mięso - 59984 przepisów (strona:8/3999)

Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs 37

Przygotowanie różnego rodzaju mięs nie jest trudne, o ile wiemy, jak je przyrządzać. Bardzo ważnym jest, aby sporządzane przez nas mięsne potrawy nie traciły swoich wartości odżywczych podczas ich termicznej obróbki, a także były soczyste oraz kruche podczas ich podawania. Gotowanie, smażenie, grillowanie i duszenie to podstawowe sposoby przygotowywania mięs. Każda z tych metod inaczej wpływa na dany produkt. Która(...)nich jest najlepsza? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przyrządzać wołowinę? Wołowina na ogół wymaga dłuższej obróbki termicznej niż pozostałe rodzaje mięs. Przy jej przygotowaniu musimy pamiętać, żeby solić ją tuż przed obróbką (taką jak smażenie czy pieczenie) , ponieważ jeśli zrobimy to zbyt wcześnie, to mięso stanie się suche i twardsze, a smak soli nie przeniknie tak bardzo do głębi mięsa. Wołowinę

Kulinarne Przeboje
Karczek pieczony na soli - dwie wersje 53

zimno. Polecam gorąco. Pierwszy raz taki karczek przyrządził mój mąż już jakiś czas temu, niestety tak szybko zniknął, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Tym razem nie udało się dostać mięsa w całości, więc postanowiliśmy wypróbować oprócz sprawdzonego przepisu z ziołami prowansalskimi również marynatę z musztardy i miodu. Według mnie wersja z ziołami prowansalskimi jest o wiele lepsza. Jeśli chodzi(...)Karczek pieczony na soli w ziołach prowansalskich Składniki: 1 kg karczku w jednym kawałku sól pieprz 3 - 4 ząbki czosnku 0,5 opakowania ziół prowansalskich 1 kg soli Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą, pieprzem,czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami prowansalskimi. Zioła powinny równomiernie pokrywać cały kawałek mięsa. Mięs o przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą

Mama Gotuje
Marynaty jogurtowe oraz kilka ważnych informacji i wskazówek dotyczących ogólnego marynowania mięsa 39

przyznam, że to dla mnie bezsensowne połączenie. Dlatego postanowiłam napisać ten post, aby wyjaśnić kilka istotnych kwestii dotyczących marynat na bezie jogurtu i podpowiedzieć jak przyrządzić smaczne, soczyste mięso - czy to z piekarnika, czy grillowane na ruszcie. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono aromatyczne, delikatne i posiada wyjątkowy smak. Marynaty jogurtowe są o wiele mniej kaloryczne o tych sporządzonych(...)oleju. Dzięki ich zastosowaniu mięso także będzie kruche i soczyste, ponieważ jogurt naturalny zawiera wapń, który aktywuje enzymy w mięsie odpowiedzialne za rozkład białka. W jogurcie można również równomiernie wymieszać wszystkie przyprawy, co wpłynie nie tylko na soczystość, ale i smak mięsa. Kilka porad dotyczących marynowania mięsa: 1. Pojemnik do marynowania. Mięso najlepiej jest marynować w plastikowym lub szklanym naczyniu

Di gotuje
Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym 82

Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym i natką pietruszki. Mięso mielone jest bardzo uniwersalne, można z niego zrobić wiele potraw. U nas w domu głównie przygotowujemy kotlety mielone, klopsiki , zrazy mielone faszerowane, pulpety . Ostatnio mięso mielone króluje w rozgrzewających jesiennych zupach. To smaczny składnik zupy, który powoduje, że zupa może zastąpić drugie danie. Na blogu jest przepis na pyszną zupę meksykańską(...)mięsem mielonym, a dzisiaj polecam Wam przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Wystarczy mięso mielone usmażyć z pieczarkami i wrzucić do rosołu, dodać jeszcze kilka składników i danie jednogarnkowe gotowe. W takim wydaniu mięso mielone jest bardzo smacznym dodatkiem, a zupa staje się bardzo sycąca i rozgrzewająca, idealna na chłodne i deszczowe dni. Wybierzcie nasz sprawdzony, prosty i szybki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 82

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa . Są trochę inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 45 pierogów na farsz: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości) 500 g kapusty kiszonej 1 cebula (100 g) 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego(...)sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania

Uwaga Babcia Gotuje
Łosoś z grilla 102

Potraw z łososiem jest bardzo wiele – jedne są mniej, inne bardziej złożone. Jeśli jednak chodzi o przygotowanie mięsa samego w sobie, często wybiera się najprostsze metody, takie jak ugrillowanie go z dodatkiem co najwyżej tak podstawowych przypraw jak sól, pieprz czy sok z cytryny. W towarzystwie tego ostatniego składnika łosoś czuje się zresztą szczególnie dobrze. Grillować możemy łososia w szerokim(...)uwag odnosi się również do pozostałych metod. W każdym też wypadku to co zjemy zależy od dwóch rzeczy: czy poprawnie przeprowadzimy proces grillowania i z czym podamy naszego łososia. Mięso łososia jest dość delikatne i niezależnie od użytej techniki nie wymaga długiego opiekania. Co prawda z racji tego, że zwykle dociera co nas w nieco większych kawałkach, a zarazem jest

Kulinarna Pokusa
Pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. 121

Ostatnio robiłam rosół, a potem problem ten co zawsze. Jak wykorzystać pozostałe mięso? Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Nie robię tego - chyba, że data ważności na wieczku się skończyła:) Bardzo dziękuję za ostatnie pomysły na wykorzystanie mięsa rosołowego, potrawka, pasztet - to jest to co będę próbować zrobić następnym razem.Dziś siedzę i dziwię się, że przez rok - wkrótce mija(...)założenia bloga- tak się rozwinęłam a to wszystko dzięki Wam! Dziękuję !Zapraszam Was po przepis, który jest kolejnym przepisem "na winie" :)Składniki: 150g mięsa z rosołu150g pieczarek 5 pomidorów suszonych w oliwie1 duża cebula 100g mieszanki z groszku i marchewki 100g ryżu 2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki sosu sojowego   sól, pieprz, ostra paprykaPrzygotowanie:Pieczarki drobno pokroić

QuchniaKaroli
Steak wołowy z sosem z zielonego pieprzu 127

Dzisiaj postanowiłem sobie kulinarnie dogodzić. W końcu są Mikołajki. A co może być lepszego niż wielki soczysty kawał mięsa wołowego z pysznym sosem na bazie śmietany, whisky i zielonego pieprzu? Niewiele znam takich rzeczy. A biorąc jeszcze pod uwagę argument, że danie można przygotować w pół godziny po prostu nie mogłem sobie go odmówić. Do przygotowania dania użyłem: Steaka(...)gram masła, 2 łyżeczek marynowanego zielonego pieprzu, 100 ml śmietany 30%, oliwy, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Jak zawsze powtarzam najważniejsze do przygotowania pysznego steaka jest dobrej jakości mięso wołowe. Ja dzisiaj użyłem antrykotu, ale dobry steak może być równie dobrze przygotowany z rostbefu lun polędwicy. Najważniejsze jest, aby zwrócić uwagę na tzw. marmurkowatość mięsa, to jest drobne żyłki tłuszczu

Wyprawy kulinarne
Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru 130

Zeszło długo, także jak wspominałem obiad na kolację jadłem.   W końcu po długich rozmyślaniach co robić. Stwierdziłem, że trzeba spróbować zrobić lasagne z parowaru. Wczoraj było Cannelloni z mięsem mielonym na parze , także dziś postanowiłem iść dalej tym tropem i zrobić lasagne. W internecie znalazłem jeden przepis na lasagne z parowaru, ale ze szpinakiem samym. Ponieważ wole mięso niż(...)szpinak, zrobiłem wersje mięsną oczywiście :) Jeżeli Cannelloni wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :) Składniki : 180g mięsa mielonego  4 płaty makaronu lasagne 1/2 puszki małej groszku zielonego 1/2 cebuli 4 suszone pomidory 150g startej mozzarelli  5 łyżek przecieru pomidorowego Przyprawy : bazylia oregano pieprz czarny czosnek w płatkach Cebule drobno kroimy

Parowar Faceta
Pieczone arabskie pulpety 27

Wprawdzie według ostatnich badań Polacy jedzą coraz mniej mięsa, ale mimo wszystko nadal je kochamy i spożywamy w różnej postaci. Warto tylko pamiętać, żeby wybierać mięso wysokiej jakości i od sprawdzonego producenta, wtedy możemy liczyć na to, że nasze mięso nie będzie nastrzykiwane wodą czy innymi substancjami. Jednym ze sposobów przetwarzania mięsa jest jego mielenie. Najczęściej robimy wtedy z niego(...)mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko. Mięso mielone daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Zmielić możemy wszystkie gatunki mięsa, od drobiu poczynając, poprzez wołowinę, wieprzowinę, a na dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki można ze sobą mieszać

Kulinarne przygody Gatity
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 61

Klops to takie „mielone dla leniwych” – nie trzeba lepić pojedynczych kotletów, smażyć ich ani dopiekać – w klopsie wykorzystujemy samo mielone mięso i dodatki smakowe, piekąc je razem po odpowiednim przygotowaniu. Włoski klops jest przepyszny i charakterny – aromatyczny od uprażonego kopru i dosłownie tryskający smakiem. Tą pieczeń rzymską najpierw tylko podpiekamy, a później przenosimy do pomidorowego sosu i pieczemy(...)mięso zostaje kruche i bardzo soczyste. Na ciepło – idealna na obiad, na zimno – na kanapki. I w obu formach to czysta poezja! Mielone mięso, jeśli źle je potraktujemy i za długo poddamy działaniu wysokiej temperatury, bardzo często robi się za suche, wiórowate i po prostu niesmaczne. Kotlety mielone często zdarza nam się przesmażyć – wtedy ratuje nas podanie ich z sosem

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 55

Indycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia, ale też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka(...)które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest już wtedy odpowiednio pokrojone. Kostka mięsa o boku większym niż dwa centymetry sprawi, że mięso będzie potrzebowało dłuższego czasu pieczenia niż warzywa, mniejsza – że mięso na grillu podeschnie. Starajcie się utrzymać jednakową wielkość poszczególnych kawałków. Do dużej miski przeciskamy dwa obrane ząbki czosnku. Wlewamy

Karo in the Kitchen
Austriacki eksperyment 93

sałatka ziemniaczana na słodko i kieliszek  Grüner Veltliner Reserve , oczywiście.  Zdobycie przepisu od miejscowych winiarzy spełzło na niczym. Winiarnie gdy spodziewają się gości po prostu zamawiają peklowane mięso w lokalnej masarni i wkładają do piekarnika... Jednak ten sposób przyrządzenia mięsa tak bardzo przypadł mi do gustu, że spróbowałam odtworzyć przepis.  Petra Prechtl (żona winiarza) udzieliła mi kilku(...)wskazówek i tak powstał przepis, który prezentuję Wam poniżej.  Nie jest odkrywczy, myślę że bardziej zapomniany – z pewnością nasze babcie korzystały z niego.  Peklowanie sprawia, że mięso dojrzewa – kruszeje, zyskując swoisty aromat i smak.  Potrzebna jest sól, woda i przyprawy, odrobina cierpliwości i wiara w to, że mięso w zalewie trzymane w lodówce nie popsuje się

Wino i kuchnia
Szynka wieprzowa 50

Dziś mięso a konkretnie szynka wieprzowa, która idealnie nadaje się jako mięso do obiadu a jak przestygnie jest przepysznym dodatkiem do kanapek zamiast nafaszerowanej chemią wędliny dostępnej w sklepach. Wszystkim gorąco polecam. Składniki 1-1,5 kg szynki wieprzowej majeranek tymianek ostra papryka przyprawa gyros lub kebab (opcjonalnie) ocet balsamiczny (opcjonalnie) odrobiną pieprzu i soli olej Ja swoje mięsa pekluje(...)przed pieczeniem, wkładam do odpowiedniej wielkości pojemnika zalewam wodą koniecznie ponad poziom mięsa, zasypuje dwoma garściami soli dodaje 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, i pokrojoną w paski papryczkę chili. W takiej zalewie pozostawiam mięso od min 1 dnia do 5 dni pamiętając by codziennie je przewracać. Dzięki temu całemu zabiegowi mięso jest idealnie kruche mięciutkie

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczony antrykot wołowy 104

często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)Mięso marynowaliśmy w ziołach i czosnku przez cały dzień przed pieczeniem! Tak przygotowane jest bardzo aromatyczne! Nam po pierwszym dniu sporo mięsa zostało, a nie chcieliśmy raczyć się drugi dzień tym samym obiadem, więc pokroiliśmy mięso w plastry, soki z blaszki i resztki z pieczenia zeskrobaliśmy podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka

Plate of Joy
Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 208

Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Składniki na farsz z mięsem:30 dag mięsa mielonego wołowego (najlepiej samemu zmielić albo poprosić o to sprzedawcę)1 duża kulka mozzarelli30 dag szpinaku (najlepiej świeżego albo mrożonego w liściach)oliwa do smażenia1 cebula2(...)ząbki czosnkusól, pieprzWykonanie farszu z mięsa: Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem drobno posiekanym. Gdy mięso się już przesmaży dodajemy szpinak a następnie ser mozzarella. doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pierwszy farsz gotowy.Składniki na farsz z sera i ziemniaków:1 kg ugotowanych ziemniaków500 g twarogu chudego (2 kostki

Bon Appetit Małgorzaty
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 128

pomysł jak można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu.Składniki:Naleśniki:2 jajka250 dag mąki1 szklanka wody1 szklanka mlekaszczypta soli2 łyżki oleju Farsz:mięso obdarte z dwóch udek gotowanych w rosole100 g pieczarekmarchewka gotowana w rosole1 mała cebulka1 ząbek czosnku sól, pieprz1 surowe jajkodowolne przyprawy, np. majeranekPanierka:jajkomlekobułka tartaSposób wykonania:1. Składniki na naleśniki miksujemy, odstawiamy na 15minut. Smażymy naleśniki(...)Robimy farsz: Mięso, marchewkę, obraną cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa.3. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i obsmażamy na patelni, aby woda z nich odparowała. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.4. Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy jak krokiety i panierujemy, najpierw w jajku wymieszanym z mlekiem, a potem w bułce tartej. Krokiety rumienimy

Kuchnia domowa Ani
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 109

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobi nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak mięsa(...)wyrazistych przypraw. Także nie bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam!SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób):3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone)0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe)1 torebka (100 g) kaszy jaglanej1 cebula2 duże ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 541

mięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej) 1 surowe jajko 1 sucha  bułka sól, pieprz, majeranek, Vegeta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula mleko do namoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym(...)nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać. Następnie należy przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Pozostawić

Świat Domowej Kuchni
Burrito z mięsem mielonym 103

mięsa mielonego z kurczaka150 g mięsa mielonego wieprzowego1 Fix Spaghetti Napoli Knorr1 cebula czerwona1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki1/2 szklanki kukurydzy z puszki1 papryka czerwona1 papryka żółta1 pęczek świeżej kolendry4 tortille pszennesłodka papryka w proszku do smakupieprz cayenne do smaku 50 ml oleju300 ml wodyBurrito lub taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa(...)pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5-7 minut.Sos neapoli Knorr połączyć z wodą, wymieszać i zagotować w rondelku.Następnie wlać

Świat Domowej Kuchni
Babeczki z mięsem 42

ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół(...)opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak,  ale zapewnia też klarowność.     Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości.    Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól

Maminek kulinarny
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 47

Zacznijmy od tego-dlaczego sznurki? Nazwę makaronu wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki. My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy. Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami. Potrzebujemy: -25-30 dkg mielonego mięsa -4-5 pieczarek -100 g koncentratu pomidorowego -1,5 szklanki wody -pesto -przyprawę barbecue -olej -sól -cukier    Na niewielkiej ilości(...)oleju rumienimy mięso i zdejmujemy z patelni.    Na pozostałym oleju rumienimy pokrojone pieczarki.    Łączymy mięso z pieczarkami.    W osobnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, czyli: -do wody dodajemy koncentrat pomidorowy -następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue -sól i cukier do smaku Wymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem

Maminek kulinarny
Cannelloni z mięsem mielonym na parze 243

sklepie, trafiłem na tydzień włoski. Wpadł  mi w oczy makaron: duże rureczki, które jak się domyśliłem po pudełku, nazywały się Cannelloni. Pomyślałem sobie, że są idealne do napchania mięsa mielonego :) Nie zdawałem sobie wtedy sprawy z dania o tej nazwie :) Po powrocie do domu napchałem je mięsem mielonym z cebulką i pieczarkami i włączyłem parowar. Usiadłem przed kompem(...)wymyśliłem, ktoś wpadł na to wcześniej ;) Składniki : 6 rurek makaronu Cannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów  ok. 180g mięsa mielonego 6 pieczarek 1/2 cebuli  3 plasterki sera light  2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki ketchupu Przyprawy : oregano bazylia pieprz czosnkowy natka pietruszki papryka słodka  majeranek pieprz czarny Pieczarki

Parowar Faceta