drugie, nazwa harira wywodzi się od arabskiego słowa harr , co oznacza gorący . Po trzecie, mieszanka przypraw używana do tej zupy serio pali od środka. Yalla! Składniki: 1/2 kg wołowiny 1 szklanka cieciorki 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 marchewka 1 puszka krojonych pomidorów 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru(...)którą ją posypujecie i daktyle, którymi ją przegryzacie. To będzie pyszne, przygotujcie się! Niektórzy dodają jeszcze kolendrę. Też możecie. Możecie też zamiast soczewicy dać groch lub bób, a zamiast wołowiny baraninę, ewentualnie kurczaka lub indyka. Możecie też dosypać do gotowania kuskus, drobny makaron albo ryż, ale maksymalnie garść. Możecie ją podać z jajkami na twardo i suszonymi figami zamiast daktyli
GRUBY WAŁEKwykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ). #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki na porcję dla 4-6 osób: 0,5 kg miękkiej wołowiny 100 g kaszy (mieszanka pęczaku, owsianej i czerwonego ryżu) + 1 i 1/4 szklanki wody 80 g wędzonego boczku 1 cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej(...)smażenie zrazów Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie posolić, popieprzyć oraz posmarować z jednej strony odrobiną musztardy. Na rozbite kawałki wołowiny przełożyć kaszę wraz z grzybami. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby zrazy się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie
Ugotowaćbiałego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 6 świeżych liści bazylii 2 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól(...)mieszamy ryż dokładnie z całym jajkiem. Przygotowujemy nadzienie: Na małej patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Wanilia i Kardamonkolację, albo obiad do pracy, jak znalazł. Wystarczy wydrążyć, nadziać i wstawić do piekarnika. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 4 mini dynie hokkaido 250 gram mielonej wołowiny 1 cebula 4 plasterki żółtego sera np. Gouda 4 pomidorki koktajlowe 2 wędzone śliwki smalec, lub klarowane masło do smażenia natka pietruszki kumin majeranek pieprz sól Wykonanie: Osobno(...)podsmażamy mieloną wołowinę i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. mieszamy je razem z quinoą, rozdrobnionymi śliwkami, przeprawiamy, solą pieprzem, majerankiem i kuminem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone wcześniej dynie. Wierzch przykrywamy plasterkami żółtego sera, na nim układamy plasterki pomidorków koktajlowych. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni i pieczemy, aż dynie będą miękkie (czas pieczenia zależy też od ich wielkości
Quinoa Raz!danie uniwersalne, które doskonale pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu - my bitki jedliśmy przez 3 dni, codziennie z czym innym 😉 Składniki: 600-700 g wołowiny bez kości (z udźca/ligawy) 2-3 cebule 2 grzybki suszone 2 łyżki musztardy z żurawiną Octim 2 łyżki mąki ziemnaczanej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól, pieprz przyprawa(...)przenosimy do garnka. Jeżeli kawałki mięsa są za duże, możemy je przekroić na pół. Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, suszone grzybki i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy
Kuchnia MagdaLenyTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepis ten przywieźliśmy z ostatnich wakacji, spędzonych w albańskim mieście Durres. Składniki 300 g wołowiny (u nas polędwica) 400-500 g ziemniaków 1 l wrzątku natka pietruszki 1 jajko sok z 1/2 cytryny sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Wołowinę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, zalewamy wodą, tak by przykryć nią mięso, dodajemy ¼ łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 60 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, dolewamy wrzątku, gotujemy 30 min pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Jajko łączymy z sokiem, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy
R'n'G Kitchenczosnku Uwaga: Jeśli chcecie przygotować mięsną pastę bulionową to optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 1: 1 to znaczy do 50 dag dwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około(...)minutę z prędkością 10 . Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Ps. Jeśli chcecie przygotować pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9 , po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy jak podałam wyżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMięso w zupie Ramen powinno się długo gotować.. szczególnie, gdy zupa jest robiona na wołowinie z dodatkiem kości. Chciałam Wam pokazać moją ulubioną wariację z tego typu "rosołem". Ciekawa jestem, czy Wam też tak posmakuje :-) Czas przygotowywania: około 30 minut Łączny czas gotowania: 6 godzin Ilość porcji: 10 Składniki: • 1 kg wołowiny - szponder z kością
AniaGotuje.pldań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną. KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu
Bon appetit mon amieQUESADILLA Z KURCZAKIEM LUB WOŁOWINĄ / CHICKEN OR BEEF QUESADILLA Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia(...)smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę. Gdy warzywa i mięso są gotowe układamy wszystkie skłądniki po kolei na tortilli – najpierw warstwa serów, potem mięso, warzywa z patelni i kukurydza, na wierzch znowu wartwa serów
Martyna CooksPolędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem inspirowana była moim ukochanym bulgogi (smażoną wołowiną z warzywami, podawaną z ryżem). Polędwiczka wieprzowa w takim wydaniu sprawdza się równie dobrze jak wołowina. To danie typu stir-fry, dlatego zrobimy je błyskawicznie – ja gdy wracam po pracy przygotowuję je w 30 minut, a resztki pakuję do lunchboxa – mam świetne jedzenie
Poezja smakumarynaty dodaliście jeszcze cukier brązowy i… kakao. Nietypowa marynata, która jak sądzę wykorzystacie na najbliższym grillu, świetnie łączy się wieprzowina – boczek i karkówka. Natomiast jeśli chodzi o wołowinę to na pewno marynata sprawdzi się z antrykotem, polędwicą, czy rostbefem. Śmiało możecie ją użyć do drobiu – na przykład piersi z kurczaka. Zatem bierzemy się do roboty. Będziecie(...)się wymieszały. Marynata jest gotowa do użycia. Trzeba jednak pamiętać, że zanim ją użyjemy do mięsa należy właśnie mięso posmarować oliwą lub olejem. Najlepiej zamarynować nasze kawałki wieprzowiny bądź wołowiny dzień wcześniej i nie później niż pół godziny przed położeniem ich na ruszt. Kawową marynatę należy przechowywać zamkniętą i najlepiej w lodówce, nie dłużej niż 2 tygodnie. Gotowe. Smacznego. Koszt
Kuchennyviral.plWoli Suchożebrskiej, gdzie gości Akademia Smaków Sokołów. Czekał tam na nas piknik, leżaki, pyszne piwa z całego świata i niezastąpiony Szef kuchni Dominik Moskalenko, a także wspaniała polska wołowina produkowana przez Sokołów. Dominik opowiedział nam o tajnikach sezonowania tego rodzaju mięsa. Podczas warsztatów - jak widać na zdjęciach - humory nam dopisywały. Fajnie było się spotkać z blogerami kuchennymi, którzy(...)trawce. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: orientalnego szaszłyka z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami burgera z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji z warsztatów. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie. To był cudnie spędzony dzień pełen wrażeń i pysznych smaków
Kulinarne przygody GatitySUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 2 kg --sitko szarpak -łopatka 2 kg--sitko 8 mm -wołowina kl 2(ścinki) 0,5 kg --sitko 2,5 mm -słonina dobrej jakości 0,5 kg --w kostkę 0,5-1 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-19 g/kg -sól nie jodowana 25 g do słoniny -pieprz czarny 2 g/kg -gorczyca biała mielona(...)umieszczamy w osobnych pojemnikach, peklujemy zgodnie z gramaturą. Słoninę tniemy w kostkę i stopniowo solimy. Mieszamy bardzo dokładnie aby całość kostki była pokryta solą. Wołowinę kroimy w kostkę około 2 na 2 cm. Wszystko peklujemy 48 godzin. Każdy rodzaj mięsa ma byś w osobnym pojemniku. Odstawiamy do lodówki temperatura 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych
Pomysłowa kuchnia