jabłka - 25490 przepisów (strona:45/1700)

Cappuccino jabłkowe 180

gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami, aż się rozpuszczą. Gdy galaretkę wsypujemy do jabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na krem: 0,5 l śmietany 30%; 750 g serka mascarpone; 2 łyżki cukru kryształu; 3 łyżki kawy cappuccino(...)waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną. Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą

In my kitchen
Orzechowa kokosanka z jabłkami 213

jabłek; 1 łyżka masła; 3-4 łyżki wody; 1 galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów;  Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić(...)wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy: 500 ml mleka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka); 1 czubata łyżka mąki pszennej; 200-250 g masła;   400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę i budyń (można też

In my kitchen
Kremowy sernik z jabłkami 353

Kremowy sernik z jabłkami swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone i śmietanki 30%. Wnętrze sernika wzbogacają jabłka, które dzięki temu, że są starte na tarce o grubych oczkach i wymieszane z masą serową, nie determinują smaku całości. Na blogu jest już przepis na sernik z jabłkami , który Wam serdecznie polecam, ale jest on bardziej szarlotkowy niż(...)który prezentuję poniżej. Sernik został upieczony w tortownicy o średnicy 21cm. Kremowy sernik z jabłkami Składniki: spód 75g okrągłych biszkoptów 50g masła masa serowa 250g gęstego twarogu z wiaderka 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 4 jajka 3 średniej wielkości jabłka (około 550g) 120g cukru 2 i 1/2 płaskiej łyżki  (25g) mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 płaskiej łyżki

Smakołyki Bereniki
Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną 156

Składniki: - 400g kaszy kuskus - 2 puszki mleka kokosowego (800ml) - 2 łyżki brązowego cukru - płaska łyżeczka cynamonu - skórka z wyparzonej cytryny - syrop klonowy (do smaku) - szczypta soli - laska wanilii - jabłka - mrożona żurawina - 2-3 łyżki masła - garść płatków migdałowych - kilkanaście sztuk pistacji niesolonych Jedno jabłko kroimy na cienkie plasterki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy przez(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy pokrojone jabłka, płaską łyżeczkę cynamonu i 2-3 garście mrożonej żurawiny. Dusimy kilka minut, aż jabłka się skarmelizują (nie mogą się rozpaść). W rondelku zagotowujemy 2 puszki mleka kokosowego z dodatkiem syropu klonowego, szczypty soli, ziaren i laski wanilii oraz startej skórki cytrynowej. Do dużej miski

mojewypiekiinietylko
Śledzie z jabłkiem w śmietanie 162

Klasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem . Składniki: 5-6 filetów śledziowych a'la matias 2 kwaśne jabłka 1 cebula kwaśna śmietana 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć(...)półmisku. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny. 3. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. 4. Jabłka, cebulę, 1 łyżkę majonezu i śmietanę (ilość wedle uznania) wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru. 5. Sosem przykryć filety śledziowe, schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia - przepisy Adriany

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka pierożki z jabłkiem 180

Ciasteczka serowe wypełnione jabłkiem w sam raz na szybką przekąskę. Super smakują jeszcze ciepłe, aż ciężko się od nich oderwać :) Czas pieczenia:   25 min - 30 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Składniki: 250 g białego sera 250 g masła 250 g mąki(...)pszennej szczypta soli cukier waniliowy 4 jabłka cynamon cukier puder do posypania ( u mnie zabrakło) Wykonanie: Ser zemleć. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, posypać delikatnie cynamonem. Mąkę wyrobić z serem i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem. Rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PRZETWORY - Dżem z dyni z jabłkiem 178

dyniowo-jabłkowej z cynamonem i świeżym imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:) Dżem z dyni z jabłkiem Składniki: 1,5 kg obranej dyni  około 1 kg jabłek   łyżka goździków  2 szklanki cukru  1 łyżeczka cynamonu  utarty świeży imbir - ok 2 cm  Dynię obieramy, kroimy w kawałki, wkładamy do garnka(...)zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem - standardowo  mieszając co jakiś czas. Gdy dynia zacznie się rozpadać dokładamy obrane i pokrojone w kawałki jabłka, mieszając i podlewając ewentualnie dodatkowo wodą (uważając, by nic się nie przypaliło).  Następnie dodajemy goździki, utarty świeży imbir i wszystko razem mieszamy (w razie potrzeby wspomagając się blederem czy tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniając

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 212

Jesień kusi jabłkami, nie da się obok nich przejść obojętnie. Wszyscy doskonale wiemy, że najlepsze jabłka to te nasze, polskie... więc korzystajmy! Korzystajmy ile się da - jedzmy jako przekąskę, róbmy przetwory, ciasta, używajmy ich jako dodatek do dań. Nasza niedziela jest bardzo słodka i odrobinkę pijana, ponieważ przygotowałyśmy na dziś szarlotkę z dodatkiem miodu pitnego i konfiturą(...)rezygnować, można jednak zastąpić jakąś inną, na przykład jeżynową lub wiśniową. Zatem czas zakasać rękawy i do roboty... Składniki na nadzienie z jabłek ok. 6- 7 dość dużych jabłek (1 duże odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego

Symfonia Smaków
Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami 107

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą to nietypowy, ale pyszny pomysł na danie, które można podać na wielkanocnym stole, ale też w każdy inny dzień w roku. Jest bardzo smaczna, soczysta, z lekko słodką nutą za sprawą jabłek i robi się ją błyskawicznie. Taką kiełbasę można podać bez żadnych dodatków, ale będzie tez dobrze smakować z sosem(...)skusić, jeśli przygotuję ją w jakiś inny niż standardowy sposób. Tak było i tym razem – i wcale nie narzekał, że musi jeść kiełbasę. Składniki na białą kiełbasę zapiekaną z jabłkami i cebulą: 800 g białej kiełbasy parzonej 2 jabłka 3 cebule średniej wielkości szklanka cydru 2 łyżki musztardy francuskiej łyżeczka majeranku, sól, pieprz, papryka ostra   Przygotowanie Białą

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z selera i jabłka – Ksiega-smaku.pl 97

Surówka z selera i jabłka – Ksiega-smaku.pl Surówka z selera korzeniowego i jabłka to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych , bardzo aromatyczna i smaczna a do tego błyskawiczna w wykonaniu, ponadto główny składnik tej surówki, czyli seler korzeniowy jest nisko kaloryczny, a do tego jest źródłem cennych substancji odżywczych takich jak fosfor, wapń, potas i cynk. Poniżej przepis(...)smaku 1  płaska łyżeczka cukru Surówka z selera i jabłka – przepis Przygotowanie: Seler z jabłkiem obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach, oba składniki przekładamy do salaterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Do startego selera i jabłka dodajemy rodzynki, majonez i śmietanę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy Surówkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, ponownie mieszamy i odstawiamy

Księga-Smaku
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną 136

trybie góra-dół. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim biszkopt około 15 minut. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwie równe części. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i smażymy. Po chwili dodajemy wodę, sok z cytryny oraz cukier(...)Nakrywamy pokrywką i dusimy do momentu osiągnięcia ulubionej konsystencji. Ja lubię, kiedy jabłka są miękkie, ale pozostają jeszcze w kawałkach. Można też poddusić je dłużej, wtedy uzyskamy gładki mus. Pod koniec duszenia na patelnię wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy z jabłkami. Gorący mus jabłkowy rozprowadzamy na jednej z połówek biszkoptu i nakrywamy drugą. Odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. 504

Szarlotka z połówkami jabłek , zwana też szarlotką cesarską to szybki, proste, a także tanie ciasto – idealne do kawy :) Przepis ten dostałam od Pani Stasi i tylko trochę go zmodyfikowałam o podmienienie margaryny na masło, a także zrobiłam większą ilość polewy. Reszta pozostała bez zmian, bo komponuje się idealnie :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka ta jest na bazie półkruchego ciasta(...)najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, ale i na następny dzień smakuje wybornie! :) Jest dość szybka w przygotowaniu. Jej wykonanie (nie licząc czasu pieczenia i oczekiwania) zajmuje niespełna 20 minut. Jabłek nie trzeba ani trzeć, ani kroić na mniejsze kawałki, więc wszystko przebiega ekspresowo. Połówki jabłek najlepiej dobrać tak, by były do siebie podobne rozmiarowo. By spód szarlotki nie namoczył się

Kulinarne Przeboje
Amerykańska szarlotka czyli Apple Pie 219

rodzaju. Polecam! Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej(3 szklanki) 250 g masła 125 ml wody 10 g cukru pudru(1 łyżka)  masa jabłkowa:  1 kg kwaśnych jabłek  100 g drobnego cukru 20 ml soku z cytryny 20 g cynamonu(2 łyżki) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki) 20 g masła(2 łyżki) Mąkę z cukrem(...)przesiewamy. Dodajemy zimne masło.Zagniatamy ciasto.W trakcie zagniatania ciasta dolewamy po woli zimną wodę. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jabłka myjemy i obieramy. jabłka kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy jabłka. Dodajemy wodę, cukier i cynamon. Całość dusimy około 10 minut(jabłka mają się lekko poddusić). Do ciepłych jabłek

Ciasta z tradycjami
Ciasto brązowa wiewiórka i "Bóg, kasa i rock'n'roll" 177

zgromadzić ;) Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Tego roku to moje ostatkowe ciasto. Następne po Wielkim Poście. Składniki (na formę (27 x 18 x 3) cm ): 1 kg jabłek (masa przed obraniem) 4 łyżki cukru łyżka skórki startej z pomarańczy szklanka orzechów włoskich 2 łyżki suszonych żurawin 1 łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mąki pszennej(...)pokroić w grubą kostkę. Do jabłek dodać skórkę startą z dobrze wyszorowanej pomarańczy. Jabłka ze skórką pomarańczową posypać cukrem i wymieszać. Odstawić na ok. kwadrans, by jabłka puściły sok. W tym czasie... Orzechy zalać wrzątkiem na ok. 5 min. Odcedzić orzechy i dodać je do jabłek. Do jabłek dodać żurawiny, kakao, proszek do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Jaglana szarlotka ze śmietaną (bez pieczenia) 192

Odstawić na ok. 5 minut, po czym odkryć, by nieco ostygła. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne cząstki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umieścić w garnku o grubym dnie, wlać do nich ok. pół szklanki wody. Gotować pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Mieszać od czasu do czasu. Użyłam jabłek(...)powierzchni śmietany, dodać śmietan fix lub schłodzoną nieco rozpuszczoną żelatynę (żelatynę dodajemy cienkim strumyczkiem i cały czas miksujemy śmietanę) i miksować jeszcze ok. minuty - dwóch. Przełożyć śmietanę na jabłka. Wyrównać powierzchnię. Wstawić szarlotkę do lodówki na kilka godzin lub na noc. ----- Podobne: Cytrusowy deser na piernikach Cytrynowy jagielnik z pigwą Rafaello bez pieczenia i bez jajek

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania