jabłka - 25490 przepisów (strona:36/1700)

Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 181

najlepszymi na świecie wakacjami. Jego zaletą jest to, że nawet dwa dni po upieczeniu zachowuje świeżość, a nawet smakuje lepiej niż zaraz po upieczeniu, a to za sprawą jabłek, dzięki którym nabiera wyjątkowej soczystości. Idealnym dodatkiem, współgrającym ze smakiem ciasta, jest cynamonowa kruszonka nadająca całości głębi i wyjątkowości. Bardzo polecam!!! Składniki na drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową(...)łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki cukru      Puree przekładamy do rondelka, dodajemy rodzynki, cynamon i cukier do smaku. Całość mieszamy i przesmażamy, aż dżem zgęstnieje, studzimy. JABŁKA: 1,3-1,5 kg twardych jabłek 1,5 litra wody 4-5 łyżek cukru sok z 1 cytryny      Jabłka kroimy na ósemki (jeśli jabłka

Rozpustne gotowanie
Piernik z jabłkami i kawą Inką 171

krem waniliowy z mascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik w takim wydaniu z pewnością będzie się wyróżniał wśród innych pyszności na świątecznym stole. Ciążki, wilgotny, z lekko kwaskowatym smakiem jabłek przełamanym słodyczą kremu waniliowego - po prostu nie może nie smakować!   Uwaga: ja upiekłam piernik w foremce półokrągłej (ćwibakówce) aby uzyskać widoczny na zdjeciu efekt wizualny. Oczywiście można(...)prostu upiec piernik w zwykłej keksówce, a później przekroić go na pół, przełożyć połową jabłek a resztę wyłożyć na wierzch. SKŁADNIKI: Piernik: (na formę ćwibakówkę ok 10x34cm lub keksówkę 12x25cm) 125 g masła/margaryny 1 szkl cukru  2 łyżki miodu  2 łyżki powideł śliwkowych lub porzeczkowych 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (u mnie od SKWORCU

Kto ugości moich gości?
Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem 239

kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne(...)lekko zmniejszyła objętość. Drugą część kapusty opłukać, przekroić na pół, wyciąć głąby, podzielić na części, następnie poszatkować. W dużej misce wymieszać z połową pozostałej marchewki, z połową pozostałych jabłek, 50 gr kminku i 200 gr soli. Przesypać do beczki. Pougniatać, aby lekko zmniejszyła objętość. Trzecią część kapusty opłukać, przekroić na pół, wyciąć głąby, podzielić na części, następnie poszatkować

moj przepis na
Jabłkowe przetwory 182

spiżarnię pełną przetworów, które tylko czekają, aby coś z nich wyczarować! Dlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których(...)otrzymuję 3 litry musu z kawałkami owoców.   Składniki: 5 kg jabłek 1 opakowanie cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu w zależności od smaku jabłek - cukier (ja dodałam kilka łyżek) Jabłka obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie gotujemy na bardzo małym ogniu, około 20 - 30 minut. Nie trzeba nic dodawać ani ich zalewać

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Prażone jabłka – do słoików, idealne do wypieków 374

Chociaż  jabłka w tym roku nie obrodziły, pewnie przez suszę i upały ale i tak jest nieźle. Postanowiłam, że  zrobię jabłka prażone. Bywało już, że kupowałam je sklepie i m uszę przyznać, że nie są zbyt tanie. Jak postanowiłam tak zrobiłam. Jabłka pozbierałam i zrobiłam je prażone do słoików. D zięki temu przedstawiam ten przepis(...)spryskiwaczu ) Wykonanie: Obrane jabłka kroimy w kostkę ( ja użyłam sprytnego urządzenia ). Wsypujemy do miski i spryskujemy wodą z octem. Ponownie kroimy, spryskujemy. Wodą z octem spryskujemy aby jabłka nie ściemniały. Wszystkie jabłka umieszczamy w garnku dodajemy cukier i wodę. Zaczynamy podgrzewać. Przez cały czas od czasu do czasu mieszamy ( aby się nie przypaliły ). Całość trwa około

Smaki Ewy
Rolada z jabłkami 105

Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek 6 dużych jajek 6 łyżek drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju + odrobina masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1-2 cm. Posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem i mieszamy. Blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier małą ilością masła. Rozkładamy jabłka. Posypujemy skórką otartą z cytryny, przelanej uprzednio wrzątkiem. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na wysokich obrotach, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy 2-3 minuty

Poezja smaku
Pieczona kaczka z jabłkami 179

rodzinny obiad (jeśli ptakiem będzie np. słusznych rozmiarów moulard). Jeśli ktoś nie ma jeszcze doświadczenia z przygotowaniem potraw z kaczki, może to być całkiem dobry początek. Pieczona kaczka z jabłkami 2014-12-12 12:20:18 Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z najpopularniejszych w Polsce sposobów podania tego drobiu. Mało wymagające w przygotowaniu danie doskonałe zarówno(...)dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 osoby) mała kaczka do 2 kg (właściwie dowolnej popularnej rasy, wg upodobań) 2 średniej wielkości jabłka, najlepiej słodko-kwaśne i koloru pomarańczowo-czerwonego 1 łyżka miodu 1 łyżka masła pół laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku

Kulinarna Pokusa
Jabłecznik na biszkopcie 185

wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.  masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się(...)cukru i gdy jabłka nie będą już twarde.  Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek. Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt

Kuchcik gotuje
Czekoladowy mus z jabłkami 128

zmieniłam trochę proporcje składników. Składniki na 5 porcji:                 Purre: 12 g masła; 120 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę; 18 g cukru kryształu; 0,5 łyżeczki cynamonu; 25 g rumu; Wykonanie: Masło roztopić, dodać jabłka i smażyć do miękkości. Następnie dodać cukier(...)cynamon i smażyć do momentu, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać rum, wymieszać i jabłka odstawić do wystudzenia.             Mus czekoladowy: 75 g śmietany 30%; szczypta cynamonu; 200 g gorzkiej czekolady; 150 g białka; 30 g cukru kryształu; Wykonanie: Czekoladę wraz ze śmietanką roztopić na parze. Białka z cukrem

In my kitchen
ryż z jabłkami 338

papierem lub folią do pieczenia.  Jeśli niczym nie wykładamy naszej formy, należy wtedy ja posmarować masłem lub margaryn ą . 4. Jabłka myjemy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon i wszystko razem mieszamy (jabłek nie odsączamy z soku(...)wykładamy polowe jabłek. 7. Na jabłka kładziemy 2 z 3 części ryżu. 8. Kolejną  warstw ą  będą pozostałe jabłka. 9. Wierzchnia, ostatnia warstwa będzie pozostała część ryżu, na którą kładziemy wiórki z masła.  10. Przykrywamy naszą tortownice folią (szybciej będzie gotowe, a ryż z wierzchu nam się nie spiecze) i wkładamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ciasteczka usteczka z jabłkiem 71

serek śmietankowy, miękką margarynę Kasię, cukier oraz mąkę. Zagniatamy ciasto, gdy ciasto jest zbyt lepkie dodajemy trochę mąki. Takie ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy skórki, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na ósemki lub szesnastki zależy od wielkości jabłek. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, szklanką wykrawamy kółka. W takie kółka wkładamy(...)kawałki jabłek i zamykamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 192

Ciasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej.  Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych(...)minut.  Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1).  Pieczemy

Kuchnia Łukasza
Jabłka w słoiczkach w bursztynowym karmelu, czyli konfitura na zimę 146

JABŁKOWEGO RAJU...   Od mojej sąsiadki dostałam jabłka papierówki. Cieszę się, ponieważ kolejny domowy smakołyk trafi do mojej spiżarni. W zimie jak znalazł. Składniki: 3 kg jabłek papierówek 1,5 kg cukru 1 cytryna 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki wprost do dużego rondla. Zasypałam cukrem, przemieszałam, żeby(...)cukier pokrył wszystkie cząsteczki jabłek. Zostawiłam do następnego dnia (zrobiłam to wieczorem). Można przygotować rano i w takim stanie zostawić jabłka na około 4-5 godzin. W tym czasie jabłka puściły sok. Odlałam ok. 0,75 m l   soku do rondelka i odstawiłam. Jabłka wstawiłam jabłka do gotowania na średnim ogniu. Cytrynę wyszorowałam. Starłam

Kuchnia u Krysi
SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU 943

prostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi się z ciepłem schroniska wysoko w górach, z taką bezpieczna przystanią i z jabłkami - malinówkami z sadu od babci. Zbieraliśmy je późną jesienią, do dużych starych wiklinowych koszy i drewnianych skrzynek.  Dłonie zazwyczaj miałam czerwone od wiatru, bo jesień wtedy, to była jesień(...)spóźnione lato, jak to ma miejsce teraz. Jadło się te malinówki, 'myjąc je" ocierając jabłko o sweter czy kurtkę. Oj tak! Takie zbierane prosto z drzewa i od razu zjadane były najlepsze.  Malinówki te późne- te jesienne, to smak jabłek, który zostanie już w mojej pamięci chyba na zawsze, niestety dziś już nie jestem, w stanie nigdzie kupić

SMYKWKUCHNI