wołowina - 6415 przepisów (strona:6/428)

Szarpana wołowina w sosie własnym 61

Chcąc podawać różnorodne gatunki mięs córce i rozszerzyć dietę na porządnie i zdrowo, ciągle powstają w mojej głowie nowe pomysły. Tym razem kolej przypadła na wołowinę. Postawiłam na szarpankę z udźca wołowego duszonego w sosie własnym. Mięso po 2-godzinnym czasie gotowania wręcz rozpada się, rozwarstwia się już przy użyciu samego widelca, jest mięciutkie i soczyste. Zjedliśmy je ze smakiem(...)wszyscy wraz z dodatkiem puree ziemniaczanego z masłem. Córka jadła wołowinę po raz pierwszy w swoim życiu, nie wiem czemu tak długo zwlekałam z tym. Zjadła z ogromnym smakiem swoją porcję, co bardzo mnie cieszy jak zawsze kiedy posiłek smakuje. Na dole w poście znajdziesz zdjęcie talerzyka obiadowego dziecka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szarpana wołowina z duszonego udźca wołowego

ProstePesto.pl
Szarpana wołowina 64

Szarpana wołowina i od razu należy się małe wyjaśnienie, to danie, jak i szarpana wieprzowina powinny być robione na grillu. Ale…bo zawsze jest jakieś, samo rzucenie mięsa na grill, nie jest grillem, przynajmniej w dosłownym znaczeniu. Prawdziwy grill to gotowanie na pośrednim ogniu, najczęściej na ogniu z drewna, naprawdę przez długi czas, nawet do 18 godzin. Powstały smak(...)tubylców, którzy na specjalnych platformach drewnianych, powolnie gotowali wieprzowinę, która była powszechną i łatwo dostępna w tych rejonach. Ja niestety nie mam platformy drewnianej, by zrobić taką wołowinę. Więc użyłem pradziadka Termomixu i powiem, że mięso wyszło delikatne i miękkie. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, szarpana wołowina i ja, życzymy Ci smacznego. A jeśli szukasz przepisu

RafalCook
Smażona wołowina na ostro po malajsku 73

Smażona wołowina po malajsku, jak większość potraw z tego rejonu, zawiera w sobie smaki kuchni chińskiej, indyjskiej oraz tajskiej. Połączenie to wynika z przecinających się w tym regionie szlaków handlowych. Daje to nam niesamowite połączenia kurkumy, aromatów oleju z prażonego sezamu, imbiru, mleczka kokosowego oraz sosu ostrygowego. Przygotowanie smażonej wołowiny jest proste i szybkie. Wynika to z tego, że tego(...)typu dania, są głównie serwowane ze streetfoodowych straganów. Takie serwowanie sprawia że nie ma czasu i miejsca na długie i skomplikowane gotowanie. Duże kawałki warzyw oraz smażonej wołowiny sprawia że łatwo się je je pałeczkami jak również zwykłymi sztućcami. Potrawę tą podaje się głównie jako danie główne wraz z ryżem. Ja często podaję z ryżem na sposób indyjski . Papryczki chilli

PanGotuje
Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald’s 112

sprawą burgera, który przez większość osób jest uważany za najlepszy w całym menu restauracji. Burgera Drwala można spróbować, aż w pięciu wariantach. W klasycznej wersji w jego skład wchodzi: wołowina, chrupiący ser żółty w panierce, podwójna porcja bekonu, prażona cebulka, sałata lodowa oraz aromatyczny sos z dodatkiem przypraw, a wszystko to znajduje się w pszennej bułce z posypką serową(...)prawdziwych mięsożerców powstała wersja Drwala Podwójny, który nie różni się składem od klasyka oprócz dodatkowej porcji soczystej wołowiny. Z kolei Kanapka Drwala na ostro zawiera dodatkowo papryczki jalapeño oraz ostry sos. Inny wariant tej kultowej kanapki to Drwal z żurawiną, który oprócz klasycznych składników takich jak: wołowina, ser w panierce, bekon, sałata, cebulka prażona, sos z przyprawami zawiera również delikatnie

