salsa - 854 przepisów (strona:41/57)

Śledzie z marynowanymi warzywami 239

różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie.  Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grüne-Sauce-Kräuter-Zielony sos frankfurcki 158

tradycji , jedza go rowniez w dni powszednie i to nie tylko wiosenne.Jego historia zaczyna sie kilka wiekow temu dzieki Hugenotom,ktorzy sprowadzili go z Francji.Zielony francuski "Sauce Verte"( wloska Salsa Verde) zostal przystosowany do miejscowych warunkow i pojawil sie w nim zestaw miejscowych ziol,ktore decyduja o jego charakterystycznym smaku.Corocznie-zawsze w maju odbywa sie we Frankfurcie Grüne-Sauce-Festival

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Programy kulinarne: Pyszne grillowanie 217

wykonaniu przepisy.W programie podano następujące przepisy na potrawy z grilla:kanapka z grillowanym rostbefem oraz warzywamidomowy sos barbecuekarkówka w dwóch odsłonach, czyli w dwóch pysznych marynatachgrillowane owoce z salsą miętową

WojnaNaSmaki.pl
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 234

Przygotowując ostatnio salsę pomidorowo - paprykową do ryby postanowiłam z tak przygotowanych warzyw zrobić zupę - krem. Bardzo lubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :)Składniki:3 większe pomidory,3 średnie czerwone papryki,1,5 - 2 litry

Codzienna kuchnia niecodzienna
Frankfurcki zielony sos 191

sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte. Podstawą oryginalnego przepisu są świeże zioła, a przede wszystkim szczypior, szczaw, anyż, pietruszka, ogórecznik, trybula i rzeżucha. Jeśli nie uda Wam się

Food Square
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 146

każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są   mączyste, wystarczą 3 łyżki)- sól, pieprz

W poszukiwaniu inspiracji
Wieczór panieński w duńskim wydaniu. I orzechowe, kruche ciasteczka 138

przyszła pora na lunch i odprężającą grę w mini golfa, przy której nie trzeba biegać i się pocić. Chyba wszystkie doceniłyśmy tę małą przerwę...Następnie udałyśmy się na lekcję salsy. Jeśli ktoś spróbuje mi wmówić, że przy tym nie można się zmęczyć, to go pacnę. Godzina, podczas której nie stałam dłużej niż kilka minut, gdy instruktorka pokazywała kroki, wycisnęła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym 216

grubych oczkach.Podawać z nachosami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z warstwy awokado można zrezygnować.Ilość czosnku w awokado można dowolnie modyfikować, można także zrezygnować z jego dodatku.Sos meksykański można zastąpić salsą meksykańską lub sosem chili.W przypadku rezygnacji z czosnku w awokado można użyć serka o smaku czosnkowym.Źródło przepisu: Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Śledzie w cytrusowej marynacie 859

jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie. Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Ja najbardziej lubię śledzie marynowane w occie. Ale w tym roku ja wzięłam śledzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z mango i kurczakiem 239

kolendry i olej, solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy.Na talerzu układamy pokrojoną sałatę lodową, na niej pokrojone w plastry piersi, a na wierzch salsę z mango. Ozdabiamy świeża kolendrą

Kulinarne przygody Gatity
B... Bruschetta w 2 wariantach! 157

odkryłam, ale nadziwić się nie mogę, że tak dawno jej nie przygotowywałam! Prosta w przygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha!Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać w piłę z kolegami z pracy :D), więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem

Kitchens Alphabet
Proste guacamole 173

Guacamole to meksykańska salsa przyrządzona z awokado. Może być dodatkiem do tortilli, tacos lub do jakiegokolwiek meksykańskiego posiłku. Szybko się ją robi i świetnie smakuje.Składniki:2 dojrzałe awokadosok z 1 limonki2 ząbki czosnkusólpieprzPrzygotowanie:Awokado obrać, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać sok z limonki i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i doprawić.Smacznego

Oryginalny smak
Fajita z kurczakiem 983

Fajita to klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest pyszna, kolorowa, aromatyczna i można samemu komponować składniki, które nakładamy na tortille. Gorąco polecam  Składniki:3 piersi z

Oryginalny smak
Indyjskie samosy wypełnione warzywami 197

kleiło się, a po usmażeniu było delikatne i chrupiące. Z pewnością zaskoczycie Waszych bliskich taką wersją pierożków, które mają w sobie całą masę warzyw. Dodajcie do nich sos, salsę lub dip, a wszyscy z pewnością będą zadowoleni. Dzisiaj prezentuję Wam ekspresową wersję, dzięki której zaoszczędzicie trochę czasu. W końcu w kuchni można od czasu do czasu pójść na skróty? ;)  Więcej

Okolice Palnika
Tortellini po wegetariańsku 178

pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry.  Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli.  Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko ładnie się udusi, zagotuj wode i wrzuć tortellini Polsoja na wrzątek i gotuj ok.8 minut

Z Kuchni Do Kuchni