dziwne rzędy niewysokich roślin, których gałęzie prowadzone na metalowych konstrukcjach dają dużo łatwiejszy dostęp do rumianych czy zielonych jabłuszek. Niezależnie od formy upraw, cieszy mnie, że wciąż nasze jabłka słyną ze smaku i urody. Słyszałam nawet niedawno, że w wielu ośrodkach pracują nad przywróceniem popularność takim gatunkom jak delikatne papierówki lub szare renety, te ostatnie niezbyt ładne(...)wytrzymałe i świetne do ciast. Niezależnie od tego, jakie są r wasze ulubione jabłka, teraz je się ich więcej. Jeśli macie ochotę na klasyczną szarlotkę, proponuję dzisiaj taką najprostszą, na kruchym spodzie z dużą ilością świeżo przygotowanych owoców. Robię ją trochę na czuja, bo najpierw częstowała nas taką nasza znajoma. Jest prawie identyczna w smaku, a to ważne
I tu będę miała takie teprzypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek Drukuj Porcje: forma prostokątna 27x17cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 duże jabłko (ok. 200g po obraniu) 1 łyżka oleju kokosowego do karmelizowania jabłek + 4 łyżki oleju kokosowego do granoli 30g cukru kokosowego 40ml syropu klonowego 300g bezglutenowych płatków owsianych 60g posiekanych orzechów pekan 2 łyżki nasion chia(...)łyżka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie 1 Jabłko obieram, kroję w małą kostkę. 2 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC. 3 1 łyżkę oleju kokosowego rozpuszczam na patelni na średnim ogniu. 4 Dodaję pokrojone jabłka i posypuję je cukrem kokosowym. 5 Podgrzewam jabłka aż zmiękną mieszając od czasu do czasu (ok. 10 minut). 6 Blenderem ręcznym miksuję jabłka
Book of spellsprzypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek Drukuj Porcje: forma prostokątna 27x17cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 duże jabłko (ok. 200g po obraniu) 1 łyżka oleju kokosowego do karmelizowania jabłek + 4 łyżki oleju kokosowego do granoli 30g cukru kokosowego 40ml syropu klonowego 300g bezglutenowych płatków owsianych 60g posiekanych orzechów pekan 2 łyżki nasion chia(...)łyżka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie 1 Jabłko obieram, kroję w małą kostkę. 2 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC. 3 1 łyżkę oleju kokosowego rozpuszczam na patelni na średnim ogniu. 4 Dodaję pokrojone jabłka i posypuję je cukrem kokosowym. 5 Podgrzewam jabłka aż zmiękną mieszając od czasu do czasu (ok. 10 minut). 6 Blenderem ręcznym miksuję jabłka
Book of spellsszarlotkę zaczerpnęłam z książki Kuchnia powojenna, popularnej w okresie międzywojennym Pani Eli, czyli Elżbiety Kiewnarskiej. Książka została wydana w 1928 roku. Szarlotka składa się z dwóch części: ciasta i jabłek. - Ciasto może być kruche lub półkruche. Ciasto półkruche zawiera mniejszą ilość masła niż ciasto kruche, dlatego też należy dodać proszek do pieczenia lub sodę. Pani Elżbieta w przepisie(...)kruchem ciastem (…) plastrami bułki, maczanemi w mleku z jajkiem, lub też zwykłymi naleśnikami na jednem jajku .” Ja proponuję upiec szarlotkę z ciastem półkruchym, które świetnie sprawdza się w szarlotce. - Jabłka do szarlotki mogą być surowe lub duszone. Tu użyjemy surowych jabłek. Jest to zwykła szarlotka według przepisu Pani Elżbiety, podobno krąży w internecie jako szarlotka tatrzańska – chodzi
królestwo garówOstatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki(...)pszennej (640 g) 1 i 1/4 kostki zimnego masła (250 g) 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) 2 łyżki gęstej śmietany, np. 22% 3 żółtka masa jabłkowa 2 kg jabłek, np. boskoop 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g) 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/4 kostki masła (50 g) cukier puder do dekoracji Na samym początku przygotować kruche
Ugotowaćoczu z piekarnika, napawając się tym cudownym zapachem, który się z niego wydobywa. Czekając, aż będą gotowe, można przygotować również obłędny sos waniliowy, który sprawia, że z prostych pieczonych jabłek powstanie prawdziwie królewski deser. * SKŁADNIKI na 4 porcje Jabłka pieczone z bakaliami: 4 duże jabłka 200 g ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce) 2 łyżki miodu ½ łyżeczki(...)cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu Sos waniliowy: 125 ml śmietany kremówki 36% 125 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 50 g cukru 3 żółtka * PRZYGOTOWANIE Jabłka pieczone z bakaliami Jabłka umyj, odetnij im czapeczki i wydrąż środek, pozostawiając ok. 1-1,5 cm miąższu. Bakalie wymieszaj z miodem, kardamonem i cynamonem i napełnij nimi jabłka. Owoce ułóż w żaroodpornym
Food Squarecukru 2 łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 50g smalcu łyżka śmietany 12 lub 18% 5 żółtek Składniki na masę jabłkową: 1kg jabłek łyżka cukru waniliowego budyń waniliowy lub śmietankowy sok wyciśnięty z połowy cytryny łyżka cynamonu Składniki na pianę: 5 białek 200g cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie tradycyjne: Ciasto(...)Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręką lub wyrobić za pomocą miksera (masło najlepiej dodać pokrojone na małe kawałki). Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon. Wsypać proszek budyniowy i dolać sok z cytryny. Wszystko umieścić w rondlu
Mania Wypiekaniasoku z fig jest polecane przy chorobach serca oraz anemii. Jak jeść figi? Wystarczy ją umyć pod bieżącą wodą, przekroić na cztery części, rozchylić i zajadać miąższ łyżeczką. JABŁKA SUSZONE Jabłka są bardzo wartościowym owocem, obfitującym w witaminy, sole mineralne, pektyny i błonnik.Suszone jabłka mają moc wartości odżywczych. W wersji bardziej chrupiącej zastępują chipsy(...)inne kaloryczne przekąski. W 100 g suszonych jabłek to około 346 kcal. Właściwości: Znajdujące się w jabłkach pektyny i błonnik dopingują przewód pokarmowy do szybszej pracy. Zastosowanie: Dodaje się je do kompotu suszu, ale mogą być też zdrową przekąską, po którą warto sięgać, gdy mamy ochotę coś pochrupać. Można z nich zrobić herbatkę. Nadają się również do różnych
Ciastka - domowe słodkościpomyliłam się... To było po prostu PRZEPYSZNE!!! Najpyszniejszy omlet jaki w życiu jadłam - mięciutki, delikatny, a sposób podania: porwany na małe kawałeczki - totalnie mnie zachwycił!😍 😋 Z dodatkiem karmelizowanych jabłek i cukru pudru omlet smakował znakomicie i byłam pod ogromnym wrażeniem, że Adaś przygotował coś tak pysznego... ❤ Okazało się, że kiedy przeglądał internet, wpadł mu w oko przepis(...)mogą to być również powiodła śliwkowe, dżem, duszone owoce... Do ciasta przed smażeniem dodaje się również rodzynki namoczone w rumie. Dla mnie jednak wersja mojego Syna - z karmelizowanymi jabłkami po prostu WYMIATA! 👌🏆 💖😍 Mówię Wam, zakochacie się w tym omlecie do szaleństwa i będziecie go robić jeszcze wiele, wiele razy... 😋 Ja jadłam go już niezliczoną ilość razy, ale zawsze
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto imbirowe z jabłkami Ciasto imbirowe z jabłkami to prawdziwie jesienne ciasto Pachnące imbirem, z lekką nutką gałki muszkatołowej i kardamonu, a całość świetnie komponująca się z jabłkami. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które umili jesienne popołudnia Gorąco polecam Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny 3 jajka 1 szklanka mleka 3 jabłka ( 750 g ) Cukier puder PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę, wsypać proszek
WSZYSTKO SMACZNErazu chandra chowa się w kąt ;) Zależało mi na uzyskaniu konkretnej faktury przetworu, czyli wyczuwalnych kawałeczków owocu zatopionych w musie jabłkowych , stąd stosunkowo krótki czas prażenia. Oczywiście gatunek jabłek ma też znaczenie - ja używałam Antonówek - i przy twardszych, późniejszych odmianach np. typu Reneta, czas gotowania trzeba wydłużyć. Całość doprawiłam dość dużą ilością cukru wanilinowego oraz ulubioną mieszanką przypraw(...)jabłuszka wyszły bosko aromatyczne! Składniki na 6 słoiczków 250-300ml: 2 kg jabłek Antonówek 300g cukru 3 małe opakowania cukru wanilinowego [16g] - można zastąpić własnym, domowym cukrem waniliowym 1 łyżeczka mieszanki przypraw o smaku rumowo-maślanym z wanilią Deluxe (z Lidla) - można pominąć, lub zastąpić innym, ulubionym dodatkiem 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kwasku cytrynowego - dodać do wody
Grunt to przepis!bezą By Piotr 9 października 2018 Składniki: Ciasto kruche mąka pszenna - 1,5 szklanki proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki masło - 125g cukier - 5 łyżek żółtka - 3 sztuki Nadzienie jabłka - 1,5 kg cukier - 3-4 łyżki (w zależności od kwasowości jabłek) cukier z wanilią - 1 łyżka cynamon - duża szyczypta Beza białka - 3 sztuki cukier - ok. 1/3 szklanki mąka(...)żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut
Pogotujmy.plrazu zrobiło się zimno i ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i figach. Kupiłam ostatnio mnóstwo jabłek. Z części zrobiłam na prośbę męża szarlotkę cesarską , a kolejne – oprócz podjadania, wykorzystałam na wytrawnie – jako dodatek do wyjątkowej karkówki zapiekanej w plastrach, w piekarniku. Dania bardzo prostego(...)zasługa długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Można ją podawać nawet dzieciom. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Najważniejszą rolę grają dobrej jakości mięso, jesienne kwaskowe jabłka i cebula. Przepis nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – warto spróbować, bo taka karkówka jest pyszna. Pieczona karkówka z jabłkami: 1 kg karkówki wieprzowej 3 kwaskowate jabłka
Poezja smakuNajlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru pudru jabłka: 60 dkg jabłek 1 łyżka miodu 1/2 cytryny cynamon marcepan: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku(...)średnicy 9 cm, i wyklejam boki. Spody nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam foremki na 20 minut aż się zrumienią. Jabłka: Jabłka kroje w kostkę, przekładam do garnka, dodaje sok z cytryny, miód. Jabłka prażę około 3-5 minut. Mają zostać kawałki jabłek. Na podpieczone spody
wesoła kuchniasię z..... Wielkanocą. Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc. Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food , przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano. Po kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu(...)udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak. Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru. Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki
Cztery Fajery