wołowina - 5684 przepisów (strona:5/379)

Zupa grzybowa z wołowiną 61

wydaje się optymalną opcją, to doskonale nadają się np. na zupę. Jako że na krótko przed takim obfitującym w grzybowy plon spacerem wszedłem również w posiadanie dorodnego kawałka zrazowej wołowiny, miałem dylemat: bitki w sosie grzybowym sosie czy zupa grzybowa? Tym razem wygrało to drugie. Na naszych łamach gościł już przepis na nieskomplikowaną i szybką zupę grzybową w wersji bezmięsnej(...)razem proponujemy więc coś, co zadowoli także podniebienia niepoprawnych mięsożerców Ten przepis wymaga wprawdzie w realizacji nieco więcej czasu i uwagi aniżeli wspomniani poprzednicy. Jednak użycie odpowiedniego rodzaju wołowiny oraz potraktowanie jej w sposób podobny jak podczas przygotowywania zrazów skróci gotowanie oraz sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne. Zupę można ugotować zarówno bazując na gotowym esencjonalnym bulionie (raczej

Kulinarna Pokusa
Wołowina Curry z Chinatown Faceta w Kuchni 52

Wołowina Curry. Tradycyjnie ta duszona wołowina Curry, 咖喱 牛腩, była przygotowywana z kawałka mięsa nieznanego większości mieszkańców Zachodu. Nazywa się „rough flank” lub „outside flank” w języku angielskim i wymawia się jako „ngau lam” w dialekcie kantońskim. Jest to dość twardy kawałek mięsa, z cienką skórą i dość dużą ilością ścięgien, musi być bardzo długo gotowany, by był miękki, jest(...)przysmak Chiński, choć dla ludzi Zachodu może być trudny do zjedzenia. Restauracje takie jak na przykład, „NY Noodletown” w Chinatown lub Queens, przygotowują te tradycyjne danie z kawałków wołowiny, by była bardziej przyjazna innym nacją niż tylko Chińska.Zapraszam na wołowinę Curry z jednego gara i Woka. 👥 – 4 ⏰ – 150 minut 🇨🇳 – Chiny 🇺🇸 – USA ✅ Składniki ✅ 450 g wołowiny

RafalCook
Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym z wolnowaru 104

Dzisiaj przepis na pyszną, aromatyczną wołowinę. Podobno tak przyprawioną wołowinę można zjeść w Malezji. Oryginału nie znam, ale przepis wyglądał tak zachęcająco, że postanowiłam go przetestować. Warto! Sos  jest niezwykle aromatyczny  i niezbyt ostry. Można oczywiście dodać więcej ostrego chili.  Wołowinę watro podać z ryżem i zielonym dodatkiem, na przykład ugotowaną  na parze kapustą pak choi(...)Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy w garnku. Ja użyłam wolnowaru i uważam, że to był bardzo wygodny wybór. Polecam! Korzystałam z przepisu  ze strony  Mail Online Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym - przepis składniki

Stare Gary
Stroganow – syty i rozgrzewający 198

które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy będą zadowoleni bo zawiera sporą liczbę wołowiny :) Niektórym może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo czasochłonne, wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jednak nic bardzo mylnego… Poniżej znajdziecie przepis i listę składników do kupienia. Składniki 700g(...)wołowiny (aby Wasz budżet domowy za mocno nie ucierpiał kupcie łopatkę wołową) 400g pieczarek 750 ml bulionu 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Stroganow – przepis W dużym garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę z dodatkiem szczypty soli. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles 200

związku z tym, że otrzymałam od House of Asia wielką paczuchę z orientalnymi produktami, przedstawiam dziś pyszne i szybkie danie z akcentem azjatyckim. Makaron udon z wołowiną i grzybami jest ekstra szybki w przygotowaniu, a wiadomo im szybciej tym lepiej, szczególnie gdy nie mamy czasu na stanie nad garami. Lubię przygotowywać tego typu dania w tygodniu po pracy, kiedy zazwyczaj(...)jestem zmęczona i jedyne o czym marzę to zakopać się pod kocem z kotami i poczytać książkę;). Makaron udon gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie mieszamy z podsmażoną wołowiną i pieczarkami i podgrzewamy w pysznym słono-słodkim sosie, czego chcieć więcej? Danie jest sycące i zdrowe, i na pewno szybsze w przygotowaniu niż czekanie na dowóz gotowców Polecam także

karmelowy
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 102

Lubię wołowinę i M. też ją lubi, chociaż, że dobry jej kawałek tani nie jest - bywa u nas stosunkowo rzadko. W Polsce przyjęło się smażyć wołowinę well done, co marnuje smak wysokiej jakości mięsa. Moja mama na sam widok "różowego" zaczyna się krzywić, a brat patrzy na talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki(...)pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól  - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso jest bardzo chude) Przygotowanie wołowiny: Istnieje kilka złotych zasad podczas przygotowywania wołowiny tego typu. Po pierwsze musi mieć ona temperaturę pokojową. Po drugie nie wolno solić jej przed

Życie zamknięte w smaku
Sałatka meksykańska – Król sałatek. 50

Sałatka w stylu meksykańskim z mieloną wołowiną, trzema sosami i nachosami to fantastyczna propozycja sałatki na imprezę. Wygląda bardzo atrakcyjnie i smakuje wybornie. SKŁADNIKI: Wołowina: 1 czerwona cebula 500 g mielonej wołowiny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kuminu chilli do smaku sol do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru lub kostka czekolady 1 łyżka oleju do smażenia Salsa(...)kwaśnej śmietany 1/2 szklanki majonezu sol do smaku Ponadto: 1/2 opakowania nachos 1/2 główki sałaty lodowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy garsc startego cheddaru WYKONANIE: Usmażyć wołowinę: na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na gorącym zbrązowić wołowinę. Kiedy wołowina się obsmaży, dodać do niej pokrojona w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości. Pod koniec smażenia mięso doprawić przyprawami

Pani M - kuchnia smakowita
Pieczarki faszerowane wołowiną 130

Pieczarki faszerowane wołowiną, warzywami i serem mozzarella , zapiekane w piekarniku. Uwielbiam kupować duże pieczarki, które wyglądają jak portobello, gdyż idealnie nadają się do faszerowania i zapiekania. Ostatnio podawałam przepis na Pieczarki nadziewane kaszą i serem . Dzisiaj polecam kolejny mój pomysł na to danie: Pieczarki faszerowane wołowiną. Pyszne, proste i szybkie danie mięsne. Do farszu wykorzystałam mieloną wołowinę, podsmażone ogonki pieczarek(...)paprykę, ser mozzarella. Przepis na pieczarki faszerowane wołowiną, warzywami i serem mozzarella. Składniki na 8 sztuk dla 2 osób: 8 dużych pieczarek posiekane ogonki pieczarek 1 mały por 150 g mielonej wołowiny 2 łyżki siekanego sera mozzarella ½ czerwonej papryki olej rzepakowy sól, pieprz, majeranek do smaku Jak przygotować pieczarki nadziewane wołowiną i warzywami? Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki. Wykręcamy ogonki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis 133

Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis.    Zupa .. tak, wiem kolejna .. ale jak się powiedziało A to trzeba się tego trzymać, więc zupy u nas w domu goszczą codziennie i to kilka razy dziennie :) I to, że te zupy mogą być w sumie ze wszystkich ulubionych składników(...)dłużej. Z czego dobre jest to, że rano się budzisz a rosół czeka ;) Tak i było teraz, rosół czekał, głód w rodzinie wzrastał i ruszyłam gotować:)  Zupa z wołowiną i brokułami  2 litry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów  2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego )  1 cm kawałek imbiru  3 ząbki czosnku  1 biała cebula

Kuchnia na wzgórzu
Zupa krupnik na wołowinie 55

Zupa krupnik na wołowinie , rozgrzewająca tradycyjna zupa z kaszy, to jedna z moich ulubionych zup. Miałam dodać przepisy na pączki z różnych stron świata, ale nadszedł silny mróz, więc podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na polską zupę, czyli krupnik. W takie mroźne zimowe dni na polski krupnik rozgrzewa doskonale podobnie jak zupa cygańska, czy Zupa meksykańska z mięsem mielonym .. Krupnik(...)postacia jest smaczny! Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową Szukasz przepisu na najlepszy krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na wołowinie z kaszą jęczmienną (zupa z kaszy) : Zupa krupnik na wołowinie, Składniki: 1 pasek wołowiny np. szponder pokrojony na nieduże kawałki, sól do smaku, 1 op. włoszczyzny (kawałek selera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina w sosie śliwkowym 50

tylko w ciastach ale także jako składnik wielu dań mięsnych. Ja śliwkami nadziewam szynkę, robię z nich sos do polędwicy i faszeruję karkówkę. W daniu poniżej połączyłam śliwki z wołowiną , dodałam także ketchup i sos pomidorowy, które wraz ze śliwkami utworzyły pyszny sos. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Wołowina w sosie śliwkowym Składniki(...)wołowinę w sosie śliwkowym. 100 ml ketchupu 40 dkg mięsa mielonego wołowego 20 dkg śliwek 15 dkg cebuli 100 ml wody 25 dkg kukurydzy w puszce 300 ml sosu pomidorowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Jak zrobić wołowinę w sosie śliwkowym. Na patelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć przez 2-3 minuty

MeCooks
WOŁOWINA SZARPANA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja) 254

Szarpana wołowina z wolnowaru – pyszna, miękka, soczysta, aromatyczna, po prostu idealna! To kolejne danie z urządzenia, które ratuje mi życie przy pracy na dwóch etatach i kiedy ja śpię lub pracuję pyszny posiłek np. w postaci żeberek, golonki , policzków wołowych a nawet sernika sam się szykuje. Wołowina szarpana z wolnowaru to danie bardzo uniwersalne i w zależności od dodatków(...)adaptacji, które dodadzą do niej więcej tłuszczu, jak i u tych na redukcji, gdzie jest go już dużo mniej na talerzu po to by spalać zapasy z tkanki tłuszczowej. Wołowina szarpana z wolnowaru doskonale sprawdzi się jako wypełnienie keto bułek czy dodatek do innego keto pieczywa a także jako danie w towarzystwie kopytek , makaronu konjac czy po prostu surowych

Ola la LCHF
Czas smażenia steków 112

Steki to jedno z najlepszych potraw z wołowiny jakie można przygotować. Aby jednak mięso było smaczne, soczyste i wysmażone według naszych upodobań powinniśmy wiedzieć ile czasu należy je smażyć… Poniżej znajdziecie orientacyjne czasy ile należy smażyć stek o grubości ok. 1,5 cm. Pamiętajcie jednak aby kupić dobre jakościowo mięso, bo będzie miało to ogromne znacznie. Czas smażenia steków(...)smażenia 1 min 30 sek z każdej strony medium well – mięso dobrze wysmażone czas smażenia: 2 minuty z każdej strony mocno wysmażone czas smażenia: 3 minuty W przypadku wołowiny unikałbym ostatniej opcji, bowiem jeśli przeciągniemy mięso stanie się ono bardzo twarde i bardzo „gumowate”. Osobiście polecamy opcję medium rare, albo medium. Smacznego! Artykuł Czas smażenia steków pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina w sosie winno chlebowym 100

Soczysta wołowina w sosie winnym na chlebie za zakwasie. Do mięsa dodałam śliwki, żurawinę i miechunkę suszoną, owoce które lubię i idealnie pasują do wołowiny. 40 dkg wołowiny z udźca 1 cebula czerwona 1 szklanka śliwek suszonych 3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej sól, pieprz 2 kromki chleba za zakwasie 1 łyżka sosu balsamico 350 ml wina czerwonego półwytrawne olej(...)rzepakowy  pieprz czerwony natka pietruszki Wołowinę kroję na plastry około 1 cm grubości i rozbijam, posypuję pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wkładam plastry wołowiny. Przesmażam z każdej strony, dodaję śliwki, miechunkę i żurawinę, podlewam odrobinę wody i chwile duszę. Wołownie przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam

wesoła kuchnia