mojprzepisna.pl | Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę, a kuchnia zamienia się(...)momentu, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk czy do mieszadła, ciasto ma być elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia
moj przepis naMięso rozpływające w ustach jest królem każdego obiadu. Takie są te roladki. Miękkie, delikatne, aromatyczne, z dodatkiem kiszonego ogórka i kalarepy oraz słodkiej papryki i pieprzu, które świetnie współgrają ze sobą podkręcając przeróżne smaki - od słodkości, przez kwaskowatość, po lekką ostrość. Podstawą jest uzbrojenie się w cierpliwość i przeznaczenie odrobiny czasu na duszenie mięsa, a na pewno jeszcze(...)zagości na Waszych stołach! :) Wołowe roladki z ogórkiem i kalarepą Składniki: 500 g mięsa wołowego (najlepiej polędwica) 3 ogórki kiszone mała kalarepa 2 cebule olej kokosowy 2-3 szklanki wody przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka Mięso kroimy na niewielkie kawałki (ok. 5 cm) o grubości 1-2 cm i rozbijamy tłuczkiem. Warto przyłożyć na mięso woreczek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Temat tego co można zrobić z mięsem z rosołu powraca u nas co pewien czas. Propozycji było już kilka, a jedną z nich krokiety nadziewane „rosołowym” i pieczarkami. Dzisiaj nawiążemy ponownie do tego pomysłu wykorzystując podobny, choć niezupełnie taki sam farsz. Tym razem jednak nadziejemy nim nie placki naleśnikowe, lecz pierogi. Wykorzystamy do tego celu poprzedni przepis na ciasto(...)złoto-rumiano i chrupiąco na oleju lub smalcu, zaś na półmisku posypmy zeskwarzonym wędzonym boczkiem. Obok postawmy koniecznie czerwony barszcz lub po prostu rosół, z którego pochodzi mięso. Tak podana, ta teoretycznie niewyrafinowana potrwa, staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów – nie tylko smaku Taki farsz można przygotować teoretycznie z każdego mięsa – zarówno drobiowego jak i wołowego. Bo z nich zwykle
Kulinarna Pokusamoże opanować każdy. Ja swoich proporcji nauczyłam się z biegiem lat.. Testowałam wiele przypraw i wiem, że prostota w smaku jest najważniejsza. Pamiętajmy, aby nie zabić samego smaku mięsa. Tutaj liczy się delikatność a nie nachalność aromatów. Kolejną sztuką jest parzenie wędliny. W moim rodzinnym domu na każde święta Mama wyjmowała szynkę z pekli i delikatnie ją parzyła. Zasada(...)jest jedna - każdy kilogram mięsa parzymy 60 minut w maksymalnie 75-80' C. Jak to realnie wygląda w garze? Na wrzątek wkładamy zapeklowane mięso, skręcamy moc ognia na minimum, woda ma delikatnie "pykać" i kręcić wirki. Tak parzymy wg wagi mięsa. Dziś proponuję Wam moją domową klasykę - baleron parzony z rozmarynem i liściem laurowym. Tak przygotowane mięso jest wspaniałe
kawawszklancewołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama, jedyne czego wymaga od Was to chwili uwagi i naprawdę ładnego, wołowego mięsa. Do bitek lubię kupować pokrojone i poporcjowane już mięso wołowe, zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę. Kroję je tylko na mniejsze kawałki i ładnie, cienko je rozbijam. Jeśli kupiliście wołowinę(...)wzdłuż włókien. Kotlety należy cienko rozbić, ale nie porwać. Powinny mieć około pół centymetra grubości. Ja lubię bitki małe, takie na dwa-trzy kęsy. Pokrojone i cienko rozbite mięso tylko pieprzymy z obu stron. Nie solimy wołowiny przed smażeniem żeby nie stała się podeszwą. Posolona – mimo długiego gotowania czy duszenia – pozostanie sztywna. Na patelni rozpuszczam i mocno podgrzewam 1/3 masła
Karo in the KitchenSposób zatytułowania tego przepisu – pieczony udziec z indyka – właściwie nie mówi zbyt wiele nt. tego dania. Z drugiej jednak strony, z samym mięsem z indyka naprawdę nie robię tu wiele więcej oprócz jego upieczenia w ziołach i sosie własnym. W gruncie rzeczy sens temu daniu nadaje dopiero połączenie upieczonego mięsa z duszoną marchewką oraz pieczonymi ziemniakami . W tym sensie stanowi(...)moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe, co brak czasu. Bo choć czas pieczenia mięsa jest dość długi
Kulinarna Pokusasklepowe " wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :) Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest to obecnie jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów domowych :) Składniki Proporcje(...)kilogram mięsa i czas peklowania 12 dni Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 12 dni 1 kg szynki z tłuszczykiem 0.65 kg szynki z tłuszczykiem 400 ml wody 300 ml wody 32 gramy peklosoli 21 gramów peklosoli Do obliczania ilości soli peklowej korzystam z zamieszczonej na portalu wedlinydomowe.pl tabeli Dziadka i Szczepana . Sprzęt szynkowar " Singiel
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś kolejny dzień bez przepisu, za to z makaronem, który wyszedł spod ręki PanaMęża :)
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Po raz kolejny się chwalę... Mężem i jego zapiekanką ziemniaczaną, która była przepyszna! :) Uprzedzając jakiekolwiek pytania: tak, ona była krojona łyżką cedzakową ;)
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!