obrodziły piękne cukinie i to w bardzo dobrych cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na zapiekaną cukinię wypełnioną po brzegi mielonym mięsem. Miąższ cukinii jest w sumie miękki i łatwo się go drąży zwykłą łyżeczką z ostrzejszym zakończeniem. Ja natomiast wykorzystuję do tego taką specjalną okrągłą łyżeczkę, która ma cienkie(...)ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej. Zapiekana cukinia z mielonym mięsem Składniki: 4 średnie cukinie 500 g zmielonej w domu łopatki wieprzowej 200 g cebuli 1 jako 3 ząbki posiekanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 4 - 5 łyżek świeżo startego parmezanu olej do smażenia Wykonanie: Cukinie kroimy na pół wzdłuż
Kulinarne przygody Gatityjagnięciną, czyli jak w 3 prostych krokach, w łatwy i szybki sposób przygotować najlepszą i prawdziwą Musakę w domu! To tradycyjne greckie danie jest cudownym połączeniem smażonego bakłażana oraz mięsa mielonego w sosie pomidorowym, zapieczonych pod pierzynką z beszamelu. A wszystko to dopełnione odpowiednimi przyprawami i ziołami, które dodatkowo podkręcają smak i aromat pieczonych warzyw i mięsa. Z naszego przepisu(...)warto! Wykorzystaj sezon na bakłażany i przygotuj pyszną Musakę dla całej rodziny! Zapraszamy na przepis! Grecka Musaka Składniki: Baza: średniej wielkości bakłażan: 8 szt. oliwa z oliwek/olej do smażenia Mięso mielone i sos pomidorowy: mięso mielone jagnięcina lub wołowina: 500 – 600 g cebula: 2 szt. czerwone wino: 100 ml dojrzałe duże, czerwone pomidory: 3 szt. (opcjonalnie pomidory w puszce
Kuchnia Na Wypasieziemniaków (np. kluski śląskie, kopytka), oraz posiekanych ogórków kiszonych, warzyw lub ulubionych surówek. Bitki wieprzowe świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz z zasmażanymi buraczkami bądź kapustą. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bitki w sosie pasują na uroczysty obiad lub kilkudniowy posiłek w tygodniu. Super obiad do pracy, z rozmaitymi dodatkami(...)Delikatne mięso przełamiesz dodatkiem surówki z kiszonych ogórków . Jeśli chcesz urozmaicić bitki wieprzowe w sosie dodaj kilka posiekanych pieczarek lub pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę albo połowę cukinii (przesmaż je razem z cebulą i czosnkiem, dalej postępuj zgodnie z przepisem). Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bitki wieprzowe, które przygotujesz z dowolnego mięsa wieprzowego, a nawet z wołowiny. SKŁADNIKI
Zasmakuj KuchniTatar (albo inaczej: befsztyk tatarski) – surowe mięso i surowe żółtko, czyli w sam raz posiłek dla jaskiniowca – czy rzeczywiście? Według angielskiej Wikipedii tatar jako danie z surowej wołowiny i żółtka ma zaledwie stuletnią historię. Ogniem posługiwał się już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy(...)więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne? Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin B6 i C. We wszystkich kulturach świata istnieją dania zawierające surowe mięso (tatar lub carpaccio w Europie, sushi w Azji…) i pomimo opanowania ognia od tysiącleci
PaleoSMAKPierogi z mięsem i słodką kapustą , (która została mi z robienia gołąbków) i cebulą, farsz podsmażyłam, potem poszatkowałam. Powiem Wam, że jest pyszny, idealnie nadaje się też jako farsz do krokietów lub knedli . Czy też tak macie, że chcecie coś pysznego zjeść, ale nie chce się Wam gotować dużej porcji, tylko gotujecie coś dla siebie jak np. 15 sztuk pierogów(...)gołąbków było, wykorzystam resztę kapusty do przygotowania farszu. Wrzuciłam więc podgotowaną kapustę do zamrażarki na zaś, z myślą że zrobię farsz do czegoś niezbyt konkretnego, bo mieszając kapustę z mięsem mogę wykorzystać do krokietów, pierogów czy do knedli, oczywiście w połączeniu z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką. Po rozmrożeniu kapusty zrobiłam farsz i przygotowałam Pierogi z mięsem i słodką kapustą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWróciłam z domu! Przywiozłam zapas suszonych żurawin i mięso z królika. Żurawiny - do szafki, ale jak słyszę "królik" to przypomina mi się, jak babcia Benia robił duszone mięso w sosie własnym z dodatkiem majeranku... i wszyscy się nim zajadaliśmy. A, że królika hodował mój tato, rósł on sobie zgodnie z prawami natury. Wiem, że mięso było najwyższej jakości. Pierwszeństwo(...)króliczego mięsa mieli zawsze najmłodsi - zupka dla małych dzieci na bazie tego mięsa jest bardzo wartościowym posiłkiem. Świadomie patrząc na talerz... W tym daniu znajdziesz składniki mineralne takie jak: miedź , łatwo przyswajalne żelazo (również dzięki miedzi) i witaminy z grupy B . Wracając do babci - nikt inny, tylko ona, powiedziała mi jak obchodzić się z mięsem królika! To był
Gary Bez dnaoglądać jego programy. Podoba mi się jak porusza się w kuchni - ma się wrażenie, że dania które przygotowuje nie wymagają żadnego wysiłku. Potrawą, którą dziś przygotowałam jest pieczeń z mięsa mielonego . Zapiekankę z mięsa mielonego można podawać na ciepło jako danie główne, ale także na zimno jako wędlinę na kanapki. W obu postaciach mięso jest bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi boczku(...)bulionu mięso nie jest suche, a dodatek ziół i kopru włoskiego sprawia, że całości jest bardzo aromatyczna. Zdecydowanie polecam wypróbować to danie! Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Pozostałą część mięsa można następnego dnia zabrać do pracy. Pieczeń z mięsa mielonego Składniki: 2-3 bulwy kopru włoskiego 1 większa cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki
Codzienne GotowanieMięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)mięsa drobiowego (u mnie: 500 g piersi i 500 g mięsa z uda) 50 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Przyprawy: 2–3 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic
Proste-przepisy.plMięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam sos pomidorowy(...)Był lekko pikantny dzięki dodatkowi suszonych ziół włoskich. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa mielonego z indyka 35 dkg selera 4 jajka ugotowane na półmiękko 3 jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka
mecooksMięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam sos pomidorowy(...)Był lekko pikantny dzięki dodatkowi suszonych ziół włoskich. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa mielonego z indyka 35 dkg selera 4 jajka ugotowane na półmiękko 3 jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka
mecooksMięso z dziczyzny (źródło: freeimages.com / Mario Carangi) Mięso można przygotować na wiele sposobów, jednakże są dwa zasadnicze zastosowania mięsa: mięso gotowane, pieczone czy duszone w wielu postaciach i wywary z mięsa jako bazy do zup, sosów itp. W tych dwóch zastosowaniach z mięsem należy postępować różnorako, aby wydobyć z niego to, co najlepsze. Jeśli gotujemy wywar z mięsa (nieważne(...)rosół, zupa na wywarze, sos itp.) to mięso wkładamy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia – wtedy soki z mięsa przejdą w większości lub w całości do wywaru. Jeśli z kolei chcemy mięso ugotować i zachować w nim wszystkie soki i smak, to wrzucamy mięso do wrzącej wody. Pod wpływem gorącej wody białko się ścina, a mięso zamyka uniemożliwiając
WojnaNaSmaki.pljabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo w gębie A mój mąż lubi plaster takiego schabu położyć na kanapce, posmarować musztardą i na to położyć pieczoną cebulę. A taki duszony(...)schab nie jest trudny do wykonania, więc z czystym sumieniem polecam go nawet początkującym kucharzom. Ja przed robieniem czegokolwiek ze schabu, moczę go kilka godzin w mleku. Wtedy mięso jest w smaku delikatniejsze. Podobnie możecie spróbować z drobiem. Idealnie ten trick sprawdza się, kiedy mięso leży zapomniane kilka dni w lodówce. W taki sposób można mu prosto przywrócić świeżość. Długość
Mieszam w Garnkumacie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie umieścicie nadmiar mięsa i ziemniaków z obiadu, nakarmicie 6 osób i wszyscy będą syci (i chwalić jakie pyszne jedzenie przygotowaliście). Do przygotowania zapiekanki (dla 6-ciu głodnych osób) potrzebujemy: – 6 ugotowanych ziemniaków – ketchup(...)przyprawy (np bazylię, majeranek, sól, pieprz) – mięso (może to być kiełbaska, mięso z kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich na spodzie, polewamy ketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną
Szybko Tanio Smacznieupiec mięso w kawałku, tak aby było soczyste i miękkie? Muszę przyznać, że mięso pieczone w kawałku zwłaszcza wołowina czy barani stek sprawiały mi problem, oczywiście wynikający z braku należytej wiedzy jak takie mięso piec. Po wielu latach wzmagań doszłam do wniosku, że jednak najprościej to sprawić sobie kuchenny termometr. Kupując piekarnik kilka lat temu kierowałam się właśnie(...)bieżącą wodą bez żadnych problemów. Bardzo wygądnie. Mam również zwykły kuchenny termometr, którym jedynie mogę mierzyć temperaturę. Jest to trochę problematyczne, bo jako tako trzeba się orientować, kiedy mięso uzyska odpowiednią temperaturę. Piekąc mięso z termometrem wciśniętym w najgrubsze miejsce jest o wiele wygodniejsze. Więcej czasu zajmuje pieczenia mięsa z kością, a wtedy wbijam termometr w najgrubsze miejsce przy kości
codojedzeniaTatar (albo inaczej: befsztyk tatarski) – surowe mięso i surowe żółtko, czyli w sam raz posiłek dla jaskiniowca – czy rzeczywiście? Według angielskiej Wikipedii tatar jako danie z surowej wołowiny i żółtka ma zaledwie stuletnią historię. Ogniem posługiwał się już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy(...)więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne? Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin B6 i C. We wszystkich kulturach świata istnieją dania zawierające surowe mięso (tatar lub carpaccio w Europe, sushi w Azji…) i pomimo opanowania ognia od tysiącleci
PaleoSMAK