ProstePesto.pl
Tradycyjne bitki wołowe 57

pieczarkami. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, a smakuje wybornie. Dowiedz się jakie wybrać mięso wołowe na bitki. Zobacz jak zrobić bitki wołowe, aby były miękkie i delikatne. Wołowina zdecydowanie za rzadko gości na moim stole. Przegrywa cenowo z wieprzowiną oraz drobiem. Drugim i najważniejszym powodem jest także fakt, że rzadko można w sklepach kupić dobrej jakości mięso wołowe(...)pochodzące z ras mięsnych. Jeśli już trafi mi się kawałek świeżej wołowiny, to najczęściej robię właśnie tradycyjne bitki wołowe w gęstym sosie. Składniki na bitki wołowe. Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność potrawy: 190kcal w 100g. Podane składniki są na 5 – 6 porcji. 1 kg mięsa wołowego (udziec, Ligawa, Rostbratel, Rostbef, łopatka) 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 4 pieczarki

Ania gotuje
Wołowina duszona w winie 90

Wołowina duszona w winie to pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Mięciutkie i rozpływające się w ustach mięso wołowe, otoczone delikatnym winnym sosem. Łatwe przygotowanie, ale z nieco dłuższym czasem duszenia, aby później cieszyć się rewelacyjnym smakiem. Kiedyś obawiałam się przygotowywania mięsa wołowego, gdyż myślałam, że trudno zrobić je tak, aby było miękkie(...)zadbamy o jego jakość. No cóż, jeśli mięso będzie ze starej krowy, to nawet najlepszy kucharz nie będzie w stanie nic z nim zrobić. Jeśli chodzi o solenie wołowiny, to największe wątpliwości są podczas smażenia steków. Według mnie z dobrej jakości sezonowanej wołowiny stek wyjdzie zawsze, czy posolimy go przed smażeniem, czy też po smażeniu. Jeśli jednak mamy wątpliwości

Kuchcik gotuje
Zupa grzybowa z wołowiną 76

wydaje się optymalną opcją, to doskonale nadają się np. na zupę. Jako że na krótko przed takim obfitującym w grzybowy plon spacerem wszedłem również w posiadanie dorodnego kawałka zrazowej wołowiny, miałem dylemat: bitki w sosie grzybowym sosie czy zupa grzybowa? Tym razem wygrało to drugie. Na naszych łamach gościł już przepis na nieskomplikowaną i szybką zupę grzybową w wersji bezmięsnej(...)razem proponujemy więc coś, co zadowoli także podniebienia niepoprawnych mięsożerców Ten przepis wymaga wprawdzie w realizacji nieco więcej czasu i uwagi aniżeli wspomniani poprzednicy. Jednak użycie odpowiedniego rodzaju wołowiny oraz potraktowanie jej w sposób podobny jak podczas przygotowywania zrazów skróci gotowanie oraz sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne. Zupę można ugotować zarówno bazując na gotowym esencjonalnym bulionie (raczej

Kulinarna Pokusa
Wołowina Curry z Chinatown Faceta w Kuchni 74

Wołowina Curry. Tradycyjnie ta duszona wołowina Curry, 咖喱 牛腩, była przygotowywana z kawałka mięsa nieznanego większości mieszkańców Zachodu. Nazywa się „rough flank” lub „outside flank” w języku angielskim i wymawia się jako „ngau lam” w dialekcie kantońskim. Jest to dość twardy kawałek mięsa, z cienką skórą i dość dużą ilością ścięgien, musi być bardzo długo gotowany, by był miękki, jest(...)przysmak Chiński, choć dla ludzi Zachodu może być trudny do zjedzenia. Restauracje takie jak na przykład, „NY Noodletown” w Chinatown lub Queens, przygotowują te tradycyjne danie z kawałków wołowiny, by była bardziej przyjazna innym nacją niż tylko Chińska.Zapraszam na wołowinę Curry z jednego gara i Woka. 👥 – 4 ⏰ – 150 minut 🇨🇳 – Chiny 🇺🇸 – USA ✅ Składniki ✅ 450 g wołowiny

RafalCook
Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym z wolnowaru 124

Dzisiaj przepis na pyszną, aromatyczną wołowinę. Podobno tak przyprawioną wołowinę można zjeść w Malezji. Oryginału nie znam, ale przepis wyglądał tak zachęcająco, że postanowiłam go przetestować. Warto! Sos  jest niezwykle aromatyczny  i niezbyt ostry. Można oczywiście dodać więcej ostrego chili.  Wołowinę watro podać z ryżem i zielonym dodatkiem, na przykład ugotowaną  na parze kapustą pak choi(...)Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy w garnku. Ja użyłam wolnowaru i uważam, że to był bardzo wygodny wybór. Polecam! Korzystałam z przepisu  ze strony  Mail Online Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym - przepis składniki

Stare Gary
Stroganow – syty i rozgrzewający 220

które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy będą zadowoleni bo zawiera sporą liczbę wołowiny :) Niektórym może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo czasochłonne, wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jednak nic bardzo mylnego… Poniżej znajdziecie przepis i listę składników do kupienia. Składniki 700g(...)wołowiny (aby Wasz budżet domowy za mocno nie ucierpiał kupcie łopatkę wołową) 400g pieczarek 750 ml bulionu 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Stroganow – przepis W dużym garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę z dodatkiem szczypty soli. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles 221

związku z tym, że otrzymałam od House of Asia wielką paczuchę z orientalnymi produktami, przedstawiam dziś pyszne i szybkie danie z akcentem azjatyckim. Makaron udon z wołowiną i grzybami jest ekstra szybki w przygotowaniu, a wiadomo im szybciej tym lepiej, szczególnie gdy nie mamy czasu na stanie nad garami. Lubię przygotowywać tego typu dania w tygodniu po pracy, kiedy zazwyczaj(...)jestem zmęczona i jedyne o czym marzę to zakopać się pod kocem z kotami i poczytać książkę;). Makaron udon gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie mieszamy z podsmażoną wołowiną i pieczarkami i podgrzewamy w pysznym słono-słodkim sosie, czego chcieć więcej? Danie jest sycące i zdrowe, i na pewno szybsze w przygotowaniu niż czekanie na dowóz gotowców Polecam także

karmelowy
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 119

Lubię wołowinę i M. też ją lubi, chociaż, że dobry jej kawałek tani nie jest - bywa u nas stosunkowo rzadko. W Polsce przyjęło się smażyć wołowinę well done, co marnuje smak wysokiej jakości mięsa. Moja mama na sam widok "różowego" zaczyna się krzywić, a brat patrzy na talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki(...)pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól  - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso jest bardzo chude) Przygotowanie wołowiny: Istnieje kilka złotych zasad podczas przygotowywania wołowiny tego typu. Po pierwsze musi mieć ona temperaturę pokojową. Po drugie nie wolno solić jej przed

Życie zamknięte w smaku
Sałatka meksykańska – Król sałatek. 71

Sałatka w stylu meksykańskim z mieloną wołowiną, trzema sosami i nachosami to fantastyczna propozycja sałatki na imprezę. Wygląda bardzo atrakcyjnie i smakuje wybornie. SKŁADNIKI: Wołowina: 1 czerwona cebula 500 g mielonej wołowiny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kuminu chilli do smaku sol do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru lub kostka czekolady 1 łyżka oleju do smażenia Salsa(...)kwaśnej śmietany 1/2 szklanki majonezu sol do smaku Ponadto: 1/2 opakowania nachos 1/2 główki sałaty lodowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy garsc startego cheddaru WYKONANIE: Usmażyć wołowinę: na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na gorącym zbrązowić wołowinę. Kiedy wołowina się obsmaży, dodać do niej pokrojona w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości. Pod koniec smażenia mięso doprawić przyprawami

Pani M - kuchnia smakowita
Pieczarki faszerowane wołowiną 148

Pieczarki faszerowane wołowiną, warzywami i serem mozzarella , zapiekane w piekarniku. Uwielbiam kupować duże pieczarki, które wyglądają jak portobello, gdyż idealnie nadają się do faszerowania i zapiekania. Ostatnio podawałam przepis na Pieczarki nadziewane kaszą i serem . Dzisiaj polecam kolejny mój pomysł na to danie: Pieczarki faszerowane wołowiną. Pyszne, proste i szybkie danie mięsne. Do farszu wykorzystałam mieloną wołowinę, podsmażone ogonki pieczarek(...)paprykę, ser mozzarella. Przepis na pieczarki faszerowane wołowiną, warzywami i serem mozzarella. Składniki na 8 sztuk dla 2 osób: 8 dużych pieczarek posiekane ogonki pieczarek 1 mały por 150 g mielonej wołowiny 2 łyżki siekanego sera mozzarella ½ czerwonej papryki olej rzepakowy sól, pieprz, majeranek do smaku Jak przygotować pieczarki nadziewane wołowiną i warzywami? Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki. Wykręcamy ogonki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania