cynamonem i musli okazały się wspaniałym deserem. A jedzone na świeżym powietrzu, w otoczeniu cudownych, polskich gór... wówczas wydawało mi się, że nie ma nic lepszego. Spróbujcie. Składniki: 2 jabłka około 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki masła około 2 łyżeczki ulubionego musli * * o mnie chrupiące musli z truskawkami i kawałkami czekolady Przygotowanie: Jabłka kroimy na pół, przy(...) dwa razy. Po tym czasie posypujemy połówki jabłek cynamonem i nakładamy ulubione musli (, jeśli chcemy, aby nasze jabłka miały większą ilość musli wydrążamy je bardziej). Grillujemy jabłka jeszcze około 3-4 minuty ("nadzieniem" ku górze). Podajemy od razu. * czas grillowania zależny od rodzaju jabłek; po około 10 minutach możemy sprawdzić smak jabłek próbując
Słodkie okruszkitutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać na kanapki. Dzieci wyjadają je łyżeczką prosto ze słoika ;) Przepis banalnie łatwy :D i idealny na teraz, bo w sadach na pewno macie dużo spadów(...)którymi nie zawsze wiadomo, co zrobić albo jest tyle rzeczy do zrobienia, że nie wiadomo, w co ręce włożyć ;) Składniki : jabłka (dowolna ilość) cukier (zależnie od ilości jabłek) Proporcje? Zależy od odmiany. Ja mam odmianę, której nazwy nie znamy. Wygląda jak antonówka, ale dojrzewa teraz. W każdym razie na 2 pojemniki malaksera (ok. 2 litrów) sypię 8 łyżek
Weekendy w domu i ogrodzieformy i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min. Studzimy .W tym czasie przygotujemy jabłka.Do miski wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy sok z cytryny. Obrane jabłka ,kroimy w kostkę,wkladamy do miski z płynem ,aby nam nie ściemniały.Gdy wszystkie jabłka są już obrane ,odcedzamy je dokladnie z płynu. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy(...)jabłka i cukier. Dusimy na dużym ogniu często mieszając - by jabłka jak najmniej wydzieliły soku - przez 3-4 minuty. Powinny z zewnątrz stać się miękkie, ale pozostać jędrne w środku. Do gorących jabłek dodajemy galaretke cytrynowa i dusimy do całkowitego rozpuszczenia galaretki.Zestawiamy z ognia i przekładamy do zimnej miski ,aby szybciej wystygły.Na wystudzone ciasto dajemy ciepłe
w mojej kuchniPrzyznam szczerze, że nigdy nie piekłam jabłek. Aaaaa .... nie.... kiedy byłam dzieckiem piekłam na patyku nad ogniskiem szklonym. Jabłkom pod wpływem gorąca pękała skórka a sok zamieniał się w gorącą pianę. Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach. Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku. Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl(...)jabłka nafaszerowałam patykiem z cynamonu jak u Rachel. Z Apetycznej skorzystałam z jej rady, aby jabłka nie wydrążać na wylot. Dzięki jej radzie, kardamon i miód nie wypłynął i jabłka przejęły aromat przypraw. 2 duże jabłka Lobo 2 patyki cynamonu kilka ziaren kardamonu po łyżce miodu kilka rodzynek do środka Wydrąż z jabłek
AZgotuj!namysłu odpowiedziałabym, że właśnie szarlotka. Moja ulubiona to taka, gdzie jest masa jabłek, a mało ciasta. Wiem, że są osoby, które wolą odwrotną wersję :) Ale moja miłość do jabłek zawsze każe mi ich napakować do środka szarlotki duuuużo duużo :) Aby szarlotka miała nie tylko wspaniały smak, ale i była nieco zdrowsza, zrobiłam ją w połowie z mąki razowej(...)szarlotkę razową, możecie go zobaczyć TUTAJ . Polecam Wam obie wersje! :) Ten wpis bierze też udział w IX edycji naszego Lubelskiego Kociołka , którego tematem przewodnim były jabłka . Przepisy z jabłkami możecie zobaczyć również u: Edyty - http://www.pasjasmaku.com/ Marty - http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Oli - http://the-taste-of-sweet.blog.pl/ Wiosenki - http://eksplozjasmaku.blox.pl Sióstr Zalewskich
chili & sugarmuzyki pożegnalnej. Ty ustami namalujesz róże na moich ustach barwą niezniszczalną. Zofia Kobyłecka Jesień. Jak i jesień to i jabłka, kolorowe liście, kasztany, orzechy itp. A skoro są jabłka to i bez ciasta z nimi w roli głównej się nie obejdzie. Tym razem proponuję Wam szybką i banalnie prostą tartę z jabłkami, ale jakże pyszną! Jedna(...)Zimnym ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy je widelcem. Następnie układamy plasterki jabłek aby nachodziły na siebie (nie musicie tego robić dokładnie - ważne, żeby pomieścić jak najwięcej jabłek). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Ścieramy odrobinę skórki z cytryny na wierzch. Na końcu na jabłkach rozkładamy równomiernie kawałeczki masła. Tartę pieczemy około 40 - 50 minut
My simple kitchenprzygotowaniu, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że warto! Przepis na tą przepyszną tartę znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami (8 porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny(...)szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw na 20 minut. W oddzielnej misce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru i także odstaw na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. W żaroodpornej patelni
karmelowychcecie by odbiło się to na Waszej linii i zdrowiu. Może dacie się skusić jabłka zapiekane w cynamonie. Tutaj część cukru zastępujemy cynamonem (a cynamon to samo zdrowie). Jabłka zapiekane z cynamonem przepis Porcja dla 4 osób Przygotowanie 10 minut Gotowanie 10 minut Potrzebne nam będą : 4 duże jabłka, 3 łyżki cukru (najlepiej takiego najmniej(...)rafinowanego), starta skórka z jednej cytryny, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oliwy z oliwek. Obieramy jabłka ze skórki. Kroimy je na grubsze plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Do niej wrzucamy uprzednio obrane ze skórki i pocięte w plasterki jabłka. Lekko je podpiekamy. Mieszamy cukier z cynamonem i skórką cytrynową (można dodać skórkę pomarańczową w połączeniu
MODA NA BIOowoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte. Jeśli soku będzie zbyt dużo, nie stanowi to problemu, gdyż będzie można go lekko odsączyć, natomiast zbyt suche jabłka nie oddadzą suchym składnikom w cieście swojej wilgoci i wtedy ciasto rzeczywiście się nie uda. Istotne jest również równomierne rozłożenie poszczególnych warstw - składników suchych, jabłek i startego masła(...)gdyż podczas pieczenia zarówno sok z jabłek, jak i roztapiające się masło wiążą składniki suche, co skutkuje dobrze upieczoną szarlotką. Wiele przepisów na szarlotkę sypaną uwzględnia warstwę masła jedynie na wierzchu ciasta, jednak przy takim sposobie wykonanie zwiększa się ryzyko, że niezbyt mokre jabłka nie do końca nasączą suche składniki.W poniższym przepisie masło rozkłada się pomiędzy poszczególnymi
Smakołyki Berenikibardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 1 łyżka cukru pudru aromat waniliowy cynamon 2 jajka 2-3 jabłka sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko, odstawiamy na 10 minut. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy sokiem(...)cytryny. 3. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy. 4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy grubsze naleśniki z obu stron. 5. Gotowe zwijamy w rulon i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa AniPlacuszki z jabłkiem - szybkie i smaczne, wilgotne w środku, w sam raz dla niespodziewanych gości:) Porcja na ok 12 szt dużych placuszków. Najlepsze są przestygnięte i obsypane obficie cukrem pudrem. SKŁADNIKI: 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mleka 1-2 jabłka cukier(...)puder do posypania 1. Jajko ubić z cukrami na puch. 2. Dodawać stopniowo m ąkę i proszek na zmianę z mlekiem. Zmiksować na gładkie ciasto. 3. Jabłka obrać, wydrążyć środek z pestkami, pokroić w poprzek w ok 0,5 cm krążki. 4. Jabłka zanurzać w cieście tak, aby się dobrze nim obkleiły, smażyć na rumiano. Obsypać cukrem pudrem
Kto ugości moich gości?Jabłka królują o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać z ogromnej ilości gatunków. Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka z krateczką, którą większość z Was kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być. Babcina szarlotka z kratką Składniki: Ciasto: 400 g mąki krupczatki 200 g schłodzonego masła 1 jajko(...)masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił. Uważamy aby nic się
Mania Gotowaniasoli 10 g świeżych drożdży 6 g zmielonego słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 70 g suszonych jabłek Przygotowanie chleba: Odpowiednio wcześnie przygotuj suszone jabłka. Średniej wielkości 4 jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń komory nasienne, i pokrój na plastry o grubości około 5 mm. Plastry ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nastawionego na temperaturę(...)palcem powinno wydawać głuchy odgłos). Odstaw chleb na kratkę do ostygnięcia. Suszenie jabłek. Dopiero co upieczone chlebki. Rozpoczynamy krojenie. Chleb jabłkowy i jabłko. En face. Miękisz z bliska. Widać kawałki suszonego jabłka. inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman . Normandzki chleb jabłkowy, wspólnie wypiekany we wrześniu, znajdziecie na nastepujących blogach: Akacjowy blog Bea w kuchni Bajkorada By było przyjemniej Fabryka
Grahamka, weka i kajzerkadomowy, własnoręcznie zrobiony smalczyk z dodatkiem cebulki, jabłka, majeranku i z domieszką czosnku niedźwiedziego... :) Coś dla koneserów takich specjałów. Od razu przypomina się każdemu "stół wiejski" na weselu, dobra zabawa i zimna wódeczka, albo bimberek... Do tego ogórek kwaszony! Ahhh bajka :) dlaczego więc odmawiać sobie takich przyjemności, skoro możemy zrobić to sami?! Smalec z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI(...)jakiś czas do oddzielnego garnuszka, a skwarki do innego. Następnie podsmażamy na dwóch łyżkach wytopionego tłuszczu cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy jabłko (też drobna kostka) i smażymy, aż powstanie sosik z jabłka. Teraz dodajemy czosnek, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, sól. Na sam koniec dodajemy skwarki i dusimy, aż cebulką i jabłko zmiękną
Zainspiruj się kuchniączym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody 1 szklanka cukru 2 szklanki octu liście laurowe ziele angielskie Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Kapustę(...)lekko odcisnąć. Cebulę zagotować, odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać jabłka i cebulę, gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczka