mięso - 63110 przepisów (strona:8/4208)

KUCHENNA APTEKA #47 - MIĘSO Z INDYKA 102

Mięso z indyka to mięso drobiowe, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Może się ono pochwalić wysoką wartością odżywczą - zawiera cenne witaminy, minerały, a także bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka  oraz sporą zawartość dobroczynnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. P rzy tym ma mało tłuszczu, jest niskokaloryczne oraz  łatwo przyswajalne i lekkostrawne(...)tego delikatne i bardzo smaczne .  Mięso z indyka, oprócz wartości zdrowotnych, doceniane jest również za walory smakowe, gdyż daje możliwość sporządzenia dużej ilości potraw, w przeróżnych wariantach smakowych.  Doskonale komponuje się z różnymi smakami - słodkimi, łagodnymi, pikantnymi czy ziołowymi.  Jest ono dość proste w przygotowaniu, choć wymagające, gdyż zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do przesuszenia

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #47 - MIĘSO Z INDYKA 102

Mięso z indyka to mięso drobiowe, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Może się ono pochwalić wysoką wartością odżywczą - zawiera cenne witaminy, minerały, a także bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka  oraz sporą zawartość dobroczynnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. P rzy tym ma mało tłuszczu, jest niskokaloryczne oraz  łatwo przyswajalne i lekkostrawne(...)tego delikatne i bardzo smaczne .  Mięso z indyka, oprócz wartości zdrowotnych, doceniane jest również za walory smakowe, gdyż daje możliwość sporządzenia dużej ilości potraw, w przeróżnych wariantach smakowych.  Doskonale komponuje się z różnymi smakami - słodkimi, łagodnymi, pikantnymi czy ziołowymi.  Jest ono dość proste w przygotowaniu, choć wymagające, gdyż zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do przesuszenia

Kuchnia MagdaLeny
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 332

Wedelki na blogu. Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień.Składniki:makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)100 g żółtego seraMięso:300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)olej2 ząbki czosnku1 duża cebulamielona ostra papryka do smaku1 puszka pomidorów2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprzsuszona bazylia i oreganosiekana natka pietruszkiSzpinak:300 g szpinaku (użyłam(...)mrożonego)3-4 ząbki czosnku3 łyżki śmietany 18%sól, pieprzgałka muszkatołowamasło do smażeniaSos beszamelowy:3 łyżki masła250 ml mleka3 łyżki mąkisól, pieprzgałka muszkatołowapieprz cayenneSposób przygotowania:1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz

Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 243

ziemniaków 500 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka     3 łyżki mąki pszennej     1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g żółtego sera 2 średnie cebule 100 g masła 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia placków 200 ml śmietany 18% sól pieprz Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko(...)jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle, do momentu aż się zarumieni. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulą. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki - krokiety z mięsem 142

Chyba dla nikogo nie jest już tajemnicą, że uwielbiam naleśniki. Pod każdą postacią i w każdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem.Na farsz mięsny potrzebujemy:około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka),30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają(...)tych co lubią,1-2 łyżki keczupu opcjonalnie.Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej się upiecze.Przyprawami z olejem nacieramy mięso i odstawiamy na trochę (przynajmniej pół godziny), żeby się przegryzło. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni w odkrytym naczyniu. Jak zacznie się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 169

można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać. Składniki:kabaczki,mięso mielone(...)odrobina oleju do obsmażenia mięsa,odrobina koncentratu pomidorowego,ser feta,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek,świeży tymianek - opcjonalnie,pomidor.Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć.Tak przygotowanego kabaczka solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy z niego wodę i jest gotowy do nadziewania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche paszteciki z mięsem – przepis i sekrety 36

Czym są kruche paszteciki z mięsem? To pyszne, małe przekąski, które można podać na różnego rodzaju spotkaniach rodzinnych, przyjęciach czy podczas imprez sportowych. Te paszteciki zachwycą twoich gości zarówno smakiem, jak i delikatną konsystencją. W tym artykule przekażemy ci przepis na przygotowanie pasztecików oraz kilka tajemniczych wskazówek, które sprawią, że twoje kruche paszteciki z mięsem staną się absolutnym hitem(...)każdej okazji. Przepis na paszteciki z mięsem mielonym Przepis na kruche paszteciki z mięsem jest prosty, ale efekt końcowy jest imponujący. Oto, co będziesz potrzebować: 500 g mięsa mielonego (możesz użyć mięsa wołowego, wieprzowego lub mieszanki obu) 1 cebulę, drobno posiekaną 2 ząbki czosnku, przeciśnięte 1 marchewkę, startą na tarce 1 łyżkę oleju roślinnego 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki

Ania i Marcin gotują
Mięso mielone z pomidorami 51

Mięso mielone ze świeżymi pomidorami to moja propozycja na szybki i prosty obiad w sezonie letnim. Potrawa jest tak pyszna, że aż sama jestem zaskoczona jej końcowym smakiem i aromatem. Bardzo lubię używać świeżych pomidorów do potraw. Ostatnio zrobiłam zupę pomidorową z pomidorów , a dziś zapraszam na szybki obiad z mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Poza sezonem świeże pomidory zastępuję(...)puszki. Mięso mielone z pomidorami – składniki: 500 g mięsa mielonego * 1 kg pomidorów świeżych (lub z puszki) 2 ząbki czosnku Przyprawy: pół łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu 2 płaskie łyżeczki bazylii (ewentualnie oregano, rozmaryn, zioła prowansalskie) * Jakie mięso mielone? Do mojej potrawy możesz użyć dowolnego mięsa: wieprzowego, wołowego lub drobiowego, zmielonego na średnich oczkach. Idealne jest połączenie 2/3 mięsa

Ania gotuje
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 40

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym i ziemniakami, to prosty przepis na pyszne danie z patelni bez potrzeby wcześniejszego gotowania warzyw. Delikatne, pachnące ziemniaki, lekko chrupiąca fasolka, aromatyczne mięso oraz owocowo – pikantna nuta parmezanu, to pojedyncze nitki tego dania, które finalnie tworzą niebanalny posiłek. Dzięki temu przewidywalne połączenie składników: fasolka szparagowa i mięso mielone, okazuje się tylko idealnym pomysłem(...)szybki obiad jednogarnkowy, który świetnie sprawdzi się nie tylko w dni powszednie, ale będzie też świetną propozycją na rodzinny obiad na weekend! Fasolka szparagowa z mięsem do obiadu , to sprawdzony przepis na pyszne i pożywne danie. Zazwyczaj przygotowujemy klasyczną kombinację, którą uwielbiają również dzieci i taką jest oczywiście fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem. Ten poprzedni, klasyczny przepis, podobnie

Kuchnia Na Wypasie
Biała kiełbasa domowa | Jak zrobić? 112

musi zająć dużo czasu. W tym wpisie oprócz dokładnego przepisu na białą kiełbasę znajdziesz również wiele porad dotyczących jej przygotowania. Klasyczna biała kiełbasa surowa składa się zazwyczaj z mięsa z łopatki, szynki oraz boczku i/lub podgardla wieprzowego. Jest tradycyjnym dodatkiem do żurku wielkanocnego. Świetnie uzupełnia smaki innych zup, np. grochówki. My dodajemy ją bardzo często do kapuśniaku. Z białej kiełbasy(...)białą kiełbasą parzoną świetnie smakuje klasyczny niemiecki currywurst. Dobra kiełbasa biała powinna być po sparzeniu i przekrojeniu w kolorze szarym, a nie różowym. Kolor różowy świadczy o dodaniu do mięsa soli peklującej lub innego konserwantu. Żurek z białą kiełbasą to tradycyjny, nieodłączny zestaw, który gości na naszych stołach nie tylko w okresie Świąt Wielkiej Nocy. To bardzo lubiane przez

Kuchnia Na Wypasie
Kebab z mięsem z rosołu z domowymi wrapami 93

można zrobić z mięsa z rosołu? Kebab! Ma wszystko to co kebs powinien mieć: miękkie i zarazem chrupiące nadzienie, charakterystyczny smak. I możesz go zrobić w 20 minut. Łącznie z wrapami, w które je zawiniesz. Czas: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony(...)jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal i grzech nic z niego nie zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Sporo rzeczy. Polecamy np. pyszny pasztet z mięsa z rosołu, soczewicy i batata . Polecamy też inne patenty. Kiedy nie mamy czasu, żeby wymyślać co zrobić z mięsa z rosołu robimy tak, że po przestudzeniu kroimy

Niedzielny kucharz
Karkówka w kapuście kiszonej 709

obiad. Tak dobrej karkówki jeszcze nie jadłam, dosłownie rozpływa się w ustach. Kiszona kapusta oczywiście swojska, wraz ze słodkimi śliwkami świetnie podkreśla smak aromatycznej karkówki. Podpowiem także jak wybieram mięso karkówki. Składniki na pieczoną karkówkę z kapusta kiszoną 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg kiszonej kapusty 2 duże garści śliwek suszonych przyprawa do karkówki smalec do podsmażenia mięsa świeżo zmielony(...)stron na rozgrzanym smalcu gęsim, oczywiście na rumiano. Krok III. Kapusta kiszona, śliwki i karkówka w naczyniu żaroodpornym. W naczyniu żaroodpornym na dno wlewam tłuszcz po smażeniu mięsa i układam połowę kapusty kiszonej. Kładę kilka śliwek suszonych i na to oczywiście układam plastry karkówki. Kolejną warstwę stanowi kapusta oraz śliwki suszone. Krok IV. Pieczenie mięsa. Po wyczerpaniu składników, naczynie żaroodporne

Ania gotuje
Domowa biała kiełbasa 90

tradycyjną wędzoną kiełbasą i to nie był dobry pomysł. Po wielokrotnym przygotowaniu kiełbasy wędzonej i kiełbasy białej już wiem, że przygotowuje się je nieco inaczej, w innym czasie mięso leżakuje, choć doprawiam je prawie tak samo i tym samym zestawem przypraw. Bo doprawienie jest tu niesamowicie istotne. Do zrobienia kiełbasy potrzebujesz kilku dodatkowych sprzętów takich jak maszynka do mielenia mięsa(...)nadziewarka do kiełbasy lub końcówki do nadziewania które często są przy maszynce do mielenia mięsa. No i oczywiście jelita do kiełbasy, które coraz częściej znajdziesz w dużych supermarketach lub zamówisz online. Polecam Wa też inne przepisy: – domowy baleron – swojska wędzona kiełbasa Przygotowanie : 6 h Sprzęt: maszynka do mięsa, nadziewarka do mięsa (czasem końcówki do nadziewania są przy maszynkach

nietylkopasta.pl