salsa - 854 przepisów (strona:44/57)

Sos guacamole 218

Sos guacamole Sos guacamole to popularny dodatek do potraw, pochodzący z  kuchni meksykańskiej, serwowany często jako samodzielna przekąska z chipsami kukurydzianymi (nachos). Jest smaczny, a

Aromatyczne Podróże
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 336

Calzone czyli zawijana pizza, która wyglądem przypomina wielkiego pieroga Niby pizza, a smak inny. Do tego dłużej pozostaje ciepłe na talerzu. Inspiracji do zrobienia takiej wersji

kuchniabellissima.wordpress.com
KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY 208

Dla odmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy. SKŁADNIKI : ( wychodzi

kuchniabellissima.wordpress.com
Indyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) 224

Indyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) Moja kuchenka, pomimo kilku prób naprawienia, w dalszym ciągu nie współpracuje. W związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu

Pełny talerz
Chimichurri 160

Argentyński sos chimichurri Chimichurri to tradycyjny argentyński sos podawany do słynnej grillowanej wołowiny, jak również i innych mięs, warzyw oraz sałatek. Podstawowe składniki sosu to natka

Pełny talerz
Pesto bazyliowo-pietruszkowe 135

Często zastanawiam się jak odkryto niektóre połączenia składników. Takie pesto alla genovese na przykład. Jak ktoś wpadł na pomysł, żeby utrzeć bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek

Pełny talerz
Słodko-pikantny sos chili 159

Słodko-pikantny sos chili Każdy kto próbował kuchni azjatyckiej zetknął się z jakąś odmianą tego sosu. Ja się w nim zakochałam. Był taki czas, że dodawałam

Pełny talerz
Sałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami, czyli sałatka idealna 336

Sałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami, czyli sałatka idealna Z sałatkami bywa różnie. Po zbyt lekkich bardzo szybko robię się głodna, po zbyt ciężkich

Pełny talerz
Keczup łagodny z cynamonową nutą 131

Keczup. Gęsty pomidorowy sos, który dzisiaj gości w prawie każdej lodówce. Pomimo różnych wariacji, stopni ostrości i dodatków słysząc słowo keczup prawie wszyscy od razu widzą

Pełny talerz
Paluszki serowe z kapary 146

Skręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru. Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą. Smacznego Rada : Ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić  lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili. Takie

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszą i mięsem 181

gołąbków i gotowałam je na 2 etapy, bo mieściło mi się tylko po 6 sztuk ) Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej

Proste Potrawy
D1. Grillowane piersi z kurczaka z ryżem w pomidorach 293

jakiś czas będziemy robić to sami dla siebie...Ale na początku naszej walki Cel jest najważniejszy... Na obiad proponuje piersi z kurczaka grillowane w ziołach z ryżem z salsą pomidorową i kukurydza, do tego bukiet warzyw lub sałatek. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka zioła do marynowania, ewentualnie gotowe mieszanki ziół do kurczaka lub na grilla ząbek czosnku 1/2 cukinii

NaKońcuJęzyka
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 164

minutach, przewróciłem kotleciki w naturalną pozycję i smażyłem na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Na talerz wyłożyłem jagnięcinę, obok ułożyłem sałatkę, sos tzatziki, który posypałem salsą z granatów oraz niewielką ilość ziemniaków. Polecam i życzę smacznego

Wyprawy kulinarne
Quesadilla z kurczakiem 1192

klarowanego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz      + do podania: kwaśna śmietana, guacamole lub salsa 1. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy w całości na 1 łyżce masła. Usmażoną pierść kroimy na cienkie plasterki. 2. Tortille nawilżamy mokrymi dłońmi. Na jedną z nich

My Culinary Art