mięso - 63110 przepisów (strona:22/4208)

Turecka pizza z mięsem 43

Turecka pizza z mięsem przepis na lahmacun pizza z patelni lub z piekarnika. Turecka pizza z mięsem mielonym jest o wiele mniej kaloryczna niż nasza ulubiona pizza jak z Pizza Hut , ale z pewnością nie mniej smaczna. Idealna dla tych, co męczą się na diecie i chętnie zjedliby coś innego, niż płatki owsiane i sałatki. No i jak to brzmi(...)pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej) lub kupić gotowe np. w tureckisklep.pl  "Pizzę kocham i rozumiem

Cztery Fajery
Zapiekanka z mięsa kapusty i ryżu. Zapiekanka gołąbkowa 51

Zapiekanka z mięsa kapusty i ryżu. Zapiekanka gołąbkowa. O tej porze roku do przygotowania tej zapiekanki wykorzystuję młodą kapustę, ale inne gatunki jak: kapusta włoska, pekińska, czy też biała oczywiście też się nadają. Moja zapiekanka gołąbkowa to tzw. gołąbki dla leniwych, podobnie jak gołąbki bez zawijania , ta potrawa jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków lub nie chcą(...)tracić czasu w zwijanie gołąbków, gdyż to trochę trwa i zabiera czas. Składniki na zapiekankę gołąbkową są takie same jak na tradycyjne gołąbki (kapusta, mięso mielone, ryż, nie daję do farszu jajka) tylko zamiast zwijać kapustę z farszem w roladki, układamy warstwowo farsz i kapustę, możemy to zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia. Mielone mięso wieprzowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski śląskie z mięsem wołowym 46

Przepis na mięciutkie kluski śląskie nadziewane farszem z mięsem wołowym, boczkiem wędzonym, cebulą, musztardą i ogórkiem. To pomysł na kluski śląskie z wołowiną, ale uzupełnione składnikami jak na tradycyjną roladę śląską. Idealne, sprężyste kluski z dwuskładnikowego ciasta, które nawet po odgrzaniu wciąż będą miękkie. Doskonale przyprawione mięso oraz aromatyczne dodatki tworzą wraz z idealnym ciastem danie, którego każdy powinien spróbować(...)Kluski śląskie z mięsem i domowy sos pieczeniowy , to idealny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Tradycyjne danie według sprawdzonego przepisu na kluski śląskie bez jajka. Jeśli jesteś fanem kartaczy lub lubisz pyzy z farszem, kluski śląskie z nadzieniem z mięsa mielonego również powinny przypaść Ci do gustu. Polecamy podać je z sosem pieczeniowym lub aromatycznym sosem pieczarkowym . Przepis

Kuchnia Na Wypasie
Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym 53

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym  Dziś pomysł na mięsne roladki, czyli zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym. Są bardzo proste w przygotowaniu, sprawdzą się na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowym ze śmietanką przygotowuje się podobnie jak tradycyjne zrazy wołowe, ale te mielone są gotowe znacznie szybciej(...)środka musztardą i nadziałam ogórkami, pieczoną czerwoną papryką i cebulką. To dość klasyczny zestaw do zrazów, który możecie wzbogacić o kilka plasterków boczku lub szynki. Roladki z mięsa mielonego w sosie są tez smaczne z innym farszem, na przykład pieczarkowym, tak naprawdę jeśli chodzi o nadzienie ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. Z podanych proporcji możecie uformować 3-4 bardzo duże

Lekcje w kuchni
Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego 78

Zapiekanka z kapusty kiszonej, ryżu i mięsa mielonego, przepis na pyszny obiad z jednego naczynia.  Prosta w przygotowaniu zapiekanka z kapusty, klopsiki z ryżu i mięsa mielonego  zapiekane w sosie pomidorowym.  Idealny zestaw dla fanów gołąbków i podobnych połączeń z kapusty.  Gołąbki to klasyczne, ulubione przez nas danie. Jednak to potrawa, która wymaga dużo czasy(...)pracy.  Zapiekanka z kapusty znakomicie sprawdza się jako zamiennik dla popularnych gołąbków.  Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy zrobić klopsiki z ryżu i mięsa mielonego, zapiec na spodzie z kapusty. Mój przepis to zapiekanka z kapusty kiszonej, sprawdzi się także kapusta biała, włoska czy delikatna pekinka. Zapiekanka z kapusty jak zrobić?  Jakie dodatki do zapiekanki z kapusty

Dieta moja pasja
Sos serowy z mięsem mielonym i test patelni tytanowej WOLL 51

serowy z mięsem mielonym Dziś na obiad poleca się sos serowy z mięsem mielonym - idealny do makaronu, klusek, kaszy, ryżu lub ziemniaków. Jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, to świetna potrawa, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. Dzisiejsze danie przygotowałam na patelni tytanowej firmy Woll - zdecydowanie najlepszej patelni, jaką może wymarzyć sobie miłośnik gotowania.  Gorąco zachęcam do zapoznania(...)się z recenzją poniżej przepisu:) Sos serowy z mięsem mielonym może być przygotowany na bazie słodkiej śmietanki lub mleka. Do jego przygotowania użyjcie ulubionego żółtego sera, który dobrze się topi - sos powinien być przyjemnie ciągnący:)  W sosie dobrze sprawdzi się też starty parmezan albo mozzarella, a nawet sery pleśniowe, jeśli takie lubicie. Do mojego sosu serowego dorzuciłam jeszcze cukinię

Lekcje w kuchni
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego 113

Czas czytania: 3 min Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego Większość z Was myślami jest już przy świątecznym stole. Z pewnością zastanawiacie się co podać swoim gościom do jedzenia. Coś pysznego, ale też coś, czego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Mam pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotujemy rosół , takie mięso będzie odstawom do przygotowania pasztecików . Farsz jest niezwykle(...)łatwy do zrobienia, wystarczy oddzielić mięso od kości i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa wraz z warzywami. Mięso z warzywami i przesmażoną cebulką mieszamy z odrobiną rosołu i doprawiamy przyprawami. Przygotowanie ciasta Teraz trzeba zabrać się za zagniecenie ciasta twarogowego , które jest nieporównywalnie szybsze do przygotowania niż zazwyczaj stosowane w tego typu przepisach, ciasto drożdżowe . Ciasto jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Szynka pieczona w pomidorach 352

kanapki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg ok. 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka kilka pomidorków koktajlowych ok. 150ml przecieru pomidorowego z kartonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Sposób przygotowania: Szynkę wieprzową surową umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam ją w naczyniu żaroodpornym i natarłam z obu stron solą, papryką ostrą, przyprawą do mięsa i roztartym majerankiem. Wierzch mięsa polałam dodatkowo sosem sojowym i olejem pozwalając im swobodnie spłynąć. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Ułożyłam je na wierzchu mięsa. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam na całą

Waniliowe Improwizacje
Steki – zasady smażenia 126

Steki to jedno z najlepszych mięs. Wbrew panującej opinie przygotowanie tego typu mięsa nie jest trudne, jednak należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, które sprawią, że danie będzie soczyste, kruche i aromatyczne. Do steków możecie podać dowolne dodatki… takie jak pieczone ziemniaki, słodkie marchewki, szparagi itd. Zasada 1 – kupujemy dobre mięso Do steków powinniśmy wybrać dobre jakościowo mięso. Stek(...)powinien mieć grubość ok. 1-1,5 cm. Zasada 2 – nie smażymy zimnego mięsa Steki przed smażeniem na conajmniej pół godzimy trzeba wyjąc z lodówki. Nie wolno smażyć zimnego mięsa bowiem narazimy się na to, że nie będzie usmażone równomiernie. Zasada 3 – na czym smażyć steki Steki smażymy wyłącznie na oleju rzepakowym, albo klarowanym maśle. Tylko te produkty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z mięsem mielonym 141

Makaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem sukcesu jest odpowiednie doprawienie mięsa. Lista składników oraz przepis jest poniżej… Składniki 400g mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku olej makaron do spaghetti majeranek oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Makaron(...)mięsem mielonym – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na oleju. Jak będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone. Doprawiamy do smaku przyprawami. Całość smażymy ok. 10-15 minut, aż mięso będzie usmażone. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy wszystko jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Na talerze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wieprzowina na świąteczny obiad 126

Wielkanocny. Wielkanoc to magiczny czas spotkań z rodziną i najbliższymi. Musimy postarać się aby wielkanocne menu smakowało naszym gościom. Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny obiad i zastanawiacie się, jakie mięso podać to WIEPRZOWINA nadaje się doskonale NA OBIAD świąteczny. Pyszna wieprzowina idealnie nadaje się na najlepszy, domowy obiad. Wieprzowina to bez wątpienia niezwykle popularne mięso w kuchni polskiej, stąd wiele(...)potraw charakterystycznych dla tej kuchni. Przeciętny Polak podobno zjada ok. 70 kg mięsa wieprzowego rocznie! Świeża, z dobrego źródła wieprzowina: boczek, karkówka, schab, szynka, żeberka – są doskonałym źródłem białka, wapnia, witaminy E i żelaza. Mięso to cenione jest najbardziej za swoje walory smakowe, każdy kawałek mięsa wieprzowego smakuje inaczej, dlatego potrawy z tego mięsa są bardzo urozmaicone. W jednym miejscu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu 100

Wielu ludzi zastanawia się co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. O ile warzywa często mogą wylądować w sałatce, to z mięsem już bywa różnie. Wielu ludzi nie cierpi gotowanego mięsa, ja bardzo lubię, ale ja ogólnie lubię jeść, więc jestem mało statystyczna jeżeli chodzi o miłość do gotowanego mięsa. Przepis na sałatkę - Sałatka rosołowa, sałatka z warzyw(...)mięsa z rosołu Przepis na sałatkę - Sałatka z warzyw z rosołu Przepis na sałatkę - Sałatka jarzynowa z kukurydzą U mnie w domu bardzo często robimy rosół z kurczaka. Rosół drobiowy charakteryzuje się tym, że delikatne mięso jakim jest drób wymaga sporego wkładu. Zazwyczaj jest to cały kurczak, którego wcześniej kroję na kawałki. W rosole znajduje się wówczas: cały korpus

MamaOskarka
Shawarma z kurczaka 661

Prosty przepis na arabską shawarmę z kurczaka Shawarma z kurczaka po raz drugi pojawia się na naszym blogu. W porównaniu do pierwszej wersji wprowadziłam kilka drobnych zmian, dzięki którym mięso jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Poniższy przepis na shawarmę drobiową  to najbardziej klasyczna wersja tego dania. Shawarma, bliskowschodni odpowiednik tureckiego doner kebab i greckiego gyrosa to jeden(...)prostszych do przygotowania arabskich street foodów. Delikatne, soczyste mięso, przesiąknięte aromatem przypraw i zawinięte, wraz z warzywami, w płaskie arabskie chleby zyskało wielu zwolenników na całym świecie. W królestwie Saudów shoarma z kurczaka lub z jagnięciny dostępna jest w niemal każdym fast foodzie. Najlepszą jaką jedliśmy przyrządzali kucharze ze Shrimpy Restaurant w Al-Khobar (na zdjęciu poniżej). Jeżdziliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z jelenia 160

zgłębiłam trochę tajników wiedzy na temat jej przyrządzania. Polecam profesjonalne strony kół łowieckich, jest tam dużo cennych wskazówek na temat dziczyzny. Okazuje się, że  nie taki diabeł straszny :) Mięso z jelenia smakiem przypomina mi  wołowinę i odrobinę wątróbkę. Ogólnie bardzo smakowało całej rodzinie. Wcześniejsze marynowanie mięsa jest nieodzowne. Powinno leżakować w marynacie kilka dni, ale ja nie miałam(...)godziny  :) Ale warto było czekać i delektować się  zapachem rozchodzącym się po całym domu. Zaostrzyło to tylko apetyt domowników. No to gotujmy :)  Składniki: -1 kg mięsa gulaszowego z jelenia -1  cebula -300 g pieczarek  -po jednej małe marchewce i pietruszce -2 liście laurowe -2 ziela angielskie  -mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej

Kulinarne przemyslenia
Roślinne burgery o smaku mięsa, czyli rewolucja w USA 70

Pewien amerykański start-up rewolucjonizuje rynek burgerów za oceanem. Ich wege wersja dostępna jest już w 1500 restauracjach. Właśnie otwierają się na inne kontynenty. Jaki kryją w sobie sekret? Mięso bez mięsa, co smakuje jak mięso W świecie bezmięsnych burgerów trendy są dwa. Wegeburgery mające z burgera tylko nazwę burger, bo podkreślające swoją roślinną genezę. To te z soczewicy, groszku(...)tempehu. I te, które też są wege, ale za wszelką cenę kryją w sobie skład, by upodobnić się pod każdym względem do mięsa. Oczywiście najważniejszą cechą jest wtedy smak. Ten właśnie trend wzmacnia się w USA dzięki „Niemożliwym Burgerom”. Doktor Pat Brown, biochemik z USA, zaczął w 2009 roku bardzo ambitne badania mające na celu stworzenie roślinnego mięsa, które ludzie

Fleksitarianizm.pl
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 100

lokatorami ekscentrycznych pomieszczeń – w przeciwnym przypadku czeka ją marny koniec. Przykładowo podczas wizyty w pomieszczeniach kuchennych i restauracyjnych przemyka ona za plecami kucharzy-bliźniaków, zajętych krojeniem wielkich kawałków mięsa czy zmywaniem sterty ubrudzonych naczyń. Wincyj kotletów! Bo każdy kucharz zaczyna na zmywaku Mimo, iż w grze nie pojawia się wzmianka o konkretnym daniu, to w menu Paszczy przeważa mięso(...)cytryny – kilka kropel 0,10 zł czosnek – 2 ząbki 0,30 zł pieprz czarny, świeżo mielony 0,10 zł sól Razem 9 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. WYBÓR MIĘSA Najlepsze mięso na stek dostaniecie u lokalnych rzeźników. Zapytajcie o porcję odpowiednią na stek – rostbef, antrykot, lub jeśli chcecie zjeść naprawdę po królewsku, to wybierzcie polędwicę. Zalecamy, aby grubość

Nerds Kitchen
Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami 280

Spaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania. Nadadzą mu głębi przez co stanie się bardzo sycące. Tak moja mama robiła je w domu i tak też ja robię je do dziś. Poniżej przedstawiam składniki potrzebne do tego dania oraz przepis. Składniki: mięso mielone(...)papryki czerwonej ½ papryki żółtej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów obieranych ze skórki makaron spaghetti sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Żółty ser 50 g Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryka i pieczarkami – przepis Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu w osolonej wodzie W trakcie gdy makaron będzie się gotował, zeszklij cebulę, czosnek i dodaj mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 104

Domowe burgery miały swoje pięć minut w sieci. Była moda, był szał, było darcie szat i puszenie ogona, kto ma lepszy pomysł czy przepis na kawał mielonego mięsa w bułce. W efekcie dostaliśmy kilkadziesiąt przepisów na katastrofę i „walk of shame”. Jednak nie to, co dobre, tylko to, co komu smakuje. Ponoć. Ja jestem zwolenniczką prostych rozwiązań. Maksymalnych efektów, przy(...)działa tak, że wchodzicie do kuchni, machacie raz ręką i tada! Stoi na stole gotowe. Do bułek trzeba się ciut przyłożyć, włożyć nieco energii w przygotowanie dodatków i wyrobienie mięsa. W zamian za to otrzymamy pełne zazdrości spojrzenia, że my, sami, własnymi „ręcoma” tego pięknego burgeraska zrobiliśmy. Na początek bułki. Bułka do burgera nie może być suchym wiórem, sztucznie napompowanym

ladykitchen
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 135

lokatorami ekscentrycznych pomieszczeń – w przeciwnym przypadku czeka ją marny koniec. Przykładowo podczas wizyty w pomieszczeniach kuchennych i restauracyjnych przemyka ona za plecami kucharzy-bliźniaków, zajętych krojeniem wielkich kawałków mięsa czy zmywaniem sterty ubrudzonych naczyń. Wincyj kotletów! Bo każdy kucharz zaczyna na zmywaku Mimo, iż w grze nie pojawia się wzmianka o konkretnym daniu, to w menu Paszczy przeważa mięso(...)cytryny – kilka kropel 0,10 zł czosnek – 2 ząbki 0,30 zł pieprz czarny, świeżo mielony 0,10 zł sól Razem 9 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. WYBÓR MIĘSA Najlepsze mięso na stek dostaniecie u lokalnych rzeźników. Zapytajcie o porcję odpowiednią na stek – rostbef, antrykot, lub jeśli chcecie zjeść naprawdę po królewsku, to wybierzcie polędwicę. Zalecamy, aby grubość

Nerds Kitchen
Mielonka wieprzowa 144

SUROWIEC -golonka u mnie 1,5 kg -łopatka 1,2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg do mięsa mielonego -peklosól 19 g/kg do mięsa w kawałkach -pieprz czarny 2 g/kg -oregano suszone 0,5 g/kg -bazylia suszona 0,5 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 30 g /do całości mięsa -gorczyca czarna ziarno 2 g/kg -woda do mięsa(...)krojonego 50 mil. -woda do mięsa mielonego 200 mil. -szynkowar, praska lub osłonki barierowe i termokurczliwe -sznurek do wiązania osłonek Aby galaretka była twardsza proponuje dodać 30-40 g żelatyny WYKONANIE Mięso myjemy. Z golonki odcinamy skórę i wycinamy kośd. Z mojej golonki pozyskałem 1 kg mięsa. Mięso z golonki mielimy na sitku 4 mm. Z łopatki pozyskujemy jak najwięcej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jak zrobić kotlety mielone 1003

tego przepisu wychodzą takie, jak jedliście w domu rodzinnym. Podam też możliwe nawet dla początkujących modyfikacje, które odmienią oblicze tradycyjnych kotletów mielonych. Podstawą mielonych kotletów jest dobrej jakości mięso. Warto udać się do sklepu, wybrać konkretny kawałek mięsa i poprosić o jego zmielenie lub też samodzielnie zmielić mięso. Wiemy, co jemy Ja wybieram zwykle mięso wołowo-wieprzowe lub mięso(...)szynki. Możecie użyć również mięsa drobiowego i zrobić kotlety mielone ale drobiowe. Bułka Używamy do związania mięsa suchej bułki kajzerki. Namaczamy ją w wodzie lub mleku. Bułka nam wypłynie na powierzchnię, więc aby w całości nasiąkła wodą, obciążamy ją miseczką napełnioną wodą. Dzięki temu bułka znajdzie się w całości pod wodą. Przed dodaniem bułki do mięsa, solidnie odciskamy

Mieszam w Garnku
Pasztet domowy 139

dzień. Domowy pasztet jest bardzo prosty do zrobienia. Wymaga jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart. Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki): mięso na pasztet: 30 dag karkówki 40 dag łopatki 20 dag boczku świeżego 1 podwójna pierś z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej składniki dodawane do gotowania mięsa: 1 cebula mały kawałek selera(...)pół płaskiej łyżeczki soli 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania  mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy.  Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka.  Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa.  Dorzucamy liście laurowe

Smak mojego domu
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 200

Mielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone mięso najczęściej spożywamy dzisiaj w formie hamburgerów. A nasze polskie mielone, naprawdę dobrze zrobione, podbiją nie tylko serca ale i podniebienia. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie(...)który nierzadko stanowi 50% tego produktu). Nazwijmy je po imieniu – podły syf. Nie karmilibyście tym swoich psów i kotów, nie jedzcie tego sami.   Kolejną kwestią jest sposób zmielenia mięsa — zdecydowana większość opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie ocenić, jak grubo zmielone jest mięso — bierzcie to zmielone grubiej. Bardzo drobno zmielone mięso

Karo in the Kitchen
Rolady idealne - technika rozbijania filetów drobiowych na rolady i kotlety 129

Dobrze rozbity filet drobiowy ma piękny prostokątny lub owalno - prostokątny kształt i jest odpowiedniej grubości. Bez problemu można nałożyć do niego całkiem sporą ilość farszu i zwijać. Podczas podsmażania mięso nie pęka, nie powstają dziury i nie umyka nimi farsz. Po przygotowaniu, rolady są kształtne i kruche. Nie ma mowy o idealnych roladach, kiedy filety drobiowe są poszarpane lub źle(...)przy ich pomocy obracać filety i robić wszystkie inne cuda. W trakcie rozbijania, filetów drobiowych nigdy nie dotykam bezpośrednio dłonią - to właśnie przez przekładanie dłonią delikatne mięso drobiowe zaczyna się rozrywać. Przy rozbijaniu używam dwóch woreczków foliowych - jeden kładę pod filet drobiowy, drugi na nim. Rozbite filety przekładam na talerz przy pomocy woreczka, podnoszę

Szybko Szybkowar
Suszona polędwica 126

Dzisiaj zapraszam na pyszną domową wędlinę. Muszę przyznać, że nie mogłem się doczekać, bo przygotowanie mięsa zajęło mi tydzień. Jednak satysfakcja z jedzenia własnoręcznie przygotowanej wędliny wynagradza długi czas oczekiwania, a smak jest rewelacyjny. Do przygotowania wędliny użyłem: 1 polędwicy wieprzowej (około 700 gram), cukru, soli, granulowanego czosnku, mielonej papryki słodkiej, suszonego majeranku, suszonego tymianku. Przygotowanie suszonej polędwicy, choć jest(...)robi się sama, a jedyne czego wymaga do jej przygotowania to cierpliwość. Przygotowanie wędliny rozpocząłem od bardzo dokładnego oczyszczenia jej z błon, tak aby jej powierzchnia była gładkim pięknym mięsem. Następnie przy pomocy ręcznika papierowego dokładnie osuszyłem mięso i rozpocząłem jego przygotowywanie. Pierwszym etapem było rozsypanie na dużej desce do krojenia dużej ilości cukru (około pół szklanki) i obtoczenie

Wyprawy kulinarne
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 131

cieniutkie steki z ligawy jak bozia kazała – 2,5 minutki z jednej, 2,5 z drugiej, odwracanie, odpoczywanie, itd. okazało się, że żeby poradzić sobie ze zjedzeniem tego mięsa trzeba by pożyczyć sztuczną szczękę od sąsiada lub mieć najlepszy model szwajcarskiego scyzoryka. Nie. Nie. Pomyłka. Jedna wielka pomyłka. Ligawa to mięsień, który podtrzymuje w części krzyżowej kręgosłup wołu – jest sztywna(...)amator wszelkich musów i pasztetów – mimo że mu posiekałam – wzgardził. Cóż, zapłaciłam, poświęciłam czas – zjadłam. A w zasadzie powinnam napisać jadłam. Przeżuwając wolno drobno pokrojone mięso i myśląc, co do cholery zrobiłam nie tak.   Dzisiaj steki robię prawie że z zamkniętymi oczami. Uwierzcie – hasło „praktyka czyni mistrza” wcale nie jest przereklamowane. Najczęściej kupujemy steki z Beef Mastera

Karo in the Kitchen
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 172

farszu zamiast ryżu użyłam kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam!Składniki:1 duża główka młodej kapustyFarsz:2 szklanki kaszy gryczanej2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)2 cebulesól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówSposób wykonania:1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, solimy i dodajemy masło. Gotujemy przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę, odstawiamy, przykrywamy(...)garnek ręcznikiem, by kasza napęczniała. Gotową kaszę przekładamy do miski.2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy.3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą.5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem

Kuchnia domowa Ani
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 183

papryki 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 woreczek ugotowanego ryżu 3 łyżki ketchupu cebula sól pieprz zioła prowansalskie słodka papryka 0,5 l bulionu 20 dag żółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako(...)danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków. Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej:  mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy

Świat Domowej Kuchni
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 143

smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz.  Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje.  Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany

upichcic
Jarzynka duszona z mięsem 123

jednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu    Mięso kroimy w dużą kostkę.    Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek(...)marchewkę.    Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.    W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy). Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy

Maminek kulinarny
Sajgonki z mięsem i warzywami 2909

wyglądają może idealnie ale jak na pierwszy raz nie takie złe ale ważne że były pyszne. Teraz na pewno nie będę kupować już gotowców.składniki:2 marchewki1 cebula300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej2 ząbki czosnku1 mała garść grzybków mun100 g makaronu ryżowego nitki2 łyżki sosu sojowego2 łyżki sosu rybnego1 jajkook 150 g papieru ryżowego1-2 garście posiekanej natki pietruszkiolej(...)tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć a następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z dzika 143

Przyznaję, że "poszłam po bandzie" jak powiedziałaby moja Córka :) Do upieczenia tego mięsa wykorzystałam częściowo gotową sól zmiękczającą. Miałam potrzebę szybkiego przygotowania mięsa i zrobiłam właśnie tak jak przedstawiam. Jeśli ktoś chce może spróbować ...raz na jakiś czas. Mięso piekłam we folii. Składniki : około 80 dag mięsa z dzika - szynka płaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso(...)kilka ziaren jałowca olej Przygotowanie : Do garnuszka z 3 łyżkami oleju wsypałam odmierzoną sól i wymieszałam dokładnie Obrany czosnek zmiażdżyłam, dodałam do soli, roztarłam całość i natarłam umyte, osuszone mięso Osypałam mięso papryką mieloną ostrą i odrobiną pieprzu, mięso nakłułam ostrym widelcem Przełożyłam do rękawa foliowego, obłożyłam je pokrojoną cebulę, dołożyłam obrane, pokrojone na ósemki jabłko, ziarnka jałowca

Proste Potrawy
MIĘSO ZE SŁOIKA 201

Domowe najlepsze..w myśl tej zasady często robię domowe mięska, wędlinki czy mięsa do słoiczka wkładam,żeby miec prawdziwy smak domowych wyrobów Składniki: 2 kg łopatki 1 kg boczku 3 łyzki soli Kamis 1,5 łyżki pieprzu Kamis 1 czubata łyżka majeranku Kamis po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek po 1 listku laurowym na słoiczek po 2 łyżki wody(...)przegotowanej na słoiczek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem,majerankiem.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe.Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy do ostygnięcia

Z Majeczką w kuchni
Pieczone kalarepki z mięsem mielonym. 190

Składniki: 3 kalarepki 0,5 kg mięso mielone 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone. Kalarepki obrać ze skórki. Odciąć czapeczkę, wydrążyć wnętrze. Pozostawić ścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć pokrywką i piec około

Kulinarny karnet Christophera
Pide z mięsem mielonym. 118

jedzeniu. Składniki  -  4 sztuki. Ciasto. 225g mąki pszennej 10g drożdży 1/4 łyżeczki cukru 60ml letniej wody 1 łyżka oleju 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżeczki soli Nadzienie. 130g mięsa mielonego 1/3 papryki czerwonej 1 pomidor 1 cebula 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą(...)składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Teraz robimy nadzienie. Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem. Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 147

tych co nie mają dzisiaj pomysłu na obiad. Można zrobić więcej gołąbków i obiady na 2-3 dni gotowe. Tradycyjne gołąbki z mięsem wieprzowym i kaszą pęczak, dla moich domowników w sosie pomidorowym, bo takie lubią najbardziej, ja lubię podsmażone na patelni, ale o gustach się nie dyskutuje. Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak(...)jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule  3 łyżki smalcu sól  pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego,  KLIKNIJ TUTAJ . 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia

Apetyczna babeczka
Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 203

problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo(...)mrożę.Farsz zwyczajny, ale zobaczcie jaki piękny kolor ma ciasto ! Zaraz wyjaśni się dlaczego.  Zobacz przepis na Pierogi z mięsem i kuskusem albo Pierogi z kaszanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bakłażan faszerowany z mięsem 179

wychodzi :). Na przykład taki bakłażan z fetą i pomidorem  jest wspaniały, ale kaloryczny... Dziś więc bakłażan zapiekany, przygotowany z minimalna ilością tłuszczu.Bakłażan faszerowany z mięsem Składniki:500 g łopatki wieprzowej1 spora cebula1 kg bakłażana2 pomidory bez skórki1 kula mozzarelli 1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej paprykisólpieprzolej do smażeniaWykonanie:Mięso mielimy i podsmażamy na patelni(...)kostkę pomidory i przyprawy.W międzyczasie bakłażany kroimy na pół i je wydrążamy, zostawiając tylko cienką ściankę. Bakłażanowy miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do smażącego się mięsa. Patelnię przykrywamy i wszystko dusimy razem, aż bakłażan będzie miękki.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni; szklane naczynie, najlepiej z pokrywką, lekko natłuszczamy.Bakłażana nadziewamy farszem, wkładamy do naczynia, które

Kulinarne przygody Gatity
Domowy pasztet pieczony 16

Domowy pasztet pieczony Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy go zajadać na kanapkach lub podać na przykład jako przekąskę na imprezie. Jeśli wykonamy więcej pasztetu na raz, spokojnie nadmiar możemy zamrozić na później.       Składniki(...)dowolnego mięsa (razem z tłustymi kawałkami i skórami) 350g wątróbki drobiowej włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 1 cebula 1 łyżka masła 1 czerstwa bułka 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego imbiru, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego opcjonalnie: suszone

Blog z Apetytem
Keto Chleb z Mięsa 51

Keto chleb z mięsa brzmi dla Ciebie jak żart? Przyznam, że gdy pierwszy raz spotkałem się z tym przepisem na kanale Keto Kocura, to też tak pomyślałem. Ale zapewniam Cię, że to nie jest żart. Keto chleb z mięsa jest jak najbardziej prawdziwym przepisem. Nie ma się co oszukiwać, nie smakuje on jak typowy pszenny, czy żytni bochenek(...)oznacza to, że jest zły. Chleb ketogeniczny z mięsa to idealna propozycja dla osób na diecie ketogenicznej , lchf , ale także tych którzy budują masę mięśniową. Najlepsze jest w nim to, że to chyba najprostszy przepis na chleb jaki widziałem. Wystarczy ugotować mięso, a następnie zblendować z resztą składników i włożyć na niecałą godzinę do piekarnika. I tyle, gotowe. Chleb

ZGruntuFit
Indyk – co warto wiedzieć o mięsie z indyka? Przepis na roladki z indyczego udźca 93

Ostatnio w moje ręce niespodziewanie wpadło mięso z indyka, a dokładnie indyczy udziec. Nie miałam pojęcia jak go podać, ani z czym, ani na co w ogóle ten kawałek mięsa się nadaje. Jeśli poszukujecie odpowiedzi na te same pytanie, bądź prostego przepisu na roladki z indyka, to trafiliście idealnie. Indyk – co warto wiedzieć o mięsie z indyka? Skąd wziął(...)się indyk? Historycy twierdzą, że indyk przybył do Europy na początku XVI wieku. Początkowo mięso to było uznawane za potrawę wytworną, luksusową, która zastępowała w zamożnych domach znacznie cięższe mięso perliczek, łabędzi czy pawi. Dopiero później indyk zagościł także na stołach klasy średniej. Dziś jest mięsem docenianym na całym świecie, szczególnie przez osoby dbające o swoją codzienną dietę. Dlaczego warto

Czynniki pierwsze
Sos z mięsa z rosołu 73

mięsa z rosołu. Rosół gotuję od zawsze i nie tylko w niedzielę. To moja ulubiona zupa, która często gości na naszym stole. Na jego bazie przygotowuję inne zupy lub potrawy. Zupa pomidorowa i ogórkowa na rosole jest gotowana prawie w każdym polskim domu, a kurczak w potrawce to standard . Gotuję też kremową Zupę z kurczaka i warzyw z rosołu. Wczoraj(...)każdy wie, że rosół z udek jest bardzo tani. A dzisiaj Wam pokażę mój sposób co zrobić z udek z rosołu. Wiele osób ma dylemat co z tym ugotowanym mięsem i warzywami potem zrobić. Znam takich co resztki po rosołowe wyrzucają. Moja mama robiła często potrawkę z mięsa drobiowego, które pozostało z rosołu podawała z ryżem i marchewką. Ja bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
„Koszyczki” z mięsa mielonego ze szpinakiem zapieczone z mozarellą 99

Podrzucę Wam kolejny pomysł na pyszną i bardzo prostą potrawę z mięsa mielonego. Jeżeli nie macie pomysłów na mięso mielone, to polecam wypróbować ten przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka, czubryca(...)cebula – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, papryka słodka, sól i pieprz) – 200g twardej mozarelli – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu Mięso zmielić razem z czosnkiem i 1 cebulą. Jeżeli używacie gotowego mięsa mielonego, należy cebule zetrzeć na tarce na drobnych oczkach a czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy i wszystko

Smaki Armine
Jak przygotować domowe pastrami 93

sposób kawałka wołowiny. Jednak możecie również w ten sposób przygotować zarówno wieprzowinę, drób, czy nawet łososia. Oryginalny przepis mówi jednak o wołowinie. Dawniej pastrami to po prostu sposób konserwowania mięsa przy pomocy soli. Jednak wykorzystywano gęsinę ze względu na to, iż była znacznie tańsza. Najlepszym mięsem do pastrami będzie mostek wieprzowy. Ale możecie wykorzystać dowolne mięso wołowe. Niestety proces przygotowania(...)tego dania jest dość czasochłonny – powinniśmy peklować je w soli ok. 7 dni. Jeśli skrócicie ten proces, nic się nie stanie, jednak mięso w środku nie będzie już tak „pięknie” czerwone. Tak więc zaczynamy… Składniki ok. 2kg mostka wołowego sól do peklowana liście laurowe ziele angielskie czosnek cebula kora cynamonu anyż goździki musztarda majeranek oregano gorczyca

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne? 189

wymagające większego wysiłku. Jednak nawet te z pozoru najprostsze działania przeprowadzane w nieprawidłowy sposób mogą zaważyć np. na jakości przyrządzanej przez nas potrawy. Do takich czynności zalicza się krojenie mięsa wołowego, które to w szczególności wymaga od nas prawidłowej „opieki”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wołowina – jedno z najlepszych rodzajów mięsa Mięso wołowe na polskich stołach nie gości tak często jak wieprzowina(...)błędnym przekonaniem, że wołowina jest bardzo trudna w przygotowaniu, a o zadowalający nas efekt końcowy potrawy, której jest ona głównym składnikiem jest niezwykle ciężko. Podobnie jak z innymi rodzajami mięs, trzeba wiedzieć jak z poszczególnymi partiami wołowiny należy postępować – delikatne części, takie jak polędwica wołowa, rostbef i antrykot potrzebują krótszej obróbki termicznej, natomiast łopatka, mostek, szponder czy udźce wymagają wydłużenia

Kulinarne Przeboje
Mięso z królika – dlaczego warto włączyć do diety? 86

Zapewne królik, tak samo, jak i mi kojarzy Wam się z uroczym domowym zwierzątkiem. A tu okazuje się, że mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Dlatego naprawdę warto jest raz na jakiś czas urozmaicić naszą dietę mięsem z królika. Takie mięso królicze jest bardzo zdrowe. Źródło: pixabay.com Otóż mięso z królika charakteryzuje się tym, że ma niską zawartość(...)jest znacznie mniejsza niż w drobiu. Dla przykładu tuszka królicza przy masie około 1,2 – 1,6 kg zawiera go jedynie od 3 do 6 %. Z tego też względu mięso królika polecane jest dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo – naczyniowe. Ponadto zawarty tłuszcz linoleinowy w mięsie królika znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań na schorzenia układu sercowo – naczyniowego

Dajet
Pieczona biodrówka na kanapki 121

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny i delikatny kawałek mięsa, tym razem jest to pieczona biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba. W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować(...)szynkowar, a gdy nie posiadamy go na naszym kulinarnym wyposażeniu, upieczmy je po prostu w piekarniku, który znajduje się w każdym kuchni. Domową pieczeń możemy zrobić praktycznie z każdego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, drobiu czy też dziczyzny. Oprócz pieczeni możemy też przygotować roladę mięsną, w którą zawiniemy farsz, albo po prostu suszone owoce, takie jak śliwki czy morele. Z jakiego kawałka

Kulinarne przygody Gatity
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 119

Mięso i warzywa, a pod spodem zupa – taki rosół z indyka na piwie. Mimo, że na pierwszy kęs świeży i lekki, jest też dobrze przyprawiony i syci na długo. Indyk to ciekawe mięso – każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi(...)półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości około centymetra. Golonki oczyszczamy z widocznych odstających kawałków kości, ścięgien i tłuszczu. Osuszamy skórę na mięsie papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy mielonym pieprzem z każdej strony. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki klarowanego masła lub oleju i na średnim ogniu rumienimy mięso

Karo in the Kitchen
Kiełbasa ze słoika 1106

Kiełbasa ze słoika , czyli konserwa mięsna ze słoika, bardzo prosta, z jednego gatunku mięsa. Przygotowana specjalnie na 2-tygodniowy wyjazd nad morze. Pamiętacie swoje biwaki pod namiotem, gdy na śniadanie bądź kolację jadło się najtańsze konserwy turystyczne z puszki, ja zabierałam ze sobą domową kiełbasę ze słoika. Ta kiełbasa ze słoika zrobiona jest tylko z boczku, jest mocno przyprawiona(...)smarowania kanapek. Domową kiełbasę ze słoika robiło się kiedyś często w wielu polskich domach, a szczególnie w okresie późnego PRL’u, gdy były pustki w sklepach i kartki na mięso. Kiełbasa była robiona w 100 % z prawdziwego mięsa, bez sztucznych dodatków, jakiś śmiesznych E, czy wzmacniaczy smaku, taką jadałam w dzieciństwie. Kiełbasa ze słoika z przepisu mojego taty. Mój tata

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Porady kulinarne: Jak przygotować mięso z dziczyzny? 154

Mięso z dziczyzny (źródło: freeimages.com / Mario Carangi) Lubisz dziczyznę? Dziczyzna to bardzo smaczne, zdrowe ale i wymagające mięso, z którym trzeba umieć się dobrze obchodzić. Oto kilka rad dotyczących dziczyzny wprost od Karola Okrasy – specjalisty od tego rodzaju mięs: Mięso dziczyzny jest bogatsze w białko niż mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych, jednocześnie ma mniej tłuszczu, więc po upieczeniu mięso(...)może być za suche, dlatego też zaleca się szpikowanie udźca słoniną lub boczkiem. Mięso z dziczyzny powinno być przed przygotowaniem marynowane, a później podawane z sosem. Najdelikatniejsze mięsa, takie jak piersi bażanta, comber z sarny czy polędwica z jelenia powinny być marynowanie krótko, do kilku godzin, a smażenie powinno być szybkie i gwałtowne, tak by zapiec mięso z zewnątrz

WojnaNaSmaki.pl
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 140

Gołąbki z mięsem i ryżem to prawdopodobnie najpopularniejszy wariant tej potrawy. Istnieje przy tym kilka utartych schematów ich przyrządzania zarówno w sensie składnikowym, jak i techniki. My proponujemy jednak opcję nieco bardziej oryginalną, choć zarazem niezwykle prostą. Pierwszą rzeczą jaka rzuca się w oczy w tym przepisie jest bowiem niewielka ilość składników – tak naprawdę 6, włączając w to sól(...)miękka i wiotka. Ja osobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd. Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego

Kulinarna Pokusa
Krokiety z mięsem mielonym 227

Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony.  Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem,  z mięsem, czy  mieszane.  U nas każda wersja jest dobra.  Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego.  Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :) Krokiety(...)mięsem mielonym Naleśniki: 2 jajka + pół łyżeczki soli 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i ½ szklanki mąki pszennej 50 ml oleju  *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie

Takie tam pichcenie
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 125

się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym(...)tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru i nie trzeba jej takich kompanów. Kupujemy wołowinę. Nie musi być droga część, szukajcie śmiało

Right Behind The Kitchen
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 190

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3 ząbki czosnku1 puszka zielonego groszku20 dag żółtego sera50g masła3 łyżki mąki2,5 szklanki mlekasól, pieprz gałka muszkatołowazioła prowansalskieolejSposób przygotowania:1. Robimy farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Doprawiamy

Kuchnia domowa Ani
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 167

kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 134

pieczenia formując  spore placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut.    W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso.    Placki są rumiane - czyli gotowe.    Zaczynamy układankę. Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy kapustą pekińską.    Na kapustę kładziemy mięso, następnie ogórek, paprykę, pomidory, cebulkę

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 113

Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz    Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego  gotujemy jak na rosół.    Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek(...)jajka, masło, śmietanę oraz drożdże utarte z cukrem i wymieszane z wodą. Zagniatamy ciasto.    Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.     Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.    Ciasto dzielimy na dwie części

Maminek kulinarny
Frittata z mięsem i rukolą 228

frittacie :) Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki (resztki znalezione w lodówce): kawałek mielonego kotleta ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę) papryczka chilli pomidory w puszce jajka zielenina - u mnie koperek i zioła(...)prowansalskie przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso i chilli rozdrabniamy, podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w cząstki marchew. Całość trzymamy na ogniu tak długo, aż odparujemy wodę z pomidorów. W międzyczasie na talerz wbijamy jajka, dodajemy do nich koperek, pieprz, sól, zioła i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Masę jajeczną wylewamy na patelnię

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania