Sałatka bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Kwaskowaty posmak jabłka i ostrość pora sprawia, że idealnie pasuje jako dodatek do mięs. Składniki: 1 duże kwaśne jabłko
IMPRESJA SMAKUJedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki
Kuchnia Pełna PasjiAle pyszna :P Aromatyczna i taka rozgrzewająca. Dzięki przyprawom z Ziołowego Zakątka , zupka nabrała ciekawego smaku, dzięki któremu stała się jeszcze smaczniejsza :) Gotowana wyłącznie na wywarze
Zdrowie na języku :PPrzy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często
Magiczna kuchnia Dariiwybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach. Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki(...)wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru. Nie ma potrzeby moczenia fasoli czarnej na całą noc jak robimy w przypadku naszego polskiego jaśka. CZĘŚĆ DRUGA - MIĘSO: Potrzebujemy pół kilo żeberek, nóżkę i ogonek świnki. Kroimy w kawałki. Aby uczynić mięso jeszcze smaczniejszym możemy zostawić je na noc w garnku obtoczone w soli. Sól penetruje mięso
Smaki BrazyliiŚmiało mogę napisać, że to jedna z najlepszych rzeczy jaką jadłam i nie tylko ja tak uważam. Danie proste, tradycyjne jeśli chodzi o dobór składników. Zachwyca
Dzieje kuchennej WiewióryOprócz słodkości w weekend jedliśmy również dania nie słodkie. Jak co sobotę piekłam pizzę a w niedzielę mieliłam, tylko czasu na posta nie miałam :( upiekłam papryki
Dzieje kuchennej WiewióryNiedawno wróciłam do domu. Piękne słońce i prószący śnieżek sprawił, że aż chciało się iść... tymczasem nim ruszyliśmy do szkoły słońce zaszło i zaczął wiać wiatr
Dzieje kuchennej Wiewiórydodatkowosól peklująca w ilości przewidzianej przez producentaosłonki białkowe lub barierowe (o średnicy 5,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia. 2 x ok 40 cm przygotowanieWszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę, nie mieszając ich ze sobą. Rozdzielić do trzech miseczek- mięso kl I, mięso kl II, mięso kl III i cielęcina razem. Zapeklować na sucho(...)każdej dodać odpowiednią ilość soli peklującej, przełożyć do trzech foliowych woreczków i wstawić do lodówki na 48 - 72 godziny. Po tym czasie mięsa należy zmielić. Wieprzowinę kl. I rozdrobnić na sitku 20mm lub na szarpaku ( użyłam sitka nr 10)Mięso kl. II rozdrobnić na sitku 14mm (ja użyłam 8mm).Mięso kl. III i cielęcinę rozdrobnić na najdrobniejszym
Stare Garycienkich plastrach na zimno. Piekłam wg przepisu znalezionego na stronie Simply Recipes. Przepis nie wymagający wielu składników. W przypadku rostbefu jest to moim zdaniem zaleta, gdyż mięso jest samo w sobie dobre i nie ma potrzeby zbyt mocno go doprawiać. Pieczeń wyszła poprawna, ale bez rewelacji. Z przyjemnością stwierdzam, że rostbef kupowany przeze mnie na rynku nie ustępuje(...)temu brazylijskiemu (Lidlowemu), a może nawet jest smaczniejszy. Oczywiście chętnie zrobię powtórkę, o ile mięso się znowu pojawi. A przepis na rostbef z czosnkiem, mimo małych uwag do mięsa, polecam.składniki1,3 do 1,6 kg rostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu)oliwa z oliwek8 ząbków czosnkuSól i pieprzPrzydatny jest termometr mięsaNa sos:Czerwone wino, bulion
Stare GaryPropozycja na przygotowanie pysznego obiadu ze schabem w roli głównej.Mięso upiekłam w rękawie foliowym.Jest to doskonały sposób na pieczenie nie tylko mięsa,ale także warzyw i ryb.Tak upieczony schab nigdy nie będzie suchy.Proste w przygotowaniu,wyśmienite mięso na swiąteczny stól i na niedzielny obiad, a także na przyjęcie znajomych lub przyjaciół.Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa(...)śliwek.Mam patent na idealne naciecie przez środek .Schab położyć na jednej z przeciętych stron i z góry na dół powoli wbijać nóż.W wydrążony tunel wcisnąć śliwki.Mięso natrzeć olejem i przyprawa warzywną lub ulubionymi ziołami.Natarłam tymiankiem,solą i pieprzem.Gdy używasz ziół nie zapomnij posolić mięsa.Olejem smaruje tylko po to,by przyprawy lepiej sie trzymały Przyciać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli zostały Wam jakieś kawałki różnych mięs i warzyw to nic nie wyrzucaj ( oczywiście jeśli nadają się jeszcze do spożycia ) tylko zrób pyszny farsz do pierogów
Ewa w kuchni