Lubicie duszone żeberka w gęstym, pachnącym sosie ? My bardzo. Mięso musi być mięciutkie, tak żeby nie trzeba było używać podczas jedzenia noża a sos aromatyczny i
Smaczna PyzaTrochę nerwów mnie kosztował ten bochenek .... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś
Smaczna PyzaRacuchy to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Najlepsze robione były przez moją ciocię. Racuchy z jabłkiem Ciasto było słodkawe ale jabłka, których używała miały delikatnie kwaskowaty posmak. Komponowały się fantastycznie zatem ze słodkością ciasta i dodatkowym cukrem pudrem, którym po upieczeniu ciocia zawsze posypywała placki. Pamiętam też, iż racuchy które robiła były na proszku do pieczenia. Dla odmiany, moja(...)mleka szczypta soli 1 łyżeczka cukru kryształu 1 jajko 2 średnie jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru pudru olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować racuchy z jabłkiem . Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub w bardzo cienkie plastry. Do miski wbić jajko. Dodać mleko, sól, cukier kryształ, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ubić na jednolitą masę
mecooksmyję jabłka osuszam, odcinam z jabłka kapelusik (ok 2cm) wydrążam środek oraz z kapelusika też część wydrążam aby można było dobrze przykryć - wydrążone jabłko posypuję cynamonem wkładam do każdego jabłka po 3 łyżki granoli, nakładam górę jabłka i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 min , aż jabłko zmięknie, jeśli lubimy twardsze pieczemy krócej
Basia w kuchniSzarlotka z bezą i kruszonką. Kawałeczki jabłek , kruchy spód, przepyszna beza i kruszonka, tym cudownym ciastem możemy się delektować i powrócić do lat słodkiego i beztroskiego dzieciństwa. Nasze domowe ciasto z jabłkami z pewnością okaże się najlepszym domowym ciasto z jabłkami. Ciasto wypełnione pysznym jabłkowym nadzieniem z dodatkiem delikatnej bezy . Ta szarlotka jest esencją prostoty. Jabłko jest(...)kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny
Zdrowy Styl JoannyPieczone jabłka z krówkami to idealny deser do podania na ciepło. Obłędnie smakuje z lodami lub bitą śmietaną. Celowo wybrałam tu jabłka słodko- kwaśne, bo słodyczy dodaje im niespodzianka w środku, dodatek cukierków. Nie zapominajmy tu o dodatku cynamonu, bo jak jabłka to składnik ten koniecznie musi być użyty ;) Po upieczeniu z krówek powstaje przepyszny krówkowy(...)brzmi apetycznie? Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj Składniki: * 3 jabłka (najlepsze słodko-kwaśne) * 3 krówki (użyłam krówki Gibar ) * 3 szczypty cynamonu Wykonanie: Z każdego jabłka ściąć górę, tak by powstała tzw. czapeczka (od strony, gdzie jabłko ma łodygę). Za pomocą noża i łyżeczki wydrążyć z jabłek gniazda
Zrób to smacznieŁatwe do zrobienia racuszki na maślance z jabłkami to pyszna przekąska na drugie śniadanie i nie tylko. Racuszki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne w smaku, a dzięki jabłku bardzo aromatyczne danie. Racuszki z jabłkami zazwyczaj robię na drożdżach, ale obecnie są one towarem trudno dostępnym. Tym razem drożdże zastąpiłam sodą, a zamiast mleka dodałam maślankę. Placuszki(...)maślance są proste do wykonania, należy jednak smażyć je niezbyt duże. Zbyt duże i grube racuszki, wymagają dłuższego smażenia. Osobiście lubię, gdy w racuszkach są wyczuwalne kawałeczki jabłek i dlatego jabłka kroję. Jabłka do racuszków można również zetrzeć na tarce, wtedy całe będą jabłkowe. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 15 minut + smażenie Składniki na racuszki na maślance
Kuchcik gotujeUlubione placuszki to chyba właśnie jabłka w cieście, grube plastry soczystych jabłek, umoczone w gęstym cieście i smażone na minimalnej ilości tłuszczu takie lubię najbardziej. Bez cukru, sama słodycz z jabłka. Mój mąż znowu lubi te smażone w dużej ilości oleju bądź masła i mocno obsypane cukrem pudrem. Każdy ma swoje smaki, więc najpierw smażę kilka(...)siebie, a potem dla niego. Wszyscy są szczęśliwi ;-) Podstawą takich placuszków są ulubione jabłka, ja uwielbiam soczyste i słodkie, nie przepadam za gruszkowymi w smaku jabłkami. Wybierz takie jak lubisz, a potem 10 minut i gotowe! Przepis na jabłka w cieście: - 2- 3 obrane ze skórki jabłka - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
SMYKWKUCHNIBabciny mus z jabłek domowe przetwory Babciny mus , jest jednym z bardziej tradycyjnych przepisów . Moja babcia robiła go zawsze latem z tak zwanych spadów czyli jabłek, które same spadały drzewa. Takie jabłka zazwyczaj nie są pełnowartościowe , często mają także mięsną wkładkę lub są nadgniłe . Wszystkie takie bonusy , dokładnie trzeba powycinać i oczyścić , zanim wrzucimy jabłka do garnka . Dużą zaletą jest fakt ,iż te jabłka są też bardzo dojrzałe i aromatyczne .Nie ma zbytniego znaczenia , jakiej odmiany użyjecie . Mój tegoroczny mus jest z odmiany Discovery , małe , słodkie jabłuszka o cudownym zapachu z czerwonym rumieńcem. Niestety nie mogą długo leżeć ,a rodzą bardzo obficie, więc na świeżo nie da się przejeść . Polecam , stare sprawdzone receptury
Ogrodnik w podróżydelikatne i rozpływające się w ustach… Placki z jabłkami – niby proste, a jednak jak każdy przepis – można i tą recepturę odrobinę ulepszyć. Najprostszy przepis na placki z jabłkami to zatopienie plasterków jabłek w gęstym cieście, mono przypominającym ciasto naleśnikowe – zmiksowane z mlekiem, tłuszczem i mąką całe jaja. Jest w tej pozornej łatwości i prostocie pewna(...)pułapka – tak smażone placki z jabłkami zazwyczaj kończą również z konsystencją naleśnika. Nie rosną, zostają płaskie, często potrafią się nie dosmażyć w środku, a z wierzchu malowniczo przypalić. Trzeba je żuć, tak są gęste i twarde. Lekka mąka to lekkie, wysokie i puszyste wypieki. Do zrobienia placków z jabłkami zawsze używam jak najlżejszej i zawierającej jak najmniej glutenu
Karo in the Kitchenzjadł coś pożywnego. Dlatego, zgodnie z mottem mojej babci, mam dziś dla Was pyszne i bardzo pożywne, a zarazem wiosenne i pełne kolorów smoothie z jabłkiem. Do jego przygotowania wybrałam moje ulubione Jabłka Grójeckie . Parę słów o Jabłkach Grójeckich Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Swoje(...)wyjątkowe walory zawdzięczają warunkom glebowym oraz klimatycznym ze względu na panujący tu wyjątkowy mikroklimat. Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio o 5% wyższą kwasowością niż u jabłek tej samej odmiany pochodzących z innych regionów oraz wyraźnym rumieńcem wynikającym z wyższej zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i karotenoidów). Region grójecki nazywany jest „największym sadem Europy”. Warto też wspomnieć
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem przepiórczych jaj. Do przygotowania zupy wykorzystałam Jabłka Grójeckie . W dzisiejszym wpisie znajdziecie także kilka ciekawostek na temat tych pysznych polskich owoców. Parę słów o Jabłkach Grójeckich Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Swoje wyjątkowe walory zawdzięczają warunkom glebowym oraz klimatycznym ze względu na panujący(...)wyjątkowy mikroklimat. Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio o 5% wyższą kwasowością niż u jabłek tej samej odmiany pochodzących z innych regionów oraz wyraźnym rumieńcem wynikającym z wyższej zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i karotenoidów). Region grójecki nazywany jest „największym sadem Europy”. Warto też wspomnieć, że pod koniec 2011 r. Jabłka Grójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako
Kulinarne przygody Gatitywięcej mówił… spójrzcie na przepis, zróbcie zakupy i do dzieła :) Składniki 2 ćwiartki z kaczki 1 jabłko 4 ziemniaki cynamon suszona żurawina żurawina w słoiczku sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła 3 łyżki śmietany Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami – przepis Kaczkę wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na około 30 minut aby nabrała pokojowej temperatury. Następnie(...)piekarnika już bez przykrywania. Ziemniaki gotujemy do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i wszystko razem ubijamy. Kaczkę podajemy z ziemniakami, pieczonym jabłkiem i żurawiną. Smacznego! Artykuł Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mówi stare powiedzenie. Polska jest jednym z największych producentów jabłek🍎 i może dlatego, że są one tak powszechne - są niedoceniane... Szczególnie teraz w środku zimy, jabłka🍏 powinny być w codziennym menu i to nie w minimalnej ilości📈. Nie bez przyczyny w zimę tyjemy❗ Składa się na to kilka elementów i nie chodzi(...)zimnem za pomocą tkanki tłuszczowej. Warto poruszyć temat diety w okresie zimy, w której brakuje nam świeżych warzyw i owoców. Dlatego można jeden z posiłków zastąpić jabłkami🍎, które mają cały szereg pozytywnych skutków w obszarze oczyszczania organizmu i odchudzania: Przede wszystkim jabłka🍎 mają mało kalorii. Jak ktoś chce to niech sobie policzy ile kalorii
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedajemy papier do pieczenia. Blachę wykładamy większą częścią ciasta. Ja rozprowadziłam ciasto palcami. Blache z ciastem wsadzamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie obieramy i kroimy jabłka. Połowę jabłek dajemy do naczynia Thermomix ( ja nie myłam naczynia po cieście). Jabłka siekamy czas 15 s/obr.4 . Jabłka przekładamy do dużej miski. To samo robimy(...)drugą częścią jabłek. Do posiekanych jabłek dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Jabłka odstawiamy na ok 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyciągamy i wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto podpiekamy ok 8 minut. W tym czasie z jabłek wyciskamy nadmiar soku. Na ciepłe ciasto dajemy jabłka, posypujemy cynamonem. Do czystego naczynia Thermomix
Themo przepisy