mięso - 63110 przepisów (strona:10/4208)

Szynka wieprzowa 142

Dziś mięso a konkretnie szynka wieprzowa, która idealnie nadaje się jako mięso do obiadu a jak przestygnie jest przepysznym dodatkiem do kanapek zamiast nafaszerowanej chemią wędliny dostępnej w sklepach. Wszystkim gorąco polecam. Składniki 1-1,5 kg szynki wieprzowej majeranek tymianek ostra papryka przyprawa gyros lub kebab (opcjonalnie) ocet balsamiczny (opcjonalnie) odrobiną pieprzu i soli olej Ja swoje mięsa pekluje(...)przed pieczeniem, wkładam do odpowiedniej wielkości pojemnika zalewam wodą koniecznie ponad poziom mięsa, zasypuje dwoma garściami soli dodaje 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, i pokrojoną w paski papryczkę chili. W takiej zalewie pozostawiam mięso od min 1 dnia do 5 dni pamiętając by codziennie je przewracać. Dzięki temu całemu zabiegowi mięso jest idealnie kruche mięciutkie

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczony antrykot wołowy 247

często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)Mięso marynowaliśmy w ziołach i czosnku przez cały dzień przed pieczeniem! Tak przygotowane jest bardzo aromatyczne! Nam po pierwszym dniu sporo mięsa zostało, a nie chcieliśmy raczyć się drugi dzień tym samym obiadem, więc pokroiliśmy mięso w plastry, soki z blaszki i resztki z pieczenia zeskrobaliśmy podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka

Plate of Joy
Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 318

Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Składniki na farsz z mięsem:30 dag mięsa mielonego wołowego (najlepiej samemu zmielić albo poprosić o to sprzedawcę)1 duża kulka mozzarelli30 dag szpinaku (najlepiej świeżego albo mrożonego w liściach)oliwa do smażenia1 cebula2(...)ząbki czosnkusól, pieprzWykonanie farszu z mięsa: Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem drobno posiekanym. Gdy mięso się już przesmaży dodajemy szpinak a następnie ser mozzarella. doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pierwszy farsz gotowy.Składniki na farsz z sera i ziemniaków:1 kg ugotowanych ziemniaków500 g twarogu chudego (2 kostki

Bon Appetit Małgorzaty
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 274

pomysł jak można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu.Składniki:Naleśniki:2 jajka250 dag mąki1 szklanka wody1 szklanka mlekaszczypta soli2 łyżki oleju Farsz:mięso obdarte z dwóch udek gotowanych w rosole100 g pieczarekmarchewka gotowana w rosole1 mała cebulka1 ząbek czosnku sól, pieprz1 surowe jajkodowolne przyprawy, np. majeranekPanierka:jajkomlekobułka tartaSposób wykonania:1. Składniki na naleśniki miksujemy, odstawiamy na 15minut. Smażymy naleśniki(...)Robimy farsz: Mięso, marchewkę, obraną cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa.3. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i obsmażamy na patelni, aby woda z nich odparowała. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.4. Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy jak krokiety i panierujemy, najpierw w jajku wymieszanym z mlekiem, a potem w bułce tartej. Krokiety rumienimy

Kuchnia domowa Ani
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 245

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobi nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak mięsa(...)wyrazistych przypraw. Także nie bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam!SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób):3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone)0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe)1 torebka (100 g) kaszy jaglanej1 cebula2 duże ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 682

mięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej) 1 surowe jajko 1 sucha  bułka sól, pieprz, majeranek, Vegeta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula mleko do namoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym(...)nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać. Następnie należy przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Pozostawić

Świat Domowej Kuchni
Burrito z mięsem mielonym 267

mięsa mielonego z kurczaka150 g mięsa mielonego wieprzowego1 Fix Spaghetti Napoli Knorr1 cebula czerwona1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki1/2 szklanki kukurydzy z puszki1 papryka czerwona1 papryka żółta1 pęczek świeżej kolendry4 tortille pszennesłodka papryka w proszku do smakupieprz cayenne do smaku 50 ml oleju300 ml wodyBurrito lub taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa(...)pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5-7 minut.Sos neapoli Knorr połączyć z wodą, wymieszać i zagotować w rondelku.Następnie wlać

Świat Domowej Kuchni
Babeczki z mięsem 121

ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół(...)opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak,  ale zapewnia też klarowność.     Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości.    Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól

Maminek kulinarny
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 130

Zacznijmy od tego-dlaczego sznurki? Nazwę makaronu wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki. My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy. Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami. Potrzebujemy: -25-30 dkg mielonego mięsa -4-5 pieczarek -100 g koncentratu pomidorowego -1,5 szklanki wody -pesto -przyprawę barbecue -olej -sól -cukier    Na niewielkiej ilości(...)oleju rumienimy mięso i zdejmujemy z patelni.    Na pozostałym oleju rumienimy pokrojone pieczarki.    Łączymy mięso z pieczarkami.    W osobnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, czyli: -do wody dodajemy koncentrat pomidorowy -następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue -sól i cukier do smaku Wymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem

Maminek kulinarny
Cannelloni z mięsem mielonym na parze 315

sklepie, trafiłem na tydzień włoski. Wpadł  mi w oczy makaron: duże rureczki, które jak się domyśliłem po pudełku, nazywały się Cannelloni. Pomyślałem sobie, że są idealne do napchania mięsa mielonego :) Nie zdawałem sobie wtedy sprawy z dania o tej nazwie :) Po powrocie do domu napchałem je mięsem mielonym z cebulką i pieczarkami i włączyłem parowar. Usiadłem przed kompem(...)wymyśliłem, ktoś wpadł na to wcześniej ;) Składniki : 6 rurek makaronu Cannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów  ok. 180g mięsa mielonego 6 pieczarek 1/2 cebuli  3 plasterki sera light  2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki ketchupu Przyprawy : oregano bazylia pieprz czosnkowy natka pietruszki papryka słodka  majeranek pieprz czarny Pieczarki

Parowar Faceta
Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad 295

Dzisiejszy obiad po Kaszubsku :). Gotowałam dziś specjalnie na trzecie urodziny bloga Cuda i smaki regiuonu. Jak Wam podoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego  2 łyżki mąki pszennej majeranek   sól(...)gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i  pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę.2. Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle lub oleju. Później włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić

Apetyczna babeczka
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 236

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli(...)wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink

Poezja smaku
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym 8

Pragniemy podzielić się z Państwem wyjątkowym przepisem na wykwintne danie – paprykę faszerowaną mięsem mielonym, które jest nie tylko smaczne, ale także proste do przygotowania. Nasza papryka faszerowana, zapiekana w piekarniku, zachwyca aromatem i smakiem, a sos pomidorowy nadaje całości wyjątkowy smaczek. Papryki faszerowane mięsem mielonym – wyjątkowa przysmak Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku to danie, które zdobyło(...)posiłek. To, co sprawia, że nasza papryka faszerowana wyróżnia się na tle innych przepisów, to świeże składniki i starannie dobrany miąższ pomidorowy, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Papryki faszerowane mięsem mielonym to klasyczne danie, które zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Papryka faszerowana z mięsem mielonym – wyjątkowy przepis Aby przygotować naszą paprykę faszerowaną z mięsem mielonym, potrzebujecie świeżych, soczystych papryk

Ania i Marcin gotują
Pomysł na obiad bez mięsa – 20+ PRZEPISÓW 13

Jaki obiad bez mięsa można zrobić? Sprawdź ponad 20 przepisów i zainspiruj się! Poniżej znajdziesz pyszne przepisy na wegetariańskie obiady, a wśród nich: jednogarnkowe dania bez mięsa, makarony z warzywami, przepisy na risotto z warzywami, pierogi z wegetariańskim farszem. Zobacz również 15 przepisów na wegetariańskie kotlety – https://viagusto.pl/kotlety-wegetarianskie-15-przepisow/ PRZEPISY NA OBIAD BEZ MIĘSA 1. Bezmięsna lasagne na tortilli(...)Prosta pomidorowa lazania z tofu pieczona na tortilli, czyli przepis na lazanię w szybkiej wersji. Lekka, ale pożywna – idealna na obiad i kolację. Przepis na lasagne bez mięsa – lazania z tofu na tortilli 2. Makaron konjac w sosie curry To zdecydowanie FIT danie! Makaron konjac z pieczarkami i tofu ma mało kalorii, ale jest to sycąca propozycja. Przepis

Via Gusto
Schab pieczony w boczku 38

pyszny schab pieczony w całości, zawijany w plastry boczku. Idealny zarówno na zimno, jak też na ciepło jako pyszna pieczeń do obiadu. Boczek dodaje smaku i tłuszczu chudemu mięsu, jakim jest schab, dzięki czemu czyni je bardziej soczystym i aromatycznym. Schab owinięty boczkiem z piekarnika, to coś więcej niż tylko podkreślenie smaku mięsa. Sprawia również, że schab bardzo ładnie się(...)prezentuje i może służyć na specjalne okazje. Jeśli szukasz więc aromatycznego, kruchego mięsa na kanapki lub do podania na stół, podczas wizyty rodziny lub przyjaciół, poznaj nasz przepis! Chociaż schab pieczony z boczkiem w rękawie wymaga nieco więcej pracy niż tradycyjnie pieczona wieprzowina, to jednak naszym zdaniem warto poświęcić na ten przepis trochę czasu. Mięso jest bardzo kruche, aromatyczne, przechodzi

Kuchnia Na Wypasie