kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne(...)lekko zmniejszyła objętość. Drugą część kapusty opłukać, przekroić na pół, wyciąć głąby, podzielić na części, następnie poszatkować. W dużej misce wymieszać z połową pozostałej marchewki, z połową pozostałych jabłek, 50 gr kminku i 200 gr soli. Przesypać do beczki. Pougniatać, aby lekko zmniejszyła objętość. Trzecią część kapusty opłukać, przekroić na pół, wyciąć głąby, podzielić na części, następnie poszatkować
moj przepis naspiżarnię pełną przetworów, które tylko czekają, aby coś z nich wyczarować! Dlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których(...)otrzymuję 3 litry musu z kawałkami owoców. Składniki: 5 kg jabłek 1 opakowanie cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu w zależności od smaku jabłek - cukier (ja dodałam kilka łyżek) Jabłka obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie gotujemy na bardzo małym ogniu, około 20 - 30 minut. Nie trzeba nic dodawać ani ich zalewać
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Chociaż jabłka w tym roku nie obrodziły, pewnie przez suszę i upały ale i tak jest nieźle. Postanowiłam, że zrobię jabłka prażone. Bywało już, że kupowałam je sklepie i m uszę przyznać, że nie są zbyt tanie. Jak postanowiłam tak zrobiłam. Jabłka pozbierałam i zrobiłam je prażone do słoików. D zięki temu przedstawiam ten przepis(...)spryskiwaczu ) Wykonanie: Obrane jabłka kroimy w kostkę ( ja użyłam sprytnego urządzenia ). Wsypujemy do miski i spryskujemy wodą z octem. Ponownie kroimy, spryskujemy. Wodą z octem spryskujemy aby jabłka nie ściemniały. Wszystkie jabłka umieszczamy w garnku dodajemy cukier i wodę. Zaczynamy podgrzewać. Przez cały czas od czasu do czasu mieszamy ( aby się nie przypaliły ). Całość trwa około
Smaki EwyCynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek 6 dużych jajek 6 łyżek drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju + odrobina masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1-2 cm. Posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem i mieszamy. Blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier małą ilością masła. Rozkładamy jabłka. Posypujemy skórką otartą z cytryny, przelanej uprzednio wrzątkiem. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na wysokich obrotach, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy 2-3 minuty
Poezja smakurodzinny obiad (jeśli ptakiem będzie np. słusznych rozmiarów moulard). Jeśli ktoś nie ma jeszcze doświadczenia z przygotowaniem potraw z kaczki, może to być całkiem dobry początek. Pieczona kaczka z jabłkami 2014-12-12 12:20:18 Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z najpopularniejszych w Polsce sposobów podania tego drobiu. Mało wymagające w przygotowaniu danie doskonałe zarówno(...)dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 osoby) mała kaczka do 2 kg (właściwie dowolnej popularnej rasy, wg upodobań) 2 średniej wielkości jabłka, najlepiej słodko-kwaśne i koloru pomarańczowo-czerwonego 1 łyżka miodu 1 łyżka masła pół laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku
Kulinarna Pokusawstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy. masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się(...)cukru i gdy jabłka nie będą już twarde. Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek. Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt
Kuchcik gotujezmieniłam trochę proporcje składników. Składniki na 5 porcji: Purre: 12 g masła; 120 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę; 18 g cukru kryształu; 0,5 łyżeczki cynamonu; 25 g rumu; Wykonanie: Masło roztopić, dodać jabłka i smażyć do miękkości. Następnie dodać cukier(...)cynamon i smażyć do momentu, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać rum, wymieszać i jabłka odstawić do wystudzenia. Mus czekoladowy: 75 g śmietany 30%; szczypta cynamonu; 200 g gorzkiej czekolady; 150 g białka; 30 g cukru kryształu; Wykonanie: Czekoladę wraz ze śmietanką roztopić na parze. Białka z cukrem
In my kitchenpapierem lub folią do pieczenia. Jeśli niczym nie wykładamy naszej formy, należy wtedy ja posmarować masłem lub margaryn ą . 4. Jabłka myjemy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon i wszystko razem mieszamy (jabłek nie odsączamy z soku(...)wykładamy polowe jabłek. 7. Na jabłka kładziemy 2 z 3 części ryżu. 8. Kolejną warstw ą będą pozostałe jabłka. 9. Wierzchnia, ostatnia warstwa będzie pozostała część ryżu, na którą kładziemy wiórki z masła. 10. Przykrywamy naszą tortownice folią (szybciej będzie gotowe, a ryż z wierzchu nam się nie spiecze) i wkładamy
Kulinarnie z Polką na Kresachserek śmietankowy, miękką margarynę Kasię, cukier oraz mąkę. Zagniatamy ciasto, gdy ciasto jest zbyt lepkie dodajemy trochę mąki. Takie ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy skórki, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na ósemki lub szesnastki zależy od wielkości jabłek. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, szklanką wykrawamy kółka. W takie kółka wkładamy(...)kawałki jabłek i zamykamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniCiasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej. Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych(...)minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1). Pieczemy
Kuchnia ŁukaszaJABŁKOWEGO RAJU... Od mojej sąsiadki dostałam jabłka papierówki. Cieszę się, ponieważ kolejny domowy smakołyk trafi do mojej spiżarni. W zimie jak znalazł. Składniki: 3 kg jabłek papierówek 1,5 kg cukru 1 cytryna 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki wprost do dużego rondla. Zasypałam cukrem, przemieszałam, żeby(...)cukier pokrył wszystkie cząsteczki jabłek. Zostawiłam do następnego dnia (zrobiłam to wieczorem). Można przygotować rano i w takim stanie zostawić jabłka na około 4-5 godzin. W tym czasie jabłka puściły sok. Odlałam ok. 0,75 m l soku do rondelka i odstawiłam. Jabłka wstawiłam jabłka do gotowania na średnim ogniu. Cytrynę wyszorowałam. Starłam
Kuchnia u Krysiprostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi się z ciepłem schroniska wysoko w górach, z taką bezpieczna przystanią i z jabłkami - malinówkami z sadu od babci. Zbieraliśmy je późną jesienią, do dużych starych wiklinowych koszy i drewnianych skrzynek. Dłonie zazwyczaj miałam czerwone od wiatru, bo jesień wtedy, to była jesień(...)spóźnione lato, jak to ma miejsce teraz. Jadło się te malinówki, 'myjąc je" ocierając jabłko o sweter czy kurtkę. Oj tak! Takie zbierane prosto z drzewa i od razu zjadane były najlepsze. Malinówki te późne- te jesienne, to smak jabłek, który zostanie już w mojej pamięci chyba na zawsze, niestety dziś już nie jestem, w stanie nigdzie kupić
SMYKWKUCHNIzmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku ( ilość zależy od słodkości jabłek ) Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( najlepiej prosto do garnka, w którym będą się dusiły ). Do jabłek dodać sok z cytryny, wymieszać. Postawić
Opowieści z piekarnikabardzo wysoką warstwą jędrnych jabłek w cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą(...)boki blaszki o wymiarach 23 x 33 cm. – Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Jabłka – Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. – Pokrojone jabłka wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i cynamonem, uważając przy
To co kocham