Bonjour! W to piękne poniedziałkowe popołudnie przenosimy się do Burgundii - regionu w środkowej Francji. To właśnie stamtąd wywodzi się danie, które prezentujemy w dzisiejszym poście: boeuf bourguignon , czyli wołowina po burgundzku. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się win pochodzących z winnic tego samego regionu (od Dijon, aż po Lyon). My niestety nie znaleźliśmy w sklepie żadnego burgundzkiego wina, ale przynajmniej(...)zakupiliśmy wino pochodzące z Francji :) W naszej wersji gulaszu z wołowiny pojawia się tymianek i rozmaryn, natomiast rodowici francuscy kucharze używają bouquet garni - czyli pęczka zieleniny składającego się ze świeżego tymianku, pietruszki i liścia laurowego. Prawda jest taka, że ilu kucharzy, tyle wariacji na temat boeuf bourguignon. Nie sądzimy, aby nasza była tą jedyną i słuszną. Natomiast możemy Was zapewnić
W kuchni KatiePrzedstawiamy przepis na klasyczną włoską wołowinę z makaronem muszelkowym, idealny na rodzinny obiad lub komfortowy posiłek w ciągu tygodnia. To danie łączy w sobie smakowitą i chudą wołowinę z bogatym sosem marinara, świeżymi warzywami letnimi i aromatycznymi przyprawami. Dodatek czerwonego wina lub bulionu wołowego nadaje głębię smaku, a całość stanowi doskonałe połączenie włoskiej klasyki z nowoczesnym podejściem do gotowania. Proste(...)szybkie i niezwykle smaczne – to danie, które z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Print Przepis na Włoską wołowinę z makaronem muszelki Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi makaron, włochy, wołowina Czas przygotowania 45 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 1,5 szklanki nieugotowanego makaronu muszelkowego 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej
ale PysznieZanurz się w bogactwie smaków hiszpańskiej kuchni z naszym przepisem na Hiszpański Ryż z Wołowiną. To danie łączy w sobie soczystość chudej wołowiny, świeżość warzyw oraz głębię aromatycznych przypraw, tworząc posiłek idealny na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, a zarazem pełne smaku, ten ryż to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub szybką kolację. Wypróbuj i poczuj, jak proste składniki zamieniają(...)się w kulinarny majstersztyk. Print Hiszpański Ryż z Wołowiną - Prosty i Pełen Smaku Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Meksykańskie Tagi meksykańskie, ostre, ryż, wołowina Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej 1 duża cebula posiekana 1 średnia zielona papryka posiekana
ale Pysznieciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny. Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić(...)niego napaliłam, tak się starałam, że ostatecznie spieprzyłam zdjęcia. Serio tak na niego chuchałam i dmuchałam, że chyba przedobrzyłam. Plus jest taki, że zostało mi trochę dodatkowej porcji wołowiny, którą wytargałam z zamrażalnika do dzisiejszego przepisu. Parę lat temu próbowałam już robić gulasz wołowy z papryką. Nie wiedziałam, że wołowina będzie się tak długo gotować. Jakoś mniej więcej w połowie
Kardamonovywyjątkową propozycję, która przeniesie Was w klimat kuchni azjatyckiej i pozwoli Wam delektować się pysznymi smakami w zaciszu Waszej kuchni. Przedstawiam przepis na makaron ryżowy z wołowiną i papryką w stylu azjatyckim. Ta potrawa to prawdziwy raj dla podniebienia – soczyste paski wołowiny, chrupiąca papryka, a wszystko to otulone aromatycznym sosem, który przeniesie Was w egzotyczną podróż smaków. Makaron ryżowy(...)dania, tworząc doskonałą harmonię smakową. To też niezwykle łatwe do przygotowania danie – wystarczy kilka prostych składników i niewiele czasu, aby stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Połączenie świeżych warzyw, soczystej wołowiny i aromatycznego sosu przyprawiającego sprawi, że Wasze kubki smakowe będą tańczyć z radości. Ta potrawa jest pełna składników odżywczych, witamin i minerałów. Wołowina dostarcza cennego białka, papryki wzbogacają nasze posiłki
Eat me! Fit me!Świeża, smaczna i aromatyczna sałatka z wołowiną! Takiej jeszcze nie jedliście (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wołowiną to bardzo ciekawa w smaku i łatwa do zrobienia przekąska, którą pokochają wszyscy miłośnicy wołowiny i nie tylko. Do mojej sałatki użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, bo akurat takie miałam w lodówce. Śmiało można użyć czystej wołowiny, ale mieszane mięso również(...)mięso oraz aromatyczny sos. Nie będę się tutaj za bardzo rozpisywać, bo nic z mojego pisania, sami musicie skosztować smaku tej sałatki. Zapraszam na przepis! SAŁATKA Z WOŁOWINĄ – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe) 8 ogórków konserwowych 1 cebula 1/2 główki sałaty lodowej 4-5 plasterków sera żółtego 100 g jogurtu greckiego
Przepiski.plkażdym zakątku świata. Kanapki zachwycają smakiem, są pożywne i stanowią świetny posiłek na każdą porę dnia. Postawa amerykańskiej kanapki Nie da się ukryć, że podstawą dobrze zrobionej kanapki jej wołowina. To od niej zależy, czy będziemy chcieli po raz kolejny sięgnąć po daną kanapkę czy zdecydowanie z niej zrezygnujemy. Chcąc mieć gwarancję dobrze smakującej kanapki, warto podjąć się samemu(...)wołowa lub rostbef. Przed jej smażeniem, należy ją pociąć w około 1 cm plastry, dobrze jest też ją wcześniej natrzeć przyprawami, by wydobyć z niej jeszcze większą głębię smaku. Wołowina świetnie smakuje z tymiankiem, rozmarynem oraz liśćmi laurowymi. Przed samym momentem smażenia należy ją doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje smażona na maśle. Wołowina jest mięsem które można
Kuchennyviral.plHayashi – japoński gulasz wołowy w pysznym sosie podawany z ryżem Hayashi to potrawka wołowa serwowana z ryżem. Wywodzi się z tej samej tradycji co mięsne dania w stylu wołowiny po burgundzku. Jedzenie pochodzące spoza swojego kraju Japończycy nazywają yoshoku – „kuchnią Zachodu”. Klasyczny ryż z hayashi przygotowuje się od podstaw, powoli redukując sos demi-glace i bulion(...)Przygotowywany jest na bazie śliwek, marchwi, jabłek, pomidorów oraz cebuli. Jego nazwa wywodzi się od potrawy „Tonkatsu”, czyli japońskiego panierowanego w panko kotleta wieprzowego. SKŁADNIKI 900 g wołowiny, najlepiej karkówki wołowej bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki mąki 2 łyżki oleju 1 cebula, obrana i pokrojona w krążki 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Tajemnice Smakuciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny. Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić(...)niego napaliłam, tak się starałam, że ostatecznie spieprzyłam zdjęcia. Serio tak na niego chuchałam i dmuchałam, że chyba przedobrzyłam. Plus jest taki, że zostało mi trochę dodatkowej porcji wołowiny, którą wytargałam z zamrażalnika do dzisiejszego przepisu. Parę lat temu próbowałam już robić gulasz wołowy z papryką. Nie wiedziałam, że wołowina będzie się tak długo gotować. Jakoś mniej więcej w połowie
KardamonovySałatka z wołowiną to posiłek dla wszystkich tych, którzy dobrze chcą się odżywiać i potrzebują uzupełnić niedobory mięsa w organizmie. Połączenie czerwonego mięsa, z delikatną sałatą z pomidorami, skropionymi oliwą z oliwek. Sprawdź przepis: Sałatka z makaronem i parmezanem Składniki na sałatkę (1 porcja) 100g wołowiny garść dowolnego miksu sałat oliwa z oliwek 5 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej papryki sól(...)pieprz odrobina oleju oregano, majeranek, tymianek – po prostu ulubione zioła do sałatek Sałatka z wołowiną – przepis Mięso na ok. 30 minut przed smażeniem wyjmujemy z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. Następnie smażymy mięso na patelni grillowej, posmarowanej olejem po 1 minucie z każdej strony, a następnie po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wołowinę doprawiamy solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Beef chow fun to kantońskie danie wykonane z kiełków fasoli, makaronu ryżowego ho fun, wołowiny i szczypiorku. Jedno z tradycyjnych dań w prowincji Guangdong w Chinach, ale obecnie znane i zjadane na całym świecie. Wynaleziony pod koniec chińskiej dynastii Qing. Ho fun, znany również jako Shahe fen, pochodzi z Shahe Town w Guangzhou. Często, kiedy jemy „chińczyka” w restauracji(...)tego dania, spytał „co zrobiłeś z mięsem, bo było, niesamowite”. Zapraszam na oryginalny smak Chińskiej potrawy. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut ➕ 24 godziny 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 400 g wołowiny pociętej w kostki ok. 1 cm. ✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ 3-5 łyżek sosu sojowego ✅ 2-3 oleju roślinnego ✅ 400 g makaronu ryżowego (najlepszy byłby szeroki
RafalCookwykorzystania ugotowanego mięsa wołowego. Jeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g ugotowanej wołowiny – 300g ugotowanych ziemniaków – 1 duża cebula – 1 jajko – zielenina wg smaku kolendra lub pietruszka (u mnie kolendra) – sól i pieprz wg smaku (u mnie dodatkowo(...)kurkuma) – 40g masła klarowanego – 20g bułki tartej Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować połową masła i posypać bułką
Smaki ArmineWiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista składników nie jest ściśle określona. Podstawę(...)stanowi wołowina dobrej jakości, reszta jest dość zróżnicowana, często zawiera ingrediencje dostępne w azjatyckich sklepach. Szukaliśmy takiego przepisu, żeby danie można było zrobić w oparciu o składniki do kupienia w zwykłym sklepie. Przepis pochodzi z Timeinc.net Składniki: 400-500 g wołowiny (rostbef, antrykot, polędwica) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
Niedzielny kucharz