wołowina - 5605 przepisów (strona:16/374)

Kanapka z carpaccio wołowym 50

serem parmezan oraz marynatą cytrynową, dzięki czemu mamy praktycznie gotowe danie. Ja postanowiłem jednak przygotować proste kanapki, które smakują rewelacyjnie. Nie do końca pasują one jednak na śniadanie (surowa wołowina) ale już jako drugi posiłek w ciągu dnia jak najbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej wołowiny możemy oczywiście zamienić ją np. na łososia. Składniki Carpaccio wołowe (z parmezanem i marynatą(...)liście sałaty 4 plastry pomidora Przygotowanie Bułki przecinamy na pół. Górną i dolną część smarujemy delikatnie marynatą cytrynową, którą dodano do carpaccio. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty, wołowinę, znowu marynatę cytrynową, plaster pomidora i posypujemy parmezanem. Przykrywamy górną częścią bułki i możemy jeść

Programista w kuchni
Wolno pieczona, szarpana wołowina z papryczkami peperoni 54

wytworzony na wierzchu mięsa tłuszcz). Mięso podawać wraz z sokami powstałymi podczas pieczenia. Do przepisu należy użyć ostrych papryczek peperoni, ponieważ to one (oraz zalewa od nich) nadają smak wołowinie. Do tego przepisu najlepiej nadaje się tłuste mięso wołowe, jakim jest kark. Nie sprawdzą się natomiast udziec czy łopatka wołowa, gdyż są zbyt chude. Szarpaną wołowinę można wykorzystać jako dodatek

Gospodyni Miejska
Tortilla z szarpaną wołowiną 57

Powiem Wam od razu na wstępie, że robiłam dwie dobroci z ta wołowiną: kanapki i tortille. I tak w sumie, chyba druga opcja wyszła lepiej. W kanapkach zabrakło mi czegoś chrupiącego (ale o tym w innym poście). W tortilli uzyskałam smak kompletny, który oczywiście możecie jeszcze udoskonalać po swojemu. Ja połączyłam wołowinę z rukolą, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i sosem(...)zdjęcie poniżej, przypomniałam sobie TEN smak i już czuję się głodna. Tak, to się udało.  Z pozdrowieniami dla mojej prześladowczyni :). Składniki: 4 placki tortilli 2 szklanki  szarpanej wołowiny 2 garści rukoli 1 czerwona cebula 6-8 suszonych pomidorów z zalewy mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Jogurt mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem, solimy, pieprzymy i mieszamy

Kardamonovy
Jednogarnkowe dania idealne na Sylwestra 83

wolnym ogniu. W razie potrzeby, można dodać odrobinę wody. Pod koniec dosypujemy kakao. Chili con carne można podawać z ryżem lub z ulubionym pieczywem.  2.  Szarpana wołowina (pulled beef) Składniki: 1,3 kg wołowiny (ja użyłam gulaszowej) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka miodu 1 łyżka octu winnego (ja użyłam z cherry(...)chili (lub więcej) 2 liście laurowe sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że mięso nie może być za chude. Nie szukajcie najładniejszego, musi mieć chociaż odrobinę tłuszczu. Wołowinę solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Do małej miski wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, słodką paprykę, chili, liście rozmarynu i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, mieszamy. Tą mieszanką nacieramy mięso

Kardamonovy
Wołowina – skoncentrowane źródło zdrowia 51

Wołowina to nie tylko smaczne mięso, ale również bogactwo białka. Zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak żelazo i fosfor. Dodatkowo zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę B12, B1 i B6. Jej spożywanie jest niezbędnę dla zbilansowanej diety sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. W wołowinie znajdują się również źródła kwasu linolowego (CLA), który ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, jednocześnie chroniąc mięśnie(...)Artykuł Wołowina – skoncentrowane źródło zdrowia pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Porady kulinarne – przepis miesiąca 79

Porady kulinarne…Człowiek uczy się przez całe życie. Ostatnio trenuję przyrządzanie wołowiny, więc chcę się podzielić z Wami moimi doświadczeniami. Tak się też złożyło, że mamy początek nowego miesiąca. Niech więc tematem przepisu miesiąca w lutym będą porady kulinarne. Pieczeń wołowa, antrykot lub polędwica wołowa to idealna wołowina do pieczenia i smażenia. Aby uzyskać idealną pieczeń należy pamiętać(...)temperaturze pokojowej. Po przyrządzeniu gorące mięso powinno odpocząć kilka minut przed jego pokrojeniem. Osobiście lubię mięso tak zwane medium rare czyli soczyste i mocno różowe. I taka powinna być wołowina jędrna i miękka. Porady kulinarne – Jak przyrządzić wołowinę 1. Mięso opłukaj w zimnej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pozostaw mięso na talerzu , aby uzyskało pokojową temperaturę (około godziny

codojedzenia
Wołowina Michoacan 68

Polecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny(...)łyżki mąki - sól, pieprz - szczypta cukru Najpierw wołowinę kroimy na kawałki i obtaczamy w mące. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Mięso podsmażamy z każdej strony i dodajemy cebulę pokrojona w piórka i czosnek drobno posiekany. Po kilku minutach jak cebula się nam zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar

Kuchenne Wariacje
Soczysta baweta wołowa 114

Kolejne spotkanie z wołowiną a w niej baweta, która to zaczyna gościć na stałe w popularnych dyskontach. Baweta to tak naprawdę porcja wołowiny pochodząca z łaty, która to jest mało popularna w Polsce jeśli chodzi o dostępność. Generalnie po przygotowaniu otrzymujemy mięso które ma cechy szpondra i udźca wołowego. Jest bardzo cienko poprzerastane, przez co jak dobrze zamkniemy mięso(...)patelni to otrzymamy bardzo soczystą wołowinę. Marynatą będzie sos sojowy wraz z sosem worcestershire oraz czosnek i pieprz. Polecam wypróbować również orzeszki pini dodając je kilkanaście minut przed końcem pieczenia. Prażone wraz z wołowiną świetnie się komponują. POLECAM Dla 1 osoby Czas przygotowania:80 minut + marynowanie Składniki: Porcja bawety wołowej (240-300g) Ząbek czosnku Pół małej cebuli Pieprz

Kuchnia PROzdrowotna
Klasyczna marynata do steków 95

dodatków. Jeśli jednak nie dysponujemy dobrym stekiem wołowym to ta klasyczna marynata uczyni go świetnym. Z przepisu powinno nam wyjść około ¾ szklanki marynaty. Planujmy około ¼ szklanki marynaty na kilogram wołowiny. Wołowinę umieszczajmy do marynowania z zamykanych workach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso powinniśmy marynować od 2-4 godzin(...)duże kawałki wołowiny takie jak pieczenie 4-6 godzin (lub całą noc). Składniki: ¼ szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego. Zobacz również nasz poradnik grillowania idealnych

naRuszcie
BOEUF STROGONOW NA MAŚLANYM PURÉE 8

Miękka, rozpływająca się w ustach wołowina, maślane ziemniaczki i ten nieziemski sos od którego wręcz nie można się oderwać. To właśnie boeuf strogonow na maślanym purée zapewnia te odczucia. Boeuf strogonow to odpowiednie danie nie tylko wtedy kiedy przygotowujesz niedzielny obiad. Pyszne, rozgrzewające i aromatyczne. INNE PYSZNE MIĘSNE DANIA GŁÓWNE:   GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM     KARKÓWKA DUSZONA(...)SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ   Boeuf strogonow na maślanym purée: – Rozgrzewające i aromatyczne – Proste, sycące i frapująco pyszne – Miękka, rozpływająca się w ustach wołowina – Maślane ziemniaczki – Nieziemski sos od którego nie można się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso wołowe – 500g – Cebula – 2 sztuki – Pieczarki – 500g – Papryka czerwona, duża – Bulion wołowy

globuskulinarny
Szarpana wołowina (pulled beef) 4

Zgłupiałam. Spróbowałam dziś pieczonej wołowiny i zgłupiałam. Nie przepadam za mięsem, sami wiecie. To nad czym pracowałam od czwartku, a co miałam okazję spróbować dopiero dziś…. brak mi słów. Mięso jest upieczone na śmierć (siedziało w piekarniku w końcu 10 godzin), leżakowało sobie w pysznym sosie, parę dodatków i jest NIEBO. Ciężko będzie mi przejść na wegetarianizm po takim(...)strzale smakowym, no sorry. Przede mną jeszcze dwa przepisy z pulled beef do opublikowania, jeden już przerobiony, jutro druga tura. Składniki: 1,3 kg wołowiny (ja użyłam gulaszowej) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka miodu 1 łyżka octu winnego (ja użyłam z cherry) 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki

Kardamonovy
Kluski śląskie z gulaszem wołowym / Silesian Dumplings with Beef Goulash 8

Kluski śląskie z gulaszem wołowym  Dziś zapraszam na pyszny, rodzinny obiad , czyli kluski śląskie z gulaszem wołowym . Wołowina w sosie własnym podana z kluskami ziemniaczanymi to pożywne, rozgrzewające danie, idealne na chłody. Bardzo lubię kluski śląskie za to, że można je przygotować dzień wcześniej - dzięki mące ziemniaczanej zachowują ładny kształt i nie rozmiękają. Poza tym przygotowuje się je bardzo(...)kluski śląskie w każdym domu smakują trochę inaczej. Ja zawsze dodaję do nich żółtka, niektórzy przygotowują je bez jajek.  Idealnym dodatkiem do klusek śląskich jest gulasz wołowy , czyli wołowina w ciemnym sosie własnym. Możecie przygotować go w wersji podstawowej, tylko mięsnej, ale ja bardzo lubię dodawać do niego kawałeczki papryki (czasem też pieczarki) i obowiązkowo 1-2 ogórki kiszone

Lekcje w kuchni
Gulasz wołowy na piwie. Rozgrzewający, jesienny obiad 15

także ciemne gatunki jak stout czy porter. Gatunki te mają bogaty, wielowymiarowy smak, który fantastycznie sprawdzi się w gulaszu. Takie piwo podkreśli smak lekko skarmelizowanych warzyw i doda kruchości wołowinie. Od razu też uspokoję tych z Was, którzy mogą myśleć, że takie piwa muszą być bardzo drogie. Piwo do tego gulaszu kupowałam w sklepie spożywczym kilka kroków od mojego domu(...)zapłaciłam za nie tylko 1,50 zł więcej niż za dowolny, popularny lager. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Składniki Mięso . Nie ma to jak gulasz wołowy. Wołowina wspaniale kruszeje i nabiera aromatu przy długim gotowaniu. Wybierając konkretny kawałek mięsa do gulaszu, warto pamiętać, że do długiego gotowania najlepiej sprawdzają się części pochodzące z dużych, pracujących mięśni, ze względu na dużą zawartość

Na-talerzu.pl
Bok Choy z Wołowiną po Chińsku Faceta w Kuchni 10

preferowany w kuchni azjatyckiej ze względu na swoją wszechstronność, stosowany zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno, a także jako uniwersalne warzywo dodające potrawom świeżości. Zapraszam na wołowinę z pyszną kapustą i wielu nazwach. 👥 – 2 ⏰ – 30 minut ➕ marynowanie 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki Mięso ✅ 400 g wołowiny w kostkach ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)sałaty. 🛠️ Gotuj, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. 🛠️ Możesz zjadać mięso z samymi warzywami lub tak jak ja, nałóż ryż na spód miski, połóż warzywa i na górę dodaj wołowinę z odrobiną sosu. 👍Gotowe Smacznego Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć tą przyjemność, aby zaprosić Was do miejsca w którym Nasza pasja ma prawdziwie wytworny smak. Zapraszam

RafalCook