Sos guacamole Sos guacamole to popularny dodatek do potraw, pochodzący z kuchni meksykańskiej, serwowany często jako samodzielna przekąska z chipsami kukurydzianymi (nachos). Jest smaczny, a
Aromatyczne PodróżeCalzone czyli zawijana pizza, która wyglądem przypomina wielkiego pieroga Niby pizza, a smak inny. Do tego dłużej pozostaje ciepłe na talerzu. Inspiracji do zrobienia takiej wersji
kuchniabellissima.wordpress.comDla odmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy. SKŁADNIKI : ( wychodzi
kuchniabellissima.wordpress.comIndyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) Moja kuchenka, pomimo kilku prób naprawienia, w dalszym ciągu nie współpracuje. W związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu
Pełny talerzArgentyński sos chimichurri Chimichurri to tradycyjny argentyński sos podawany do słynnej grillowanej wołowiny, jak również i innych mięs, warzyw oraz sałatek. Podstawowe składniki sosu to natka
Pełny talerzCzęsto zastanawiam się jak odkryto niektóre połączenia składników. Takie pesto alla genovese na przykład. Jak ktoś wpadł na pomysł, żeby utrzeć bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek
Pełny talerzSłodko-pikantny sos chili Każdy kto próbował kuchni azjatyckiej zetknął się z jakąś odmianą tego sosu. Ja się w nim zakochałam. Był taki czas, że dodawałam
Pełny talerzSałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami, czyli sałatka idealna Z sałatkami bywa różnie. Po zbyt lekkich bardzo szybko robię się głodna, po zbyt ciężkich
Pełny talerzKeczup. Gęsty pomidorowy sos, który dzisiaj gości w prawie każdej lodówce. Pomimo różnych wariacji, stopni ostrości i dodatków słysząc słowo keczup prawie wszyscy od razu widzą
Pełny talerzSkręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru. Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą. Smacznego Rada : Ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili. Takie
Moniki Smakołykigołąbków i gotowałam je na 2 etapy, bo mieściło mi się tylko po 6 sztuk ) Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej
Proste Potrawyjakiś czas będziemy robić to sami dla siebie...Ale na początku naszej walki Cel jest najważniejszy... Na obiad proponuje piersi z kurczaka grillowane w ziołach z ryżem z salsą pomidorową i kukurydza, do tego bukiet warzyw lub sałatek. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka zioła do marynowania, ewentualnie gotowe mieszanki ziół do kurczaka lub na grilla ząbek czosnku 1/2 cukinii
NaKońcuJęzykaminutach, przewróciłem kotleciki w naturalną pozycję i smażyłem na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Na talerz wyłożyłem jagnięcinę, obok ułożyłem sałatkę, sos tzatziki, który posypałem salsą z granatów oraz niewielką ilość ziemniaków. Polecam i życzę smacznego
Wyprawy kulinarneklarowanego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz + do podania: kwaśna śmietana, guacamole lub salsa 1. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy w całości na 1 łyżce masła. Usmażoną pierść kroimy na cienkie plasterki. 2. Tortille nawilżamy mokrymi dłońmi. Na jedną z nich
My Culinary Art