mięso - 63110 przepisów (strona:38/4208)

Pierogi z mięsem 275

Możesz je zrobić tego samego dnia lub dnia następnego po ugotowaniu domowego rosołu, dzięki temu w pełni wykorzystasz składniki które gotowały się w rosole. Do przygotowania farszu używa się mięsa wołowego. Możecie do przygotowania rosołu kupić pręgę wołową, antrykot lub szponder. Najczęściej rosół gotuje się na z kawałkiem szpondru, jednak ten często na sporą część kości i mniejszą ilość mięsa(...)usunięciu kości jak najbardziej będzie nadawał się do przygotowania farszu mięsnego. Możecie kupić także niewielką ilość pręgi lub antrykotu, wtedy ilość mięsa ugotowanego w rosole będzie dużo większa i starczy naprawdę na pokaźną ilość pierogów z mięsem. Polecam Ci także przepisy: – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną

nietylkopasta.pl
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 217

Mięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka, jest niezwykle popularne w Polsce. Ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się jako baza do bardzo wielu potraw. Można je gotować, dusić, piec, smażyć i grillować. Świetnie komponuje się z niemal wszystkimi przyprawami – filety z kurczaka można więc przyrządzić na ostro lub łagodnie, a także w słodkiej wersji (rewelacyjnie komponuje(...)się z wieloma owocami, np. śliwkami lub ananasem). Dodatkową zaletą piersi z kurczaka jest ich naprawdę szybkie przygotowanie, ponieważ mięso nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Jest tylko jeden kłopot – nieodpowiednio przyrządzone filety szybko stają się suche i twarde. Jak temu zaradzić? Jak przygotować soczyste filety z kurczaka? Wielu osobom filety z piersi kurczaka rzeczywiście kojarzą się z mięsem twardym

CookMag
Pieczony filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym 188

znalazłam przepis na pieczoną pierś indyka. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie tutaj . Oczywiście musiałam trochę pozmieniać. Przede wszystkim zmieniłam trochę zalewę (zmniejszyłam jej ilość, ponieważ miałam trochę mniejszy kawałek mięsa, i zastąpiłam ocet winny trochę mniejszą ilością zwykłego octu). Nie chciało mi się także moczyć mięsa w solance, więc sól dosypałam do marynaty. Pieczeń wyszła soczysta, słodkawa (ale tego można(...)sojowy, miód, ocet i powidła. Całość zagotuj, a następnie gotuj przez mniej więcej 1 minutę na małym ogniu. Po tym czasie zalewę zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Mięso umyj i ewentualnie oczyść z błon i pozostałości krwi. Do dość dużej miski wsyp sól i wlej trochę wody. Całość mieszaj do momentu, gdy sól się rozpuści. Do solanki włóż

blog.moje-pasje.info
Cukinia faszerowana mięsem 164

Cukinia faszerowana mięsem to mój koszmar z dzieciństwa. Szare mięsko, wodnista cukinia i coś, co w założeniu miało być serem, doprowadzało mnie do łez. Moja mama osiągnęła mistrzostwo w tej perwersji i czasem mieszała mięso z ryżem, dziwiąc się, czemu nie jemy, skoro gołąbki lubimy. Z biegiem czasu, kiedy dziwne lata ustroju słusznie minionego minęły, pojawiać się zaczęły przyprawy(...)znienawidzona cukinia faszerowana mięsem zaczęła być zjadliwa. Okazało się, że nie tylko ja mam wspomnienia niekoniecznie miłosne, jeśli chodzi o cukinie faszerowane mięsem i cukinie faszerowane jako takie. Najcierpliwszemu na dźwięk słowa „cukinia” zaczyna latać nerwowo powieka i to nie bynajmniej z ekscytacji. Dorosłość jednak wymaga poświęceń oraz stawianiu czoła swoim demonom. No kurde! Przecież ta cholerna cukinia musi mieć

ladykitchen
Whiskey steak – steki wołowe z rostbefu w marynacie whiskey 194

Najczęściej kiedy mamy ochotę na steki kupujemy je odpowiednio wcześniej – żeby zdobyć dobre, sezonowane mięso albo ładne, równe kotlety. Czasami zdarza się, że w sklepie zostają resztki i wyboru nie ma, bo co dobre – ‚wyszło’ szybko. Kiedy nie mogę mieć najlepszego mięsa staram się temu trochę gorszemu dodać smaku i marynuję je, żeby skruszało. Marynata z whiskey nie ma sobie(...)równych i nawet ze średniej jakości steku zrobi fantastyczny kawałek mięsa! Jakoś nam się tym razem trafiły dwa nie za piękne steki z rostbefu. Jak na złość – każdy inny. Jeden bardziej przerośnięty tłuszczem i czerwony, drugi chudszy, jaśniejszy, młodszy i bardziej zbity. Przypomniała mi się marynata, z której korzystałam kiedyś przy okazji podobnego mięsa – i tutaj zagrała świetnie! MARYNATA WHISKEY

Karo in the Kitchen
Cukinia faszerowana mięsem 168

Cukinia faszerowana mięsem to mój koszmar z dzieciństwa. Szare mięsko, wodnista cukinia i coś, co w założeniu miało być serem, doprowadzało mnie do łez. Moja mama osiągnęła mistrzostwo w tej perwersji i czasem mieszała mięso z ryżem, dziwiąc się, czemu nie jemy, skoro gołąbki lubimy. Z biegiem czasu, kiedy dziwne lata ustroju słusznie minionego minęły, pojawiać się zaczęły przyprawy(...)znienawidzona cukinia faszerowana mięsem zaczęła być zjadliwa. Okazało się, że nie tylko ja mam wspomnienia niekoniecznie miłosne, jeśli chodzi o cukinie faszerowane mięsem i cukinie faszerowane jako takie. Najcierpliwszemu na dźwięk słowa „cukinia” zaczyna latać nerwowo powieka i to nie bynajmniej z ekscytacji. Dorosłość jednak wymaga poświęceń oraz stawianiu czoła swoim demonom. No kurde! Przecież ta cholerna cukinia musi mieć

ladykitchen
Kminkowa marynata do karkówki z grilla 208

Grillowanie to jeden z najbardziej polecanych sposobów przygotowania mięsa. Niestety nie ten tradycyjny z rusztem, rozpałką i dymem, bo to gwarantowany rak, ale grill elektryczny lub dobra patelnia grillowa. Dla tych co nie mają czasu na wielogodzinne grilowanie patelnia grillowa jest najlepszym rozwiązaniem. Dla zwolenników ogrodowego grillowania ten elektryczny jest idealny. Warto zainwstować w dobry model, by służył przez długie(...)lata. Jak grill, to wiadomo - karkówka. Gwarantem smaczej karkówki jest samodzielne przygotowanie marynaty. Sklepowego mięsa w gotowych marynatach raczej nie polecam. To najczęściej mięso już nie pierwszej świeżości, peklowane i pełne konserwantów. Najlepiej wybrane przyprawy rozetrzeć w moździerzu, następnie wmasować w mięso, skropić olejem i odstawić do marynowania. Sekretem miękkiego, aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie i bogata mieszanka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 222

GRILLOWANA RYBA PODANA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! POMYSŁ NA PYSZNY I ZDROWY OBIAD! GRILLOWANY SZCZUPAK! Dobrze wiecie, że bardzo lubię jeść ryby, pewnie dlatego, że nie przepadam za mięsem. Mięso jadam dość rzadko, ponieważ bardzo trudno dzisiaj znaleźć mięso dobrej jakości, zazwyczaj mamy do wyboru albo dwutygodniowe hodowlane kurczaki, pasione wszystkim aby tylko szybko rosły, albo mięso wieprzowe. Dobrą(...)wołowinę kupić, to jakiś cud, wszędzie tylko kurczak, i wieprzowe, ewentualnie jakaś kaczka.  Jeśli spotykam mięso wołowe, w sklepach mięsnych, to raczej nie ma ono, nic wspólnego z ładnie przerośniętym kawałkiem mięsa. Niestety takie realia naszego kraju. W Polsce, niestety nie są hodowane krowy, o dobrej strukturze mięsa, oczywiście są miejsca - rolnictwa, które odnawiają jakieś gatunki

SMYKWKUCHNI
Szynka cielęca pieczona w rękawie 251

reszta to już tylko i wyłącznie chęci oraz trochę poświęconego czasu. Efekt jest niewątpliwie wysiłku wart, bo otrzymujemy wędlinę smaczną, zdrową i świeżą.  Składniki na 1 małą szynkę: MIĘSO I AKCESORIA: 8 00g szynki cielęcej siatka wędliniarska do szynki - kawałek ok 2 5 -30cm rękaw foliowy do pieczenia - kawałek ok 30cm; u mnie marki GOSIA; MARYNATA: 1/4 łyżeczki(...)pieprzu białego 1/4 łyżeczki czosnku granulowan ego 1/4 łyżeczki ziół prowansalski ch 1/4 łyżeczki s oli 2 ł y ż ki olej u rzepakowego 1 łyżeczka octu jabłkowego Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wcisnąć w siatkę wędliniarską, zawijając następnie na supeł jej obydwa końce. Najlepiej kupować zwarty kawałek mięsa, w przeciwnym wypadku będzie trzeba go ciasno zwinąć i ścisnąć

Grunt to przepis!
Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen 125

wino wytrawne „do gotowania” – zastrzelcie mnie, ale zapomniałam na co padło Masło Mleko Świeża szałwia 3-4 sztuki korzenia pietruszki Szalotka Czosnek sól/pieprz do smaku Przygotowanie: Akt 1 Mięso. Mięso ma być w temperaturze pokojowej. Steki musnęłam uprzednio przygotowanym w akcie 2 masełkiem szałwiowo-czosnkowym i oprószyłam pieprzem. Akt 1.5 Puree z pietruszki. Korzeń pietruszki ugotowałam w lekko osolonej(...)opakowaniu. No dobra… chlusnęłam jeszcze do nich solidne 150 ml białego wina. Przyszedł czas na obieranie, czym zajął się M, bo ja to nie mam nerwów. Ślicznie wydłubał całe mięso z większości raków (4 sztuki zostawiliśmy w całości), które trafiło do aktu 4. Akt 4 (robił M <3) Sos. 2 szalotki oraz 2-3 ząbki czosnku drobno posiekał

Kate's Kitchen
NA ŚWIĘTEGO MARCINA NAJLEPSZA GĘSINA 177

Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej przygotowywałam zawsze gęsinę dla męża, który od zawsze jest wielkim smakoszem tego gatunku mięsa, dla reszty rodziny była kaczka). Długi czas trwało przekonanie się do gęsiny, ale jak już się rozsmakowaliśmy, to nadrabiamy zaległości i od kilku lat gęsina króluje u nas na dobre(...)okresie zdecydowanie o nią łatwiej, bywa nawet w Lidlu i Biedronce... To dostępna jest praktycznie przez cały rok. Jak nie świeża, to mrożona. Polecam bardzo gorąco, smak tego mięsa zaskakuje, oczywiście bardzo pozytywnie. I choć smaży się dłużej niż kaczka, to warto poświęcić jej ten czas, bo naprawdę jest tego warta. Tym bardziej, że w trakcie smażenia możemy przygotować

Smaczne Zdrowe
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 886

postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten pieczony schab to pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama na każde święta piekła mięsa. A to schab właśnie, a to boczek a to pierś z indyka. W sumie to smakowały doskonale jako wędlinka właśnie, ale na różnego rodzaju święta, stosowało się je też jako mięsko(...)szczerze, że sklepowe wędliny jakoś mnie nie urzekają. Nawet ostatnio, zdradziłam swojego dostawcę wędlin i kupiłam szynkę z małej wędzarni. Problem w tym, że szynka nie smakowała w ogóle mięsem, a w fakturze widziałam malutkie, malusieńkie dziurki, takie idealne jak od igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:) Jeśli i Wy macie dość

Mieszam w Garnku
Paprykarz z Mięsem Wieprzowym 160

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebować: około 500 g mięsa wieprzowego sok z połowy cytryny (około 30 ml) duża szczypta cząbru duża szczypta tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 2 szczypty pieprzu 2 duże papryki czerwone 600 g pomidorów(...)kukurydzianej 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypt papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia 1/2 szklanki wody (około 125 ml) Link do filmu z przygotowania: Paprykarz z mięsem wieprzowym Przygotowanie: Najpierw przygotuję mięso: Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i przekładam do miski. Następnie dodaję cząber, tymianek, majeranek, pieprz, sok z cytryny i dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje