koncentratu pomidorowego 750 ml wody (3 szklanki) 4 łyżki tłuszczu do podsmażenia (oliwa z oliwek, olej roślinny lub smalec) 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego do marynowania mięsa 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka ulubionych przypraw (np oregano, bazylia, zioła prowansalskie) 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej łyżeczka soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego Sposób(...)wykonania gulaszu z indyka z cukinią Gulasz wykonuję w 1 większym garnku z grubym dnem (u mnie 5 litrowy), na którym podsmażam mięso oraz cebulkę i całość gotuję. Jeśli nie masz dobrego garnka, to podsmaż mięso oddzielnie na patelni. Do zrobienia potrawy przygotuj też tarkę do warzyw, 2 miski oraz ostry nóż i deskę do krojenia. Wskazówka . Do gulaszu możesz
Ania gotujeoznacza określenie „ fleksitariańska” ? Powstało ono z połączenia dwóch słów: „flexible” (czyli elastyczny) oraz „vegetarian” (czyli oczywiście wegetariański). Czyli jak nazwa wskazuje fleksitarianizm to nic innego jak elastyczny wegetarianizm. Spożycie mięsa Brzmi… kontrowersyjnie? Nic bardziej mylnego. Fleksitarianism to moim zdaniem dieta idealna. Dlaczego? Nie ma się co oszukiwać, mięsa, jako społeczeństwo jemy zdecydowanie za dużo. Jak wynika z szacunków Instytutu(...)Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, przeprowadzonych w październiku ubiegłego roku, przeciętny Polak w 2017 roku zjadł 78,5 kg mięsa . Najwięcej jemy wieprzowiny – średnio 40,5 kg. Na kolejnych pozycjach znajdują się drób – 30 kg oraz wołowina – 2,2 kg. Najmniej, bo zaledwie 15,8 kg mięsa Polacy spożywali tuż po wojnie, w roku 1946. Cztery lata później było
365 dni dookoła kuchniDopracowałam recepturę, biorąc pod uwagę szczególnie przyprawy, bo tak naprawdę ilość, gatunki i jakość mięsa niewiele się różnią w moim wykonaniu. Biała kiełbasa nawet ta na rynku, nie powinna zawierać żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Powinna składać się z dobrego gatunku mięsa wieprzowego, z niewielkim dodatkiem wołowiny „klejącej”. To jednak jest moje a zapewne i Wasze pobożne życzenie. Od dawna(...)Kroimy, odważamy i odmierzamy ilość potrzebnych przypraw i dodatków. Jeśli wszystko przygotujemy to praca przy robieniu białej kiełbasy będzie nawet przyjemnością. Możemy zachęcić domowników do pomocy, szczególnie przy wyrabianiu mięsa, pomocna byłaby silna męska ręka. Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili Potrzebujemy: 1kg karkówki, 2,4 kg boczku, 1,6 kg łopatki wieprzowej, 30 dkg giczy wołowej, 100g
Leśny ZakątekBardzo lubię pieczone mięso drobiowe. Najczęściej jednak przygotowuję takie pokrojone na kawałki. Kaczkę czy kurczaka w całości dość rzadko i równie rzadko np faszerowaną pierś indyczą. Dzieje się tak nie dlatego, że owego mięsa nie lubię, ale wiąże się to z brakiem doświadczenia i wyczucia temperatury piekarnika, a co za tym idzie lekką obawą przed niedopieczeniem lub przesuszeniem mięsa(...)szczęście od teraz mogę takie mięso przygotowywać do woli i bez obaw. Dlaczego? Ano dlatego, iż w mojej kuchni pojawił się nowy, bardzo przydatny gadżet, a mianowicie termometr do mięsa. Termometr posiada duży wyświetlacz, nie ma więc problemu z odczytem pomiaru. Działanie jest bardzo proste – wystarczy włączyć termometr i wbić do potrawy w jego najgrubszej części, a już
Smaki Na TalerzuBardzo lubię pieczone mięso drobiowe. Najczęściej jednak przygotowuję takie pokrojone na kawałki. Kaczkę czy kurczaka w całości dość rzadko i równie rzadko np faszerowaną pierś indyczą. Dzieje się tak nie dlatego, że owego mięsa nie lubię, ale wiąże się to z brakiem doświadczenia i wyczucia temperatury piekarnika, a co za tym idzie lekką obawą przed niedopieczeniem lub przesuszeniem mięsa(...)szczęście od teraz mogę takie mięso przygotowywać do woli i bez obaw. Dlaczego? Ano dlatego, iż w mojej kuchni pojawił się nowy, bardzo przydatny gadżet, a mianowicie termometr do mięsa. Termometr posiada duży wyświetlacz, nie ma więc problemu z odczytem pomiaru. Działanie jest bardzo proste – wystarczy włączyć termometr i wbić do potrawy w jego najgrubszej części, a już
Smaki Na TalerzuZrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej oczywistym(...)wyborem jest oczywiście tzw. wołowina zrazowa, która jest częścią udźca. Ale często wykorzystuje się również rostbef, antrykot, łopatkę czy nawet polędwicę. Często już u sprzedawcy możemy otrzymać mięso pokrojone w cienkie plastry, a nawet już ubite. Jeśli jednak nie jest to możliwe, będziemy musieli sami pokroić je na plastry o grubości ok. 4-5mm, a potem rozbić na jeszcze
Kulinarna PokusaBigos inaczej, czyli kapusta z mięsem mielonym i ryżem... Drobno poszatkowana, biała kapusta. Podsmażone z cebulą mięso mielone. Ziarna ugotowanego, białego ryżu. Całość razem podduszona i dobrze doprawiona. Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu. Smacznego! Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie(...)przepisem na opakowaniu. Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso z cebulą doprawić curry i vegetą. Wymieszać. Do garnka, w którym będzie gotowany bigos, wrzucić poszatkowaną kapustę, dodać podsmażone mięso mielone
Gospodyni MiejskaTradycyjna, nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i serem żółtym. Pożywna, sycąca, a przy tym smaczna - świetny pomysł na codzienny obiad. Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym - Składniki:400 g makaronu350 g mięsa mielonegoduża cebula3 ząbki czosnku papryka (może być konserwowa)pomidory w puszce (krojone)250 g żółtego(...)sera do zapiekania (np. gouda, edamski)200 g śmietany 18%jajkoprzyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynsól, pieprz(można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego) Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym:Makaron gotujemy al dente. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, paprykę i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy
Słodka StronaNasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku. My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek. Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania. W tej samej solance(...)może peklować się jednocześnie kilka kawałków mięsa. Składniki solanki: -15 dkg soli -1 duża łyżka soli peklowej -3-4 ząbki czosnku -kilka ziaren ziela angielskiego -kilka ziaren pieprzu -szczypta kolendry -kilka listków laurowych -3 litry zimnej wody Do soli wsypujemy łyżkę soli peklowej, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, pokruszone liście laurowe i potłuczone ziarenka ziela, pieprzu
Maminek kulinarnyZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem... Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków. Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą. Przyprawione czosnkiem i słodką papryką. Zalane kremowym sosem beszamelowym. Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 średnie cebule; 150 g startej mozzarelli(...)drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patleni olej wrzucić pokrojone cebule i delikatnie podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać, aż stanie się złociste. Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawić słodką papryką, vegetą (1 łyżeczka), pieprzem, wymieszać i przez krótką chwilę razem podsmażać. W międzyczasie przygotować beszamel
Gospodyni Miejskagotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone. Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego(...)pewno zdrowsze i chudsze.Składniki:drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy)2 jajka1 cebulałyżka musztardysól, pieprzprzyprawa do kurczakakoperekoliwa do smażeniamasło sklarowanebułka tartaWykonanie:Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy
Walijskie PichcenieWSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X burger jak smażyć ? Burger jak smażyć - Soczystość i chrupkość. Poznaj techniki smażenia burgera i przygotuj wyjątkowe dania mięsne. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Mięsa Wybór odpowiedniego mięsa to kluczowy krok w tworzeniu doskonałego burgera. W zależności od preferencji smakowych oraz pożądanego stopnia soczystości, możesz sięgnąć po różne rodzaje mięsa. Wołowina jest popularnym wyborem, ze względu(...)swoją charakterystyczną teksturę i smak. Jeśli preferujesz delikatniejszy smak, wybierz mięso drobiowe lub indycze. Dla wegetarian i wegan dostępne są również alternatywy roślinne, takie jak burgery na bazie warzyw, soi czy grzybów. Przygotowanie Mięsa Przygotowanie mięsa ma ogromny wpływ na ostateczny smak i teksturę burgera. Wybierając mięso, pamiętaj o odpowiedniej zawartości tłuszczu, która wpływa na soczystość dania. W przypadku wołowiny
Podstawy Gotowaniawskazówki. Stwórz chrupiące i aromatyczne żeberka dzięki naszym przepisom CZYTAJ WIĘCEJ Wybór odpowiednich żeberkowych kawałków Pieczenie żeberka w piekarniku to jedna z najpopularniejszych metod przygotowania tego smacznego i aromatycznego mięsa. Jednak osiągnięcie idealnej konsystencji i smaku może być wyzwaniem, zwłaszcza dla początkujących kucharzy. W tym artykule przedstawimy kilka najlepszych metod pieczenia żeberka w piekarniku, które pozwolą uzyskać soczyste, miękkie(...)pełne smaku mięso. Oprócz tego znajdziesz tutaj cenne wskazówki dotyczące przygotowania mięsa przed pieczeniem oraz dokładny przepis na soczyste żeberka w piekarniku. Pierwszym krokiem do uzyskania soczystego i smacznego żeberka jest wybór odpowiednich kawałków mięsa. Najczęściej używanymi rodzajami żeberka są żeberka wieprzowe i żeberka wołowe. Warto zwrócić uwagę na to, aby mięso było dobrze umięśnione i miało niewielką ilość tłuszczu
Podstawy GotowaniaNajlepsza kaczka na obiad. Kacze piersi i udka smażone, a potem pieczone w piekarniku. Mięso z kaczki jest delikatne, kruche i soczyste, z pyszną chrupiącą skórką i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa. Polecam wszystkim, szczególnie tym którzy jej nie mieli jeszcze kaczki w ustach. Kaczka ma doskonały smak i jest pyszna. Majeranek do doprawienia kaczki nadaje się idealnie(...)żałujcie go obsypując nim kawałki mięsa! To samo jest z tymiankiem, też się sprawdzi w tym daniu. Kaczkę kupiłam całą i wykroiłam z niej piersi i udka, resztę wykorzystałam wraz z kurczakiem do przygotowania rosołu. Polecam inne przepisy z kaczką: – Kaczka smażona z kolorowym pieprzem – Majonezowe roladki z botwiną i kaczką – Kaczka pieczona z jabłkami i orzechami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMacie ochotę na sztukę pieczonej wołowiny medium rare? Pewnie wielu z Was powie, że nie lubi takiego krwistego mięsa. No cóż pieczeń wołowa nadaje się do jedzenia jeśli jest medium rare czyli wtedy, kiedy mięso uzyska wewnętrzną temperaturę 58ºC. Mięso jest wtedy różowe w środku, bardzo miękkie i lekko się kroi. Przepis na rostbef to pieczeń wołowa, która dochodzi(...)jest cała tajemnica dobrze upieczonej wołowiny . Na pieczeń wołową najlepiej wykorzystać porcję skruszonej i chudej wołowiny jak np. rostbef. Zawsze piekę rostbef w kawałku. Nie ma wtedy szansy, że mięso się nie uda! W tym przepisie marynowałam mięso w czerwonym winie z przyprawami. Najlepiej marynować mięso przez noc. Marynatę można wykorzystać do sosu z czerwonego wina. My jedliśmy pieczeń
codojedzeniaSzynka lub schab to najczęściej wybierane fragmenty mięsa na pieczeń wieprzową. Czyste mięso bez przerostów tłuszczowych, zwarte i chude. Ale i mniej szlachetną łopatkę wieprzową da się zmienić w piękną, smaczną i – co nie pozostaje bez znaczenia – soczystą pieczeń. Wieprzowinie świetnie pasują słodkie dodatki. Suszone owoce namoczone w rumie i przyprawa do piernika robią z pospolitej wieprzowej łopatki dobrą propozycję(...)połowę naszykowanej przyprawy do piernika. Przeciskamy do przypraw ząbki czosnku, dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy wszystko razem na pastę. Najwięcej zabawy przy tej roladzie jest z naszykowaniem mięsa. Moja łopatka na zdjęciach to dość wąski kawałek, a koniecznie potrzebowałam zrobić z niego jedną długą roladę. Da się Łopatkę dzielimy na połowę w miejscu nad kością (wszystko pokazałam na zdjęciach
Karo in the Kitchenzasad dotyczących produkcji domowego pasztetu, aby produkować pasztety w wielu wersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby, słoninę czy podroby a nawet owoce. W zależności od użytego rodzaju mięsa mówimy(...)pasztecie drobiowym, cielęcym itp. Możemy zrobić pasztet również z kaszy czy warzyw, ale o tego typu pasztetach będzie przy innej okazji Jeśli bazujemy na chudych mięsach jak drób, warto dodać nieco tłustych mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa
Mieszam w GarnkuPodstawą pasztetu jest jak najświeższe, jak najlepszej jakości mięso – u mnie to mieszane mięso wołowe i wieprzowe, każde o innej zawartości tłuszczu, innej długości i twardości włókien mięśniowych – o innym smaku, i wieprzowa wątróbka. Dopiero taka mieszanka daje nam pełny, mocny smak pasztetu który dodatkowo podbijamy i wykańczamy przyprawami. Jak upiec pasztet żeby zawsze był lekki i wilgotny? Sprawdźcie! Zapisz(...)duża porcja – możecie zrobić pasztety z połowy składników . Z podanej w przepisie ilości składników wyszły dwa wysokie pasztety w keksówkach 26/12cm i jeden mały 20/10cm. I DZIEŃ Wszystkie mięsa (poza wątróbką i słoniną wędzoną) wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Kroimy je w grubą kostkę, taką, jaka zmieści nam się do maszynki do mielenia mięsa, usuwamy ewentualne chrząstki
Karo in the KitchenPulled Pork, czyli kawał mięsa pieczony w niskiej temperaturze. Właśnie głównie dlatego chciałam mieć wolnowar Russell Hobbs . Mięso można upiec zarówno w piekarniku w 100 stopniach jak i przygotować je w wolnowarze, w którym temperatura nie przekracza 80 stopni. Dla mnie bosko, bo nie trzeba zaglądać, mieszać, przekręcać, w ogóle nie trzeba się interesować mięsem przez 12 godzin. W takiej(...)przypali, podczas pieczenia wytworzyło się dużo sosu, którego smak trudno opisać. O co chodzi w Pulled Pork opowiedziała mi Margarytka , bo dla mnie było to takie nowe, piec mięso 12 godzin, to jakaś masakra. Dopiero słowa "nigdy nie jadłaś tak dobrego mięsa" podziałały. Jak nie jadłam, to chcę je spróbować. I ta ciekawość doprowadziła mnie do tej "wyczesanej" wieprzowiny
Blondynka Gotujenaprawdę w jego oryginalnej wersji.Nie z budki z kebabami której właścicielem jest pan Zbyszek a Bebab z prawdziwego zdarzenia.Bo Döner Kebap to nie ot tak sobie przyprawione mięso zawinięte w placek.Mięso na Donera trzeba na początek marynować w mleku z cebulą dzięki czemu nabiera aromatu i soczystej delikatności.Potem trzeba to samo mięso natrzeć oliwą z przyprawami.Potem mrożenie mięsa(...)popularny w Polsce na przełomie lat 80'ch i 90'ch zeszłego wieku to został wymyślony przez jednego tureckiego kucharza już pod koniec XVIII wieku.Oryginalnie wykorzystuje się do niego mięso jagnięce lub baranie to na potrzeby europejskie wykorzystuje się też cielęcinę a nawet i kurczaka.Nigdy z wieprzowiny z wiadomych powodów. Kebab oznacza na Bliskim Wschodzie i Turcji ogólnie mówiąc "przyprawione
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki :1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab3-4 ząbki przeciśniętego czosnkusól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikamiNasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godzPrzygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść(...)wodą jak na kluski, rozwałkować na płat, którym należy mięso oblepić, nakłuć ciasto w kilku miejscach (choć mnie i tak pękło podczas pieczenia), owinąć w papier do pieczenia,włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, ja swoje mięso piekłam
Proste PotrawyLasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni. Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki : ok. 350 g makaronu(...)lasagne ok. 140 g żółtego sera sos pomidorowy z mięsem: 500 g mięsa mielonego cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory w puszce (krojone) kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz
Słodka Strona