salsa - 854 przepisów (strona:40/57)

Śledzie z orzechami----Herring con le noci 120

acqua bollente , scolarli, cospargere con l'aceto . In padella , scaldare due cucchiai di olio d'oliva , funghi affettati e frutta secca , friggere due o tre minuti , aggiungere la salsa di soia , condire con sale e pepe . Lasciate raffreddare . Aringhe Chopped a strati in un vaso e poi strato di funghi - noce, fino a quando tutti gli ingredienti sopra dei funghi

w mojej kuchni
Rozgrzewająca zupa z kukurydzy konserwowej 185

zmiksować zupkę. Ja do miksowania swojej zupy, użyłam nowości od Russell Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka

kolorowotorcikowo
Guacamole - poczuj smak Meksyku 137

Guacamole - sos, salsa, dip, pasta. Ile smakoszy tyle określeń tej fantastycznej propozycji. Jedno jest pewne, pośród wielu modyfikacji i wariacji na temat guacamole, jego niekwestionowanym, głównym aktorem jest zielone awokado. Nie zamierzam przekonywać Cię o jego cudownych właściwościach, bo każdy świadomy konsument wie co dobre i wartościowe. Guacamole znajduje się jako moja propozycja urozmaicenia Twojego codziennego menu. To świetna alternatywa

Mój Smak na Życie
PLACKI Z KALAFIORA Z CURRY Z SOSEM JOGURTOWO - MIĘTOWYM 165

bułką tartą. Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka łagodnej przyprawy curry w proszku

Kuchnia w opałach
SMAŻONY BAKŁAŻAN Z SALSĄ POMIDOROWO - PAPRYKOWĄ 96

zrobić: Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości około 1 centymetra. Każdy plaster solidnie posolić, aby bakłażan wypocił goryczkę. Odstawić na około 30 minut. W tym czasie przygotować salsę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić go razem z szalotkę i papryką w drobną kostkę. Dodać drobno posiekany czosnek i bazylię. Skropić oliwą, doprawić solą i pierzem, dobrze wymieszać

Kuchnia w opałach
Wegetariańskie chili con carne w tortilli / Vegetarian chili con carne in a tortilla 193

całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną fasole i kukurydzę. Przykrywam i duszę kolejne 5 minut. Dosmaczam solą i pieprzem.Podaję zawinięte w podpieczona tortillę z sosem czosnkowym, salsą pomidorową i surówkami

Magiczna kuchnia Darii
Tacos - placki domowym sposobem 386

zostawiam do ostygnięcia, aby zachował ładny kształt. Jeżeli zbyt długo będziecie smażyć placki to zrobią się twarde - ale nic straconego - można je połamać i zjadać jako przekąskę z salsą

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka z komosą i awokado 169

zdrowe więc rekompensują dodatek 'złej' rzodkiewki ;)A wracając do samej sałatki, to jest to połączenie bardzo zdrowej i wartościowej komosy ryżowej, z awokado, rzodkiewką i jajkiem w cytrynowej salsie, która nadaje świeżości potrawie.Całość bardzo sycąca i smaczna i gdyby nie 'ta' rzodkiewka, bez żadnego wahania napisałabym, że zdrowa! Do tego kromeczka chleba (albo i nie) i kolacja gotowa

Kraina Miodem Płynąca
Łosoś z salsą awokado 151

minut.Awokado obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy posiekaną cebulę, świeżą kolendrę, sok z limonki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Łososia przekładamy na talerz i nakładamy po 2 łyżki salsy na rybę.Podajemy z bagietką :)SMACZNEGO

Kredowe Menu
Moje pesto 142

włoskiej kuchni, i racja, jednak mało wiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos istniał już w Persji. Niektórzy tłumaczą nawet, że jest to sos, który ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy wspomnieli o sosie z czosnkiem i różnymi ziołami. Ostatecznie

Gotowanie to kochanie
Śledzie po sułtańsku 255

śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować.Inne pomysły na śledzie:Śledzie w musztardowym sosie z koperkiemśledzie w pikantnej salsie.śledzie z marynowanymi grzybamiŚledzie w cytrusowej marynacieŚledzie z marynowanymi warzywami.Śledzie po sułtańsku będą gościć na moim stole wigilijnym, nie można im się oprzeć, są po prostu pyszne! Śledzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Guacamole" z serem pleśniowym i oliwkami 117

Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.Nie przedstawiam oryginalny przepis na guacamole. Ponieważ w tradycyjnym przepisie do awokado dajemy tylko limonkę, sól, czosnek oraz świeżą kolendrę. Ja postanowiłam dodać serek pleśniowy oraz oliwki, dla  zaostrzenia smaku. Pasta idealna do grzanek. Należy ją szybko zjeść bo awokado się utlenia i czernieje, nawet pomimo skropienia cytrynką. Nie jest

Bon Appetit Małgorzaty
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 137

Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana. Tyle informacji podaje Wikipedia :) Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł" :DSwoją

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb nadziewany warzywami 128

kolejne pół godziny do wyrośnięcia, po czym posmaruj opcjonalnie jajkiem i piecz w 200 °góra- dół 40 minut. Po czym podawaj na gorąco jak i na zimno z pomidorową salsą. SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 414

Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem.  U nas każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybamiPrzetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie oraz Śledzie z marynowanymi warzywami.Polecam Wam ten przepis na Wigilijne Śledzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię