mięso - 63110 przepisów (strona:16/4208)

Szynka pieczona z butelki 69

Szynka pieczona z butelki zapewne intryguje Was ten tytuł? Ciekawy tytuł ale jeszcze ciekawszy sposób na przygotowanie mięsa. Możemy użyć szynki jak w tytule ale nie musi to być szynka. Doskonale sprawdzi się indyk, karczek, łopatka . Ważne aby mięso było w jednym kawałku. Dość ważną rolę spełnia marynata, im lepiej doprawimy mięso przed pieczeniem, im dłużej będziemy marynować, tym efekt(...)upieczeniu będzie lepszy. Zachęcam do wyrobu własnych wędlin, pieczonych mięs jest smacznie i zdrowo:) Warto wykorzystać mój przepis, jest sprawdzony a mięso pyszne. Składniki 1kg mięsa ( wieprzowina, indyk, kurczak, cielęcina) Marynata 1 łyżeczka z brzuszkiem soli 3 łyżeczki z czubkiem musztardy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego 2-3 łyżki oleju siatka wędliniarska

gotuj ze mną
Wtorek: Zapiekanka makaronowa z pieczonym mięsem 73

Jedna z najlepszych zapiekanek jakie jedliśmy. Wszystko to zasługa niezwykle aromatycznego mięsa carntas. Zapiekanka makaronowa z brokułem i pieczonym mięsem jest niesamowicie delikatna i pachnąca. Czas przygotowania : 1,2 godziny Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 3-4 Zapiekanka makaronowa z brokułem i carnitas Carnitas jest jednym z filarów kuchni meksykańskiej. To metoda smażenia wieprzowiny, polegająca na bardzo długim, powolnym(...)duszeniu w tłuszczy. Mięso w efekcie staje się nadzwyczaj delikatne i miękkie, rozpada się po dotknięciu widelcem i rozpływa w ustach. Niesamowicie pachnie dzięki przyprawom i ma przyjemny, cytrusowy posmak za sprawą dodatku cytryny i pomarańczy. Tradycyjny sposób przygotowania carnitas polega na duszeniu wieprzowiny w miedzianym rondlu o grubym dnie. Najlepiej do tego celu nadaje się karkówka, lub łopatka, mięso

Niedzielny kucharz
Jak przekonać innych do rzucenia mięsa? 75

spełnienia, ale samo zbieranie pomysłów na promocję fleksitarianizmu jest dobre. I może wyjść na zdrowie nam i naszej planecie. Katalog tekstów, które mogą wpłynąć na ograniczenie spożycia mięsa u innych poszerzył mi się znacznie, kiedy ogłosiłem konkurs na swoim profilu facebookowym. Dlatego stworzyłem pierwszy taki zestaw, podzielony jak dania w wielu kuchniach. Te argumenty, które są bardziej merytoryczne nazwałem łagodnymi(...)które wywołują sporo emocji nadałem tytuł: ostre ! Łagodne Wśród setek argumentów za tym, by jeść mniej mięsa, najbardziej lubię analizować te, które pokazują szeroko, jak zwykły kotlet na naszym talerzy wpływa na to co dzieje się na całym świecie. To wcale nie jest przejaskrawienie sprawy. Okazuje się, że według danych wielu instytucji naukowych, nasza przyszłość zależy od tego czy ograniczymy

Fleksitarianizm.pl
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 103

Połączenie mięsa i kapusty nie kończy się na bigosie! Uwielbiamy tę aromatyczną, pełną rozmaitych smaków potrawę, ale jeszcze bardziej przepadamy za poszerzaniem kulinarnych horyzontów. Ten zestaw daje nam ku temu wiele możliwości. Inspiracji szukajmy w tradycyjnych, rodzimych przepisach, ale nie bójmy się zerknąć na światowe patenty. Mięso i kapusta są w stanie trafić w najróżniejsze gusta i dopasować się(...)produktów nie należy. Niektórych może to zdziwić, biorąc pod uwagę jej imponującą wartość odżywczą. Przystępność kapusty jest jednak dla nas znaczącym atutem. Większa porcja to więcej przyjemności! Połączona z mięsem zyskuje na szlachetności. Zaradni kucharze polecają wykorzystywać swoje zapasy maksymalnie. Zostało sporo ugotowanego mięsa z rosołu? Nie zmarnuje się! Krokiety lub paszteciki z mięsem i kapustą będą dzięki niemu jeszcze

Codogara
Schab pieczony - soczysty i kruchy. 121

ziół prowansalskich Przygotuj również :   4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki 2 łyżki smalcu Sposób wykonania :   L iść laurowy, ziele angielskie i pieprz zmiel w młynku. Mięso opłucz, osusz, natrzyj dokładnie solą. Do pojemnika dodaj wszystkie składniki na marynatę , dokładnie wymieszaj. Włóż mięso do marynaty, dokładnie obtocz je całe w marynacie. Nakłuj mięso patyczkiem do szaszłyków(...)każdej strony po około 25 - 30 nakłuć. Nie martw się , w gotowym mięsie po nakłuciach nie będzie śladu, a nakłute w ten sposób mięso wchłonie większość marynaty do środka. Masuj mięso w marynacie obracając je raz na jeden bok, raz na drugi przez około 3 minuty. W pojemniku powinno zostać tylko trochę marynaty. Następnie przykryj pojemnik pokrywką i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Tradycyjny schabowy 103

Podstawą dobrego schabowego jest dobrej jakości mięso. Drugą bardzo ważną rzeczą, która z owym mięsem się wiąże jest to, iż powinno ono być dobrze rozbite i uprzednio zamarynowane. Tradycyjny schabowy Przy grubszych kawałkach schabu rozbicie mięsa to nie lada sztuka. Dlatego koniecznie musicie zakupić siekacz do mięsa i najpierw delikatnie mięso nim naciąć a dopiero później dodatkowo ubić tłuczkiem(...)dawniej do ubijania schabowych używałam tylko tłuczka do mięsa tak teraz bez nacinaka ani rusz. Nie jest to jakiś specjalnie duży wydatek i jestem przekonana, że będziecie zadowoleni z tego zakupu. Przy robieniu schabowych liczy się też to czy mięso, którego używamy marynujemy czy nie. Jeśli nie chcecie aby mięso marynowało się zbyt długo, natrzyjcie je tylko pieprzem i czosnkien

mecooks
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 185

Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)które jest na kościach ze schabu lub karkówki, kupuję kości, które mają mięso, mam rzeźnika, który sprzedaje kości z mięsem, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości gotuję z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Porady kulinarne – przepis miesiąca 136

będą porady kulinarne. Pieczeń wołowa, antrykot lub polędwica wołowa to idealna wołowina do pieczenia i smażenia. Aby uzyskać idealną pieczeń należy pamiętać o kilku rzeczach. Najważniejsze jest to, że mięso przed obróbką powinno być w temperaturze pokojowej. Po przyrządzeniu gorące mięso powinno odpocząć kilka minut przed jego pokrojeniem. Osobiście lubię mięso tak zwane medium rare czyli soczyste i mocno różowe(...)taka powinna być wołowina jędrna i miękka. Porady kulinarne – Jak przyrządzić wołowinę 1. Mięso opłukaj w zimnej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pozostaw mięso na talerzu , aby uzyskało pokojową temperaturę (około godziny). 3. Dopraw osuszone mięso solą i pieprzem. 4. Umieść mięso na patelni i zrumień z obu stron. Obracaj stek i polewaj tłuszczem. Stek o grubości

codojedzenia
Kiełbasa białowieska 196

trzech różnych grubościach osłonek wędzona i parzona PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza jedynka mi udało się wykroić 3,5 kg.A więc mamy: -3,5 kg mięso chude z łopatki i karkówki (jedynka) -5,5 kg resztę mięsa co zostało(...)łopatki i karkówki (dwójka) Przyprawy: -peklo sól 18-19 g/kg mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 148

PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza jedynka mi udało się wykroić 3,5 kg.A więc mamy: -3,5 kg mięso chude z łopatki i karkówki (jedynka) -5,5 kg resztę mięsa co zostało z łopatki i karkówki (dwójka) Przyprawy: -peklo(...)sól 18-19 g/kg mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki -woda tyle aby mięso było kleiste

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tarta z mięsem 149

Ponieważ w ostatni weekend zakupiłam w końcu foremkę do tary to postanowiłam ją wypróbować. Jest to wersja obiadowa z mięsem mielonym. Nam bardzo smakowała a robiłam ją pierwszy raz. Zakupy: - mąka pszenna - masło lub margaryna - mięso mielone - papryka czerwona - kostka sera żółtego - jajko - pieczarki - koncentrat pomidorowy - cebula - sól, woda, przyprawy, olej do smażenia Przygotowanie: 250 g mąki(...)mąki dać masło zimne i troszkę je rozdrobnić nożem. Dodajemy 1 żółtko, szczyptę soli i łyżkę wody i zagniatamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto do lodówki na 30 min. Mięso mielone, paprykę, pieczarki i cebulę podsmażam troszkę na patelni a potem wrzucam do garnka i dusze wszystko razem. Można dodać troszkę wody, żeby się to nie przypaliło i co jakiś czas

Tanio smacznie i prosto
Pasztet drobiowy 172

porcje i zamrozić na później . Pasztet świetnie to znosi i wyśmienicie przechowuje się w zamrażalce nawet do kilku miesięcy.  Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c: MIĘSO:   2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka  ½ kg podgardla wieprzowego  200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA(...)całego kawałka  ¼ do 1/3 łyżeczki pieprzu – dostosować do smaku  ¼ do 1/3 łyżeczki soli – dostosować do smaku, po wcześniejszym wsypaniu VEGETY WYWAR:   Woda – wlać tyle aby ¾ mięsa było w niej zanurzone  3 marchewki – małe  1 pietruszka – średnia  kawałek białej części pora - o długości 5 cm  2 liście laurowe  10 ziarenek pieprzu

Grunt to przepis!
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 154

dotyczące wieprzowiny regionalnej - dokładnie ras świń którymi może się poszczycić między innymi nasz region! Szkolenie odbyło się 17 lipca i było naprawdę fantastyczne. Dowiedziałam się na nim jak wspaniałym mięsem dysponuje miedzy innymi Lubelszczyzna - mięso naszej świnki puławskiej jest niczym wołowina kobe! Jedyne w swoim rodzaju! Pan Adam Michalski przekonywał - nas blogerów, jak i szefów kuchni znanych Lubelskich restauracji(...)naprawdę warto zwracać uwagę na pochodzenie mięsa które spożywamy. Świnie hodowane na skalę masową mają mięso bardzo słabe jakościowo pomimo swego ,,pięknego" wyglądu ma ono wiele tzw wad kulinarnych - jest blade, wodniste i wręcz śmierdzące (świnia gdy się stresuje uwalnia do swego organizmu mocznik przez co mięso po prostu śmierdzi w czasie smażenia) lub dziwnie czerwone i łykowate

sierotka maRysia w kuchni
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2554

jakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna. Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety nawet mięso potrafi być nastrzykiwane. Dlatego najlepiej kupować to z certyfikatem, albo w miejscu do którego mamy zaufanie. Nie uruchomiliśmy jeszcze wędzarki, więc na razie robię wędliny parzone lub pieczone. Tę szynkę robiłam trzy razy. Pierwszy(...)więc trzecie podejście, które z czystym sumieniem polecam.  Warto zaopatrzyć się w termometr, jest niedrogi, a bardzo przydatny. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę, wstawiam do piekarnika i czekam kiedy termometr da sygnał ze temperatura wewnątrz mięsa jest odpowiednia. Tak upieczona wieprzowina nie będzie sucha, będzie soczysta i pyszna. Polecam

Stare Gary
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48080

smakiem kurczaka, wybranych jarzyn. Zrównoważony w smaku. Odpowiednio pikantny i słony. Jak zrobić naprawdę idealny rosół? Rosół z samego drobiu jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa do innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości(...)bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso ze skórką było jedną, jak najbardziej zwartą całością. Wszystkie drobne elementy odpadną w czasie gotowania i utworzą szumowiny. Mięso myjemy pod chłodną bieżącą wodą. Połowę mięsa osuszamy papierowym ręcznikiem, połowę

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania