Bardzo delikatny ryż jaśminowy ugotowałam na mleku. Połączyłam z cukrem kokosowym i wiórkami, nie ukrywam, że wyszło pysznie. Polecam taki zapiekany ryż z jabłkami. Idealna propozycja na podwieczorek. Taki ryż smakuje na gorąco i na zimno. Cukru można dodać według uznania, mniej lub więcej, tak samo jabłek. Prosto i pysznie. Polecam. Do przygotowania tego pysznego podwieczorku użyłam bardzo(...)Potrzebujemy: Na ryż: 20 dag ryżu jaśminowego od KUPIEC pół litra mleka szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: kilka jabłek cynamon mielony według uznania masło do posmarowania formy 1 łyżka cukru kokosowego Wykonanie pysznego zapiekanego ryżu: 1. Ryż gotujemy na mleku ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przekładamy
Izabelawkuchnicukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka smalcu 140 g serka homogenizowanego waniliowego 1 całe jajko Dodatkowo przygotuj : 8 małych jabłek cynamon mielony cukier z prawdziwą wanilią lub waniliowy lub zwykły biały cukier kasza manna gruby cukier kryształ lub cukier puder lub biały lukier do dekoracji jajko do posmarowania ciasta(...)widelcem jajko. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto włóż do foliowego woreczka i wsadź do lodówki na około 20 minut. W tym czasie wyściel blachę papierem do pieczenia, obierz jabłka ze skórki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie równe połowy. Jedną część ciasta rozwałkuj na trochę większą wielkość niż blaszka, przełóż
Przepisy i porady kulinarneDzień dobry :-) Mamy już piątek i weekend. Znowu tydzień szybciutko zleciał, nawet nie wiadomo kiedy. Jeśli lubicie drożdżówki z jabłkami, to mam dla Was idealną propozycję. Puszyste i bardzo smaczne domowe drożdżówki z jabłkami i cynamonem. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Troszkę zmieniłam pod siebie i dodałam do jabłek cynamon. Z podanego przepisu wychodzi 16 sztuk. Polecam(...)pszennej tortowej 40 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 50 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 4 żółtka szczypta soli Dodatkowo: około 700 g jabłek 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka 1. Do miseczki rozkruszamy drożdże. Mleko podgrzewamy, masło roztapiamy. Do drożdży dodajemy 1 łyżkę cukru
kruche babeczkideserów. Można go kupić w większości cukierni jak i w małych budkach z jedzeniem na wynos. Strudel to rodzaj rolady z ciasta, wypełnionej nadzieniem z sera białego, wiśni bądź jabłek. Ciasto, z którym ja najczęściej spotkałam się w strudlu to ciasto filo. Przepis na strudel jabłkowy , który znajdziecie poniżej jest na bazie ciasta filo. Nie robiłam ciasta w domu(...)niezwykle czasochłonne a mi zależało na czasie. Ciasto sklepowe okazało się być wystarczające i równie smaczne. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Strudel z jabłkami Składniki na strudel jabłkowy. 80 dkg jabłek (u mnie Jonagold) 10 dkg masła bez soli 5 dkg bułki tartej 1 pełna łyżeczka cynamonu 5 dkg cukru kryształu
MeCooksWiele z nas często pędzi... nie mamy czasu na nic... często omijamy temat pieczenia ciast... dlatego dziś przychodzę do was z idealnym rozwiązaniem... Pyszną tarta z jabłkami, gdzie nie potrzebujemy formy, nie musimy smażyć jabłek, kilka minut i gotowe <3 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 100g naturalnego serka (kanapkowego(...)jajko 100g masła DODATKOWO: 4 jabłka 3 łyżki soku z cytryny cukier kokosowy / ewentualnie zwykły 1 jajko cynamon (nie jest konieczny) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 2. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy środek, jabłka kroimy na plasterki. Dodajemy
Dziś Ja gotujesposób jest naprawdę przepyszna, a do tego robi się ja bardzo prosto. Nie trzeba stać nad garnkami, mieszać, pilnować by się nie przypaliło. Swoją pracę ograniczamy do przygotowania jabłek i słoiczków. Do swojej marmolady użyłam kilku gatunków jabłek ( twarde i miękkie ) dzięki temu nie wszystkie jabłka rozgotowały się na pulpę. Powstała marmolada z kawałkami jabłek. Cel nie zamierzony, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Polecam, naprawdę warto :) Składniki ( na 10 małych słoiczków po dżemach ) - 3 kg jabłek - 40 dag cukru - 3 łyżki octu 10% Wykonanie Jabłka myję, obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne, kroję na większe kawałki, przekładam do większego garnka. Do jabłek dodaję cukier i ocet, dokładnie mieszam. Garnek przykrywam
Kuchnia z widokiem na ogródNajpopularniejszym i najbardziej lubianym przez wszystkich ciastem z jabłkami jest oczywiście szarlotka. Istnieje wiele sposobów na ich zrobienie i każdy na pewno ma swoje ulubione. Najbardziej znana jest oczywiście szarlotka na cieście kruchym lub z połówkami jabłek, czyli Szarlotka Cesarska , ale najłatwiejsza jest chyba szarlotka sypana. Podczas robienia szarlotki sypanej najwięcej czasu (oczywiście poza pieczeniem w piekarniku) poświęcimy(...)przygotowanie jabłek, to znaczy ich obranie i starcie na tarce. Najlepiej sprawdzą się jabłka kwaśne i soczyste. Ja użyłam odmiany szara reneta. Przygotowując szarlotkę sypaną nie potrzebujemy miksera, nie musimy zagniatać ciasta oraz nie dodajemy jajek, a mimo to ciasto jest bardzo smaczne. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto to gorąco
Danka PichciMakowiec japoński od lat gości na wielu świątecznych stołach. Jest bardzo smaczny, a dodatek jabłek powoduje, że jest wilgotny. Dodając do niego dowolne składniki (np. orzechy, żurawina czy skórka pomarańczowa) dopasujemy go do własnego smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makowiec japoński – makowiec z jabłkami Składniki 500 g suchego maku 10 jajek 400 g cukru pudru jeśli jabłka są mocno słodkie można dodać mniej cukru 10 łyżek kaszy manny 5 średnich jabłek waga jabłek po obraniu, starciu na tarce i odciśnięciu z soku miała u mnie 500 g 250 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki mleka lub wody potrzebne do sparzenia maku 2 łyżki skórki pomarańczowej opcjonalnie
To co lubię - gotuję i polecamRyż z jabłkami Kiedyś moja mama bardzo często robiła nam ryż na mleku z jabłkami. Dawno nie jadłam tak pysznego i pożywnego śniadania, właśnie dziś przypomniałam sobie smak mojego dzieciństwa. Składniki : jabłka - 3 szt ryż - 150 g cukier wanilinowy - 16 g mleko - 3 szkl masło - 1 łyżka cukier kryształ - 3 łyżeczki cynamon sok z cytryny(...)łyżka mięta do dekoracji Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w grubszą kostkę. Polać jabłka sokiem z cytryny, posypać cukrem wanilinowym, wymieszać. Do rondelka wyłożyć masło, wsypać cukier, dodać odrobinę wody, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić jabłka, karmelizować przez chwilę. Ryż opłukać na drobnym sitku, wrzucić na gotujące się mleko, mieszając
Kuchnia Danusiuznawane wśród lekarzy za znachorstwo. Jeśli Cię to interesuje - polecam obejrzenie filmu "Świat bez raka. Opowieść o witaminie B17". Niestety co raz częściej spotykam się z tym, że w jabłkach nie ma pestek - są hodowane w takich warunkach, że owoc nie nadąża ich wytworzyć. To odrobinę przeraża, kiedy owoc przestaje mieć nasiona. Z czego urosną kolejne jabłonie...? Wczoraj(...)złożyło się jakoś tak, że miałyśmy w domu mnóstwo jabłek. Różnych. Pomyślałam, że zrobię kompot Wybrałam do tego jabłka, które były najsłodsze , trochę " gruszkowe ", o żółtawym miąższu. Miały nawet kilka pestek! Osobiście uważam, że takie jabłka nie nadają się do jedzenia na surowo, szczególnie ze względu na woskowaną skórkę. Kompot ma najbardziej intensywny smak
Gary Bez dnasierpnia to okres, w którym zaczynają dojrzewać jabłka. W moim ogrodzie mam jabłoń, z której spadły pierwsze owoce i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania delikatnego ciasta z jabłkami w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki: 1kg jabłek 3 budynie śmietankowe 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek(...)przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. 3. W 1l wody ugotować jabłka z dodatkiem cukru. Jabłka odcedzić, przestudzone wyłożyć na biszkopt
Danka Pichcijabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4 jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru waniliowego lub esencja(...)zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę z tłuszczem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka na jabłecznik. Wymyte i obrane owoce kroimy w kostkę i wsypujemy do rondla. Dolewamy odrobinę wody i dusimy owoce z dodatkiem przypraw i cukru. Nadzienie jest gotowe
Gotujemy i jemyjabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4 jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru waniliowego lub esencja(...)zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę z tłuszczem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka na jabłecznik. Wymyte i obrane owoce kroimy w kostkę i wsypujemy do rondla. Dolewamy odrobinę wody i dusimy owoce z dodatkiem przypraw i cukru. Nadzienie jest gotowe
Korniszonkibrakiem nawożenia, nie dał im urosnąć. Jabłuszka były twarde i kwaśne, dlatego kandyzowanie wydało mi się dobrym pomysłem. KANDYZOWANE JABŁKA I JABŁKOWY SYROP Z ODZYSKU 325g twardych kwaśnych jabłek (mogą być rajskie albo wszelkie 'psiary', byle nie święte) 240g cukru 1/2 litra wody Jeśli tak jak my macie malutkie jabłuszka, to po wymyciu wystarczy przeciąć je na pół(...)Całkiem drobne można zostawić w całości i tylko nakłuć ich skórkę wykałaczką. Ja chciałam sprawdzić, czy w naszych nie znajdę robaków. Nie było ani jednego! Większe jabłka można pokroić w plasterki i usunąć gniazda nasienne- w naszych maleństwach zostawiłam je, bo wyglądają uroczo. Będą trochę przeszkadzać przy jedzeniu, ale liczę się z tą niedogodnością. Świetnie do kandyzowania nadają się
les mirabelles