów: - dodaję passatę pomidorową, - koncentrat pomidorowy - wersja mojej Babci, kolor zupy wspaniały z dodatkiem śmietany, - zmiksowane pomidory z puszki(...)mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha! Składniki: 300 g mięsa z kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa 1,5 l wody włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, 1/2 białej części pora, 1 cebula, trochę kapusty przyprawy: liść laurowy
Zasmakuj KuchniJeżeli jesteś posiadaczem Tefala Cuisine Companion to przygotowanie tego dania będzie dla Ciebie jeszcze łatwiejsze! Jeżeli nie posiadasz zmielonego mięsa, wystarczy wrzucić do misy wyposażonej w ostrze tnące kawałki wołowiny, tutaj razem z chorizo i zmiksować przez 30 s przy prędkości 10:) I proszę, baza na klopsiki gotowa. Tak samo z potrawką, wrzucamy wszystkie składniki do misy wyposażonej w mieszadło(...)sama się zrobi. Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią (4 porcje) Składniki na klopsiki: 1 jajko rozbełtane 200 g mielonej wołowiny 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w drobną w kostkę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry sól i pieprz do smaku Składniki na potrawkę
karmelowymarynaty dodaliście jeszcze cukier brązowy i… kakao. Nietypowa marynata, która jak sądzę wykorzystacie na najbliższym grillu, świetnie łączy się wieprzowina – boczek i karkówka. Natomiast jeśli chodzi o wołowinę to na pewno marynata sprawdzi się z antrykotem, polędwicą, czy rostbefem. Śmiało możecie ją użyć do drobiu – na przykład piersi z kurczaka. Zatem bierzemy się do roboty. Będziecie(...)się wymieszały. Marynata jest gotowa do użycia. Trzeba jednak pamiętać, że zanim ją użyjemy do mięsa należy właśnie mięso posmarować oliwą lub olejem. Najlepiej zamarynować nasze kawałki wieprzowiny bądź wołowiny dzień wcześniej i nie później niż pół godziny przed położeniem ich na ruszt. Kawową marynatę należy przechowywać zamkniętą i najlepiej w lodówce, nie dłużej niż 2 tygodnie. Gotowe. Smacznego. Koszt
Kuchennyviral.ploliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą . Całość dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 60 minut(...)wołowina będzie już miękka ,przenosimy całość do wysokiego rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy , puszkę pomidorów. Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko sobą przeszło. Oryginalny przepis zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam
Z Kuchni Do KuchniRosół to jedna z najbardziej lubianych wśród dzieci zup. Dla niemowląt, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem będziemy musieli jednak przygotować inną, bardziej lekkostrawną wersję tej potrawy. kawałek wołowiny (pręga, łata, mostek albo antrykot)* ćwiartka z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki pół selera por 4 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Wołowinę oraz kurczaka myjemy i wrzucamy do garnka
Dieta bez mlekaBędąc na wczasach w Czarnogórze jedną z potraw .którą podali była wołowina faszerowana..Postanowiłam zrobić podobną ale niemniej na swoją nutę .ponieważ nie znałam składu..I wyszła inaczej ale także bardzo smaczna.. skład: 40 dag dobrej mielonej wołowiny/wyjdą 3 kotlety/ 1 jajko 3 ząbki czosnku sól.pieprz.odrobina imbiru.papryka ostra i przyprawa gyros kawałek sera żółtego oraz papryki
Ugotujmy Cośkurkami są bardzo smaczne i bardzo proste do przygotowania. Bitki idealnie smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem i np. z mizerią . Bo bitki nie tylko robi się z wołowiny, czy wieprzowiny! Polecam nasze przepisy na bitki wieprzowe z karkówki , bitki wieprzowe z kurkami , no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Jak zrobić bitki drobiowe z kurkami? Składniki na obiad
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPopularna na Bałkanach, Bliskim Wschodzie i Azji Południowej potrawa z mięsa mielonego. Przyrządzana głównie z wołowiny lub jagnięciny z dodatkiem cebuli i przypraw. Spotykane są też wersje z owoców morza, baraniny, a nawet wegetariańskie. 500g mielonej wołowiny 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazyli 2 szczypty soli 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka pieprzu czarnego sok z 1 limonki pół
Gotuj z Rumcajsemżywym ogniu. Ale nie każdy też ma taką możliwość, nie każdy mieszka w domu z ogrodem, gdzie może pogrillować, dlatego dzisiaj chciałam Wam pokazać jak prawidłowo przygotować stek z wołowiny w domu, według tych samych zasad możecie go przygotować na grillu. Rzecz z pozoru prosta, pewnie nie jednemu z Nas przyniosła nie lada wyzwanie. Cała sztuka polega(...)mięso było mięciutkie, nie gumowate, nie żylaste i nie twarde! Zatem jak postępować z wołowiną? Jaką kupić? Zdradzę Wam wszystkie sekrety ;-) Pierwsza najważniejsza rzecz to oczywiście wybór mięsa . Mięso na steki powinno charakteryzować się marmurkowatą strukturą mięsa. Powinno posiadać ładne niezbyt duże przerosty tłuszczu , który to podczas smażenia będzie się wytapiał, nadając smak potrawie. Pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem
SMYKWKUCHNIprzepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca. Jak ktoś lubi domowe wyroby, to jest to bardzo smaczna domowa wędlina. Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek, papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier 3 łyżki, jałowiec(...)ziaren, pieprz 20 ziaren, czosnek 2 główki i zimna woda 0,5-1 litra. Do dużej miski wkładamy mięso, wołowinę wcześniej kroimy w kostkę ~0,5 cm Czosnek obieramy, pozostałe przyprawy wysypujemy na talerz, jałowiec i pieprz rozgniatamy. Wszystko łączymy ze sobą w misce i dolewamy wodę. Wyrabiamy 5-10 minut na jednolitą masę. Możemy schować
chleba naszego