wołowina - 6415 przepisów (strona:4/428)

Tagine z wołowiny i ciecierzycy 56

Tagine (tadżin) z wołowiny i ciecierzycy to przepyszny, niezwykle aromatyczny, jednogarnkowy obiad prosto z Maroka. Mięso wręcz rozpływa się w ustach, przyprawy idealnie się uzupełniają i nadają pikanterii, a suszone śliwki równoważą wszystko swoją słodyczą. To jeden z najprostszych do wykonania i najbardziej efektownych, orientalnych obiadów – spróbujcie koniecznie! Kuchnia północnej Afryki Smaki północnej Afryki, takie jak m.in. tagine(...)wołowiny i ciecierzycy , są mi bardzo bliskie. Jako dzieciak miałam szczęście jeździć na wakacje w tamte rejony i poznawać aromaty, których nieczęsto można było w Polsce spróbować. Wiem, że obecnie Tunezja, Maroko czy Egipt w pewnych kręgach uchodzą za obciachowe i kojarzone są głównie z tanimi wakacjami All Inclusive, ale ja nie mogę się doczekać powrotu. Dla wspaniałych widoków, monumentalnych

Na-talerzu.pl
Miska z azjatyckimi smakami 79

Leniwa niedziela! Dzisiaj zapraszam na szybki obiad, wołowina z warzywami i nudlami. Do tego przepisu użyłam nudne jajeczne. Uwielbiam to danie, bo można je przyrządzić na wiele sposobów. Wołowinę można zastąpić wieprzowiną lub filetem z kurczaka . Polecam woke z krewetkami . Dawno nie przyrządzałam wołowiny z nudlami, więc dzisiaj postawiłam na to mięso. Przyrządzając dania z wołowiną ważne jest aby wybrać(...)dobrą i dojrzałą wołowinę. Należy ją poddać krótkiej obróbce cieplnej. Osobiście lubię, kiedy mięso do woke jest marynowane i tak zrobiłam w tym przepisie. Wołowiny, której użyłam to wołowina zwana ligawą, pokrojona w cienkie paski. Do wołowiny pasuje szereg warzyw. Praktycznie można wykorzystać dowolne warzywa jak paprykę, brokuły, fasolkę szparagową, marchewkę, również grzyby. Warzywa z woke powinny być wciąż lekko

codojedzenia
WOŁOWINA NA PESTO Z RUKOLĄ I PARMEZANEM 71

Danie dla wytrawnych graczy. Wołowina na pesto z rukolą i parmezanem to potrawa gdzie na opisanie doznań aż brakuje słów. Ta wołowina z rukolą jest po prostu niesamowita, niebiańska, klasa! Na chmurce z pesto wszystko się zgadza. Dobrze skomponowana kompozycja smaków, które rozkosznie przenikają się między sobą, powodując totalną eksplozję. Danie od którego nie da się oderwać. INNE PYSZNE MIĘSNE(...)PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ   Wołowina na pesto z rukolą i parmezanem: – Danie dla wytrawnych graczy – Niebiańskie wręcz połączenie smaków – Dobrze skomponowana kompozycja – Eksplozja doznań i smaków – Danie od którego nie da się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS

globuskulinarny
Zapiekanka makaronowa z wołowiną 152

lubicie ostrzejsze niż zwykle zapiekanki przygotowywane w szkle żaroodpornym? To może być propozycja dla was – zobaczcie jak powstaje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Zapiekanki makaronowe. Kto zrobił ją pierwszą? Podobno pierwsze zapiekanki makaronowe pojawiły się XIX wieku, kiedy to zamiast makaronu wykorzystywano gotowany ryż z dodatkiem pomidorów. Potem już jakoś poszło, czyli pojawiła się grecka musaka, a także lasagne(...)jednak nie sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji imprez, czy też obiadów. Czasem na moim stole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno. Jeśli dostaniecie świeże papryczki jalapeno, niech was nie korci dodawanie

Kuchennyviral.pl
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 153

oliwą truflową.  Takiego właśnie burgera przygotowaliśmy podczas warsztatów, w studio kulinarnym Food Lab Studio , które odbyły się na zaproszenie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego w ramach programu QMP -Wołowina zawsze dobra. Prowadził Grzegorz Łapanowski. QMP - system zapewniania jakości wołowiny QMP jest pierwszym krajowym systemem jakości żywności, który daje konsumentom i sprzedawcom detalicznym gwarancję i podstawę do większego zaufania wobec(...)jakości polskiej wołowiny. Właściwości wołowiny QMP, takie jak np. kruchość, soczystość w wysokim stopniu spełniają oczekiwania konsumenta. Wołowina QMP to światowa jakość za polską cenę. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy jeszcze kilka dań z różnych elementów wołowiny. Gdyż wołowina to nie tylko polędwica. Większości z nas dobra wołowina kojarzy się przede wszystkim z polędwicą i wysoką ceną. Powszechny jest również pogląd

królestwo garów
Conchiglioni rigati z wołowiną i serem 193

Podaję przepis Kochani, na coś prostego, czym ugościcie Waszych gości, na coś co można przygotować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z wołowiną i makaronem orkiszowym 135

Co potrzebujemy: naczynie żaroodporne moje ma 2,4 l mała patelnia 1 mały garnek 1 duży garnek wysokie naczynie lub miska blender Składniki: 2 ziemniaki

ClauditteMissCooking
Wołowina w sosie słodko-pikantnym TaoTao 182

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 200 ml sosu słodko-pikantnego chilli TaoTao 5 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego TaoTao świeży imbir pokrojony w bardzo cieniutkie paseczki tzw nitki

ClauditteMissCooking
Kotleciki z wołowiny z pieczarką, chili i bazylią :) 150

W paczce od Barmar znalazłam słoiczek pieczarek w zalewie octowej. Myślę, że są one dokładnie selekcjonowane, bowiem zawartość słoiczka kryje jedynie malutkie, piękne, zdrowe pieczarki. Dzięki

Zdrowie na języku :P
Stir Fry z wolowina, warzywami i peczakiem 160

Swojsko czy orientalnie? oto jest pytanie. W ubiegłym tygodniu dzięki warsztatom na temat Dobrej Wołowiny poznałam danie o nazwie stir fry. Wtedy zrezygnowaliśmy z makaronu sojowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie 196

Kuskus w trzech kolorach pięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki

Moniki Smakołyki
zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie... 159

Składniki: mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30

W Mojej Kuchni Lubię
Suszona wołowina 160

Czy jak pijecie piwo to lubicie coś przekąsić? Bo my bardzo. W tym mocno upodobniliśmy się do Wietnamczyków, u których każde picie piwa, to automatycznie suto

slodkokwasnapl
Pieczona wołowina w sosie własnym. 34

Pieczona wołowina w sosie własnym. Mięso wołowe na obiad do ziemniaków z duszoną kapustą.  Pieczona wołowina w sosie własnym. Pyszna i rozpływająca się w ustach wołowina na obiad od czasu do czasu powinna się pojawić na naszym stole. Wbrew opiniom, nie należy wybierać jasnoczerwonej wołowiny na pieczeń wołową. Dlaczego? Jest ona oczywiście bez wątpienia świeża, ale nie zdążyła skruszeć(...)potrzebujemy mięso skruszałe. Szukaj zatem ciemniejszych, ale nie zeschniętych kawałków pieczeni wołowej. Wołowina z piekarnika musi się piec około 4 godzin. Pieczona wołowina w sosie własnym. Składniki: - 800 g mięsa wołowego (np.polędwica lub rostbef) - 2 łyżki oliwy z oliwek EVO - sól i pieprz do smaku -2 cebule, pokrojone w cienkie plastry - 3- 4 ząbki posiekane  - 2 marchewki pokrojone

Z Kuchni Do Kuchni
Wołowina z Blaviken 77

Wołowina Wołowina z Blaviken, które jest fikcyjnym miastem portowym, położonym nad Wielkim Morzem w regionie zwanym Arcsea.  Geralt z Rivii często w swoich przygodach, odwiedzał Blaviken, w czasie trwania najbardziej ruchliwych targów, gdzie wielu kupców i ludzi ściągało, w celu kupowania towarów. Oczywiste jest, że musieli coś jeść a wołowina, wydaje się idealnym daniem na tego rodzaju spotkania(...)zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, rzeźnik, Alex i ja życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 220 minut, a najlepiej zrobić dzień wcześniej 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 500 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa 200 g wędzonego boczku w kostkach 100 g pasty z pomidorów 1 łyżka oleju roślinnego 5-7 szalotek obranych i przeciętych na pół 2 ząbki czosnku

RafalCook
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 247

kurczakiem (a to już nie może być przypadek!). Tak niezwykły i rzadki trunek wymaga godnej potrawy, wybraliśmy zatem jedno z najbardziej wykwintnych dań pojawiających się podczas przygody w Toussaint. Wołowina po burgundzku, inaczej „boeuf bourguignon” lub w polskiej wersji gry określana „bourgignon” – podobnie jak flamiche, które prezentowaliśmy w poprzednim wpisie, stanowi jeden z przebojów kuchni francuskiej i można zakupić(...)bukietu przypraw – głównie z udziałem pietruszki, liścia laurowego, tymianku oraz innych ziół). Zostawiliśmy sporo z tradycyjnych receptur, ale jak zwykle podkręciliśmy i dostosowaliśmy kilka szczegółów. Wiele przepisów na tę wołowinę podaje wersje pieczoną – my zdecydowaliśmy się na duszoną w garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez

Nerds Kitchen
Wołowina teriyaki z marynatą z pomarańczy i ryżem hawajskim 150

Znowu weekend Trzeba się pakować, bo w poniedziałek wyjazd. Ale wcześniej podrzucam Wam ten przepis, które zmodyfikowałem na potrzeby diety paleo, (diety samuraja): Wołowina teriyaki z ryżem hawajskim. Zastanawiam się jak na szybko opisać Wam to danie, aby słowa dobrze odzwierciedliły jego smak i pasuje mi tylko jedno “ ale to mega dobre ”. Dawno nie jadłem takiej pysznej wołowiny. Cała magia(...)szybki i mega dobry. Wiem, że się trochę powtarzam, ale naprawdę mega dobry. Niespotykany, tropikalny aromat i smak, a charakteru nadają mu ananas, pomarańcza i przyprawy. Składniki: 1 kg wołowiny 1 brokuł 250 g pieczarek ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) ½ nasion kopru ½ łyżeczki anyżu ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka mąki z tapioki

PaleoLife
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 152

Wołowina po burgundzku czy boeuf bourguignon? A może po prostu gulasz wołowy? Czasami mam wrażenie, że wytworzyliśmy pewna otoczkę, wręcz aureolkę wokół postaci Julii Child i "jej" wołowiny po burgundzku. Z całym szacunkiem dla tej niesłychanie barwnej osoby ale myślę, że nie chciałaby by nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się(...)musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym i basta

Right Behind The Kitchen
Wołowina po marynarsku 210

Wołowina po marynarsku to bardzo prosty gulasz pochodzący z krajów skandynawskich. Ma trzy główne składniki: wołowinę, cebulę i ziemniaki. Kiedyś często robiła go moja mama – teraz ja sobie o nim przypomniałam. Jego zaletą jest nie tylko mała ilość składników, ale także prostota przygotowania i to, że jest to danie jednogarnkowe. Sos powstaje z redukcji piwa i soków z wołowiny(...)więcej (oczywiście alkohol odparowuje – nie ma przeszkód, żeby obiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo to nie ma przy nim dużo pracy. Aby wołowina po marynarsku była idealna, wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i jasne piwo dobrej jakości. Na drugi dzień nabierze jeszcze głębszego smaku. Wołowina po marynarsku: 800 g wołowiny (udziec

Poezja smaku