jeszcze ten cudowny zielony kolor... Wypróbujcie koniecznie! Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3 O popularnym w kuchni śródziemnomorskiej zielonym sosie pisałam Wam już przy okazji młodych ziemniaczków z salsą verde i jajkiem sadzonym . Jego francuska wersja nazywa się sauce verte i różni się od poprzednio prezentowanej na blogu wykorzystaniem cytryny zamiast octu winnego jako kwaśnego składnika. Świeże zioła możecie
Chilli Czosnek i Oliwatakie nasze polskie szaszłyki, mogą być pokrojone w kostkę lub pokrojone w paseczki, zwinięte w harmonijkę i nabite na patyczki. Ostatnio przygotowywałam satay z kurczaka , który podałam z salsa ananasową. Dzisiaj przygotowałam Satay z indyka pikantny. Uwielbiam mój Unold Multi 3 w 1 wykorzystuję go regularnie do grillowania mięsa. Satay jest pikantny gdyż do marynowania mięsa indyka wykorzystałam 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszło mnie na kuchnię meksykańską. Ostatnio wracałam myślami częściej niż zwykle do pewnej meksykańskiej knajpki, w której miałam przyjemność kilka razy jadać. Wiadoma sprawa - tacosy, enchilady, nachosy z salsą i guacamole, mmm... Rozmarzyłam się :) Oprócz tych wszystkich znanych nazw była tam też jedna potrawa, której nigdy wcześniej nie jadłam. Casserole. Kiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie
Ratunku obiadkrążki cebulowe, grillowane warzywa lub tagiatelle. My zajadałyśmy z frytkami.. bo jak już pojeść to porządnie ;) Ponadto do każdej porcji serwowane są wyśmienite sosy robione na miejscu: sos salsa, sos z zielonego pieprzu i sos miodowo-musztardowy ( mój faworyt - zjadłam prawie cały ... taki był dobry :) ) Jako drugi, na stole pojawił się Angus , czyli stek z argentyńskiej wołowiny
kolorowotorcikowouzyskać aromatyczne mięso. Testowałam już wiele różnych przypraw przeznaczonych do dań meksykańskich, i mogę stwierdzić, że ta mieści się w moim TOP 3. Zalicza się do niego także przyprawa „Salsa de yucatan” Kotanyi oraz przyprawy firmy El Tequito, które dostępne są w Lidlu, zazwyczaj przy okazji tygodnia meksykańskiego. Jeśli chodzi o najgorszą na jaką trafiłam, to zdecydowanie była
Mania Gotowaniapyszna. Mowa o zapiekanych nachosach. Mój przepis wymaga niewielu składników a mianowicie: paczka Nachos ( ja najbardziej lubię te o smaku naturalnym) salami fasola czerwona ser żółty sos pomidorowy, salsa, ketchup Przygotowanie: Salami kroimy w paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy na tarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś naczynia do pieczenia
Olikowa kuchniasól pieprz Cebulkę drobno kroimy. Ja osobiście wolę lekko przysmażoną. Ale można dodać surową. Wszystko razem mieszamy. Formujemy mniejsze kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy. Ja podałam z salsą słodko-kwaśną
Olikowa kuchniaPost Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojesłoiczku. Ajvar jest pastą bałkańską, która bazuje na pieczonej papryce, pomidorach i bakłażanach. Można ją używać na różne sposoby jako sos do makaronu, smarowidło do kanapek czy po prostu salsa. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu. Przygotowując ajwar skorzystałam z tego przepisu . Składniki: 3kg czerwonej papryki 3 bakłażany 6 pomidorów 3 ostre papryczki 1,5 szklanki oleju (ja użyłam
Brzuszki Łakomczuszkizupy pomidorowej. Może kiedyś taka wersja pomidorówki doczeka się tu osobnego wpisu. Dziś natomiast komosę ryżową wykorzystałam do usmażenia małych, rumianych i chrupiących placuszków. Podane z pomidorową salsą lub sałatką są idealne na tak gorący, letni dzień. Placuszki z quinoa składniki na 10 placuszków 80 g quinoa 50 g tartego parmezanu 60 g serka naturalnego typu Philadelphia 1 jajko
Przysmaki Karolkimięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich pierożków. Zapraszam na przepis. Empanadas z fasolą i hiszpańską kiełbasą + pikantny dip śmietanowy duża porcja, na ok. 7-8 osób Do ciasta należy przygotować
Ratunku obiadząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka chili 3 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 płaska łyżka brązowego cukru 2 łyżki gotowej salsy meksykańskiej 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka octu winnego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz Wykonanie: Skrzydełka kilkakrotnie wypłukać, a następnie
Pasja Smakukurczaka i jeden pomidorek koktajlowy. Chociaż dopuszczona jest także dowolność w tym względzie. Szaszłyki grillować do czasu, aż mięso będzie upieczone. Do szaszłyków świetnie pasują dipy lub salsa z pomidorów i czerwonej cebuli
Pasja Smakukostkę czarne oliwki. Tak przygotowaną pastą nadziewać połówki jajek. Posypać odrobiną czarnuszki, świeżo mielonym czarnym pieprzem obłożyć połówkami oliwek oraz posypać rzeżuchą. Idealnie smakują z pomidorową salsą
Magiczne Życie Marty